תפריט עמוד

קיץ בירושלים – חוגגים בלי הפסקה

שתפו:

אירועי אמנות, פסטיבלים, תצוגות אופנה, סיורים מפתיעים - ירושלים מציעה אינספור פעילויות מרתקות במהלך הקיץ. ובלילות שוק מחנה יהודה מתעורר מחדש, עם מוזיקה מקפיצה ובירה ירושלמית שנשפכת כמו מים. ביקור של אמצע הקיץ בירושלים מגלה עיר שלא מפסיקה להתחדש

פורסם 22.8.16

יום שלישי, תשע וחצי בערב. אנחנו הולכים במורד רחוב יפו, פונים שמאלה ונכנסים לשוק מחנה יהודה. אם חשבתם שאחרי שהסוחרים סוגרים את הבאסטות והקונים הלכו הביתה השוק עזוב ושומם – אין טעות גדולה מזאת. רחוב עץ חיים, בלב שוק מחנה יהודה, מואר ומלא חיים ושמחה כאילו אנחנו בעיצומה של חגיגה מיוחדת, אבל לא: זהו סתם יום של חול באמצע הקיץ הירושלמי. המוני אדם גודשים את השולחנות הקטנים לאורך סמטאות השוק, מוזיקה עליזה מתנגנת והאורות בוהקים. בקפה Rosters, בין דוכן חלווה לדוכן פיצוחים, סקסופוניסט, קלידנית, גיטריסט ומתופף מנגנים מקצבים לטיניים סוחפים. כמה זוגות רוקדים סמבה באמצע הרחוב, יושבי הקפה לא מפסיקים לזוז לקצב המוזיקה, מניעים מצד לצד את כוס הבירה שלהם – בירה שפירא, אלא מה. אנחנו בירושלים, אחרי הכל.


רחוב יפו בלילה. מאז שנסגר לתנועת מכוניות הרחוב הוותיק קיבל זריקת מרץ מחודשת | צילום: שאטרסטוק  

בבר שוקא, ברחוב האגוז, האלכוהול זורם כמים, בעיקר בירות מתוצרת הארץ. אבל אותנו מזמינים להעז יותר – ממעמקי הבר נשלף בקבוק של טובי 60, הלהיט העכשווי (המצאה חיפאית במקור), העשוי מג'ינג'ר, לימון, תבלינים ואלכוהול. את הטובי לא לוגמים, מסבירים לנו, התל אביביים הנבוכים – שותים אותו בשלוק אחד. אנחנו מסתכלים בחשש קל בנוזל הכתום בכוסיות השוט. הטעם, יש להודות, מצריך הסתגלות, וגם 40 אחוזי האלכוהול מסחררים את הראש בתוך שניות ספורות. לצד האלכוהול מתקיימים בשוקא ערבי דיון, מוזיקה ומסיבות רחוב.

רחוב עץ עץ חיים בשוק מחנה יהודה שוקק חיים גם בלילה שגרתי באמצע השבוע | צילום: רותם בר כהן

כמה סמטאות משם, במתחם המכונה השוק הגרוזיני, אנחנו מציצים לתוך קזינו דה פריז, הבר הטרנדי של שאנן סטריט מהדג נחש ואלי מזרחי, בעל בית הקפה הראשון בשוק. בעבר פעל כאן מלון-מועדון ועל פי השמועות גם בית זונות, ששירת את חיילי המנדט הבריטי. היום לא נותר זכר לעבר האפלולי, ולצד בירות, יין וקוקטיילים, מגישים כריכים, פלטות בשרים ומנות צמחוניות.

גם אם אתם לא אנשי לילה או בליינים מובהקים, אל תוותרו על סיור בשוק מחנה יהודה בשעות הערב. אחרי שהמוכרים מסיימים את העבודה וסוגרים את הבאסטות מתגלה עולם צבעוני ומעט הזוי: עשרות רבות של ציורי גרפיטי מכסים את התריסים המוגפים לאורך סמטאות השוק. תפגשו שם סצינות תנ"כיות, דמויות מפורסמות מההיסטוריה היהודית ומהוויה הישראלית (זאב ז'בוטינסקי חמור סבר לא רחוק מעדה יונת בפוזה שובבה עם לשון משורבבת) וגם דיוקנאות של אנשי שוק ותיקים.

כשהבאסטות בשוק נסגרות אפשר לראות שכל קיר וכל תריס מוגף מעוטרים בציורי גרפיטי ססגוניים | צילום: אוריה בן ברית

טיול רגלי בירושלים
שוק מחנה יהודה הוא רק סיבה אחת, מצוינת לכשעצמה, לעלות לירושלים. הקיץ, עוד יותר מתמיד, העיר תוססת ומלאת פעילויות (ראו מסגרת בהמשך הכתבה). ומי שחושב שהסיבה היחידה לבקר כאן היא לדחוף פתק בין אבני הכותל ולמהר חזרה הביתה, מפספס המון. בחדשות ירושלים אולי מוזכרת בהקשרים לא סימפטיים, אבל בכל מקום שבו טיילנו ברחבי העיר פגשנו אנשים נהנים – ברחובות, בכיכרות, בגנים. משפחות מטיילות בסמטאות של ימין משה, ילדים מתיזים מים במזרקת האריות בגן בלומפילד, אנשים נחים על הדשא מול נוף החומות, משוטטים בשדרת האבן היפה של מתחם ממילא, בין חנויות אופנה יוקרתיות ובתי קפה הומי אדם.


גינה פורחת בחזית בית ההארחה של הכנסייה הסקוטית | צילום: רותם בר כהן

אנחנו יצאנו לטיול רגלי ממתחם התחנה הראשונה עד כיכר ספרא. בדרך עצרנו במתחם הכנסייה הסקוטית, שכולל בית הארחה ואת כנסיית סנט אנדרוז, והתפעלנו מהגנים המטופחים. אם תסתכלו היטב, תבחינו באחת הערוגות בשתי מצבות אבן קטנות – אלו קברים של שניים מכלבי המלך הסקוטי רוברט ברנס. משם המשכנו לכתף הינום, מתחם מרתק של מערות קבורה מתקופת בית ראשון החפורות למרגלות הכנסייה, מאחורי מרכז מורשת מנחם בגין. ביקרנו בטחנת הרוח ובמרכבה של מונטיפיורי בפתח משכנות שאננים, הצצנו בסמטאות היפות, שעציצים פורחים קשטו אותן בצבעי ורוד וסגול עז, חצינו את גן בלומפילד ועצרנו להצטלם ליד מזרקת האריות, שוטטנו בשדרת החנויות של ממילא וטיפסנו במעלה רחוב כורש עד כיכר ספרא.

שדרת החנויות בממילא. פסיפס של תושבי העיר ותיירים | צילום: רותם בר כהן

כשהגענו לכיכר ספרא השמש כבר הנמיכה מאחורי ההרים ורוח נעימה ציננה את האוויר הלוהט של אוגוסט. ישבנו על מדרגה ונשמנו עמוק, נהנים מקרירות הערב המושלמת, שבאזור החוף לא נזכה לפגוש בה עוד זמן רב.

קיץ ירושלמי
במסגרת הקמפיין "מקסימום ירושלים במינימום יומיים", של הרשות לפיתוח ירושלים בשיתוף עם עיריית ירושלים ומשרד ירושלים ומורשת, מחכים לכם אינספור אירועים ברחבי העיר לאורך כל הקיץ. לצד אירועים ותיקים ומוכרים, כמו חוצות היוצר ופסטיבל תיאטרון הבובות הבינלאומי, מתקיימת עד סוף אוגוסט סדרת אירועים מסקרנת תחת השם Fiesta De Ha'ira – מיצגי אמנות ברחובות, תצוגות אופנה באוויר הפתוח, ציורי תלת ממד על המדרכות, שוקי יום ולילה, בית נטוש שהפך למפעל אמנותי, מרפסת בבניין כלל הישן שבה תוכלו ללמוד על קיימות בעזרת כוורות דבורים, גבעת פרפרים במתחם בצלאל ועוד ועוד.

במהלך הקיץ מתקיימים סיורים מודרכים בעיר (ירושלים בעיני צלמיה, סיור דמדומים מול החומה, טיולי אופניים וסגווי בירושלים הם רק אחדים מתוך רשימה ארוכה ומרתקת) וב-30 בתי מלון ניתנות הנחות והטבות למתארחים שני לילות ויותר. פרטים על אירועי הקיץ בירושלים ועל ההטבות השונות תמצאו באתר האינטרנט


עיטורים ססגוניים מעל הרחוב, חלק מחגיגת הקיץ "פייסטה דה העירה" | צילום: נעם פיינר

איפה אוכלים?
הסצנה הקולינרית הירושלמית פורחת כבר כמה שנים, וכיום כמעט אף אחד לא ירים גבה אם תספרו שאתם נוסעים לירושלים במיוחד כדי לאכול במסעדה (ודאי אם קוראים לה מחניודה…). אחת המסעדות החדשות והמבטיחות בעיר היא אנה, הממוקמת בקומה השנייה של בית אנה טיכו. השף נמרוד נורמן, בוגר מחניודה, מוציא מהמטבח שלו מנות איטלקיות קלילות ומשובחות, חלביות כולן.

את הארוחה שלנו פתחנו בסלט ירוק מרענן, סלט קפרזה, צלחת אנטיפסטי שהתרוקנה במהירות מפתיעה, ומנה של קישואים עם גבינת צאן קלויה. את המנות הראשונות ליוותה פוקצ'ה חמימה שנבצעה בידיים ונטבלה שוב ושוב בקערת שמן הזית והבלסמי. ידענו שאסור לנו לאכול את כל הפוקצ'ה, אבל לא הצלחנו להתאפק.


ערב טעים על המרפסת של מסעדת אנה | צילום: רותם בר כהן

ההמשך היה מוצלח לא פחות, כשגולת הכותרת בסבב של המנות השניות היתה צלחת של פרוסות דג ים נא מונחות באלגנטיות בשלולית של שמן זית ומעליהן זרעי עגבנייה ופרוסות דקות של פלפל חריף. מצוינת היתה גם הפיצה בלנקה עם גבינות ריקוטה ומוצרלה על בצק דקיק-דקיק. צינורות פסטה ברוטב עגבניות פיקנטי וריזוטו עם כרישה וגבינת פקורינו גרמו לנו לשחרר חגורות כדי שיהיה מקום לקינוחים. ואיזה קינוחים! פאי לימון הכי לימוני שאכלתי מזה שנים וקרמו שוקולד מופלא גררו ויכוח קטן מה טעים יותר. כיוון שלא הגענו למסקנה חד משמעית, שתינו עוד קצת וייוניה-שרדונה קליל של גמלא וסיכמנו שנחזור בקרוב לטעום את מה שלא הספקנו הפעם.

צלחת פסטה במסעדת אנה. פשוט, קליל וטעים להפליא | צילום: רותם בר כהן

אנה היא לא רק מסעדה מצוינת, היא גם עסק חברתי – במטבח מועסקים בני נוער במצבי סיכון, שרוכשים כאן כישורים מקצועיים אשר יעזרו להם בעתיד. וחוץ מכל הטוב הזה, נעים להפליא לשבת במרפסת היפה המשקיפה אל הגן. אחרי הארוחה או לפניה מומלץ לבקר בתערוכה בבית אנה טיכו.
מסעדת אנה, בית אנה טיכו, רחוב הרב אג"ן 10, טלפון: 02-5434144. כשר חלבי.

מבית אנה טיכו רדו לרחוב יפו, הסגור למכוניות ועל כן הפך למדרחוב (רק שימו לב לרכבת הקלה, הנוסעת במרכז הרחוב) – קילומטר וחצי ברגל, ואתם בשוק מחנה יהודה. ומה קורה כאן בלילות, אתם כבר יודעים.


הכנסייה הסקוטית. למרגלותיה, חפורות בסלע מערות קבורה מתקופת הבית הראשון | צילום: שאטרסטוק

ועוד משהו: לרוץ על ירושלים
למי שצופה ב"מרוץ למיליון" ובטוח שהיה יכול לבצע את המשימות טוב יותר מהמתמודדים, הנה הזדמנות לבדוק את העניין: חברת בי טרוול הירושלמית מציעה משחק תחרותי ברחבי העיר. המשתתפים מחולקים לקבוצות קטנות ונדרשים להגיע לאתרים שונים בעיר, שם עליהם לבצע משימות שונות ולפתור שורה של חידות, חלקן לגמרי לא פשוטות. בחלק מהאתרים צריך לצלם סרטון או תמונות רלוונטיות, ובכולם צריך להפעיל את ההיגיון. למרות שלא נדרש כושר גופני מצוין, חשוב לקחת בחשבון שכל המסלול, חלקו בעליות וירידות, נעשה ברגל ובזמן קצוב. הקבוצה הזוכה לא מקבלת מיליון שקלים כמובן, אבל תחושת הסיפוק על השלמת המשימות והגיבוש הקבוצתי שנוצר בעקבות המרוץ מהווים פרס הולם. הפעילות פתוחה רק לקבוצות – גם כמה משפחות שמטיילות ביחד נחשבות לקבוצה. פרטים באתר האינטרנט

בתמונה הפותחת: מטריות מעופפות בשמי ירושלים, חלק מאירועי פייסטה דה העירה | צילום: נעם פיינר

 

אביב בישראל - ממעוף הציפור

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: