פשוט אוכל. אורז, ביצים, קמח ותבלינים. הרבה תבלינים. נוסיף כלי מתכת שחוקים, ידי עבודה מחוספסות וקירות מתקלפים ברקע. נגביר את הווליום עד שנשמע את כל הצפירות, את המנטרות מהמקדשים ההינדיים והמואזין מהמסגדים. ומעל לכל הקערה הגדושה הזו, שנקראת המטבח ההודי, נניח מגבת גדולה של פשטות. פאקורה ירקות, מוגשת על מצע העיתון היומי במומבאי פשטות של שקי יוטה פרושים על הרצפה, של עלי בננה כמצע הגשה, של מצרכי בסיס המזוהים עם מדינת עולם שלישי, של סדר פעולות מדוד, עבודה שיטתית, פנים מחייכות וידיים שעומלות בעבודה שעוברת בירושה מאב לבן, מאם לבת.
ברירת גרגירי צ'ילי בצד הדרך ליד האמפי (Hampi) בביקורי האחרון בהודו, מעבר לתענוג שבחזרה לטעמים האהובים, מצאתי את עצמי נמשכת לאסתטיקה המצויה סביב המטבח ההודי. ובשעה שבה אני מתבוננת באוסף הצילומים שצברתי לאורך הדרך, אני מבינה שסוד האסתטיקה של המטבח מצוי בפשטות שכל כך מזוהה עם ההודים, עם הודו. פונדק דרכים באיזור מונאר (Munnar) שבמדינת קרלה דוסה בסגנון דרום הודי בדאהבה בהיל סטיישן אוטי (Ooty) רידוד בצק הפארנטה לקראת טיגון אישה על מפתן הדלת מרדדת אלפי חתיכות פאפאדם ביום מפעל תבלינים ביתי בקוצ'ין פורי, לחם מטוגן בשמן עמוק, ולצדו מערוך בקודאיקנאל (Kodaikanal) וואדה, מאכל נפוץ בארוחות בוקר בדרום הודו. יש מתוק ויש מלוח הכנת ג'לאבי במומבאי, מתוק כמו שרק ההודים יודעים להכיל לאסי מפואר בכלי חרס חד פעמיים בעיר העתיקה בוורנאסי רידוד צ'פאטי בדאהבה קטנטנה באי מג'ולי (Majuli) כוסות מתכת למים וכוסות זכוכית לצ'אי מסודרות על מדף באי מג'ולי בתמונה הפותחת: שבלולי פראנטה, חתיכות בצק מרודד מרוחות בשמן, בדרך לרידוד שני מידע לקראת טיול להודו _____ ניבי להבי – בוגרת תואר ראשון לעיצוב תעשייתי במכון הטכנולוגי בחולון, מתגוררת ויוצרת ביפו |
נתקלת בטעות בכתבה? חוסר עדכון? נשמח לקבל ולעדכן
>>