תפריט עמוד

האי קוס וחברים

שתפו:

באי היווני קוס יש חופים נפלאים ולא מעטים מגיעים לכאן רק כדי לשהות בהם. אבל אל תוותרו על טיולים ברחבי האי שגודלו מושלם - לא גדול מדי ולא קטן מדי, ומומלץ בחום גם לקחת מעברות לאיים לא מוכרים ולא מתוירים שליד קוס

עודכן 16.11.21

"החיים קצרים המה, האמנות ארוכה, ההזדמנות בת-חלוף, הניסיון בוגדני, השיפוט קשה". מיוחס להיפוקרטס, בן האי קוס, המאה ה-4 לפני הספירה

אזהרה: אם אתם מגיעים לקוס לצורך חופשת בטן גב, קריאת הכתבה מיותרת (הכותב)

קוס (Kos) הוא אי יווני בגודל ממוצע: הוא לא קטן מדי (אורכו 40 ק"מ), ולכן יש בו הרבה גיוון, עניין ואפשרויות טיול, והוא לא מהאיים הגדולים, שם יכולה תחושת האי ללכת לאיבוד. יש בו עיר שהיא יותר עיירה גדולה אבל עם מספיק מסעדות ובילויים (קוס); חופים רבים עם חול לבן ולא יותר מדי תיירים; כפרים מטופחים (העורכת מסרבת לאשר את הביטוי כפרים ציוריים, אבל דמיינו בעצמכם); כמה אתרים ארכיאולוגיים חשובים אבל לא יותר מדי; הרבה איים בסביבה אליהם ניתן לקפוץ; מדינה שכנה ממש קרובה (טורקיה, העיר בודרום), אוכל מיוחד; רכס הרים אחד; וברקע מתנשאת דמותו עטורת הזקן העבות של היפוקרטס, אבי הרפואה, גאוות האי.

העיר קוס נמצאת בפינה הצפון-מזרחית של האי ולחופה הנמל הראשי של האי. את העיר מאפיינים שיחי בוגנוויליה צבעוניים ושורות דקלים, מבצרים צלבניים, בניינים איטלקיים יפים (שנותרו מהכיבוש האיטלקי) וגם אלפי זוגות האופניים הפופולריים בקרב התושבים. כן, יש בקוס חופים נפלאים. לא מעטים באים רק כדי לשהות בחופים.

רחוב בקוס, בירת האי. שורות דקלים, מבצרים צלבניים, בניינים איטלקיים והמוני אופניים | צילומים בכתבה: גיל אל עמי

היפוקרטס

היפוקרטס, המכונה "אבי הרפואה המערבית", נולד וחי באי קוס, במאה הרביעית לפני הספירה. עד אז היה נהוג לייחס הופעת מחלות לכוחות עליונים, כשפים וכו'. היפוקרטס היה הראשון שטען כי סיבות טבעיות גורמות למחלות וניתן לרפאן על ידי התערבות וטיפול, תזונה נכונה ואורח חיים בריא, ויש להפריד בין הרפואה והדת.

אלפי רופאים צעירים בכל העולם נשבעים עם סיום לימודי הרפואה שלהם את "שבועת היפוקרטס". קטע מהנוסח המקורי של השבועה, אותה מייחסים להיפוקרטס, נמצא כאן בתרגום מיוונית:
"אני נשבע בשם אפולו המרפא, בשם אסקלפיוס, היגיאה ופנקיאה וכל האלים והאלות עדי, כי אקיים את השבועה ואת האמנה דלהלן כמיטב שיפוטי ויכולתי:
להתייחס למי שלימד אותי את אומנותי כפי שאני מתייחס להורי ולחיות עמו בשיתוף (…)
אקבע את הדיאטה הנחוצה לחולה כמיטב כושר השיפוט שלי וכמיטב יכולתי; אשמור על החולים מאי-צדק ולעולם לא אזיק להם. לעולם לא ארשום סם קטלני למי שביקש אותו, ולעולם לא אציע לו ליטול סם כזה. באופן דומה לעולם לא אתן לאישה תרופה שעלולה לגרום להפלה. בטוהר ובקדושה אשמור על חיי ועל אומנותי…"
וכו'.

מאז עבר הנוסח תיקונים והתאמה, אבל השבועה היא עדיין "שבועת היפוקרטס". הפיתרונות שהציע היפוקרטס, הקזת או הוספת ליחות, שיטות אותם ניסו באופן פרקטי במשך 2,000 שנה, לא הוכחו בסופו של דבר כמועילים, אבל הרעיון הכללי המהפכני שלו אומץ בקפידה על ידי הרפואה המערבית.

היפוקרטס זכה לחיות שנים רבות והמסורת מספרת כי עבר את גיל 100. אחרי מותו, התקדשו כתביו, עובדה שבאופן פרדוקסלי גרמה לעצירת המשך התפתחות והתקדמות המחקר, שכה עמל על חשיבותו.

כרמים בפתח יקב מקומי בקוס

תחת עץ הדולב

עמדנו לפני עץ הדולב הענק הכלוא בתוך סורגי ברזל. זהו "העץ של היפוקרטס", הנמצא ב-Platía Platanou, כיכר הדולב במרכז העיר קוס (לא מסובך למצוא, כל אחד יודע איפה העץ של היפוקרטס). העץ מקודש כבר מאות שנים לדתות שונות, ו"לפי המסורת" היפוקרטס נהג לשבת בצילו עם תלמידיו.

בדיקה של גיל העץ הראתה כי הוא בן 500 שנה בערך, והיפוקרטס חי לפני 2,400 שנה, אבל יתכן כי לפני העץ הנוכחי גדל שם העץ המקורי עד שנפח את נשמתו (בשיבה טובה). בכל אופן, זהו הדולב העתיק ביותר בכל אירופה.

המסורת הזאת הוכיחה את עצמה והפכה למציאות – זרעים מהעץ הונבטו לעצים בפקולטות לרפואה רבות וחשובות ברחבי העולם וכן הועברו לחלקן ענפים מהעץ המקורי. הסורגים המקיפים את העץ נועדו כנראה להגנה ולתמיכה בעץ העתיק, אבל עדיין נראים כמו סורגי כלא.


עץ הדולב העתיק מוקף בסורגים. על פי המסורת, היפוקרטס נהג לשבת בצילו עם תלמידיו
האסקלפיון

אסקלפיון הוא שילוב של מקדש ובית חולים. מכיוון שאנחנו לא יכולים להתערב בטבע, אנחנו יכולים להתפלל ולסגוד לאלים שהם יעשו את המלאכה. וכאן עושים את זה. במיוחד עבור אל הרפואה אסקלפיוס. כמו כן היו מביאים לכאן פצועים ממלחמות לטיפול או להמתת חסד.

ביוון ישנם כ-300 אסקלפיונים. אחד הידועים והעתיקים ביניהם הוא האסקלפיון של קוס, שנמצא כ-4 ק"מ מערבית מהעיר קוס. כאן למד היפוקרטס וכאן כתב את תורתו. בעצם, הוא אמר, כל מה שחשבו קודם בענייני רפואה, אלה שטויות. מספרים בקוס, כי זהו בית החולים הראשון בעולם, והאתר נחשב לאתר העתיק החשוב באי. בקוס נערכים כיום כנסים רפואיים ומדעיים בינלאומיים, מטעם קרן היפוקרטס הבינלאומית ובמרכז היווני למחקר רפואי.


מופע באסקלפיון של קוס (צילום מ' התיירות)

לעת השקיעה כדאי להגיע לכפר הנהדר זיה. אנחנו אכלנו באווירה מיוחדת בטברנה אורומדון – Taverna Oromedon מסעדה טובה ומומלצת במרומי הכפר, עם נוף לכיוון הים, ושקיעות נפלאות.


טברנה בכפר זיה. מומלץ להגיע בשעת השקיעה

אוכל מקומי

קוס מתהדר באוכל מקומי מיוחד, בין האוכל היווני המוכר והטוב של הסופלאקי, הדזזיקי, המוסקה והסלט היווני:
גירוס – שווארמה מיוחדת וטעימה בפיתה גדולה. השפעה טורקית. יש גם העשויה מעוף ולא מחזיר.
דומטיקה – מאכל אופייני מקומי, עגבנייה מקורמלת. גאוות האי.
בויורדי – מאכל של גבינת פטה עם גבינה רכה יותר, אפויים עם פלפלים, עגבניות וצ'ילי.
ותבשילים נוספים.


טברנה בכפר ניקייה, האי ניסירוס

ניסירוס השכן

מקארדמנה, עיירה מכוערת למדי בחוף הדרומי, כדאי להפליג במעבורת לאי ניסירוס (כ-45 דקות). מדובר בפנינה של ממש – "מחוץ למסלול החבוט", שיש בה הרבה דרכים פתלתלות סביב הר געש מרכזי, עם קלדרה (מכתש געשי) גדולה שקועה בו, ובתוכה לוע פעור וגופרית צהובה. מידי פעם (לא לאחרונה) מתפרץ ההר, ואומרים שהוא עדיין מעשן לפעמים. לא כשאני הייתי, אבל הירידה ללוע בשביל הליכה קצר נותנת תחושה מוזרה משהו, "כמו הליכה על הירח" – דברי בן האי הנחמד שלקח אותנו לשם; לא ברור לי אם הוא היה על הירח, אבל ההסתובבות במעמקי הלוע אכן לא דמתה לשום תחושה אחרת. היתה צחנה של גופרית ובולענים רבים שאיימו לבלוע או להתפרץ אם תיירים סקרנים יתקרבו אליהם קרוב מדי.

מחוץ למסלול המוכר: האי ניסירוס, שאליו מגיעים במעבורת מקוס

המיתולוגיה היוונית מספרת על ענק שנכלא על ידי הטיטאנים במעמקי הלוע, והקולות הנשמעים הם נאקותיו. ניסיתי להקשיב אבל הוא היה כנראה רדום ביום החם הזה של הקיץ.


שביל קצר מוביל אל תוך לוע הר הגעש בניסירוס; ההליכה בתוך הלוע מיוחדת ומוזרה

מעל הר הגעש, גבוה למעלה בהרים, נמצא הכפר ניקייה, כפר יווני נפלא ונהדר וצבעוני וכחול-לבן ומדהים וממוקם הכי שווה (וחלילה להגיד ציורי, כי הוא לא יצא משום ציור, להיפך, אולי ציורים יצאו ממנו). אל תספרו לאף אחד על הכפר הזה! באי אפשרויות רבות לטיולים רגליים. עיירת החוף, אליה מגיעה המעבורת, היא מנדראקי.

בית בכפר ניקייה זוכה לשכבה חדשה של צבע

איים נוספים בסביבה
במרחק הפלגה קצר מקוס נמצאים איים רבים נוספים:
רודוס הוא אי מוכר וגדול (מדי) במרחק כמה שעות הפלגה.
קלימנוס הוא אי מעניין מאוד, שנודע בעבר כאי שולי הספוגים, ונודע היום בקרב מטפסי הרים.
סימי – אי קטנטן בין קוס ורודוס, ובו חופים ומנזרים.
ואיים רבים נוספים. ואם אתם רוצים לדרוך קצת על יבשה ממש, העיר בודרום הטורקית נמצאת ממש ממול.


קוס – מידע מעשי ואתרים נוספים:

  • קוס נמצא כ-75 דקות טיסה מבן גוריון
  • קיימים מסלולים במיני רכבת היוצאים מקוס הבירה, מסלול היסטורי בעיר ומסלול לאסקלפיון
  • אפשר לשכור אופניים במקומות רבים בעיר וברחבי האי. יש להשכרה גם רכבי באגי (לבדוק ביטוח!).
  • המוזיאון הארכיאולוגי: פסלים מהתקופה היוונית והרומית, ופסיפס הכולל את היפוקרטס
  • הבית הרומי – דוגמה לחיי הפאר בתקופה הרומית עם פסיפסים מרהיבים
  • גם השוק העירוני שווה ביקור

:The writer would like to thank
Akti Palace Hotels, Kardamaina, Kos
Mr. Perakis – The Guide
Mr. Pastricos Mike – cruise boat
Mrs. Erika Mastrlo

:Special thanks to

Mr. TERZIMPASIS MICHAIL, Director, EMBASSY OF GREECE, Tel Aviv

צילום תמונה פותחת: שאטרסטוק

המנזרים התלויים של מטאורה

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: