סוורופ ורמה | צילום: אסנת קרסננסקי משל עתיק מספר את סיפורו של קבצן זקן שבמשך כל חייו ישב בצד הדרך וקיבץ נדבות. הוא לא ניקה מעולם את מקום מושבו. לאחר מותו, כשניקו את השטח והסירו בהדרגה את הבוץ והלכלוך מהמקום עליו ישב במשך שנים כל כך רבות, הופתעו כולם לגלות אוצר. במשך כל חייו אסף הקבצן פרוטה לפרוטה כשהוא אינו ער לעובדה שכל העת ישב על אוצר יקר ערך! המשל מלמד אותנו על בורותו של האדם ועל חוסר היכולת שלו לראות את האוצרות הרוחניים הטמונים בתוכנו. אנו שוכחים כי לא רק בתוכנו אלא גם סביבנו ישנם אוצרות נהדרים שאין אנו מודעים לקיומם.
הטבע שסביבנו, שורש הווייתנו, מזין אותנו במגוון צורות: במזון, מים ואוויר, ובאפשרותו להעניק מזור למחלות רבות. הצמחים מחזירים אלינו את אנרגיית השמש והירח שהם קולטים ומזינים אותנו ב"פראנה", האנרגיה הקוסמית. הפראנה מעניקה אנרגיה וחיות לכל תא ותא בגופנו הגשמי כמו גם לגופנו האסטרלי. המדע יודע שנים רבות על תהליך הפוטוסינתזה של הצמחים, על השימוש של הצמחים באנרגיית השמש והעברת אנרגיה ליצורים חיים הניזונים מהם. זוהי הדרך שבה צמחים הופכים את אנרגיית השמש החיצונית למקור חיים פנימי עבור יצורים חיים. הצמחים הופכים לכוח קוסמי, שליחים של הטבע, המעבירים מהקוסמוס אל מולקולת הדנ"א אנרגיה ומידע, אהבה וחמלה – מן המקרוקוסמוס אל המיקרוקוסמוס.
צמחים נטולי אגו ב"צ'נדוגיה אופאנישאד", אחד הכתבים הרוחניים המרכזיים ביותר בהודו, נכתב כך: "המהות של כל חי היא האדמה, המהות של האדמה היא מים, המהות של המים היא הצמחים (Oshadhi), ומהות הצמחים היא בני אדם." אבותינו זיהו שהצמחים מושרשים עמוק ביקום ומחברים בין מים לאדמה, עומדים שקטים במקומם ונראים כפסיביים, אך למעשה הם שואפים ונושפים אהבה קוסמית וכוחות מרפאים ומעבירים אותם הלאה בשרשרת הקיומית לכל חי. פעולה זו כל כך קלה עבורם ומתבצעת בטבעיות משום שצמחים הם נטולי אגו. המילה Oshadhi בסנסקריט היא אחת ההגדרות לצמח ומשמעותה "מוליך אינטליגנציה". מגע מרפא זה של הטבע כפי שמגולם בצמחים מזוהה על-ידי הבוטנאים המודרניים כפיטוכימיקלים. לדבריהם, הפיטוכימיקלים ידועים כמכילים חומר ביולוגי פעיל בצמחים והוא זה המעניק להם צבע, טעם, ריח וחסינות טבעית בפני מחלות. מחקרים רבים מלמדים על תפקידם המרכזי של הצמחים במניעת וריפוי מחלות רבות ושונות. לדוגמה, פיטוכימיקל הקרוי “Sulphoraphane הנמצא
בברוקולי, מסייע לסילוק קרצינוגן מהתא ומונע סרטן. בעקבות זיהוי תופעת הפיטוכימיקלים בצמחים הצליחו מדענים לבודד פיטוכימיקלים מסוימים וכעת ניתן למצוא על המדף כדורים טבעיים אשר פותחו במיוחד על-ידי חברות תרופות מוכרות. כדורים אלו מכילים את תמציות החומר הפעיל ממספר פירות וירקות. למרות שניתן לצרוך חומרים פעילים אלו באמצעות הכדורים הטבעיים המשווקים כיום בשוק, הם אינם יכולים לשמש תחליף לצמחים ולמזונות הטבעיים הבאים מן הטבע. הסיבה לכך היא כי מה שזוהה על-ידי חוקרי הבוטניקה כחומר לא פעיל, הוא בסיס מוכר וידוע של הרפואה האיורוודית אשר זוהה והוגדר על-ידי הרישים (אנשי הרוח הקדומים) כ"אנרגיית אנזים מעודנת". אנרגיה זו מכילה את אלמנט האש המסייע לנו בעיכול, דבר חיוני ביותר לפירוק הפיטוכימיקלים. על-ידי כך הופכים הפיטוכימיקלים נגישים לגופנו באופן כה מושלם כך שבסיום העיכול הם לא מותירים רעלים בגוף. על-פי האיורוודה, תורת הריפוי ההודית העתיקה, לקחת מהצמח רק את החומרים הפעילים משמעו לקחת את הידע הגלום בצמח, אך יחד עם זאת להשאיר את תבונתו מאחור.
עץ הג'אמון וסגולותיו הרפואיות עץ ה-Jamun, או Jambolan (Syzigium Cumini או Eugenia Cumini), הוא אחד מאוצרות הטבע הנהדרים הידוע לא רק בשל פירותיו העסיסיים בטעם מתוק עפיץ, אלא גם בשל סגולותיו המרפאות. עץ הג'אמון הוא צמח מקומי בהודו, בורמה, סרי לנקה ואיי אנדמן. כשגיליתי שהוא גדל בישראל (למשל במכון ויצמן ברחובות, בסמוך לגינת דובנוב בתל אביב ובמקומות אחרים) הופתעתי למצוא עד כמה אין מודעים בארץ לאוצר זה של הטבע. על-פי עדויות, הצמח הובא לישראל בסביבות שנת 1940. הוא גדל כאן בקלות ונחשב לעץ נוי, אך דבר לא נודע לישראלים על פירותיו הטעימים ועל סגולותיו הפלאיות בריפוי. אנסה למלא מעט מן הידע החסר בארץ לגבי תכונותיו וסגולותיו המיוחדות של העץ שנותר אנונימי בנוף המקומי.
ראשית מדובר בעץ גבוה. הג'אמון ידוע בצמיחתו המהירה כאשר בהודו גובהו מגיע עד ל-100 מטרים אולם בישראל הוא מסתפק בגובה של 40-50 מטרים. בתת היבשת ההודית עץ הג'אמון נמצא בשימוש כצמח מרפא זה אלפי שנים והוא מתועד היטב בספרות הפרמקולוגית האיורוודית. כעת מושך העץ תשומת לב מחודשת אצל המדענים בשל השפעתו על הורדת רמות הסוכר בדם. אגב, הממתק ההודי המפורסם גולאב ג'אמון קרוי על שמו של פרי עץ הג'אמון בעל הטעם הנפלא (למרות שכלל אינו מכיל את הפרי). ניסוי רפואי שנערך על-ידי מכון המחקר המרכזי לרפואה איורוודית בהודו, כלל כ-80 חולי סכרת שאינם מטופלים באינסולין. במשך שלושה חודשים קיבלו החולים 12 גרם של אבקת זרעי ג'אמון ליום בחלוקה לשלוש מנות יומיות. במהלך הניסוי ובסיומו נצפתה הקלה משמעותית בתסמיני המחלה, אובחנה התייצבות של רמת הסוכר בדם, ולא נראו כל תופעות לוואי.
מחקרים נוספים הראו כי חולי סכרת (שאינם תלויי אינסולין) אשר אינם מגיבים טוב לתרופות קונבנציונליות יכולים להיעזר באבקת זרעי הג'אמון בשילוב עם התרופות. מחקרים קליניים מוכיחים כי מלבד ההשפעות הפיסיולוגיות שיש לעץ הג'אמון על גוף האדם יש לו השפעות חיוביות מאוד על הנפש ועל המצב הרגשי. השימוש בג'אמון מאזן את מערכת העצבים המרכזית ופועל עליה ישירות, מרגיע היפראקטיביות, התפרצויות רגשיות, אגרסיות, מאזן את חום הגוף (במקרה של היפותרמיה), משמש כמשכך כאבים ועוזר להרגעת השרירים.
בראייה הוליסטית יותר אפשר לומר כי פעולות רפואיות אלו של עץ הג'אמון מבטאות את החמלה והאהבה שהטבע מעניק לנו כפי שבאות לידי ביטוי דרך עולם הצומח. על-פי האיורוודה, מזון הוא התרופה הטובה ביותר! בהתאם לגישה זו רוב התרופות האיורוודיות מופקות מצמחים והן משמשות במגוון צורות: תה, מרק, סלט, ריבה, חומץ, יין וכן הלאה. ברפואה האיורוודית לעיתים אנו משתמשים בצמח בודד ולעיתים משלבים מספר צמחים לכדי תרכובת מרפאת אחת. הרוקחות האיורוודית עשירה ביותר והיא נשענת על ידע עצום ורב של אלפי צמחים המצויים בשימוש כמרפא. נקודה אחרונה שחשוב להזכיר בקצרה היא שבהכנת התרופות האיורוודיות ישנה הקפדה לא רק על שמירת איכותו הטבעית של הצמח, אלא גם על העצמת סגולותיו הרפואיות בשילוב עם צמחים נוספים, אולם זהו נושא רחב בפני עצמו.
מרקחות ותרופות מעץ הג'אמון כאמור, מפירותיו של עץ הג'אמון מכינים בהודו תרופה נגד מחלת הסכרת כבר אלפי שנים והמחקר בנושא מתפתח. למעשה, כמעט כל חלקי העץ – פירותיו, זרעיו, עליו וגזעו, משמשים לריפוי: עלים רוחב עלי הג'אמון כ- 2.5-10 ס"מ, צורתם מלבנית-אובלית, צבעם ירוק עד, ניתן לזהות בהם ריח טרפנטין עדין והם ניחנים בסגולות אנטיבקטריאליות. שימוש רפואי: טיפול בדיזנטריה, בהקאות ובבעיות עור. פרחים פרחי העץ קטנים בצבע לבן ורדרד וצורתם כשל משפך. ריחם מתוק ופריחתם נמשכת ממרץ עד מאי. הפרחים מלאים בצוף וסביב העץ ניתן להבחין בנחילי דבורים. שימוש: הצוף משמש ליצירת דבש איכותי והוא יעיל לגידול דבורים.
פירות גודל הפרי כזית גדול, בתחילה צבעו ירוק, במשך הזמן הוא הופך סגול, ולבסוף, כאשר הוא בשל, צבעו שחור. הפרי הבשל עסיסי מאוד ובעל טעם מתוק עפיץ. שימוש רפואי: מרגיע כאבי בטן, משתן, יעיל לטיפול בשלשול (בעיקר מררתי).
ריבה: ניתן להפיק ריבה טעימה מאוד מבשר הפרי ולהשתמש בה להרגעת שלשול אקוטי ולהקלה בבעיית תסמונת המעי הרגיז. חומץ: חומץ העשוי מפרי הג'אמון הוא בעל צבע סגול יפיפה ושימוש בו מחזק את הקיבה, הכבד, ומשמש לריפוי מצבים של טחול מורחב. יין: יין צמחי הקרוי Ashava מופק בתהליך תסיסה באמצעות הוספת שמרים ותבלינים למיץ טרי המופק מפרי הג'אמון. היין משמש לטיפול בשלשול ובסכרת. קליפת העץ קליפת העץ עפיצה ובעלת איכויות אנטיבקטריליות. שימוש רפואי: ניתן לגרגר עם מים לטיפול בגרון כואב ולחיזוק שיניים וחניכיים. זרעים לאבקה המופקת מהזרעים ישנה השפעה היפוגליקמית (מפחיתה כמות סוכר גבוהה בדם). במשך אלפי שנים זהו אחד המרכיבים החשובים של הרפואה האיורוודית לטיפול בסכרת.
סוורופ ורמה הוא מרפא ומורה לאיורוודה ויוגה תרפיה, מייסד "שרי איורוודה ויוגה סנטר". shriayurveda@yahoo.com הכתבה התפרסמה ב"חיים אחרים", הירחון הישראלי לרפואה טבעית, תרבות רוחנית ומעורבות חברתית, גיליון 110 נובמבר 2005
|
מתברר ששנים רבות לפני שהישראלים גילו את התרבות ההודית, כבר עשינו עלייה לעץ מיוחד במינו שגדל במקומות שונים בארץ מבלי לדעת דבר על עוצמות הריפוי שלו. סוורופ ורמה, רופא איורוודי שחי בישראל, כותב על היחס לצמחים ברפואה העתיקה ועל סגולותיו הרבות של העץ, שכבר אלפי שנים משמש לטיפול טבעי בסוכרת פורסם 23.10.08 |
Array
(
)