אם אתם חובבי טבע וחשבתם שכבר יהיה קשה להפתיע אתכם במשהו שונה, הגיע הזמן לטייל באיסלנד. לא ראיתם ארץ כזאת, פשוט כי אין עוד אחת. זהו אי מבודד ומרוחק, צעיר מאוד מבחינה גיאולוגית, וככל הנראה דומה מאוד לפני השטח בשנותיו הראשונות של כדור הארץ. טיול באיסלנד, מלבד היותו טיול בנופי בראשית, משלב גם שני אתרים דמיוניים – טיול על רכס הרי הגעש בקרקעית האוקיאנוס וביקור על פני הירח. שלושה טיולים במחיר של אחד… על קיומה של ארץ בצפונו של האוקיאנוס האטלנטי ידעו העמים בצפון-מערב אירופה שנים רבות לפני שהתגלתה. מיליוני הציפורים הנודדות ונעלמות מעבר לאופק כל אביב, ושבות ממנו לקראת החורף הסגירו את הכיוון המדויק. סקרנותם של יורדי הים הקלטים מאירלנד הביאה אותם לגלות את איסלנד, הנמצאת במרחק של 800 ק"מ מחופי אירלנד. גם הוויקינגים יצאו לחיפוש אחר מקומות חדשים להתיישבות – הרחק מידיהם של המלכים הוויקינגים הצמאים לכוח, לוחמים למען מסעות הכיבוש והביזה שערכו באירופה עצמה במאות ה-9 וה-10.
הוויקינגים משתלטים למרות תקופות קשות, איסלנד הצליחה לספק לתושביה החדשים מקורות מזון מהים העשיר מדרום לאי. עיר הבירה ריקיאוויק הפכה לספק חשוב מאוד של שמן דגים, דגים מיובשים ואבקת דגים.האיסלנדים הצליחו להקים ולקיים שלטון עצמי בסגנון דמוקרטי מודרני, וכבר בשנת 930 לספירה הקימו את ה"אלתינג" – מעין פרלמנט זמני, שכינס את מרבית תושבי האי בחופיו הצפון-מערביים של אגם תינגוולאווטן, כ-50 ק"מ ממערב לריקיאויק. המפגשים האלו נמשכו כמה ימים וכמה לילות, ובמהלכם אורגנו החיים תחת שלוש רשויות – המחוקקת, המבצעת והשופטת. נקבעו חוקים, הושתו עונשים על פורעי חוק, ומומשו הוצאות להורג והוטלו עונשים על עבריינים שנתפסו. מפגשים אלו היו גם הזדמנות מצוינת לשידוכים וטקסי נישואין, מסחר וענייני התרבות נוספים. בשנת 1262 איסלנד הוכרזה כטריטוריה נורווגית, ותושביה אולצו לשלם מיסים, אך עדיין במידה רבה נשמרה האוטונומיה, והותר לשמר חוקים מקומיים. איחוד מדינות סקנדינביה במסגרת הסכם קלמר (1354) הביא להעברת הבעלות על איסלנד מבית המלוכה הנורווגי לידיו של מלך דנמרק, וכך היתה איסלנד חלק מדנמרק עד שנת 1944, אז קיבלה את עצמאותה. הדנים הם שכפו את הנצרות האיסלנדית להפוך לותרנית, כפי שהיא עד היום – 93 אחוז מתושבי האי הם לותרנים. בעשורים האחרונים עלתה רמת החיים של תושבי איסלנד, ולמרות המשבר הפיננסי העצום שפקד את ארצם, הם עדיין חיים ברמת חיים גבוהה בכל קנה מידה. איסלנד מצליחה לתחזק אלפי קילומטרים של כבישים ודרכי עפר, לספק לכל תושביה שירותים רבים, כולל השכלה גבוהה לכל דורש, ובשנים האחרונות גם לספק שירותי תיירות נרחבים.
האדמה לא נחה לרגע פעילות זו באה לידי ביטוי בצורות שונות: רעידות אדמה, התרוממות הרי געש, שפכי בזלת עצומים, גייזרים וקיטור טבעי השמור במעמקי האדמה. בשל מיקומה הגיאוגרפי, המשיק (מדרום) לחוג הקוטב הצפוני, המקומות הגבוהים, שהם למעשה הרי געש, הם אלו שעוטים קרח. בשל ריבוי ההרים, מגיע שטח הקרחונים לכדי 10 אחוזים משטח האי, ובמקומות מסוימים עובי הקרח מגיע לכ-800 מטר!
הקרחונים מספקים כמויות מים עצומות לכמה נהרות קצרים, ואלו מתגברים על הפרש הגובה בעזרת מפלים רבים בדרכם הקצרה אל האוקיאנוס האטלנטי. הקיטור הצבור במעמקי האדמה משתחרר במקומות רבים, תוך שהוא יוצר מעיינות חמים וגייזרים. אלו הפכו את איסלנד למעצמה של תחנות כח טרמליות. הלגונה הכחולה המפורסמת היא בעצם אגן טבעי, שאליו מוזרמים המים המתעבים מהקיטור שיוצא בלחץ מעומק של כקילומטר וחצי בטמפרטורה של כ-270 מעלות. עם הגיעם אל בריכות הרחצה, מים מתקררים ל-50-30 מעלות.
שפכי הבזלת והטף הצבעוני, בשילוב הנחלים והנהרות הרבים והאגמים הפזורים באי יוצרים מדבר ייחודי. הרי הגעש והקרחונים נמצאים תמיד קרוב לים ולחופיו השחורים והמצוקיים, ומיליוני ציפורים מקשטות את האי. קו הרוחב הצפוני מספק קרינת שמש בזויות מושלמות, וכל אלו יחד הופכים את איסלנד לגן עדן לצלמים. טיול באיסלנד מאפשר הצצה מרתקת אל טבע ייחודי ושקט נפלא לחוות את הנוף. יש הסבורים שאיסלנד נראית כאילו אלוהים לא הספיק "לסיים את העבודה". אחרים טוענים שהטבע כאן כל כך טהור ונקי, ולכן זה המקום בו יש לכל אדם הזדמנות טובה לפגוש את אלוהים באופן אישי. |