תפריט עמוד

מתברר שלא רק ילדי בית ספר זקוקים לשומרים במעברי חצייה, שיעזרו להם לחצות את הכביש בבטחה. לשימפנזים החיים ביערות במערב אפריקה אמנם אין אפודים צהובים זוהרים ושלטים מיוחדים לעצירת התנועה, אבל הזכרים הבוגרים עוזרים לנקבות ולצעירים לחצות באופן בטוח דרכים המבתרות את שטחי המחיה שלהם. כך עולה ממחקר שהתפרסם לאחרונה בכתב העת Current Biology.

החוקרים, מסקוטלנד ומיפן, עקבו אחר קבוצות קטנות של שימפנזים כשהם נעים ביער באזור הכפר בוסאו (Bossou) שבדרום מזרח גינאה, הנמצא לא הרחק מהרי נימבה. שטח היער 15,000 דונם והוא מוקף שטחים חקלאיים. בחיפושיהם אחר מזון נאלצים השימפנזים בבוסואו לחצות שני צירי תנועה עיקריים – דרך עפר המשמשת בעיקר הולכי רגל ודרך רחבה יותר שבה תנועה ערה של מכוניות, אופנועים, משאיות והולכי רגל.

בחיפושיהם אחר מזון צריכים השימפנזים בבוסאו לחצות שני צירי תנועה עיקריים | צילום באדיבות קימברלי הוקינגס

החוקרים צילמו את השימפנזים בוידאו ותיעדו 19 מקרים בהם חצתה קבוצה של שימפנזים את צירי התנועה. בכל המקרים זכר בוגר, בדרך כלל זכר אלפא בשם יולו, נעמד על שפת הדרך, הסתכל ימינה ושמאלה לוודא שהיא פנויה, ואז סימן בידו לאחרים להתחיל בחצייה. חברי הקבוצה הסתדרו בטור, כשהזכרים בדרך כלל מקדימה והנקבות עם הצעירים מאחור. יולו, המנהיג, או אחד מהזכרים האחרים נשארו בסוף הטור כדי לעזור לקטנים לחצות. בנוסף, כאשר חצתה הקבוצה את ציר התנועה העמוס היה זכר ביתא, פואף, ממשיך לסרוק את השטח בעיניו בזמן שהאחרים חצו.

מבחינה אבולוציונית השימפנזה הוא המין הקרוב ביותר לאדם. השימפנזים ידועים בתור יצורים רגישים, בעלי אינטליגנציה גבוהה ביותר, המסוגלים לפתור בעיות מעשיות כגון השגת מזון על ידי שימוש במגוון רחב של כלים. חוקרים טוענים שהיכולת הקוגניטיבית הגבוהה של השימפנזים התפתחה כתוצאה מהחיים במערכות חברתיות מורכבות והצורך לפתור בעיות חברתיות. לשימפנזים מערכת חברתית מורכבת של קבוצות קבועות המתפצלות ליחידות קטנות, שהרכבן משתנה, ומתאחדות מחדש.

הממצאים החדשים לגבי האופן בו חוצים השימפנזים צירי צנועה תורמים להבנה של שיתוף הפעולה החברתי בקרב פרימטים. הממצאים מרמזים על כך שהתנהגות השימפנזים מבוססת על עיקרון אבולוציוני עתיק של ארגון "חברתי-מרחבי" מגונן, שכתוצאה ממנו מתפתחת התנהגות גמישה וסתגלנית של שיתוף פעולה בין פרטים בקבוצה העומדים בפני סכנה. לדברי החוקרים, הבנתנו את הדרך בה חוצים השימפנזים דרכים עשויה לעזור לנו, בני האדם, להבין את האופן בו התפתח הארגון החברתי האנושי.

ראו גם וידאו על השימפנזים החוצים

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: