בתחילת שנות השבעים של המאה ה־18 הגיעה לכפר סונומה (Sonoma) בקליפורניה קבוצה של מיסיונרים פרנציסקנים. ראש הקבוצה, הנזיר פְרָה קוֹסִימוֹ, החליט לתרבת את תושבי המקום, ובעזרת החיילים הספרדים שליוו את הקבוצה "שכנע" אותם להצטרף לנצרות, לימד אותם קרוא וכתוב וכיצד לזגג את חלונותיהם. עם זאת, ייתכן שגולת הכותרת של הפלישה המיסיונרית היתה דווקא בתחום החקלאות. הנזירים הפרנציסקנים נטעו בעמק סונומה אלפי גפנים שהביאו עימם מספרד. היין האדום, המתוק והמחוספס שייצרו לא הצטיין ודאי באיכותו, אך הגפנים שנטעו היו המסד לתעשיית היין של קליפורניה, הנחשבת כיום לאחת החשובות בעולם. מאז אותם ימים רחוקים, עברה תעשיית היין הקליפורנית תהפוכות. בשנות השמונים של המאה ה־19 הושמדו הגפנים במגפת פילוקסרה, כנימה שמשמידה לא רק את הענבים אלא גם את הענפים והשורשים. בשנת 1920 הוצאו כל המשקאות האלכוהוליים בארצות הברית מחוץ לחוק, ורבים מהכורמים ובעלי היקבים בקליפורניה הגיעו לפשיטת רגל. רק בשנות השבעים של המאה ה־20, כשהאמריקאים החלו להפגין התעניינות אמיתית ביין, הוקמו בקליפורניה יקבים חדשים, במיוחד בעמק סונומה ובעמק נאפה (Napa). באותה עת החלו לייצר באזורים אלה יינות איכותיים, שיצאו להם מוניטין בעולם כולו.
סיור באזורי היין של קליפורניה כמוהו כמסע בשבילי ההיסטוריה. אפשר להתחיל, למשל, בבית המיסיון הפרנציסקני בעיירה הרדומה סונומה, שבו ניצב עדיין היקב מן המאה ה־18. זהו בניין הבנוי מלבני טיט בצבעי תפוז ואפרסק, עם דלתות עץ כבדות וגג רעפים כתום. מחוץ לבניין הארוך והנמוך אפשר לראות את הפעמון שנועד לקרוא לנזירים לשוב מהשדות לארוחת הצהריים, וגם להזעיקם בעת מתקפה של אינדיאנים. למרבה מזלם, הם לא הותקפו מעולם. מכאן אפשר לעשות קפיצה בזמן ובמקום ולעבור לעמק נאפה, ליקב אופוס 1, שהקמתו עלתה 27 מיליון דולר. זהו מיזם משותף של רוברט מונדבי מקליפורניה ושל הברון המנוח פיליפ דה רוטשילד, בעליו של היקב הצרפתי הידוע שאטו מוטון רוטשילד. היקב, שהוקם ב־1988 במטרה לייצר לראשונה יינות בנוסח בורדו בקליפורניה, ונראה כשעטנז של מקדש בני מאיה וכַּן לשילוח ספינות חלל, מתנשא בכל הדרו מתחתית העמק, כמו היה כרטיס הביקור של קליפורניה למאה ה־21. בימינו, כמעט כל פינה של קליפורניה נטועה כרמים, ועם זאת, אזורי היין המובילים הם עדיין סונומה ונאפה. אורכו של עמק נאפה, המשתרע ממפרץ סן פרנסיסקו ועד למרגלות הר סנט הלנה (St. Helena), הוא 32 קילומטר בלבד, ורוחבו אינו עולה לעיתים על שני קילומטרים. המפליא הוא שבשטח זעיר זה יש עושר עצום של מיקרו־אקלימים וסוגי קרקע, המאפשרים לייצר יינות שונים כקברנה סוביניון, שרדונה, מרלו, סוביניון בלאן וזנים אחרים, כולל זינפנדל, זן הידוע בטעות כ"קליפורני". במשך שנים רבות, סברו תושבי קליפורניה שאגוסטון הראסתי הוא שהביא את הזן הזה ממולדתו, הונגריה. רק לפני שנים אחדות, לאחר שערכו בדיקות ד.נ.א, גילו חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בדייוויס (Davis) כי מקורו של הזינפנדל בזן ענבים איטלקי בשם פרימיטיבו, שאותו הבריחו לארצות הברית מהגרים איטלקים בני המאה ה־19, אשר ביקשו לשתות בארץ החדשה את היין שאותו שתו במולדתם. בני קליפורניה נוהגים לומר כי ככל שעמק נאפה התפתח, הוא הטיל את צילו יותר ויותר על עמק סונומה. נכון הוא שעד אמצע שנות השבעים של המאה ה־20 נחשבו יינות סונומה נחותים בהשוואה ליינות נאפה, אך מאז שיזמים הבינו את הפוטנציאל הטמון בעמק סונומה, החל האיזור לפרוח. עמק סונומה, הנמצא מצפון לסן פרנסיסקו, גדול יותר מעמק נאפה ועשיר פי כמה הן מבחינה גיאולוגית והן מבחינה אקלימית. הוא ידוע גם בכך שבו השתמשו לראשונה בחביות עץ אלון צרפתי כדי להתסיס את היינות וליישנם. בין השאר, מגדלים כאן ענבי זינפנדל, גוורצטרמינר, פינו נואר, שרדונה וקברנה סוביניון.
לאכול באזורי היין של קליפורניה השנים הראשונות של המהפכה הקולינרית בקליפורניה עמדו בסימן תעוזה בלתי רגילה ושיקפו את סגנון החיים החופשי וההרפתקני של תושבי האיזור. בתחילה, לא היה זה נדיר לקבל במסעדה סושי סוס ים ברוטב פטל, או אומצת שומן לווייתנים על מצע של תירס ופלפלונים חריפים. אולם עד מהרה הבינו השפים באיזור, שהבולטים בהם היו ג'רמיה טאוור ואליס ווטרס, כי סוד המטבח הקליפורני טמון בשימוש נבון במרכיבים מקומיים. קפיצת מדרגה אירעה כששפים בסן פרנסיסקו, ברקלי, נאפה וסונומה החלו ליצור מטבח ייחודי לאיזור באמצעות עירוב סגנונות בישול. כיד הדמיון הטובה עליהם, הם שאלו רעיונות מהמטבח האמריקאי הילידי, מהמטבח הצרפתי, מהים תיכוני, מזה של המזרח הרחוק ומזה של אמריקה הדרומית. תחילה כונה המטבח החדש בשם מטבח קליפורני, אך עד מהרה נודע בעולם כ"פיוז'ן קוויזין". ואולם כיום, לאחר שנעשה שימוש יתר במושג זה, ידוע סגנון הבישול הקליפורני בפשטות בשם המטבח האמריקאי. כיום, כשהמודעות לבריאות גוברת (ובקליפורניה זו כמעט אובססיה), מתמקדים השפים יותר ויותר במרכיבים מהמטבח הים תיכוני, כעשבי תיבול טריים, שום ושמן זית. ההוכחה הניצחת עד כמה מגמה זו שלטת במטבח הקליפורני היא שבמסעדות בסן פרנסיסקו, סונומה ונאפה, התוספות המבוקשות ביותר הן טאבולה (מזרח תיכוני), קוסקוס (צפון אפריקאי) וטאראמסלטה (יווני). להלן מסעדות אחדות מומלצות ביותר בעמק נאפה ובעמק סונומה. יש להזמין מקומות מראש: The French Laundry Brava Terrace
All Seasons Cafe Auberge du Soleil
|
סיור באזורי היין והאוכל של קליפורניה הוא חוויה קליפורנית במיטבה: בין הכרמים המתוחכמים ליקבים האנינים פרושה ארץ כפרית, שבה אפשר למצוא גם כיום מפרזלי סוסים, מתקני עגלות ותופרי אוכפים מלאכת יד. בין לבין, מסתתרות בדרכים הכפריות כמה מהמסעדות המסעירות ביותר בעולם פורסם 30.9.07 |
לאן נעלמו הכוכבים?
Array
(
[country] => WP_Term Object
(
[term_id] => 651
[name] => ארצות הברית
[slug] => %d7%90%d7%a8%d7%a6%d7%95%d7%aa-%d7%94%d7%91%d7%a8%d7%99%d7%aa
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 651
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 650
[count] => 765
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [continent] => WP_Term Object
(
[term_id] => 650
[name] => צפון אמריקה
[slug] => north-america
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 650
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 0
[count] => 862
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [area] => WP_Term Object
(
[term_id] => 668
[name] => קליפורניה
[slug] => %d7%a7%d7%9c%d7%99%d7%a4%d7%95%d7%a8%d7%a0%d7%99%d7%94
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 668
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 651
[count] => 85
[filter] => raw
[term_order] => 0
) )