לפנות ערב אני לוקחת את הסטאר פרי (Star Ferry) מהאי הונג קונג לחצי האי קאולון. הפלגה קצרצרה, חמש דקות בסך הכל, במעבורת שחוצה את נמל ויקטוריה מאז סוף המאה ה-19. הרוח מבדרת את השיער, הנוף העירוני העוצמתי הופך יפה יותר עם כל דקה שהמעבורת הוותיקה חותכת את המים.
ביציאה מהרציף אני נבלעת בהמון רב. חשבתי שהתרגלתי להמונים ברחובות האי הונג קונג, אבל בקאולון צפוף פי כמה, עם גדודי תיירים שבאים לקנות בשווקים ובמרכזי הקניות שלא נגמרים. לרגע אני מתפתה להסתובב לאחור ולעלות על המעבורת חזרה למקום שממנו באתי, אבל אני מתעשתת, מפלסת את דרכי בין ההמונים וחותכת לכיוון מגדל השעון.
בצדה האחד של כיכר השעון, על סדרת מדרגות ארוכות שיוצרות מעין אמפיתיאטרון הצופה למפרץ, אני מוצאת מקום פנוי בקו ראשון למים. הלחות שליוותה אותי במשך כל השהות בהונג קונג מתפוגגת ברוח הנעימה. השמש הופכת לכדור כתום שיורד לאיטו אל מאחורי גורדי השחקים, משאיר פסים של צבע בשמיים. זאת לא שקיעה דרמטית במיוחד, ודאי לא אחת היפות שראיתי, אבל השילוב של המפרץ הכחול, שחוצות אותו סירות מפרש, ספינות עץ ואניות משא, גורדי השחקים האדירים והשמש השוקעת – כל אלה גורמים לי אושר בלתי יתואר.
כשהשמש שוקעת, נדלקים האורות על גורדי השחקים ממול, מרצדים, עולים ויורדים, כבים ונדלקים, רוקדים ונחים, פסי אור צבעוניים משתקפים באופן מושלם במים, מדגישים את העוצמה האורבנית שאין שנייה לה.
טיסות רבות למזרח אסיה עוברות דרך שדה התעופה העצום של הונג קונג, מרבית הנוסעים ממהרים לטיסת ההמשך – ליפן, לטייוואן, לווייטנאם, לפיליפינים, לניו זילנד. בדרכם אל הגייט הם עוצרים לרגע באחת מחנויות הדיוטי פרי הרבות מספור או יושבים לארוחה מהירה באחת מהמוני המסעדות שבשדה. זהו נמל תעופה מצוחצח, עצום ממדים, ועם זאת נוח מאוד להתמצאות.
אבל אפשר גם אחרת: מומלץ בחום לקחת פסק זמן ולבלות כמה ימים בהונג קונג לפני שממשיכים הלאה. זהו יעד שווה בהחלט להיכרות, בין אם אתם מטיילים לבד, כמוני, בזוג או עם הילדים.
הונג קונג: החיים הטובים
טיפים לטיול בהונג קונג
• איך מגיעים משדה התעופה? הדרך המהירה והיעילה ביותר להגיע משדה התעופה לקאולון או לאי הונג קונג היא ברכבת Airport Express. התחנה נמצאת בתוך שדה התעופה, יש אליה שילוט ברור ונוח. כרטיס לכיוון אחד עולה כ-65 שקל, אפשר לקנות כרטיס בקופה או במכונה אוטומטית קלה לתפעול. הרכבת יוצאת בכל 10 דקות לערך, הנסיעה חלקה ומהירה עם שלוש עצירות בסך הכל – התחנה השנייה (קאולון) והשלישית (הונג קונג) רלוונטיות לרוב התיירים. חלק מהמלונות, בעיקר הגדולים שבהם, מציעים שירות של שאטל חופשי מתחנת הרכבת אל המלון, וגם אם לא – התחבורה הציבורית בהונג קונג בטוחה, זולה ונוחה להתמצאות וגם מחירי המוניות סבירים יחסית.
• כמה זה עולה לי? הונג קונג יקרה, אפילו יקרה מאוד. חדר זוגי במלון סביר יעלה לכם לפחות 1000 שקל לילה ויותר, במחיר דומה תוכלו ללון בהאנוי, בירת וייטנאם, ארבעה או חמישה לילות ועוד יישאר לכם עודף. אם תרצו לשתות בירה או קוקטייל בבר נוצץ בקומה גבוהה של גורד שחקים, כדי להשקיף על הנוף, תיאלצו להיפרד מעשרות שקלים (במקרה של בירה) ואפילו מאות שקלים (במקרה של קוקטייל). יש דרכים להוזיל את השהות, למשל לאכול במסעדות דים סאם קטנות או בדוכנים של אוכל רחוב. על כך בהמשך.
• הונג קונג או קאולון? רוב המטיילים מחפשים מלון באי הונג קונג או בחצי האי קאולון. אישית, אני מעדיפה את האי, בגלל הטופוגרפיה ההררית המרשימה, בזכות השכונות השומרות על אופי מסורתי ובשל הצד האמנותי המוצלח (ראו בסעיפים הבאים).
היתרונות של קאולון, לעומת זאת, הם במלונות הזולים יותר (באופן יחסי), באפשרויות השופינג המרובות והמגוונות – מרכזי קניות ענקיים, אינספור חנויות ושווקים, בהם שוק הלילה הגדול ושוק הגברות (Ladies Market). גם המראה של גורדי השחקים מרשים יותר מקאולון, בעיקר בלילה. בכל מקרה, איפה שלא תבחרו להתמקם, המעבר בין שני היעדים קל, מהיר ופשוט, כך שתוכלו ללון בצד אחד ולבלות במשך היום בצד השני.
אם אתם מגיעים בהרכב משפחתי, כדאי לכם לשקול שהות באי לנטאו. בלנטאו, שבו נמצא גם שדה התעופה הבינלאומי, יש כמה אטרקציות משפחתיות מובילות, כמו פארק השעשועים דיסנילנד והרכבל נגונג פינג 360, המחבר בין החוף הצפוני של האי למנזר פו לין והבודהא הגדול. בלנטאו יש גם כמה מסלולי הליכה יפים בחיק הטבע והמלונות באי, בעיקר בסביבת דיסנילנד, מתאימים מאוד למשפחות. משפחה השוהה בלנטאו יכולה לבלות את היום הראשון בדיסנילנד, למחרת לחצות את הנופים הירוקים של האי ברכבל ולבקר בפסל הבודהא הענקי, וביום הבא לקפוץ לבילוי עירוני בהונג קונג ולקנח בקאולון, בצפייה במופע האורות המרהיב על גורדי השחקים ממול.
• ללכת על הגובה: למבקר בפעם הראשונה מצפה הפתעה – האי הונג קונג הררי מאוד וירוק מאוד. מלבד שניים-שלושה רחובות הסמוכים לנמל, העיר מטפסת על גבעות והרים, כך שהרחובות המאונכים למפרץ תלולים מאוד, ושרירי הרגליים עובדים שעות נוספות. כדי לפתור את העניין וגם להתגבר על הגשמים היורדים תדיר לאורך כל השנה, נבנתה בהונג קונג מערכת של גשרים מקורים העוברים מעל הרחובות התלולים ומובילים אל גולת הכותרת – סדרה של מדרגות נעות, או ליתר דיוק מדרכות נעות, מהסוג שיש בנמלי תעופה, שעולות מעלה-מעלה וחוסכות את מאמץ הטיפוס הרגלי. המדרכות הנעות האלה, שנקראות mid-level escalator, אוחזות בתואר המדרגות הנעות הארוכות בתבל. איך זה עובד? מתחילים בסנטרל, השכונה הכי קרובה לנמל, אזור העסקים של הונג קונג עם גורדי שחקים חדשניים וחנויות יוקרתיות, עולים על אחד הגשרים מעל הרחוב ומתחילים ללכת לכיוון המדרגות הנעות (אם אתם מתבלבלים בדרך, פשוט בקשו עזרה – המקומיים מדברים אנגלית מצוינת והם שמחים לעזור לתיירים נבוכים, לעיתים, כפי שגיליתי, הם ילכו אתכם לאורך כל הדרך כדי לוודא שהגעתם בשלום אל היעד).
דבר אחד חשוב לדעת: המדרגות הנעות פועלות רק בכיוון אחד – ברוב שעות היום הן נוסעות כלפי מעלה (מוקדם בבוקר הן פועלות בכיוון ההפוך, מההר לנמל, כדי שאנשים שעובדים בסנטרל יוכלו להגיע לעבודה בקלות). מסיבה זאת, מומלץ לא לנסוע בהן עד הסוף – מעבר לעובדה שהן מסתיימות בשכונת מגורים נטולת אטרקציות, את הדרך למטה תצטרכו לרדת ברגל במדרגות רגילות. המדרכות הנעות מורכבות ממקטעים רבים, שכל אחד מהם מסתיים באזור שטוח שממנו אפשר לרדת לרחוב למטה (יש שילוט ברור עם שמות הרחובות).
אפשר, למשל, לרדת ברחוב Hollywood השוקק ולטייל לאורכו. משם לא חייבים לחזור למדרגות הנעות, אפשר לטפס למעלה או לרדת למטה בסמטאות תלולות, חלקן סמטאות-מדרגות, אל הרחובות הרחבים המקבילים. אחרי שסיימתם לטייל בסביבה, חזרו אל המדרגות הנעות, טפסו עוד קצת, רדו ברחוב אחר, שוטטו ברגל וכן הלאה.
• שכונות שכדאי להכיר: לחובבי שופינג – איפה שלא תדרוך רגליכם, תמצאו מה לקנות בהונג קונג, ממרכזי קניות אינסופיים ועד לשווקים שכונתיים שאפילו לא מופיעים במפות לתיירים. ובכל זאת, המלצה: Causeway Bay, שם תמצאו שילוב של קניונים גדולים עם מותגים מוכרים לצד חנויות בוטיק ייחודיות. יש כמה מוקדי בילויים בהונג קונג: אזור Kan Kwai Fong, הנושק לסנטרל, עמוס בברים, מסעדות ומועדונים. SoHo, שכונה של רחובות צרים ומתפתלים הסמוכה למדרגות הנעות, מציעה אף היא מקומות בילוי רבים, חלקם פחות המוניים או רועשים מאלה שבקאן קוואי פונג. שכונת Sheung Wan היא מעוזם של ההיפסטרים המקומיים ויש בה גלריות, בתי קפה, חנויות אמנותיות ובוטיקים קטנים. ממערב לה נמצא האזור המתחדש של האי – Sai Ying Pun, שמושך צעירים רבים, בעיקר בזכות העובדה ששכר הדירה כאן נמוך יחסית למחירים מרקיעי השחקים בשכונות הסמוכות.
• המלצות לחובבי אמנות: בדרך הוליווד (Hollywood Road), שבה יש גלריות אמנות רבות, יש שני מרכזים מרתקים, שמומלץ מאוד לבקר בהם – Tai Kwun ו-PMQ. הראשון הוא מרכז תרבות ואמנות הממוקם במבנים שבתקופת השלטון הבריטי שימשו כתחנת משטרה ובית סוהר. החומה הגבוהה, מבני האבן המסיביים, הסורגים על החלונות הצרים, החצר שבה האסירים יצאו לשאוף אוויר, חצר המסדרים – כל אלה הם חלק מהמתחם המרשים, שמוצגים בו פסלים, מיצבי אמנות, תערוכות קבועות ומתחלפות וכן מוצגים פריטים היסטוריים הקשורים בעבר העגום: תצוגה של תהליכי הקליטה של אסירים חדשים, התפריט היומי שלהם, התאים הזעירים וכדומה.
בזמן הביקור שלי ב-Tai Kwun הוצגה בו תערוכה זמנית נוגעת ללב של האמנית הסינית צ'או פיי (Cao Fei). באחד החללים הוקרן סרט שלה – A hollow in a world too full ("ריק בעולם מלא מדי"). הצופים יושבים על מיטות ברזל עם מזרנים דקיקים, מהסוג ששימשו את האסירים, וצופים בסיפור חייהם המשתלבים של אסיר, סוהר ואדריכלית שהוזמנה לעצב מחדש את בית הסוהר. אפשר להצטרף לסיור מאורגן במתחם, ששטחו גדול מאוד, או לסייר בו באופן עצמאי. (כתובת: 10 Hollywood Rd, פתוח מ-10:00 בבוקר עד 23:00 בלילה, הכניסה חופשית. אתר אינטרנט)
PQM, הנמצא במרחק הליכה קצרה משם, הוא מרכז לאמנות ועיצוב השוכן במבנה ששימש למגוריהם של השוטרים הנשואים. בשני אגפי הבניין, לאורך מסדרונות צרים וארוכים, פזורות סדנאות של אמנים וחנויות זעירות שבהן נמכרים בגדים, נעלים, תיקים, כלי נוי ועוד – הכל פרי עבודתם של מעצבים ויוצרים צעירים, שאף ניתן לפגוש אותם ולשוחח עמם. בקומה העליונה, בין שני האגפים, יש גינה אורבנית מקסימה ובקומת הקרקע יש בית קפה מתוק המעוצב במוטיבים חתוליים (כתובת: 35 Aberdeen Street, אתר אינטרנט).
• המלצה לחובבי הליכה: אחת האטרקציות הבולטות באי הונג קונג היא פסגת ויקטוריה (Victoria Peak), הנקודה הגבוהה ביותר באי ואזור מיוער עם נופים מרשימים. חובבי הליכה שלא נרתעים מעליות תלולות, יכולים לטפס לפסגת ויקטוריה ברגל, יש שביל הליכה מסומן ומסודר שעולה בלב צמחייה טרופית שופעת עד הפסגה. זהו לא שביל ארוך במיוחד, אבל הוא תלול מאוד ואינו מתאים למתקשים בהליכה.
אפשרות אחרת להגיע לפסגת ויקטוריה היא לנסוע בטראם – רכבת היסטורית קטנה המטפסת בזווית תלולה להפליא על מסילה צרה. בעבר הטראם שימש את התושבים שגרו לאורך ההר ובפסגתו, היום היא מסיעה בעיקר תיירים. כרטיס לרכבת יקר והתור ארוך – עדיף להגיע באמצע השבוע, רצוי בשעת בוקר מוקדמת, כדי להימנע מהתורים הארוכים מאוד בסופי שבוע.
הנסיעה עצמה מהנה מאוד, במיוחד אם הצלחתם למצוא מקום ליד החלון. אבל הסוכרייה האמיתית מחכה למעלה: נוף מדהים של האי, הנמל, המפרץ והאיים האחרים. אני מציעה לוותר על מוזיאון השעווה של מאדאם טוסו, שכמותו יש בערים רבות בעולם ושהכניסה אליו לא זולה כלל, לחלוף בזריזות על פני החנויות הקטנות ביציאה מהרכבת ולחפש את השלט המצביע אל השביל שמקיף את הפסגה. הליכה (מישורית) של כשעה וחצי בשביל המקיף את הפסגה היא תענוג אמיתי, עם עצים רבי הוד, נופים חלומיים והתצפית הכי טובה על גורדי השחקים של הונג קונג, הפעם מהצד ההפוך – מהר אל הים. השביל מתאים גם לילדים צעירים (אם הם מתקשים ללכת את כל אורך המסלול המעגלי, אפשר ללכת רק את חלקו ולחזור באותה הדרך). מומלץ בחום.
• איפה אוכלים? לא חשוב מה העדפות שלכם או כמה כסף תרצו להוציא על אוכל, בהונג קונג תמצאו הכל מכל – מסעדות סיניות ומסעדות בינלאומיות, מסעדות שף מהוללות (בהונג קונג יש מעל 20 מסעדות המעוטרות בכוכבי מישלן) ודוכנים של אוכל רחוב. אם אתם פודיז וזמנכם קצוב, תוכלו להצטרף לאחד מסיורי האוכל המודרכים על ידי מקומיים. יש סיורים הכוללים עצירה בכמה מסעדות, כשבכל אחת אוכלים מנה אחת, יש סיורי שווקים, סיורים של אוכל רחוב, סיורי אוכל יומיים וסיורי אוכל ליליים. המדריכים ישמחו לשתף אתכם במקומות הסודיים שלהם, שתיירים לא מגיעים אליהם. מידע על סיורים בהדרכת מקומיים (גם סיורים כלליים, לא רק סיורי קולינריה) תמצאו בקישור הבא >>
במהלך שיטוט רגלי בשכונת Sheung Wan גיליתי במקרה מסעדת דים סאם מצוינת במחיר מצוין לא פחות: למסעדה קוראים Dim Sum Square והיא מורכבת מחדר אחד לא גדול עם חלונות משני צדדים ושולחנות צפופים. התפריט, כנהוג במסעדות דים סאם מקומיות, מצויר לטובת מי שלא בקי במנות והסועדים מסמנים על תפריט הנייר את המנות שהם רוצים להזמין. המלצה שלי: אל תנסו לפענח מה זה מה, פשוט הזמינו שתיים-שלוש מנות שונות בהרכב ובצורת הבישול. כל מנה עולה בסביבות 15 שקל ומכילה בין ארבעה לחמישה כיסוני דים סאם, די והותר כדי להשאיר אתכם שבעים ומרוצים מאוד. בשעות הצהריים, בעיקר בסופי שבוע, עמוס כאן מאוד, ולכן מומלץ להגיע לפני 12:00 או בסביבות 15:00, אחרי הלחץ של ארוחת הצהריים. (כתובת: 88 Jervois St)
ארוחת צהריים מסוג אחר לגמרי וברמת מחירים שונה לחלוטין תוכלו לאכול במסעדת Caprice במלון ארבע העונות. זוהי מסעדת שף צרפתית, עם שני כוכבי מישלן, עיצוב מהודר ונוף מרהיב לנמל. ארוחת טעימות כוללת מנות מושקעות ומורכבות, אני סעדתי שם בעונת הכמהין הלבנות וזכיתי לטעום את הפטרייה היקרה בעולם בגרסאות שונות כמעט בכל מנה. תענוג אמיתי. (כתובת: 8 Finance Street ברובע סנטרל, במלון ארבע העונות, קומה 5).
• לילה שקט – המלצה למלון נהדר (ויקר): זה בהחלט לא מקום שווה לכל נפש, אבל אם יש לכם אפשרות להשקיע בחדר מדהים עם הנוף הכי יפה בהונג קונג, מלון ארבע העונות (Four Seasons Hong Kong) הוא לדעתי המלון הכי טוב באי (ולא רק לדעתי, אם לשפוט על פי הדירוג הגבוה בטריפאדוויזור). כמצופה ממלון של הרשת היוקרתית, תמצאו פה את כל הפינוקים הצפויים וכמה לא צפויים: חדר דלוקס עם נוף לנמל משקיף, דרך קיר שכולו זכוכית, אל רציפי הנמל ואל גורדי השחקים של קאולון. אתם יכולים לשכב במיטה, לשקוע בכורסה נוחה או לשבת ליד שולחן העבודה ולא להשתעמם לרגע: אניות שטות במפרץ הכחול, מותירות שובל לבן מאחוריהן, גורדי השחקים של קאולון מגיחים מעד ערפילי הבוקר, איים ירוקים נראים באופק. עוד במלון: ספא מדהים בעיצובו ובשירותים שהוא מציע, בריכת שחייה מול הנוף, מגוון מסעדות בינלאומיות ואתניות, כולל שתיים נחשקות במיוחד: Caprice, מסעדת שף צרפתית עם שני כוכבי מישלן, שהוזכרה בסעיף הקודם, ו-Lung King Heen, המסעדה הסינית הראשונה בעולם שקיבלה שלושה כוכבי מישלן ומציעה בסופי שבוע תפריט דים סאם מעניין ומפתה.
נפלא ככל שיהיה הנוף מהחדר, אי אפשר להתחרות בנוף הנשקף מלאונג' העסקים בקומה ה-45. בלאונג' מגישים במהלך היום ארוחות קלות מצוינות – ממרקים סיניים מלאי טעם, דרך כיסונים מאודים ועד כריכונים מעודנים ומיני קינוחים לצד שתייה קלה, חמה ואלכוהולית (רק היינות, השמפניה והקוקטיילים שתוכלו לשתות כאן שווים את התשלום עבור הלאונג'). ואם תצליחו להתנתק מהנוף, אורחי המלון יכולים להשתתף בסדנאות ופעילויות, כמו טאי צ'אי או סדנת אפייה, ללא תשלום נוסף.
כתובת: 8 Finance Street, Central, טלפון 852-31968888, אתר אינטרנט.
מפת הונג קונג:
הכותבת טסה להונג קונג עם חברת התעופה Cathay Pacific, המפעילה 6 טיסות שבועיות מישראל להונג קונג.
Special thanks to the lovely Amy Powell from Four Seasons Hong Kong for a warm welcome, great company, excellent food and a wonderful walk at the Peak