בימינו, ימים של טכנולוגיה מתקדמת ווירטואליות מואצת – יש משהו מרענן בתופעת טבע שמסוגלת לרגש ולהניע מיליוני בני אדם. ביפן, ישנן שתי עונות בשנה הגורמות למיליוני יפנים ולמספר נכבד של תיירים לצאת אל הפארקים, הגנים, העיירות הקטנות ולחיק הטבע, ולהתפעל ממנו בכל הדרו – אלו עונות הסתיו והאביב. בסתיו, צבעי השלכת צובעים את עלוות העצים בשלל גוונים, מזהוב בוהק ועד אדום עמוק. אמנם זוהי תקופה נפלאה לטיול ביפן, אבל עונת האביב, לדעת רבים, מתעלה עליה. לפריחת הדובדבן המתרחשת בחודשי האביב (סביב מרץ-אפריל) יש ערך מוסף, מעבר ליופיה הרב, היא נושאת בחובה גם משמעויות סמליות עמוקות בתרבות היפנית. לא בכדי מככבת פריחת הדובדבן (סאקורה ביפנית) ביצירות אמנות רבות לאורך ההיסטוריה היפנית. המוטיב חוזר על עצמו בציורים, בשירים, בביטויים ועוד. הפריחה כה חשובה ליפנים עד שהם מארגנים יציאות לצפייה בפריחה, הנקראות הנאמי (hanami) במסגרות שונות – למשל, במסגרת בית ספרית, שכונתית ואפילו מקומות עבודה מוציאים את עובדיהם בצורה מאורגנת לצפות בפריחה. למידע נוסף:
בתחילה, המנהג היה בלעדי לשכבות הגבוהות בחברה, אך לאט לאט חלחל גם אל הסמאורים ובהמשך גם אל פשוטי העם. כיום, האירוע כה נפוץ עד שמדי שנה המכון המטאורולגי של יפן מפרסם מבעוד מועד תחזית לגבי המועדים השונים של שיא הפריחה ברחבי יפן. הפריחה מתחילה בדרום המדינה, ומתקדמת צפונה ככל שמזג האוויר מתחמם. זה מסייע רבות בתיכנון טיולים ליפן בזמן הפריחה, כדי לכוון לתאריכים הטובים ביותר לצפייה במראה הנהדר. בנוסף, ישנה רשימה שפרסם איגוד פריחת הדובדבן של יפן, שבה מופיעים 100 המקומות הטובים ביותר לצפייה בפריחה, עם ייצוג לכל מחוז ומחוז במדינה.
אמנם מנהג ההנאמי מאופיין בשמחה, אך פריחת הדובדבן מסמלת, יותר מכל אולי, את העובדה שהיופי בחיים הוא בר חלוף. הפריחה המרהיבה קצרת ימים היא, ונועדה לנשור ולקמול. זהו מוטיב מרכזי וחזק בתרבות היפנית, ויפה לראות כיצד הוא מיוצג בתופעת טבע כה מרהיבה. פריחת הדובדבן מגלמת בה עוד מוטיבים תרבותיים ורעיוניים כמו הידיעה כי כולנו בני תמותה, וכן הרעיון של "mono no aware". משמעות הביטוי היא העצבות העדינה של דברים, או הפאתוס שבדברים וגם אמפתיה כלפי דברים. לצד היופי והשמחה, קיים בפריחה גם העצב העדין, או הפאתוס, בעקבות ההבנה כי כל היופי הזה רגעי. זהו מושג שנטבע רק במאה ה-18 ביפן, על ידי מוטורי נורינגה, שכתב הרבה על פריחת הדובדבן. הוא היטיב לתאר את הקשר בין יפן לבין פריחת הדובדבן כשכתב: אם ישאלוני על נפשה של יפן, אומר שהיא כמו פריחת דובדבן פראית הזוהרת בשמש הבוקר.
טוקיו פארק אואנו שוקק אנשים והאווירה שמחה. יש בו מעל 1,000 עצים המסודרים לאורך שדרה.
מצומוטו קאנאזאווה קיוטו |
דורון חבק הגיב:
תודה רבה על המידע המפורט על פריחת הדובדבן ביפן. בלינק הזה יש מידע נוסף על פארקים ספציפים בטוקיו שכדאי לבקר בהם בעת פריחת הדובדבן: https://www.whereisgil.co.il/destinations/טיול-ליפן/פריחת-הדובדבן-ביפן-מדריך-מלא/