כתבים טיבטיים עתיקים מספרים כי שוּ־טוּ־ווּ – "מתנת השמים" – נמסר לבני האדם לראשונה מידי שמים למרגלות ההימלאיה, ומשם הופץ הפרח לכל רחבי העולם. לטיבטים – כמו ליוונים הקדומים, שראו בפרח את התגלמותה של איריס, אלת הקשת בענן – היתה סיבה לחשוב שהפרחים המרהיבים הללו ניתנו לאנושות מידי שמים. כחול או סגול, ורוד ולבן, צהוב או אדום, כמו בקרני השמש הנשברות בטיפות הגשם לקשת ססגונית, כך מגוון הצבעים הרחב שבו מתהדרים שלל מיני האירוס. הצורה יוצאת הדופן של הפרח – שלושה סעיפים וביניהם מעין דגלים צבעוניים – תרמה גם היא לתשומת הלב המיוחדת שהוענקה לפרח והביאה להנצחתו כסמל בולט באמנות ובתרבות האנושית . יצאנו לאיטליה למסע אל סודותיו של הפרח, בעקבות היופי והריח. היופי מרוכז בגן בוטני בפירנצה, שנוסד במיוחד לאירוסים, ובו אוסף הזנים העשיר בעולם. הריח נישא מגבעות טוסקנה ומופק באחד מבתי המרקחת העתיקים בעולם, בלב העיר העתיקה של פירנצה. ביקרנו גם בחגיגת האירוסים השנתית בכפר סן־פולו בקיאנטי (San Polo in Chianti) ובשדות הפורחים בסגול־לבן תחת שמי התכלת של גבעות טוסקנה, שם עוסקים עדיין איכרים ספורים בענף חקלאי מסורתי על סף הכחדה – גידול אירוס הבר המקומי, שמשורשיו מפיקים חומר מבושם לתעשיית התמרוקים. שבעים הצבעים של האלה איריס הגן נוסד ב־1954 ביוזמת חובבים ומגדלים מקומיים, כדי לטפח ולקדם גידול זני אירוס תרבותיים. ב־1957 התקיימה כאן תחרות האירוס הבינלאומית הראשונה, אליה נשלחו זנים מכל רחבי העולם. מאז מתקיימת התחרות מדי שנה במתכונתה המקורית: בעונת הסתיו, כחצי שנה לפני מועד התחרות, מביא כל מגדל המעוניין להשתתף את קני השורש של הזן שלו, המסומן במספר בלבד. שם הזן ופרטי המגדל מופקדים במעטפה חתומה, וכך נשמר הזן אנונימי. הצמחים הממוספרים נשתלים בערוגות מוכנות בגן, וכל הצמחים המתחרים זוכים לטיפול זהה. מאז הקמתו מיתוספים אל הגן עוד ועוד זנים וצבעים. אפשר לשוטט בו ולראות את הזנים שהתחרו בשנות השישים בצד אלה של שנות התשעים; כולם נותרים בערוגות, כנכס לכלל חובבי האירוסים. בנוסף לאירוסים תרבותיים, הוקם בגן ב־1984 אוסף של מיני בר מרחבי איטליה, המהווה ספר לימוד חי ובנק גֵנים, לשימור המינים הללו מהכחדה. טקס סיום התחרות נערך בבניין מועצת העיר. הזן המוכתר ומגדלו המאושר זכו במדליה ובפרסום עולמי, וזנים נוספים זכו בפרסי משנה. בנוסף לכך, לכבודו של סמל העיר, הוענקה מדליית "הפלורין המוזהב" לאירוס בעל גוון אדום מהמם, הדומה לזה המצויר בסמלה של פירנצה.
מסן-פולו לשדות הסגולים יצאנו מפירנצה דרומה, לאיזור קיאנטי, בשיא עונת הפריחה. הדרך מתפתלת בין גבעות מיוערות. בצידה ובגינות הכפרים פרחו אירוסים. מהכפר סְטְרָדָה מסתעף כביש צר מזרחה, חוצה הלוך ושוב את הערוץ הצר של הנהר אֶמָה ומגיע אל הכפר סן־ פולו בקיאנטי, שנודע כמרכז מקומי עתיק לגידול אוריס. חודש מאי, שבו פורח האירוס בשדות, נחשב זה מאות שנים כחודש השמחה, ובו חוגגים בכפרים את פֶסְטָה דֵל גָ'ג'וֹלוֹ – חג האירוס. רחובות הכפר הקטן היו מקושטים בדגלים שעליהם מצויר האירוס, ובכל כניסה ניצבו אגרטלים עמוסי פרחים. בעבר היה חג האירוסים אירוע דתי, ובמהלכו נקהלו תושבי הכפרים בכנסייה למיסה חגיגית, שבה הודו לאל על היבול וביקשו ברכה לתנובת השדות (ועלייה במחירי האוריס). החגיגה הכפרית והאירוסים בגינה ובאגרטל היו לנו כתפאורה בלבד; יצאנו לחפש בשדות את הדבר עצמו. כבר בשולי הכפר, בצד הכביש המוביל מזרחה, עצרנו נדהמים ליד משק כפרי קטן. בחצר האחורית, בתחתית המדרון התלול, זיהינו חלקות אחדות של הסגול־לבן הנכסף. בצד געגועי אווזים וערוגות ירק, מגדלים כאן אירוסים בחלקות צפופות, הפורחות עתה מתוך משטח רצוף של עלים ירוקים־מכחילים ובתחתיתם האוצר – קני השורש השטוחים בשכבה אחידה בסמוך לפני הקרקע. הגשם החמים והרך שטיפטף הפך את השטיח הסגול למט ערפילי על רקע צבעם הירוק־אפור של עצי הזית. כבר בעת העתיקה שימשו שורשי האירוס לתעשיית התמרוקים ולרפואה. היום מפיקים את האוריס משורשי מינים אחדים של אירוס, אך המפורסם והמשובח שבהם הוא האירוס שמגדלים בטוסקנה והמוכר בשמו המדעי איריס פלידה האירידין והאירון, מרכיבים כימיים המצויים בשורש, ידועים גם ברפואה המודרנית כחומרים מעוררי כיח ומשַתנים. ברפואה העממית צוין האוריס גם כמרגיע שיעול וברונכיט. משרה מומלצת להטבת שיעול כרוני, נרקחת על ידי הרתחת 10 גרם של שורש ב־500 גרם מים במשך רבע שעה והמתקת הנוזל בקורטוב דבש. האוריס נחשב גם כמנקה רעלים טבעי, המסייע למניעת זיהום קל בפצעים פתוחים. היום אין משתמשים עוד באבקת אוריס לצרכים רפואיים, והיא משמשת לקוסמטיקה בלבד. זכרונות אבהב ממשפחת פרונטי כמעט כל מי שאיתו שוחחנו זיכה אותנו בזכרונות נוסטלגיים מימי הקילוף של שורשי האירוס. "כשהייתי קטנה", סיפרה בתו של החוואי שבביתו התאכסנו, "גידלה אמי חלקות ג'ג'ולו. בלילות הקיץ החמים, כשהשורשים כבר היו יבשים, התכנסו אצלנו שכנות אחדות ובילו כל יום בחצר; כמה שעות של קילוף, מלווה בשיחה ורכילות סביב ערימת שורשים". טוני הוסיף, כי בעבודת הקילוף עוסקים לרוב הילדים, בני המשפחה וידידים, כבילוי חברתי ללא תשלום; אחרת, הגידול אינו משתלם. "אתה רואה את הכרם הזה והמדרונות שלידו?" הצביע על הגבעה שמול, "כולם היו שטחי ענק של אירוס, אבל היום צימצמנו מאוד את הגידול".
תמרוקי אירוס וחומץ שבעת הגנבים שוטטנו ברחובות הצרים בעירם העתיקה של מיכלאנג'לו וליאונרדו דה וינצ'י, הנראית כמוזיאון גדול. אבל הפעם לא באנו לציד אמנות, אלא להתחקות אחר גלגולו של הג'ג'ולו במפעל הרוקחות, המתמחה במוצרי קוסמטיקה מאז ימי הביניים: "התמרוקייה הרפואית סנטה מריה נובלה". כבר בכניסה עוטף את המבקר ניחוח הנישא באוויר. מסדרון מפואר מוביל אל אולם עתיק ובו חנות המפעל. בטיח הפרסקו של כיפת האולם מצוירים ארבעה קצות תבל, ובארונות עץ האגוז העתיקים, המעוטרים בתגליפי עץ מדהימים בסגנון ניאו־גותי, מוצג העושר של המוצרים הנמכרים. האולם הוא בית תפילה לשעבר, שנתרם למסדר הדומיניקני בפירנצה ב־1335 על ידי משפחת אצ'ולי, להנצחת סגולות הריפוי של מוצרי המרפאה. גם היום מצוינים בקטלוג מוצרים אחדים הנרקחים על פי המרשמים העתיקים; למשל, "מי סנטה מריה נובלה" – שיקוי העשוי מעשבי מרפא, על פי מתכון מ־1614, הידוע כמרגיע עצבים ומשפר עיכול (טעמנו. יש לו טעם קריר נהדר); "חומץ שבעת הגנבים" הוא חומץ ארומטי מפורסם להפגת עלפונות, גם הוא לפי מתכון מהמאה ה־17. מהבשמים העתיקים מצאנו מי קולון בריח הדרים, על פי מרשם מהמאה ה־16, שנרקח במיוחד לקתרינה דה־מדיצ'י מלכת צרפת. הסבונים הנמכרים באולם התצוגה מיוצרים גם היום, אחד אחד, במכונות מאמצע המאה שעברה.
בושם האירוס של נשי פירנצה בצד אולם המכירה נכנסנו בפתחו של Sala Verde – חדר האירוח העתיק, שבו קיבלו הנזירים את פניהם של מבקרים רמי מעלה. החדר משמש כמוזיאון קטן ושמור בריהוטו המקורי. על שולחנו מוצגים אגרטלי אירוסים, ועל הקירות תלויים תוארי כבוד, תעודות על פרסים בתחרויות ודיוקנאות של מנהלי המקום. מחדר האירוח עברנו אל Antica Spezieria – ששימש חדר המכירות מ־1612 ועד 1848. החדר מרוצף בשחור־לבן כלוח שחמט ענק, מעוטר בארונות סביב סביב ובתוכם בית מרקחת בשלמותו – הכדים והקנקנים ששימשו לתרופות, למרקחות, לבשמים ולתמרוקים וציוד רוקחות עתיק. ב־1544 רשם מתיולי בספרו: "פרח האירוס נקרא כך בשל דמיונו לקשת בענן… השורשים גבשושיים, מוצקים וריחניים מאוד. הם מעובדים לשימוש על ידי חיתוכם לפרוסות קטנות, חריזתם במחרוזות ותלייתם לייבוש". בחלקיק שנייה, שם, בחנות בית המרקחת העתיק, חזרתי בדמיוני מאות שנים אחורה, וראיתי את הנזיר הממונה יושב באחד החדרים, מעלעל בספר הכבד וממלמל לעצמו: "ואחרי הייבוש, מביאים אלינו את השורשים ו…" עד היום שמור כאן, בין הכתלים, הסוד המקצועי של זיקוק הבושם ורקיחתו לתמרוקים. |
תחת שמי התכלת של גבעות טוסקנה פורחים שדות של אירוסים סגולים־לבנים, ועימם תרבות שלמה בסימן האירוס: תמרוקייה עתיקה האוצרת סודות מרקחת מימי הביניים, גן בוטני מיוחד ובו אוסף הזנים העשיר בעולם, פסטיבל האירוס השנתי וגידול שורשי האירוס כענף חקלאי מסורתי המצוי על סף הכחדה. מסע בעקבות היופי והריח עודכן 12.9.22 |
פירנצה
Array
(
[country] => WP_Term Object
(
[term_id] => 558
[name] => איטליה
[slug] => %d7%90%d7%99%d7%98%d7%9c%d7%99%d7%94
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 558
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 551
[count] => 579
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [continent] => WP_Term Object
(
[term_id] => 551
[name] => אירופה
[slug] => europe
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 551
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 0
[count] => 3868
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [area] => WP_Term Object
(
[term_id] => 566
[name] => פירנצה
[slug] => %d7%a4%d7%99%d7%a8%d7%a0%d7%a6%d7%94
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 566
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 558
[count] => 20
[filter] => raw
[term_order] => 0
) )