תפריט עמוד

אבו גוש – לא רק חומוס (מצוין)

שתפו:

על אם הדרך לירושלים שוכן הכפר אבו גוש (אבו-ע'וש) – פנינת נוף, אתר היסטורי מעניין ומאגר של מסעדות שוות – ראוי לביקור מקיף יותר מזה שבדרך כלל מקדישים לו (ניגוב מהיר ויאללה, לירושלים). מסתבר שיש עוד דברים לעשות ולראות במקום היפה הזה.

יוצאים לדרך: מכביש ירושלים תל אביב (כביש מספר 1) נפנה במחלף עין חמד לכיוון קריית ענבים, נחצה את הקיבוץ ונמשיך בכביש המתפתל לכיוון מעלה החמישה. בצומת נפנה שמאלה, לכיוון אבו גוש. נוכל לפנות ימינה ולעצור במפרץ חנייה, שממנו נשקף נוף יפה על כל הסביבה. נחזור ונפנה לעבר הכפר.
מקור שם הכפר בשמה של משפחה ממלוכית צ'רקסית מהקווקז שהגיעה אל המקום במאה ה-16 בעקבות סכסוך דמים. במאות ה-18-20 התנכלו יושבי הכפר לעוברים בדרך. את מורא המשפחה שברו לראשונה הבריטים. עם היהודים קשר הכפר קשרים טובים. תושביו לא התערבו בנעשה על הדרך לירושלים במהלך מלחמת העצמאות, ולכן נשארו בכפרם. יש ביניהם שאף סייעו לפעילותן של המחתרות.

נמשיך בנסיעה לכיוון הכפר. פנינו מועדות תחילה אל המבנה הבולט ביותר המתנשא בראש ההר. זוהי הכנסייה הקרויה "גבירתנו של ארון הברית", מעליה מתנוסס פסל גדול של מרים אוחזת בישו. מקור שמה התמוה מעט של הכנסייה טמון בזיהוי של אחת הגבעות מדרום לכנסייה כקריית יערים התנכ"ית. שם, מספר המקרא, ניצב המשכן (בית המקדש הנייד מתקופת נדודיהם של בני ישראל) לפני העברתו למקדש קבע בירושלים. הנוצרים עורכים הקבלה מעניינת בין ארון הקודש שנשא בקרבו את דבר האלוהים, עשרת הדברות, לבין מרים שנשאה בקרבה את ישו, שהוא לאמונתם גרסה אחרת של דבר האל.

הכנסייה הצלבנית. מי מעיין נובעים מתחתיה | צילום: אבישי טייכר

כדי להגיע לכנסייה ניסע ברחוב הראשי בכפר לכיוון נווה אילן. בפאתי הכפר נפנה ממנו ימינה במעלה רחוב נוטרדאם. הכנסייה נבנתה ב- 1924 על שרידי כנסייה ביזנטית שעמדה במקום. הכנסייה פתוחה בכל יום, למעט ימי א', בין השעות 8:30-11:30 ובין 14:30-17:00.

בהמשך הסיור ניסע לכיוון מחלף חמד ונפנה ימינה לכיוון מרכזו העתיק של הכפר. נחנה את הרכב בסמוך למסגד ולמנזר הצמודים. על המעיין התחתון בכפר, מקום בו שכן לפנים מיצד רומי, הוקמו בתקופה הצלבנית מנזר וכנסייה. היה זה אחד הזיהויים לעמאוס, המקום בו ישו התגלה לראשונה למאמיניו לאחר שקם לתחייה. כנסיית המנזר נקראת על שם האירוע. בין חומות המנזר שוכן גן מטופח ויפיפה. מי המעיין הנובעים תחת הכנסייה נקווים אל תוך בריכה רומית הנמצאת בקריפטה (חלק תת קרקעי).

בכנסייה, שהשתמרה באופן מופלא, ניתן לראות שרידי פרסקו צלבני. המקום פתוח מדי יום בין 8:30-11:00 ובין 14:30-17:30. בכל מקרה, כדאי לתאם את הביקור מראש בטלפון 02-5335670. הנזיר אוליבייה עורך במקום הדרכות נהדרות. יהיה מכובד להשאיר תרומה כלשהי.

את הביקור באבו גוש מומלץ לשלב בביקור באחת מהמסעדות (האם צריך לחזור ולהמליץ על החומוס?) או חנויות הקפה והממתקים. ניתן לחצות את מחלף חמד לעברו הדרומי ולבקר בפארק עין חמד בו גנים יפים, מדשאות, מים זורמים ושרידי חווה צלבנית.


לחצו להגדלה

לקריאה נוספת:

יחד, וכל אחד לחוד
יחד, וכל אחד לחוד
"חיי שיתוף אינם בהכרח חיים של חברות", אומר האח אוליביֶה ממנזר אבו גוש, שם חיים ביחד גברים ונשים, שחורים ולבנים, ממדינות שונות. ריחוק מסוים, משמעת וגמי …
ברוך גיאן |צילום: ברוך גיאן

אביב בישראל - ממעוף הציפור

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: