תפריט עמוד

נמיביה במבט נשי

שתפו:

טיול נשים לנמיביה כולל לא רק נופים מופלאים של מדבר וים, שמורות טבע ובעלי חיים, אלא גם מפגשים מרגשים עם נשות המדינה רחבת הידיים. נשים החיות בערים ומנסות להתבסס בעולם העסקים ולעומתן נשים החיות בחברה שבטיות ומתמודדת עם קשיים מסוג אחר

פורסם 5.1.17

ורוד-כתום מצד אחד, כחול עמוק מהצד השני. זה מה שרואה מי שעומד במקום בו מדבר נמיב נפגש עם האוקיינוס האטלנטי – משטחים אינסופיים של דיונות, הגדולות בעולם, נושקות למי האוקיינוס לאורך קו החוף של נמיביה. הניגוד המפעים הזה, בין חול למים, בין כתום לכחול, בין מדבר צחיח מאין כמותו לאוקיינוס רחב ידיים הוא רק חלק ממה שחווים במהלך טיול בנמיביה. וכשהטיול מיועד לנשים וכולל מפגשים נשיים, הייחודיות של המדינה האפריקאית רחבת הידיים ודלילת האוכלוסין מרתק כפליים.

בנמיביה יש שמורות טבע והטיול בהן מזמן מפגשים עם קרנפים, פילים, ג'ירפות ועוד, ויש בה נופים מרהיבים של מדבר, הרים וים. אבל בשונה מטיולי ספארי המוכרים לנו ממזרח אפריקה, כאן המפגש עם בעלי חיים ועם נופים מגוונים, מרתק ככל שיהיה, הוא רק חלק מהסיפור. המפגש האנושי משלים פאזל מורכב ועדין, והמפגש הנשי הוא החתיכה הנוספת בפאזל, זאת שבלעדיה התמונה אינה שלמה.

כשהמדבר פוגש את הים: הדיונות של מדבר נמיב גולשות לאוקיינוס האטלנטי במערב נמיביה | צילומים: שאטרסטוק

טיול מאורגן לנמיביה חושף בפנינו את אוצרות הטבע של מדינה מסקרנת זו, המתגלים עם שחר בדיונות הורודות של סוסוסוולי, במפגש עם אריות הים על חוף האוקיינוס או בטיול ספארי בשמורת הטבע המפורסמת אטושה. במסענו הנשי בעיקבות הספר נפגוש נשים נמביות שונות, מנשים הגרות בעיר הגדולה ווידהוק ונרחיק לנשות ההימבה.

ב-2005 יצא לאור הספר "בין אתמול למחר" (Between Yesterday and Tomorrow) שהביא את סיפוריהן של נשים בנמיביה. התמונה שעולה מבין הדפים אינה פשוטה: גם בימינו, כך מסתבר, נשים מופלות לרעה, נתונות לחסדי אבותיהן ואחר כך בעליהן. אבל עצם הבאת הסיפורים בפני העולם היא צעד ראשון, אמיץ, בכיוון הנכון. "אני מצדיעה לכן, נשות נמיביה", כותבת בהקדמה אלן נדשי נמהילה, מנהלת הספרייה הלאומית במשרד החינוך של נמיביה. "אתן אולי סובלות, אתן אולי קורבנות בבתים ובקהילה שלכן, אבל יש לכן אומץ. עצם העלאת הכאב שלכן, השיתוף של הסבל, אתן עוזרות לנשים אחרות במצבים דומים. תודה לכן על הסיפורים והשירים, אנא המשיכו לכתוב. ותודה לנשים שעבדו קשה כדי להוציא את הספר לאור – עשיתן עבודה נהדרת בכך שנתתן במה לקולות הנשיים".

נשים צעירות משבט דמארה

טיול נשים בנמיביה עובר דרך כמה מהמקומות היפים והמעניינים יותר במדינה ובה בעת הולך בעקבות הסיפורים שבספר, מקיים מפגשים עם נשים מקומיות, בערים ובכפרים. נשים שפלסו לעצמן דרך ובנו קריירה מצליחה ונשים שחיות במסגרות שבטיות מסורתיות ורוצות שקולן יישמע. אז מה צפוי בטיול שכזה? הנה כמה מקומות וחוויות שהטיול מציע:

הטיול מתחיל בווינדהוק (Windhoek), בירת נמיביה. העיר, השוכנת בלב המדינה ומהווה את המרכז הפוליטי, הכלכלי והתרבותי, משמרת את האווירה הקולוניאליסטית, שנותרה מימי השלטון הגרמני. זוהי הזדמנות ראשונה לפגוש את הנשים של נמיביה, במקרה הזה נשים עירוניות שיספרו על האתגרים שלהן בעולם העסקים ובחיי היום יום.

אישה בושמנית. הבושמנים חיים במדבר הקלהרי במזרח נמיביה | צילום: Lisa Gray, cc-by-sa 2.0

מווינדהוק יוצאים אל מרחבי המדינה, אל רמת ווטרברג (Waterberg), שמורת הטבע ההררית היחידה בנמיביה והיא מתאפיינת בסדרת מצוקים המתנשאת בלב הסוואנה. המבנה הטופוגרפי הייחודי שלה מקשה על בעלי החיים לנדוד החוצה משטחה, והאזור כולו הוכרז כשמורת טבע והועברו אליו מינים רבים של בעלי חיים המצויים בסכנת הכחדה. השמורה עשירה בציפורים, אנטילופות, בופאלו ובבונים ויש בה שילוב יפהפה של הרים מאבן חול אדומה לצד מישורי סוואנה.

רמת ווטרברג, שמורת טבע הררית עם מצוקים מרשימים המתנשאים בלב הסוואנה

 

מכאן ממשיכים לשמורת הטבע המפורסמת ביותר של נבימיה, שמורת אטושה (Etosha). זהו המקום הטוב ביותר לטיול ספארי, בין עצי שיטה, מישורי עשב, מדבריות מלח, סלעים ובור מים המושך אליו מגוון גדול של יונקים – אריות, קרנפים, פילים, ג'ירפות ועוד. לא פחות מ-340 מיני עופות וציפורים, חלקן נודדות, דוגמת שרקרקים, אחרות חיות כאן דרך קבע, בהן יענים וחוברות אפריקאיות.

זברות שותות מבור מים בשמורת אטושה

עכשיו הגיעה העת לפגוש את בני שבט ההימבה (Himba), מהמרתקים בשבטים החיים בנמיביה. זהו שבט של נוודים למחצה החיים בשיפולי המדבריות של נמיביה בקרבת בארות מים. המראה של בנות השבט מעורר תשומת לב ושובה את העין: הן מורחות על גופן מכף רגל ועד ראש תערובת המורכבת מעפר אדום, שומן עיזים ושרף, תערובת הצובעת את העור והשיער בגוון אדמדם. לשכבה האדומה הזאת יש שימוש פרקטי – היא מגינה על העיר מפני קרינת השמש, וגם משמעות סמלית – חיבור לאדמה ולדם, סמל החיים. שיערן של נשות ההימבה, מלבד היותו בצבע אדום, קלוע בצמות-רסטות ארוכות המסודרות בצורות מורכבות, אשר מעידות על גיל האישה ומעמדה המשפחתי.

הביקור בכפר של השבט מאפשר לא רק לראות את אורח החיים המסורתי ולהתרשם מהמראה המיוחד של אנשיו, אלא גם מפגיש את המטיילים עם נשות ההימבה שחולקות סיפורים מחייהן.

בת שבט הימבה. מספר הצמות והסידור שלהן מעיד על גיל האישה ומעמדה

הטיול ממשיך עם ביקור בטוואיפלפונטיין (Twyfelfontein), אתר מורשת עולמית עם ריכוז של יותר מ-2,000 פטרוגליפים (ציורי סלע) המיוחסים לבושמנים, ציידים-לקטים שחיו באזור בתקופת האבן המאוחרת. הבושמנים נדחקו מהאזור הזה על ידי בני שבט דמארה, שעסקו במרעה. את אורח חייהם של הדמארה פוגשים לראשונה במוזיאון הפתוח של דמארלנד, ובהמשך למפגשים פנים אל פנים עם נשות השבט.


ציורי קיר פרהיסטוריים של הבושמנים בטוואיפלפונטיין

המפגש עם האוקיינוס האטלנטי שנושק לגבולה המערבי של נמיביה מתחיל בביקור מרתק במושבת אריות הים העצומה בקייפ קרוס (Cape Cross). אלפי אריות רובצים על הסלעים על קו המים, משתזפים בשמש – הזדמנות צילום נהדרת.

מכאן ממשיכים לדיונות של מדבר נמיב שגולשות עד הים. סיור בטרקטורונים לאורך הדיונות הוא חוויה מלאת אדרנלין, המשלבת נופים מדבריים והיכרות עם החי והצומח הייחודיים לאזור הצחיח. עם שחר כדאי להשכים קום כדי להספיק להגיע לראשה של דיונה ולצפות בקרני השמש הראשונות נוגעות בחולות וצובעות אותם בצבעים מרהיבים.


מושבה של אריות ים בקייפ קרוס

בסופו של מסע מרתק שכולל לא רק נופים אלא גם מפגשים נשיים מהסוג שלא מתרחשים בדרך כלל במהלך טיולים, חוזרים לווינדהוק הבירה, לסיור אחרון ופרידה ממדינה מופלאה, שנכנסת עמוק ללב.

 

הרצאת וידאו: נמיביה - טבע ותרבויות

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: