ב-320 לספירה הגיעה נינו הקדושה לגאורגיה והפכה את הגאורגים לנוצרים. סיפורה של האומה היחידה שהפכה להיות נוצרית בזכות אישה שזור בדמויות נשיות נוספות, בהן המלכה תמרה והמכשפה מדיארה. אך סיפורה של נינו הוא נשמת אפה של ארץ יפה זו, ועקבותיו מצויים כמעט בכל מקום.
יום אחד, בעודה מתפללת לפני איקון של מריה, היה לה חזון בו הופיע לפניה אם האלוהים ואמרה: "לכי לך לארץ הצפון, לגאורגיה, למחוז בחירתי, והטיפי באומץ ומרץ את הבשורה לאנשים". לפי האמונה הגאורגית, לאחר מותו של ישו חילקו התלמידים ביניהם בגורלות את ארצות העולם, כל אחד נשלח להטיף את הבשורה בארץ אחרת. בחלקה של מרים נפלה גאורגיה, אלא שמסיבות שונות היא לא היתה יכולה להגיע לשם והשליחות חיכתה 300 שנה עד לזמנה של נינו. מרים קטפה ענף של גפן ועשתה ממנו צלב שמוט זרועות, היא נתנה את צלב הגפן לנינו ואמרה לה: "ענפי גפן אלו יהיו הסמל לקשר בינינו ויאפשרו לך להצליח בשליחותך". מאז ועד היום צלב ענפי הגפן הוא סמלה של גאורגיה.
בבורחה מארמניה הגיעה נינו אל אגם מקסים בדרום גאורגיה, באזור הקווקז הנמוך, ששמו פרוואני. שם היא נחה במשך יומיים, אכלה דגים טריים וצברה כוח. אז היא נזכרה בכל מאורעות חייה עד לאותו הרגע – בנבואה של יובנאלוס ובחזון של מריה, והבינה שכל הצרות שנחתו עליה הם אלוהים מדריך אותה אל ייעודה. היא נזכרה גם בסיפור שסיפרה לה אמה המאמצת, הגבירה שרה, על כותנתו של ישו שהגיעה באורח פלאי אל מצחטה, בירת גאורגיה באותם ימים, והחליטה לעשות את דרכה לשם. באותו רגע עצמו הגיע למקום אדם אציל ונתן לה מכתב חתום בן 10 שורות המתחיל במילים אלו: "מי שמפיץ את הבשורה יפיץ גם מילים אלו. מה שאישה זו עשתה יסופר לזכרה. אין זכר או נקבה, מפני שכולכם אחד".
נינו הגיעה למצחטה והתחברה עם קהילת היהודים במקום בראשות הכוהן אביתר ובתו צידוניה. הם סיפרו לה שבזמן הצליבה של ישו היו שני אנשים מהקהילה בירושלים לכבוד חג הפסח (היהודים בגאורגיה טוענים לקדמות מאז המאה ה-6 לפני הספירה). הם חזו בצליבה מרחוק ואחד מהם, אליעוז שמו, זכה בגורל וקיבל את גלימתו של ישו. הוא הביא אותה למצחטה, וכשהגיע קיבלה אותו בשערי העיר אחותו צידוניה, שפרצה בבכי למראה הגלימה, חיבקה אותה לחיקה ומתה בו במקום. כשבאו לקבור אותה אי אפשר היה להפריד את הגלימה ממנה והיא נקברה ביחד איתה, ועל קברה צמח עץ פלאי. הקבר נמצא באחד מבתי הקברות היהודים העתיקים בעולם.
כשבאו לבנות את הכנסייה, טבעי היה לבנות אותה על מקום קבורת גלימתו של ישו. לשם כך נכרת העץ המופלא ונעשו ממנו שש קורות לתמוך את הגג וקורה שביעית, שהיתה אמורה לסמל את מקום הקבורה. כשבאו להרים את הקורה היא נשארה דבוקה לאדמה וגם מאמציהם של 200 איש חסונים לא הואילו. בלילה, נינו ו-12 מתלמידותיה נכנסו לפעולה. הן התפללו אל תוך השעות הקטנות של הלילה ועמדו בניסיונות שונים של חזיונות מצד השטן. לאחר שעמדו בכולם, הופיע דמות האור של ישו, והעמוד התרומם באוויר, מפיץ סביבו אור פלאי וריח מור. כשבאו בבוקר המלך ואנשיו הם התפלאו לראות את המחזה המופלא וחזו כיצד העמוד נוחת אט אט למקומו. מסיבה זאת הכנסייה נקראה "העמוד החי", ומאות שנים לאחר הקמתה עדיין הפיץ העמוד אור והזיל שרף בעל ריח מור נפלא. בכדי שלא יסנוור את המבקרים נאלצו לכסותו בבד, שכל מי שנגע בו נרפא מתחלואיו. אך בזאת לא הסתיימה הפרשה: צלב אש פלאי הופיע מדי לילה בשמי מצחטה, מוקף בכוכבים זוהרים. מדי פעם היה אחד הכוכבים עוזב ונע לכיוון זה או אחר בממלכה. נינו הסבירה למלך המופתע שהכוכבים מראים את המקומות שבהם יש להקים כנסיות ומרכזים של נצרות. אחד המקומות הללו היה עמק מיוער באזור מצחטה שנקרא בודבי.
נינו הטיפה לגברים ונשים, אצילים ועניים, אבל הקשר הנשי שסביבה הוא לב העניין. את בשורתה האחרונה למלך היא שלחה דרך המלכה סוג'י, שרכבה למצחטה על חמור ובהגיעה למקום ראתה שהנהר עלה על גדותיו ואי אפשר לחצות אל העיר. המלכה התפללה, הצטלבה עם צלב שריגי הגפן, וראה זה פלא – המים נחצו והמלכה עברה בחרבה. |