אל מלון הבוטיק המקסים Made in Louise אני מגיעה בשעת ערב מאוחרת. הלובי כל כך נעים ומזמין, עם כורסאות נוחות, מכונת קפה, מקרר עמוס במיצים טבעיים ובירות מקומיות, צנצנות של תה אורגני ועוגיות נפלאות שאפשר לערום על צלוחית ולקחת לשולחן עגול, עם קקטוס קטן בצורת לב במרכזו. למרות שרב הפיתוי למהר לחדר כדי להתקלח ולהחליף בגדים אחרי הטיסה, אני לוקחת את הזמן. לוגמת לאט את כוס תה ארומטי, מכרסמת עוגייה ומרגישה שהגעתי הביתה, למרות שמעולם לא הייתי במלון הזה.
בחדר, שמגיעים אליו דרך סבך מוזר ושובה לב של גרמי מדרגות ומעברים נסתרים, אני ממהרת לפתוח את תריסי העץ ולהציץ החוצה, כמו תמיד בחדר חדש. מהחלונות הארוכים נשקף רחוב צר עם בתים נאים וגגות משופעים. אירופה. בריסל. כמה טוב שבאתי.
למחרת אני יוצאת לטייל בשכונה. מחוץ למלון, שעוד נחזור אליו, Rue Veydt הוא רחוב אירופי נעים, עם בתי אבן מצוחצחים בני יותר ממאה, מסעדה פינתית, כמה צעירים בלבוש סולידי ממהרים לעבודה, שום דבר מיוחד. ובכל זאת, משהו שונה. אולי כי הרחוב הקטן נמצא בדיוק על הגבול בין שתי שכונות של בריסל, איקסל (Ixelles) וסנט ז'יל (Saint-Gilles). רגל פה, רגל שם, הידיים נפרשות לצדדים, אושר גדול ממלא את הלב. בריסל אהובתי.
הביקור האחרון בבריסל היה נעים במיוחד, ולא רק כי העיר הזאת, שדבק בה שלא בצדק דימוי שלילי, קרובה במיוחד ללבי. ולא רק כי גרים בה כמה אנשים שאני מחבבת במיוחד ושתמיד כיף לפגוש אותם, לשוטט ביחד ברחובות, לעצור בשוק מקומי או בפארק ירוק, לאכול במסעדה שכונתית קטנה, לשמוע מה התחדש. הפעם המשימה שעמדה בפני היתה מושלמת – לבקר במלונות בוטיק באיקסל וסנט ז'יל, שתי שכונות מלבבות מדרום למרכז העיר.
כמו מקומות אחרים בעולם, וגם אצלנו בישראל, גל מלונות הבוטיק לא פסח על בריסל. לצד מלונות של רשתות בינלאומיות, מלונות ענקיים ומלונות מהודרים, צצו בבריסל בשנים האחרונות הרבה מאוד מלונות קטנים ואינטימיים, כאלה שמציעים חווית לינה מסוג אחר לגמרי. לאו דווקא מלונות מפנקים ומפונפנים, אלא כאלה המעוצבים בצורה מיוחדת, לפעמים רצינית ומושקעת, לפעמים עם קריצה וחיוך. למרות שהשם "בוטיק" מרמז על יוקרתיות ומחירים בשמיים, הלינה ברבים מהמלונות האלה זולה למדי (לפעמים אפילו זולה מאוד), ובהתחשב במיקום המוצלח ובעיצוב הייחודי, אין ספק שזאת עסקה משתלמת.
מייד אין לואיז (Made in Louise)
מלון בוטיק מקסים בשכונת איקסל, לכשעצמה שכונה מקסימה ביותר, דקות הליכה משדרת לואיז (Avenue Louise) הנהדרת, על חנויותיה ובתי הקפה שבה. המלון, הממוקם ברחוב שקט בבניין נאה מראשית המאה ה-20, הוא פרויקט משפחתי של האחים מלאני ומרטין דשאטו (Dechateau), שמצליחים להעביר את התחושה שהגעתם הביתה. אל תצפו לפאר והדר, אלא לחמימות משפחתית נעימה בסגנון כפרי, ממש בלב העיר. הכל חמים ונעים, מהלובי המזמין, דרך הגינה הפנימית המרהיבה, שבמרכזה לוח שחמט ענקי, ועד לחדרים, שכל אחד מהם מעוצב באופן שונה וייחודי, עם נגיעות רטרו מרנינות. אחרי שנת לילה טובה, אין כמו ארוחת הבוקר המצוינת והמגוונת שמוגשת בחדר עם קיר זכוכית המשקיף על הגינה. מומלץ בחום.
איפה? Rue Veydt 40, שכונת Ixelles, אתר אינטנרט
כמה? מ-60 אירו ועד 210 אירו לחדר זוגי, תלוי בעונה וביום בשבוע.
מלון היג (Hygge Hotel)
את האדריכל הבלגי מישל פנמן (Michel Penneman) פגשתי בהזדמנות אחרת, כשהתארחתי במלון וינאג' (Vintage Hotel) הנחמד שעיצב. פנמן אחראי לעיצובם של עוד כמה מלונות בוטיק בשכונת איקסל, בהם פנטון (Panton), ידויה (Yadoya) וזום (ראו בהמשך). מלון היג הוא אחד האחרונים שעיצב, הפעם הוא בחר בסגנון סקנדינבי מינימליסטי, נקי ובהיר. המלון ממוקם בבניין מראשית המאה שעברה, עם גרם מדרגות מדהים בסגנון אר-נובו, שמשתלב באופן מפתיע בעיצוב יישר הקווים הסקנדינבי. החדרים הסטנדרטיים קטנים למדי, אבל הם נוחים ונעימים, חלקם משקיפים לחצר האחורית.
איפה? Rue des Drapiers 35, שכונת Ixelles, אתר אינטרנט
כמה? 130-70 אירו לחדר זוגי, תלוי בעונה וביום בשבוע – כמו מלונות רבים בבריסל, גם כאן זול יותר להתארח בסוף השבוע מאשר באמצעו.
מלון זום (Zoom Hotel)
עוד מלון בעיצובו של פנמן, במקרה הזה הנושא המרכזי, כפי ששם המלון מרמז, הוא צילום. החדרים (37 בסך הכל) והשטחים הציבוריים מעוטרים בצילומי ענק של צלמים מקומיים, שהנושא המשותף לכולם הוא בריסל ואנשיה. נגיעות נוספות, כמו קירות שחורים ומנורות פרוז'קטורים, תורמים אף הם למראה המושך. בחדר שבו מוגשת ארוחת הבוקר יש גם בר עם מבחר נאה של בירות מקומיות. אפשר לשבת עם בירה או שתייה חמה בפנים או בגינה השלווה.
איפה? Rue de la Concorde 59, שכונת Ixelles, אתר אינטרנט
כמה? החל מ-60 אירו לחדר זוגי.
מלון ניופשאטל (Neufchatel Hotel)
מלון בוטיק אינטימי עם 19 חדרים בשכונת סנט ז'יל, דקות הליכה משדרת לואיז. המלון המקסים מכריז על עצמו כ"מלון בלגי" ובהתאם הוא מתהדר בסממנים בלגים טיפוסיים, החל בלוגו בצורת המגבעת העגולה השחורה של הצייר הבלגי המפורסם רנה מגריט, ועד לעבודות האמנות התלויות בחדרים, שאחת מהן עשויה מפחיות (ריקות, בדקנו…) של בירה בלגית. חלק מהחדרים מרווחים מאוד וצופים לגינה ירוקה ויפה.
איפה? Rue de Neufchatel 34, שכונת Saint-Gilles, אתר אינטרנט
כמה? מ-66 עד 135 אירו לחדר זוגי, תלוי בעונה ובגודל החדר.
לה שטלאן (Le Châtelain)
לה שטלאן שונה מאוד ממלונות הבוטיק האחרים המוזכרים כאן. ראשית, הוא גדול מהם, עם 107 חדרים, בהם סוויטות עם מרפסת שממנה נשקף נוף עוצר נשימה של העיר. הוא גם מתהדר בחמישה כוכבים, מה שאומר שיש בו מעליות, ספא, חדר כושר וחנייה מקורה. גם המיקום שלו מושלם, בכיכר שטלאן (Place du Châtelain, ראו מסגרת בהמשך), מוקף במסעדות, בתי קפה וברים.
המלון שייך למשפחה מקומית (ולא לרשת) והוא מעוצב באיפוק ובנועם, בצבעים בהירים. בין שאר הפעילויות המוצעות לאורחים, יש גם כמה הפתוחות לקהל הרחב, למשל סדנת קוקטיילים שבמהלכה המשתתפים לומדים על ההיסטוריה של הקוקטיילים, טועמים ולבסוף מרכיבים קוקטייל משלהם. ביום ראשון הראשון בכל חודש מוגש בופה ברנץ' מושקע במיוחד, בשאר הימים אפשר לאכול במסעדת המלון או בגינה היפה מאחור.
איפה? Rue du Châtelain 17, שכונת Saint-Gilles, אתר אינטרנט
כמה? 200 אירו לחדר אקזקוטיב מרווח במיוחד (40 מ"ר) עם מכונת אספרסו ונוף מדהים.
אודט אן ויל (Odette en Ville)
שיטוט נעים באזור של מלון לה שטלאן הוביל אותנו למסעדה מוקפדת עם בר קוקטיילים מושקע בשם אודט אן ויל. רגע לפני ששקענו בתענוגות אלכוהוליים, גילינו שמעל המסעדה יש מלון בוטיק הכי קטן, הכי משגע והכי יקר שראינו בסבב המלונות הנוכחי. 7 חדרים שהמילה המושלמת לתאר אותם היא "מדהימים", כל אחד בעיצוב שונה ובצבעים לא שגרתיים. בחדר שביקרנו היה שטיח שחור מקיר לקיר וקירות צבועים בסגול. חדר הרחצה, עם אמבטיית שיש מהודרת, היה כל כך גדול ויפה, שהתחשק לי לעבור לגור בו… האווירה הכללית מעט סנובית ומרוחקת, אבל אולי כשלנים במקום מהסוג הזה, זאת בדיוק האווירה שמחפשים.
איפה? Rue du Châtelain 25, שכונת Saint-Gilles, אתר אינטרנט
כמה? 220 אירו לחדר זוגי רגיל, 380 אירו לחדר "אודט" גדול במיוחד. ארוחת בוקר במסעדה בקומת הרחוב תוסיף 25 אירו למחיר החדר.
חמישה מקומות נפלאים באזור• מוזיאון הורטה. מוזיאון מרתק ואתר חובה לחובבי אדריכלות. המוזיאון הוא למעשה הבית שבו חי ויצר האדריכל הנודע ויקטור הורטה, ממובילי זרם האר-נובו. כצפוי, תתקשו למצוא כאן קווים ישרים: מגרם המדרגות המרהיב ועד לידיות הדלתות, על הכל ניצח הורטה ביד רמה והתוצאה מרנינה ביותר. שימו לב במיוחד לחדר שעיצב לבת שלו בקומה העליונה. אחרי הביקור במוזיאון, צאו לשוטט בשכונת סנט ז'יל, העמוסה במבני אר-נובו ואר-דקו מרהיבים, בהם בית טסל ובית סולווה, שהורטה עיצב. מוזיאון הורטה פתוח בימים שלישי עד ראשון, בשעות 17:30-14:00. כתובת: 25, rue Américaine, שכונת Saint-Gilles, אתר אינטרנט • מאפיית פורקדו. כמה צעדים ממוזיאון הורטה נמצאת מאפייה פורטוגזית נהדרת, Forcado Pastelaria. מתחילים עם הזמנה בדלפק הקדמי ואם התמזל מזלכם תמצאו שולחן פנוי בבית הקפה מאחור, שם תוכלו להתענג על המאפים הפורטוגזים הכי טעימים מחוץ לגבולות פורטוגל, בהם פשטייש דה בלם, המוכר גם כפסטל דה נאטה (אבל אל תגבילו את עצמכם רק למאפה הזה, מופלא ככל שיהיה, כדאי מאוד לנסות עוד כמה, טובים לא פחות). אחרי שמצאתם שולחן, הביטו סביבכם, הקהל השכונתי צעיר ומעודכן וכיף לצפות בו בזמן שאתם מלקקים את האצבעות הדביקות מהבצקים הממולאים. פתוח כל יום פרט ליום שני מהשעה 10:00 – בית הקפה נסגר ב-17:00, המאפייה פתוחה עד 18:00. כתובת: Charleroise Steenweg 196, שכונת Saint-Gilles, אתר אינטרנט • השוק בכיכר שטלאן. אם אתם רוצים להרגיש שהגעתם למקום הנכון בזמן הנכון, בואו לכיכר שטלאן (Place du Châtelain) ביום רביעי אחר הצהריים. בכל יום רביעי הכיכר הנעימה מארחת שוק איכרים, עם תוצרת חקלאית משובחת, פרחים, בירות, גבינות ומעדנים. גם אם אתם לא מתכננים לקנות עציץ פורח למי שאהבה נפשכם או חצי קילו שעועית ירוקה לארוחת ערב, ודאי תשמחו להצטרף למקומיים, שמגיעים לכאן אחרי יום עבודה כדי לאכול, לשתות ולשמוח. השוק פועל משעות הצהריים בימי רביעי ועד השעה 19:00. כתובת: Place du Châtelain. • השוק בכיכר פלאג'ה. שוק יומי גדול בהרבה תמצאו בכיכר פלאג'ה (Place Flagey) שבשכונת איקסל. במהלך השבוע נמכרים בשוק הזה בעיקר ירקות, פירות ומוצרי מזון, האקשן האמיתי קורה בסופי שבוע, בשבת ובראשון, כשהשוק מתרחב והופך למקום מפגש למקומיים, עם דוכנים שמוכרים אוכל מוכן (מעופות צלויים ועד רביולי בעבודת יד), בגדים ייחודיים, צעיפים, שקיקי לבנדר לבשם את הארונות בבית ועוד. השוק פועל שבעה ימים בשבוע מהשעה 7:00, בימים שני עד שישי הוא נסגר ב-13:00, בשבת וראשון פתוח עד 13:30. מסביב לכיכר יש כמה בתי קפה שכונתיים נעימים. כתובת: Place Flagey, שכונת Ixelles. • מסעדת דאם סום. בשכונות איקסל וסנט ז'יל תמצאו אינספור מסעדות, רבות מהן מסעדות אתניות מעולות. אחת מהן היא Dam Sum, מסעדת דים סאם המגישה אוכל מצוין במחירים טובים. אם תציצו דרך החלון הגדול אל חלל המסעדה עוד לפני שהיא נפתחת, תוכלו לראות כיצד מגלגלים את הכופתאות הקטנות ביד, בזריזות ובמיומנות. את התוצרת עצמה תוכלו לטעום רק בצהריים בין 14:00-12:00, או בערב בין 22:00-19:00. לצד תפריט גדול של דים סאם, יש כאן גם מרקים מעולים ומנות אסייתיות צמחוניות ובשריות. אין צורך להזמין מקום, אבל כדאי להגיע סמוך לשעת הפתיחה כי המסעדה מתמלאת במהירות. סגור בימי שני. כתובת: Parvis de la Trinité 11, שכונת Ixelles, אתר אינטרנט |
הכותבת היתה אורחת של לשכת התיירות של בריסל Visit Brussels ושל חברת התעופה בריסל איירליינס, המפעילה 14 טיסות ישירות וסדירות בשבוע בין ישראל ובריסל.
Special thanks to Pierre Massart who took me around Ixelles and Saint-Gilles to some lovely boutique hotels and great restaurants. Merci beaucoup