מרתונים בטבע – לרוץ בתוך הנוף

שתפו:

בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים בוחרים לשלב ריצות מרתון ביעדים מיוחדים בעולם עם טיולים בסביבה. ממרתון בלב האלפים בשווייץ, דרך מרתון בשמורת הפיינה בדרום צ'ילה ועד למירוץ שמטפס על החומה הגדולה בסין – הנה כמה מרתונים בחיק הטבע, שלא תרצו לפספס

פורסם 8.6.16

בכל שנה ידידתי מרתה מברצלונה מגיעה לישראל כדי לרוץ במרתון תל אביב. למען האמת, היא אפילו לא רצה את המסלול המלא, אלא רק 10 ק"מ, אבל עבורה, ועבור רצים חובבים אחרים המגיעים מרחבי העולם, זאת הזדמנות לרוץ בנופים שונים מאלו שהם מכירים, לפגוש אנשים חדשים שחולקים את אהבת הספורט ולנצל את הביקור כדי לבלות בתל אביב ולטייל בארץ.

תיירות המרתונים אולי אינה מפותחת כמו זו של האופניים או טיולי ההליכה, אבל היא בהחלט צוברת תאוצה, ויותר ויותר אנשים בוחרים לשלב ריצת מרתון (או ריצות קצרות יותר במסגרת מרתונים) עם טיולים באזור. מלבד המרתונים העירוניים המפורסמים, כמו מרתון ניו יורק, מרתון פריז ומרתון בוסטון, מתקיימים בכל שנה מרתונים רבים בלב הטבע או באתרים היסטוריים. הנה חמישה מרתונים שכאלה – באירופה וביעדים רחוקים יותר – אשר יספקו לכם נופים נהדרים במהלך הריצה ואפשרויות לטיולים לפני או אחרי המרתון.

הישורת האחרונה (אם אפשר לקרוא כך למסלול תלול כל כך) במרתון יונגפראו, אחד הקשים והיפים בעולם

מרתון יונגפראו, שווייץ
אחד המרתונים המאתגרים בעולם ואחד היפים שבהם. עשרת הקילומטרים הראשונים של מרתון יונגפראו (Jungfrau Marathon) עוברים בעמק שבין הרים אדירים, ואז מתחילה העלייה, ואיזו עלייה! 1,823 מ' מפרידים בין נקודת ההתחלה באינטרנלקן לנקודת הסיום בקליינה שיידג (Kleine Scheidegg), בגובה של 2,061 מ', כשהקושי העיקרי מתחיל בקילומטר ה-25 עם מסלול מפותל, שעולה מעלה-מעלה. את הרצים מלוות הפסגות האדירות של האלפים – האייגר, המונש והיונגפראו, ואם האוויר הדליל ומאמץ הריצה לא יעצור את נשימתכם, הנופים המדהימים בפירוש יעשו כן… מלבד מסלול מלא, יש גם מיני מרתון באורך ארבעה קילומטרים ומרתון לילדים של חצי קילומטר.


נגינה בקרן אלפים מסורתית מלווה את הרצים במרתון יונגפראו, כשברקע הפסגות המושלגות 

מתי? מרתון יונגפראו מתקיים בכל שנה בחודש ספטמבר. פרטים והרשמה באתר האינטרנט 
אם אתם בסביבה: האזור שבו מתקיים המרתון הזה הוא אחד היפים בשווייץ, עם אינספור מסלולי טיול ברכב, ברגל, ברכבות, ברכבלים ובספינות השטות באגמים תכולים. אינטרלקן, שם מתחיל המרתון, היא עיירה מקסימה הממוקמת בין שני אגמים, בריינץ ותון, והיא משמשת נקודת מוצא לטיולים בסביבה, אל כמה מהפסגות המרשימות ביותר באלפים השוויצריים ואל מפלים מרשימים לא פחות, בהם מפלי טרומלבך ומפלי רייכנבאך, שם מצא את מותו הבלש הספרותי המפורסם שרלוק הולמס (מאוחר יותר, הסופר ארתור קונן דויל החזיר את גיבורו לתחייה…).

אגם תון ומעליו הפסגות המרשימות של האייגר, המונש והיונגפראו | צילום: swiss-image.ch/Max Schmid

המרתון של מדוק, צרפת
ריצה, יין ואוכל גורמה לרוב לא הולכים יד ביד, אבל בצרפת כמו בצרפת – השלושה נפגשים, ובגדול, במרתון של מדוק (Marathon du Medoc), באזור היין של בורדו, בדרום-מערב צרפת. השילוב הבלתי רגיל הזה בא לידי ביטוי לאורך כל המסלול, עם יותר מ-20 תחנות עצירה שבהן אפשר לטעום מיינות האזור, ובמקום חטיפי אנרגיה יבשושיים, אפשר לנשנש בדרך גבינות, בשרים, צדפות ופואה גרה – הכל מתוצרת מקומית. ואם זה לא די בכל אלה כדי להבהיר שזהו אינו מרתון רגיל, המארגנים מעודדים את הרצים להגיע בלבוש מיוחד על פי נושא שנקבע מראש – ב-2016 הנושא הוא סיפורי אגדות. למקרה שאחרי כל היין שהרצים טועמים בדרך הם עדיין עומדים על הרגליים, הם יכולים ליהנות מנופים פסטורליים של שדות חקלאיים, כפרים קטנים, טירות עתיקות ואינספור כרמים, שבלבם עובר מסלול הריצה.


רצים במרתון של מדוק בלבוש הומוריסטי, כמקובל במירוץ אשר עובר דרך כרמים וכולל עצירות לשתיית יין | צילום: 
Kinolamp

מתי? המרתון של מדוק מתקיים בכל שנה בספטמבר, בשיא עונת בציר הענבים. פרטים והרשמה באתר האינטרנט 
אם אתם בסביבה: אוהבי החיים הטובים – הגעתם למקום הנכון. האזור שבו מתקיים המרתון שופע מסעדות נהדרות, יקבים וכרמים ואפשר לבלות כאן שבוע שכולו אכילה ושתייה (אחרי שרצתם יותר מ-40 ק"מ, בהחלט מותר להתפנק). פחות משעה נסיעה צפונה ממדוק נמצאת העיר בורדו, עם רובע עתיק יפהפה שהוכרז כאתר מורשת עולמית וכמובן אפשרויות רבות ומצוינות לטעום את יינות האזור. ומי שרוצה לשלב פעילות גופנית לצד תענוגות גסטרונומיים, באזור מדוק יש מסלולי הליכה ושבילי אופניים ובאוקיינוס האטלנטי, הנמצא במרחק לא גדול, אפשר לצאת לשייט מפרשיות, גלישת רוח ועוד.

כרמים, יינות וטירות עתיקות מקדמים את פני הבאים למדוק ומעידים על טיב הטיול באזור

מרתון מפלי הניאגרה, ארה"ב וקנדה
מרתון חוצה גבולות, תרתי משמע. נקודת ההתחלה של מרתון מפלי הניאגרה (Niagra Falls International Marathon) היא בעיר באפלו שבארצות הברית ונקודת הסיום היא בצד הקנדי של המפלים. רובו המכריע של המסלול עובר לאורך נהר הניאגרה, הגבול הטבעי בין מדינת ניו יורק בארצות הברית לפרובינציית אונטריו בקנדה. המסלול עובר בפארק ירוק הנמתח לאורך הנהר בצד הקנדי, והדובדבן שעל הקצפת מצפה בסוף הדרך: המפלים השוצפים, שגם אם מעולם לא ביקרתם בהם ודאי פגשתם אותם בסרטים, סדרות טלוויזיה וצילומים רבים. בנוסף למרתון מלא, שאורכו כאן 42.73 ק"מ, יש חצי מרתון (21 ק"מ) ומסלולים מקוצרים של 10 ו-5 ק"מ. כל המסלולים מסתיימים באותה נקודה, כך שאיש לא מפסיד את רסס המפלים. ואם אתם בכושר שיא ועם סיבולת גבוהה במיוחד, תוכלו להתנסות באולטרה ניאגרה, מרוץ של לא פחות מ-100 ק"מ שמתקיים בחודש יוני, כמה חודשים לפני המרתון הרגיל.


נקודת הסיום של מרתון מפלי הניאגרה היא גם נקודת המוצא לטיולים באזור

מתי? מרתון מפלי הניאגרה מתקיים בסוף אוקטובר, זמן שבו השלכת צובעת את האזור. האולטרה ניאגרה (100 ק"מ להזכירכם) מתקיים בתחילת חודש יוני. פרטים והרשמה באתר האינטרנט 
אם אתם בסביבה: לא במקרה מפלי הניאגרה הם המפלים הכי מפורסמים בעולם – התיירות באזור מפותחת מאוד ואפשר לצפות במפלים משני צדי הגבול ומנקודות שונות – מעליהם, מתחתם, בשייט, בטיסת הליקופטר וכן הלאה. למי שרוצה להתרחק מעט מהמוני המבקרים, בצד הקנדי, סמוך מאוד למפלים, נמצא פארק פרפרים (Niagara Parks Butterfly Conservatory) מוקף בצמחייה ובו המוני פרפרים ססגוניים. פיסת טבע ירוקה ושלווה מחכה גם ב-Niagara Glen, עמק מקסים עם מסלול הליכה באורך 4 קילומטרים בין עצי היער (השביל עלול להיות חלקלק והירידה אל העמק נעשית דרך מדרגות).

נהר הניאגרה, הגבול הטבעי בין מדינת ניו יורק לפרובינציית אונטריו, שלאורכו עובר רוב מסלול מרתון מפלי הניאגרה

מרתון פטגוניה, צ'ילה
המרתון הזה הוא שיר הלל לטבע, וקשה לחשוב על תפאורה טבעית מרשימה יותר – נופיה של שמורת טורס דל פיינה בדרום צ'ילה. אם במרתונים העירוניים מלווים את הרצים מגדלים של בטון וזכוכית, במרתון הבינלאומי של פטגוניה (Patagonian International Marathon) המגדלים שתראו הם המצוקים האדירים של הפיינה. זוהי ריצת שטח אמיתית, בלי כבישים סלולים או מקומות יישוב לאורך הדרך, כל מה שהרצים רואים בדרכם הם אגמי טורקיז, הרים נישאים וסלעי גרניט, כשבשמיים מעל דואים קונדורים ועופות דורסים נוספים.


מגדלי הפיינה המרהיבים מלווים את הרצים במרתון פטגוניה 

הנושא המרכזי של המרתון הזה הוא הגנה על הסביבה ולכן יש הגבלה על מספר הרצים – לא יותר מאלף (הנרשם ה-1001 יקבל הודעה שאינו רשאי להשתתף), וכל רץ צריך לדאוג בעצמו לשתייה שאותה יישא על גופו, שכן בשם ההגנה על הסביבה אין כאן תחנות מים ("חשבו על כל הכוסות החד פעמיות שחסכנו", אומרים המארגנים). בנוסף למסלול מרתון סטנדרטי יש חצי מרתון (21 ק"מ) ומסלול של 10 ק"מ, והמכורים הכבדים יכולים לאתגר את עצמם במגה-מרתון שאורכו 60 ק"מ. נקודות ההתחלה לכל המסלולים האלה שונות, אבל כולם נגמרים באותה נקודה – לגונה אמרגה (Laguna Amarga) היפהפייה.


לגונה אמרגה, נקודת הסיום של מרתון פטגוניה

מתי? מרתון פטגוניה מתקיים באפריל, עונת הסתיו בחצי הכדור הדרומי. פרטים והרשמה באתר האינטרנט 
אם אתם בסביבה: שמורת טורס דל פיינה (Torres Del Paine) משתרעת על שטח עצום וכדאי להקדיש לפחות שבוע לטיולים רגליים במסלולים העוברים בין קרחונים, אגמי טורקיז וסלעי גרניט אדירים. פטגוניה, הנחלקת בין צ'ילה לארגנטינה, מספקת עוד מפגשים מפעימים עם ענקי הטבע. בצד הארגנטינאי שוכן פארק הקרחונים (Parque Nacional Los Glaciares) שבו אפשר לשוט בין קרחוני ענק, בהם פריטו מורנו, המוכר בכינוי "הקרחון המתנפץ", שגושי קרח עצומים נשברים ממנו ומתנפצים אל מי האגם.

טיול בפטגוניה, לפני או אחרי המרתון, מומלץ שיכלול את פארק הקרחונים בארגנטינה 

מרתון החומה הגדולה, סין
אם חשבתם שריצה של 42 ק"מ במישור היא עניין מאתגר, חכו עד שתרוצו במרתון הגדולה (Great Wall Marathon).
המסלול המעגלי עובר דרך המקטע השמור ביותר של החומה הסינית, באזור Huanyaguang, כ-150 ק"מ ממזרח לבייג'ינג והוא כולל ריצה ב-5164 מדרגות! סביר להניח שבנקודת הסיום השרירים שלכם יצעקו הצילו, אבל כל מי שהצליח לסיים את המרתון הזה מעיד כי הנופים הנשקפים בדרך מצדיקים את המאמץ, כמו גם תחושת הסיפוק על שעמדתם באתגר הלגמרי לא פשוט הזה. בנוסף למסלול מרתון רגיל, יש גם חצי מרתון ו"ריצת כיף", מסלול באורך 8.5 ק"מ.


מרתון החומה הגדולה כולל ריצה ביותר מ-5,000 מדרגות על החומה הסינית

מתי? מרתון החומה הגדולה נערך כל שנה בחודש מאי, פרטים והרשמה באתר האינטרנט 
אם אתם בסביבה
: אם הגעתם עד סין, מן הסתם לא תסתפקו במרתון על החומה ותרצו להקדיש כמה ימים לבייג'ינג (העיר האסורה, ארמון הקיץ, כיכר טיאנאנמן, פארק ארמון השמיים ועוד) ואז להמשיך לטייל ברחבי המדינה המרתקת – האפשרויות כאן אינסופיות ומגוונות מאוד, מערים גדולות ומלאות עניין כמו שנחאי, דרך אתרים היסטוריים, כמו חיילי הטרה קוטה בשיאן ועד אזורי טבע יוצאי דופן דוגמת יער האבן ליד קונמינג. 

אחרי שרצתם במרתון החומה הגדולה, צאו לשוטט באתריה המפורסמים של בייג'ינג (בצילום – העיר האסורה)

עד הקצה: המרתונים הכי קיצוניים
למי שחייב לאתגר את עצמו אפילו יותר, הנה שלושה מרתונים קשים במיוחד:
• מרתון חוג הקוטב (The Polar Circle Marathon) בגרנלנד נחשב לאחד המאתגרים בעולם, עם מזג אוויר קיצוני וצבעי שחור-אפור-לבן המאפיינים הטונדרה הארקטית. חלק מהמסלול עובר על כיפת הקרח של גרנלנד.
• בצד השני של הכדור מתקיים עוד מרוץ כמעט בלתי אפשרי – מרתון אנטארקטיקה (Antarctic Ice Marathon). כמה מאות קילומטרים מהקוטב הדרומי אין כל שביל סלול, רק שלג וקרח, רוחות מקפיאות וטמפרטורות שיורדות עמוק אל מתחת לאפס. נשמע קשה? לא לכולם, שכן יש מירוץ קשה בהרבה – 100K, שכפי ששמו מעיד, כולל ריצה לאורך 100 ק"מ בלבה של היבשת הקפואה. 
• למי שמעדיף צחיחות מסוג אחר – מרתון וולקנו (Volcano Marathon) מתקיים במדבר היבש ביותר בעולם, מדבר אטקמה בצ'ילה. המסלול כולל ריצה בגובה של 4,000 מ', עם נופים עוצרי נשימה (בגבהים האלה, זאת ממש לא קלישאה) של הרי געש פעילים. 

בתמונה הפותחת: רצים במרתון יונגפראו באלפים השוויצריים | צילום: swiss-image.ch/Andy Mettler

 

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: