תפריט עמוד

מידע מעשי לסן פרנסיסקו

הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד

כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד


אשרות ושגרירויות

ישראלים הנוסעים לארצות הברית זקוקים לאשרה להיכנס לארצות הברית. תהליך קבלת האשרה מורכב מהגשת טופסי בקשה ומסמכים, תשלום אגרה וריאיון בשגרירות ארצות הברית. מומלץ להתחיל את התהליך לפחות חודש לפני מועד הטיסה המתוכנן, ולא לשלם על כרטיסי טיסה לפני קבלת האשרה.
פרטים אצל סוכני הנסיעות ובשגרירות ארצות הברית בישראל. 

שגרירות ארה"ב בישראל
כתובת: רחוב הירקון 71, תל אביב
טלפון: 03-5195757

הקונסוליה הישראלית בסן פרנסיסקו
כתובת: 456 Montgomery Street, Suite 2100
טלפון: 1-415-8447500


איך להגיע
אין טיסות ישירות מישראל לסן פרנסיסקו
ניתן לטוס לניו יורק ומשם בטיסת המשך לסן פרנסיסקו. טיסות לסן פרנסיסקו יוצאות כמעט מכל מקום בארצות הברית.


מתי כדאי להגיע
העיר נעימה לביקור בכל עונות השנה, אך מזג האוויר אידיאלי במיוחד בספטמבר-נובמבר. בקיץ העיר עמוסה בתיירים, התורים לאטרקציות ארוכים, והחיפוש אחר חנייה מתיש מתמיד.

 

מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד

לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד

לשכות תיירות
מרכז המבקרים של סן פרנסיסקו (San Francisco Visitor Information Center) נמצא במיקום מרכזי, בפינת הרחובות מרקט (Market) ופאוול (Powell). במקום פועל צוות מיומן המציע מידע בכמה שפות (לא בעברית, בינתיים).
שעות פתיחה: שני-שישי 17:00-9:00, שבת 15:00-9:00
טלפון: 1-415-3912000
 


מטבע
דולר אמריקאי


הפרש שעות
סן פרנסיסקו מאחרת את שעון ישראל בעשר שעות.


תקשורת
קידומת החיוג הבינלאומית של ארצות הברית היא 1. קידומות החיוג של סן פרנסיסקו ואזור המפרץ הן 415 ו-650.


תחבורה
מוני (Muni), מערכת התחבורה הציבורית הגדולה ביותר בעיר הכוללת אוטובוסים וחשמליות, מציעה כמה אפשרויות זולות ונוחות לבילוי בעיר.
האפשרות הטובה ביותר היא לרכוש כרטיס המקנה זכות שימוש חופשית. כרטיס תחבורה יומי מאפשר נסיעה בכל אמצעי התחבורה הציבורית למשך יום. כרטיס שבועי (Weekly Pass) תקף לשבוע עגול (מיום שני עד יום ראשון) ומאפשר נסיעה חופשית באוטובוסים של סן פרנסיסקו ו-50 אחוז הנחה בנסיעה בקרוניות.
אפשרות אחרת היא לרכוש את ה-Citypass, כרטיס המקנה זכות נסיעה חופשית בכל אמצעי התחבורה הציבורית בעיר, כולל הקרוניות, למשך שבעה ימים עוקבים מיום רכישתו. בנוסף מאפשר הכרטיס כניסה חופשית לחמישה אתרים בעיר, ובהם המוזיאון לאמנות מודרנית.
באתר מרכז המבקרים של סן פרנסיסקו ניתן לרכוש כרטיסי נסיעה.
בסן פרנסיסקו פועל כאמור מערך של קרוניות (Cable Cars), הנוסעות בשלושה מסלולים: קו פאוול-הייד (Powell-Hyde) מתחיל ליד מרכז המבקרים ומסתיים ליד המוזיאון הימי. קו פאוול-מייסון (Powell-Mason) מגיע לרחוב ביי (Bay). הקו השלישי, קו רחוב קליפורניה (California Street), עובר ממזרח למערבה, מהקצה הצפוני של רחוב מרקט ועד לשדרת ואן נס (Van Ness).
מידע נוסף באתר האינטרנט

לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות

אוכל
מכל הטעמים שבעולם
בעיר הרב-לאומית והקוסמופוליטית יש מגוון מהמם של מסעדות מכל קצות תבל, וגם מטבח מקומי איכותי 

שליש מתושבי המפרץ הם אסייתים, וגם בני הקבוצות האתניות האחרות מיוצגים בה מבחינה קולינרית | צילום: שחר עזרן

כתב: דוני ענבר

מאות מסעדות סיניות – החל בדוכני מזון מהיר, דרך סיטונאי דים סם, וכלה בהיכלי פיוז'ן מתוחכמים; מאות בתי סושי ומסעדות יפניות; מאות רבות של מסעדות מקסיקאיות, שבמרביתן עובד צוות מיומן במהירות שלא תיאמן על מילוי בוריטו בבשר, בשעועית, בסלסה חריפה, באורז ובשמנת חמוצה; שכונה שלמה של מסעדות קוריאניות; רובע של מסעדות איטלקיות; לפחות מסעדה תאילנדית אחת בכל שכונה, ובדרך כלל הרבה יותר; וגם נציגות נאה של מסעדות אתיופיות, אפגניות, סן-סלוודוריות, ברזילאיות, הודיות, פרסיות, גרמניות, מרוקאיות, אפריקאיות אחרות, פיליפיניות, וייטנאמיות, צרפתיות מסורתיות וצרפתיות חדשניות… למה לפרט? פִתחו את האטלס, עִצמו עיניים והניחו את האצבע באקראי על מפת העולם. המטבח המקומי של כל מדינה שתבחרו מיוצג במסעדות סן פרנסיסקו, העיר שהפכה את האוכל לדת.

היסטוריה על קצה המזלג
סן פרנסיסקו נולדה לפני כ-150 שנה. האמריקאים מציינים את 1849 כשנת ייסודה. עד אז היו כאן, בלב המפרץ, שני מרכזים ספרדים-מקסיקאים: מיסיון (מיסיון דולורס שברובע מישן) וקסרקטין בפרסידיו. קליפורניה, יש לדעת, היתה הזנב הצפוני של מקסיקו, הגדולה במדינות אמריקה התיכונה שנכללו באימפריה הספרדית. קליפורניה לא ממש עניינה את הספרדים, ששיגרו אליה בעיקר משלחות של מיסיונרים. אחת לכמה מאות קילומטר היו הללו עוצרים, מקימים מיסיון ומקדישים אנרגיה רוחנית ואכזריות כוחנית להצלת נשמותיהם של האינדיאנים המקומיים, על ידי ניצורם.
ב-1848 החלה הבהלה לזהב, ואת האזור כבשו החולמים על התעשרות מהירה. בעיקר אמריקאים, אבל גם המוני סינים, רוכלים יהודים מאירופה, שחורים שברחו מעבדותם וכאלה שהשתחררו מעוּלה בתום מלחמת האזרחים, דרום אמריקאים מכל ארץ ומחוז, אירים ואיטלקים, פיליפינים, יפנים ומי לא. כל קבוצה אתנית הקימה בהתחלה מחנה, אחר כך מתחם, ובמקרים מסוימים זה נגמר ברובע שלם. והכל מוצא את מקומו בצלחת המקומית.
שליש מתושבי אזור המפרץ (Bay Area) שסן פרנסיסקו היא בירתו הם אסייתים: סינים, פיליפינים, יפנים, וייטנאמים ותאילנדים, וכולם מיוצגים בה גם מבחינה קולינרית. בתוך העיר הם מרוכזים בכמה שכונות: צ'יינה טאון הטוריסטית בצפון-מזרח סן פרנסיסקו; ריצ'מונד שמצפון לפארק גשר הזהב, במערב העיר; סאנסֶט שמדרום לו; וג'פאן טאון של היפנים שבשדרות גירי (Geary Blvd).
הקבוצה האתנית הבאה בתור היא הלטינים. קודם כל מקסיקאים, שהם למעשה תושביה המקוריים של קליפורניה, ואחרים שהגיעו בעקבותיהם מהשכנה הדרומית הענייה. בצידם יש נציגים של כמעט כל מדינה דוברת ספרדית. מרכזם של הלטינים הוא שכונת מישֶן שבלב ליבה של סן פרנסיסקו.
הקבוצה האתנית השלישית היא האיטלקית. נורת' ביץ' (North Beach) שבצפון-מזרח העיר נחשב לרובע האיטלקי של סן פרנסיסקו. מוזר, אך בדיוק כמו בניו יורק, גם כאן הרובע האיטלקי נושק לרובע הסיני. לאמיתו של דבר, האיטלקים לא מתגוררים דווקא שם, אבל מסעדותיהם מרוכזות בעיקר בנורת' ביץ', ומייצגות אותם בכבוד, דלת על יד דלת.
ויש גם שכונה שהאפרו-אמריקאים מטביעים עליה את חותמם, אם כי לא בהכרח מבחינה קולינרית: שכונת ווסטרן אדישן (Western Addition).
שלא יהיו אי הבנות: ראשֶן היל (Russian Hill) איננה הרובע הרוסי. המהגרים מרוסיה גרים דווקא בעיקר בריצ'מונד (Richmond), ומי שחשקה נפשו בבליני או במוצרים מיובאים מרוסיה, ייטיב לעשות אם יחפשם ברחוב קלמנט (Clement St) או בשדרות גירי.
החזרה אל הטבע
אבל סן פרנסיסקו ובנותיה לא מסתפקות בנציגי מטבחיהן של מדינות אחרות. כאן המציאו גם מטבח מקומי, שמצד אחד מתבסס על מקורות השאובים מכל רחבי הגלובוס, ומצד שני הצליח זה כבר לשלוח שלוחות לכל המחוזות העשירים בעולמנו.
בשנות השבעים של המאה הקודמת חזרה אליס ווטרס (בעלת מסעדת Chez Panisse) משהות בצרפת, והביאה לחוף המערבי את בשורת הירקות האורגניים ובני הבקר והצאן הגדלים בתנאים טבעיים. כך נוצר המטבח הקליפורני הטומן בחובו המון קסם ולא פחות פלצנות.
הוא נולד לתוך אמריקה שבמשך דורות ארוכים חיה על מזון תעשייתי : שימורים, ארוחות קפואות, צבעי מאכל מלאכותיים ורעילים, הררי ג'לי בטעמים בלתי טבעיים בעליל, לחם שלא מתייבש לעולם, חלב עמיד בכל מצב, ועוד ועוד פגעים המנוגדים לדרך הטבע. קליפורניה, יש לדעת, בורכה באדמה פורייה, באקלים ים תיכוני ובשפע מים, וגם באוכלוסיה רוחנית שתרמה לעולם את "קיץ של אהבה" ב-1968, וכך גם העניקה ליושבי ארצות הברית את בשורת החזרה לטבע – לפחות בכל הקשור לאוכל.
המטבח הקליפורני מתחבר למטבח הים תיכוני הפשוט-טבעי-טרי-צבעוני. הוא מתבסס על ירקות ופירות אורגניים (אם אפשר, האדמה והשמש של קליפורניה מצמיחות כמעט כל חלום שהוא – מעגבניות אורגניות צהובות ועד לאגוזים, זיתים ותמרים) ועל בשר בעלי חיים שגדלו בסביבה טבעית, ולא בכלובים צפופים וחשוכים, ושלגופם לא הוזרקו הורמונים ואנטיביוטיקה. הוא בנוי על בישול מהיר, שמצליח לשמר את הטריות, העסיסיות, הפריכות והצבעים הרעננים של מרכיביו. הוא עשיר בשמן זית, בעשבי תיבול טריים ובשימוש בחומרי גלם עונתיים – בקיצור, הוא נצמד לְמה שטבעי והגיוני.
אבל מרוב היגיון נהיה המטבח הקליפורני יומרני להחריד, ואם יספרו לכם שבאזור סן פרנסיסקו יש אנשים מהשורה שיודעים לדקלם שמותיהם של זני עגבניות (למשל עגבניות שרי צהובות בצורת בקבוק) או פטריות ושמשקיעים הון באותם מצרכים – אם יספרו לכם על כך, פשוט תאמינו.
בצד מאות המסעדות ובתי האוכל של סן פרנסיסקו, יש בה שוקי איכרים. ומעט צפונה ממנה, במרחק של פחות משעת נסיעה, נמצאים עמקי נאפה וסונומה, שבהם מטפחים גפנים ומתסיסים יינות, שזה כבר הפכו למתחריהם של היינות הצרפתיים.
את מוצרי המזון המעטים שלא ניתן לגדל בקליפורניה מייבאים באופן סדיר מצ'ילה שבחצי הכדור הדרומי ומיפן, שממנה מגיעים פירות ים ודגים אקזוטיים. הללו נמכרים במרכולים ייחודיים ובחנויות למצרכי מזון טריים ואקזוטיים. מגוון סוחף של מצרכים, חומרי גלם וטעמים. לעבודה.

דוני ענבר- בוגר האקדמיה הקולינרית של קליפורניה, הוא עיתונאי ואיש תיאטרון, המכהן כנספח התרבות בקונסוליה הישראלית בסן פרנסיסקו


אירועים ופסטיבלים
פברואר/מרץ > Tulipmania.
בתערוכת הצבעונים הזאת מוצגים עשרות אלפי פרחים, בשלל גוונים, מכל רחבי העולם. טלפון:
1-415-7055500.

יום ראשון האחרון לפני 17 במרץ > St Patrick's Day Parade.
בסן פרנסיסקו מתגוררים תושבים רבים ממוצא אירי, ואלה עורכים בכל שנה תהלוכה לכבוד פטריק הקדוש, שניצר את האירים.

אחד באפריל > St Stupid's Day Parade.
מצעד הטיפשים של סן פרנסיסקו מאפשר לכולם להיפטר מהעכבות ולהשתתף בחגיגה היתולית, המגיעה לשיאה כאשר כל אחד מהצועדים מתבקש לתרום גרב ל"בורסת הגרביים".

אפריל-מאי > San Francisco International Film Festival.
הפנינג קולנועי של כמה שבועות, שבמהלכם מוקרנים סרטים שצולמו בארצות הברית ובעשרות מדינות אחרות.

החצי השני של יוני > San Francisco Pride Celebration Parade.
מצעד הגאווה של סן פרנסיסקו הוא אחד הגדולים והססגוניים בעולם.

יולי > San Francisco Marathon.
המירוץ השנתי, שהתקיים לראשונה ב-1999, עובר לאורך מסלול של 26.2 מייל (כ-42 קילומטר). נקודת הזינוק היא בפארק גשר הזהב, וגם אם אינכם מתכוונים לצאת למסע הארוך, תוכלו לצפות באלפי המתחרים. טלפון: 1-415-2849653.

אוקטובר > Comedy Celebration Day.
מופעי סטנד-אפ של קומדיאנים מסן פרנסיסקו וממקומות אחרים בארצות הברית, תחת כיפת השמים, ב-Sharon Meadwo שבפארק גשר הזהב. טלפון: 1-415-8201570.

ספטמבר > San Francisco Fringe Festival.
מאות מופעי פרינג', בביצוע קבוצות תיאטרון מסן פרנסיסקו, מארצות הברית וממדינות אחרות. הפסטיבל מתקיים במקומות שונים ברחבי העיר. טלפון: 1-415-9312699.

ספטמבר > San Francisco Shakespeare Festival.
עוד פסטיבל תיאטרון בפארק גשר הזהב, וכפי ששמו מעיד, הוא מוקדש אך ורק למחזותיו של שייקספיר. במהלך הפסטיבל, המתקיים בסופי שבוע בלבד, תוכלו לצפות חינם במחזות המוצגים תחת כיפת השמים, בפארק גשר הזהב. טלפון: 1-415-4222222.

אוקטובר-נובמבר > San Francisco Jazz Festival.
אחד הפסטיבלים המוזיקליים הגדולים של סן פרנסיסקו, בהשתתפות כוכבי ג'ז מכל רחבי העולם. טלפון: 1-415-7887353.

אוקטובר-נובמבר > San Francisco Bay Area Book Festival.
אם חשבתם ששבוע הספר הישראלי מרשים, תגלו שהאמריקאים יודעים לעשות הכל גדול יותר. ביריד הספרים של סן פרנסיסקו יש קילומטרים רבים של ספרים, והוא מושך אליו גם סופרים רבים. טלפון: 1-415-4874550.

גייז 

העיר בוורוד 
בילוי באחד המקומות הידידותיים בעולם להומואים ולסביות 

כתב: יאיר קדר 

מאז מלחמת העולם השנייה, סן פרנסיסקו היא המֶכָּה של ההומואים והלסביות בחוף המערבי של ארצות הברית, ובה נמצא המבחר הגדול ביותר של מוסדות קהילתיים וחיי לילה לגייז באמריקה. לפי הערכות, כרבע מתושבי העיר הם גייז. נהוג לחשוב שחלק ניכר מבני הקהילה מתגוררים ברובע קסטרו (Castro), אך לאמיתו של דבר, הומואים ולסביות גרים בכל רחבי העיר. 
הדרך הטובה ביותר להתעדכן במה שקורה בחיי ההומו-לסבים בעיר – מועדונים חדשים, סרטים, אירועים וכדומה – היא באמצעות אחד מעיתוני הקהילה, המחולקים חינם בכל הברים ובתי הקפה הרלוונטיים. שני העיתונים הגדולים והמעודכנים הם Bay Times ו-Bay Area Reporter (BAR). 
מידע על הקהילה ניתן לקבל גם ב"פרויקט השמות" (Names Project), המנציח את קורבנות האיידס. גם "בית הנשים" (Women’s Building) שבשכונת מישֶן מציע מידע רלוונטי. 

פרויקט השמות 
כתובת: 2362A Market St 

בית הנשים 
כתובת: 3543 18th St 

האירוע המרכזי של קהילת הגייז הוא יום הגאווה, החל ביוני ונחגג במשך שבוע שלם בכל מקומות הבילוי ההומו-לסביים וברחובות. שיאו של האירוע הוא מצעד הגאווה, שמתחיל בקצה הצפוני של רחוב מרקט ונמשך, לעיניהם של כרבע מיליון צופים, בואכה בית העירייה. שם, על במות מרכזיות, נערכים מופעי אמנים, המסתיימים במסיבה המונית. 
רובע קסטרו הוא השכונה הכי הומואית בעיר. בשכונה מגוון ברים, בתי קפה, חנויות ספרים, חנויות למוצרי גאווה ולפריטי תרבות קאמפית, כמו גם חנויות בגדים, מוזיקה ומין. 
ברחוב קסטרו שוכן תיאטרון קסטרו (Castro Theater), שבמהלך השנה מתפקד כבית קולנוע לסרטי גייז, וביוני נערך בו פסטיבל הקולנוע השנתי לסרטים הומו-לסביים. מרחק כמה צעדים משם פועלת חנות הספרים Different Light, סניף ברשת כלל אמריקאית לספרות הומו-לסבית, ובה מבחר עצום של ספרות יפה, שירה, מחקר ותיאוריה, כתבי עת, ספרים משומשים ולוחות שנה. במקום נערכים מפגשים ללא תשלום עם סופרים ויוצרים. 

תיאטרון קסטרו 
כתובת: 429 Castro St 
טלפון: 1-415-6216120 

Different Light 
כתובת: 489 Castro St 
טלפון: 1-415-4310891 

Josie’s Cabaret and Juice Bar, הנמצא גם הוא בשכונת קסטרו, מציע מופעי סטנד אפ ודראג משובחים. יש להזמין כרטיסים מראש, כיוון שמספר המקומות מוגבל. בסופי שבוע נערך ברנץ' בגינה שמאחור. 
כתובת: 3583 16th St 
טלפון: 1-415-8617933 

בקצה שכונת קסטרו, ברחוב דולורס, לא הרחק ממיסיון דולורס, המבנה העתיק ביותר בעיר, שוכן בית הכנסת ההומו-לסבי"קהילת שער זהב" (Congregation Sha’ar Zahav). במהלך השבוע נערכים בבית הכנסת שיעורי תורה, תפילות פתוחות לקהל ואירועים מיוחדים, כמו מדיטציות ובר מצוות. בערבי שישי מתקיימת במקום קבלת שבת בנוסח רפורמי, והיא מלווה בשירי שבת, בנגינה ובהרבה סימפטיה. אחרי קבלת השבת מוזמנים האורחים לכיבוד ולשתייה – הזדמנות מצוינת להיכרות עם מקומיים. 
כתובת: Congregation Sha'ar, 290 Dolores Street 
טלפון: 1-415-8616932 

רובע סומה, האזור התעשייתי שמדרום לרחוב מרקט (Soma – קיצור של South of Market), מספק חוויה מחוספסת יותר. מדי שנה, ביום ראשון האחרון של ספטמבר, נערך כאן ה-Folsom Street Fair, יומם הגדול של כל החריגים, ובהם אדונים וכלבי אדם, חובבי ביזאר וצופים רבים. בסומה יש ברים לחובבי אלטרנטיבות כ-Hole in The Wall, מקום מפגש לכל מי שנפלטו מהברים הממוסחרים של קסטרו. הקהל של המקום כולל אופנוענים, נהגי משאיות, חובבי קעקועים ואוהבי S&M. 
כתובת: 289 Eight St 
San Francisco Eagle הוא הבר הוותיק והגדול ביותר בסצינת ה-S&M. בימי ראשון אחר הצהריים מאכלסת החצר הפתוחה של הבר מספר גדול של בליינים. 
כתובת: 398 12th St 
ברובע מישן, הרובע הלטיני של העיר, פועל בר ידידותי (Esta Noche), שמשמיע מוזיקת דיסקו ומארח תחרויות יופי לטרנסקסואלים לטיניים. בימי שישי נערך במקום סטריפטיז לטיני. 
כתובת: 3079 16th St. 
דרומה משם פועל מועדון לקסינגטון (Lexington Club), הבר היחיד בעיר ללסביות בלבד. הוא מציע תאורה חמה, פינות עישון וסגנון עדכני. 

 

 

אטרקציות ואתרים מומלצים

עשרה אתרי חובה

 1. רציף הדייגים
רציף הדייגים הוא אחד מאתרי התיירות הפופולאריים בעיר. זהו אזור בילוי תוסס עם שפע של מוזיאונים, מסעדות, בתי קפה, חנויות ואמני רחוב. הנקודה המרכזית והפופולארית ביותר ברציף היא מזח 39. יש בו מסעדות לרוב, מרכז קניות ענק, מופעי חוצות ואקווריום ענק (Under Water World). המזח הוא גם משכנם של אריות הים הקולניים. לאחר רעידת האדמה של 1989 החלו להגיע לכאן עשרות אריות ים. מאז הם כבשו את האזור ומספרם מגיע כיום למאות. מרכז היונקים של המרינה (Marine Mammal Center) מציע סיורים מודרכים בסופי שבוע.

2. כיכר ג'יררדלי
כיכר ג'ירארדלי (Ghirardelli Square) הסמוכה לרציף הדייגים היא אחת מהפינות האהובות והמתויירות בעיר. בעבר היה במקום בית חרושת לשוקולד וכיום יש במקום מרכז קניות, חנויות, מסעדות ובתי קפה. בקצה הכיכר נמצאת חנות השוקולד המפורסמת "ג'יררדלי" שבה ניתן לרכוש שוקולד משובח וללקק גלידות נהדרות. בכיכר מתקיימות של אמני רחוב ומוזיקאים, מה שתורם לאווירה החיה והתוססת במקום.

3. פארק גשר הזהב
ב-1870 החלו בפרויקט השאפתני של פארק גשר הזהב (Golden Gate Park), הריאה הירוקה הגדולה של העיר. על שטח של כ-4,000 דונם הוקם מכלול של גנים ואטרקציות. אחרי רעידת האדמה של 1906 שוכנו בפארק מאות בני אדם שאיבדו את בתיהם. בשנות השישים של המאה הקודמת משך אליו המקום היפים רבים.
בפארק יש גנים מרהיבים, כמו גן התה היפני (Japanese Tea Garden) והגן הבוטני של סן פרנסיסקו (San Fransisco Botanical Garden); אגמים בהם ניתן לשוט; מתקני ספורט; מתקני שעשועים לילדים ושבילי הליכה וטיול. בנוסף לאלה יש בפארק מוזיאונים מרתקים ואטרקציות נוספות כמו המוזיאון לאמנות אסייתית (Asian Art Museum), מוזיאון דה יאנג (DE YOUNG MUSEUM) לאמנות אמריקאית והאקדמיה של קליפורניה למדע (California Academy of Science), שכוללת פלנטריום, אקווריום ומוזיאון טבע.

במשך השנה מתקיימים בפארק מופעים שונים. אגודת Friends of Recreation and Parks עורכת בפארק סיורים מודרכים ואירועים.
אתר אינטרנט

4. המוזיאון לאמנות מודרנית של סן פרנסיסקו
במוזיאון, השני בגודלו לאמנות מודרנית בכל ארצות הברית, יש אוסף קבע של יותר מ-15,000 עבודות (ציורים, פסלים ועוד), תצלומים ועוד. יותר מ-20,000 מטרים רבועים של מאטיס, קליי, טיבור קלמן, אלכסנדר קלדאר ואחרים.
כתובת: 151 Third St
טלפון: 1-415-3574000.
אתר אינטרנט

5. האי אלקטרז
יותר ממיליון בני אדם מבקרים בכל שנה באי אלקטראז, הנמצא במרחק כשני קילומטר בלבד מרציף הדייגים. המקום שימש בעבר כמבצר צבאי, ומאוחר יותר ככלא צבאי. במשך 29 שנים (1963-1934) פעל באי כלא פדראלי שמור, שאף אסיר לא הצליח לברוח ממנו. בין השנים 1936 ו-1942 ניסו 34 אסירים את מזלם. חלקם נהרגו, אחרים כמעט וקפאו במי המפרץ הקרים. לאחר ששוחרר האסיר האחרון, התלבטו הרשויות מה לעשות במקום. ב-1969 פלשה לאי קבוצת אינדיאנים, שתבעה בעלות על השטח וביקשה להקים בו מוסד רוחני וחינוכי. שנה לאחר מכן הפך המקום לחלק מהשטח ה-Golden Gate National Recreation Area. במהלך הסיור במקום ניתן לבקר בתאי האסירים, בספריית הכלא ועוד. ניתן לשכור מדריך קולי בו מושמעים סיפורי הכלא בקולם של קצינים וסוהרים שעבדו במקום וכן של האסירים עצמם.
באי אלקטרז יש הרבה יותר מן הכלא לשעבר. סביב הכלא יש גנים יפים אותם טיפחו תושבי האי (בני משפחותיהם של עובדי הכלא). בגנים גדלים מינים נדירים של פרחים וצמחים. האי עצמו מהווה אתר קינון מועדף על ציפורי ים, כך שלצד הביקור בכלא ניתן ליהנות מפיסה יפה של טבע.

6. רחוב לומברד
רחוב לומברד (Lombar) הוא רחוב תלול ומפותל, שנחשב לאחד מסמליה של העיר וכיכב בסרטים רבים. הוא ידוע כרחוב המפותל ביותר בעולם, בעיקר הודות לקטע בין הרחובות הייד (Hyde) ולבנוורת' (Leavenworth) על ששת סיבוביו החדים. הרחוב הוא חד סטרי וניתן לנסוע בו במכונית מלמעלה למטה (יש לנסוע בזהירות!) אך אסור לעצור לצד הדרך. ניתן גם להשתמש במדרגות שנמצאות משני צידי הרחוב.

7. מגדל קויט
נקודת התצפית הטובה ביותר בסן פרנסיסקו נמצאת במגדל קויט, המתנוסס לגובה 64 מטר וניצב בפסגה של שכונת טלגרף היל (Telegraph Hill). המגדל נבנה כאות הוקרה למכבי האש של סן פרנסיסקו, והוא מקושט בעשרות ציורי קיר, המתארים את החיים בסן פרנסיסקו בשנות השלושים של המאה העשרים, ובהם יצירות של לוסיין לאבוט (Lucien Labaudt), ג'ון לנגלי הווארד (John Langley Howard) ואחרים. כדאי לנסוע במעלית עד לראש המגדל, המאפשר תצפית פנורמית מרהיבה של 360 מעלות. מראש המגדל ניתן להבחין בגשר שער הזהב; במרין הדלנדס (Marin Headlands); בעיירה סאוסליטו (Sausalito); באי אנג'ל (Angel Island), הגדול באיי במפרץ סן פרנסיסקו; באי אלקטראז (Alcatraz), בגשר סן רפאל (San Rafael Bridge) שבחלק הצפוני המרוחק של המפרץ; באי המלאכותי הקטן המכונה "אי המטמון" (Treasure Island); בברקלי, באוקלנד ובגשר המפרץ.

8. גשר שער הזהב
הגשר המפורסם הוא הסמל המפורסם ביותר של העיר מרובת הסמלים. הגשר התלוי, שמחבר בין העיר סן פרנסיסקו לבין מחוז מרין שליד העיר סוסליטו, נמתח לאורך 1970 מטר. במשך שנים, מאז הושלמה בנייתו ב-1937, הוא נחשב לגשר הארוך בעולם, עד שאת הבכורה לקח ממנו גשר ורזנו גרוס בניו יורק. למרות זאת, גשר שער הזהב עדיין נחשב לאחד הגשרים היפים ביותר בעולם, וגם אחד המצולמים ביותר. לגשר יש שישה נתיבים למעבר רכב ומעבר להולכי רגל ולרוכבי אופניים משני צידי הגשר. כדאי לחצות את הגשר, בין אם ברכב או ברגל, וגם לשוט מתחתיו באחת הספינות שיוצאות מרציף הדייגים.

אתר אינטרנט

9. צ'יינה טאון
אי אפשר לבקר בסן פרנסיסקו בלי לבקר בצ'יינה טאון, השכונה הסינית הגדולה ביותר מחוץ למזרח הרחוק. כ-30,000 אלף סינים גרים בשכונה, ולמרות התיירים הרבים וחנויות המזכרות הקהילה נותרה מסוגרת בעצמה ושמרה על אופייה המסורתי. בין הסמטאות הצרות של השכונה יש מסעדות רבות בהן אפשר להתענג על אוכל סיני אותנטי, חנויות, חנויות מכולת, בתי תה שווקים ססגוניים, בתי תפילה וכן, גם דוכני מזכרות. הזמן הטוב ביותר לביקור בשכונה הוא בתקופת ראש השנה הסיני, אז מתקיימות בה תהלוכות צבעוניות והאווירה חגיגית במיוחד.

10. הייט אשבורי
שכונה נוספת שלא כדאי להחמיץ את הביקור בה היא הייט אשבורי (Haight-Ashbury), ששימשה כמרכז של תנועת ילדי הפרחים בסוף שנות השישים. כיום, תיירים רבים עדיין מגיעים לשכונה כדי לחוות בנוסטלגיה את רוח התקופה, למרות שמרבית ההיפים כבר לא כאן והשכונה הפכה ליוקרתית ויקרה. עם זאת, האווירה בשכונה עדיין ססגונית, ויש בה חנויות תקליטים רבות לצד חנויות לספרים יד שנייה, חנויות לבגדים יד שנייה לצד חנויות של בגדים מעוצבים, מסעדות אופנתיות וברים טרנדיים. מעבר לכל אלה, נעים לטייל בין הבתים הויקטוריאניים היפים שבשכונה מחאת הקסם.

 

 

מסלולים וטיולים

מסלולי טיול ממומלצים

לאורך החוף, מדרום לסן פרנסיסקו

בכביש 1. בדרך, העוברת בגבעות הנושקות לאוקיינוס, מתגלים לעין מפרצונים, חופים מבודדים, גלים המתנפצים אל הסלעים ועופות ים מרחפים | צילום: שחר עזרן

כתב: חיים קרופך

לכתבה המלאה >>

אמנות / ציורי קיר

"רוח חופשית" ברחובות סן פרנסיסקו | צילום: הראל סטנטון

כתב: קולין בארי

לכתבה המלאה >>

יוסמיטי / שיא השיאים

תצפית מנקודת הקרחון אל "חצי כיפה", גוש גרניט המתרומם לגובה 1,600 מטר מעל סביבתו | צילום: ינון ירדן

כתב: חיים קרופך

יוסמיטי: שיא השיאים של הטבע >>

מצפון לסן פרנסיסקו / מסע משכר במחוזות היין

העמקים סונומה ונאפה הם לא רק מולדת היין הקליפורני. יש בהם מוזיאון קריקטורות, פארק על שם ג'ק לונדון, פסטיבל חרדל ועיירה של מעיינות חמים

רוב היקבים פתוחים לסיורים ולטעימות יין, בתשלום סימלי או בחינם | צילום: שחר עזרן

כתב: חיים קרופך

יין ישמח לבב אנוש, ובקליפורניה – הידועה באיכות יקביה – על אחת כמה וכמה. 80 קילומטר צפונית לסן פרנסיסקו נמצאים העמקים נאפה (Napa) וסונומה (Sonoma), שמענביהם מייצרים את המיטב שביינות קליפורניה. בלשון האינדיאנים, "Napa" פירושו "שפע", ואכן, שילוב של אקלים מתאים וקרקע פורייה יצר כאן תנאים מצוינים לגידול גפנים. בעמק נאפה יש כ-120,000 דונם כרמים וכמאתיים יקבים, ובעמק סונומה – 35 יקבים.
הביקור בהם הוא חוויה הנוגעת בכל החושים. הנוף – שפע כרמים מלוא העין – מרנין לב. היקבים פתוחים לסיורים ולטעימות יין, בתשלום סמלי או בחינם. ללוגמים – סליחה, ל"דוגמים" – החרוצים כדאי ללון באזור (עוד על אפשרויות הלינה בסביבה – בלשכת התיירות בסן פרנסיסקו, טלפון: 1-415-3912000, ובלשכות התיירות המקומיות שיוזכרו בהמשך). יש בו עיירות קטנות ונעימות, ובהן אתרים היסטוריים בשפע.

מולדת השזיף האדום
סנטה רוזה (Santa Rosa) היא העיר הגדולה בעמק סונומה. כדי להגיע אליה, נוסעים מסן פרנסיסקו צפונה, דרך גשר שער הזהב, בכביש 101, וממנו פונים מזרחה בכביש 37. ממשיכים צפונה בכביש 121 ובכביש 12, המוביל לסנטה רוזה עצמה. בעיר שוכן ביתו של הגנן-הגנטיקאי לותר בורבאנק, שטיפח כ-800 זני פירות, ירקות ופרחים, ובהם שזיף "סנטה רוזה". ליד הבית משתרעים על פני חמישה דונם הגנים, שבהם ערך בורבאנק את ניסוייו הראשונים.
Luther Burbank Home and Gardens
טלפון: 1-707-5245445

בסנטה רוזה גרו גם שני קריקטוריסטים ידועים, רוברט ריפלי (Robert Ripley) וצ'רלס שולץ, אביו הרוחני של "סנופי". במקום פועלים שני מוזיאונים לזכרם: מוזיאון ריפלי, השוכן בכנסייה שנבנתה כולה מעץ סקוויה אחד; ומוזיאון שולץ

Charles M. Schulz Museum
כתובת: 2301 Hardies Lane, Santa Rosa
טלפון: 1-707-5794452 

מידע נוסף על סנטה רוזה 
www.ci.santa-rosa.ca.us 
www.visitsantarosa.com

בעיירה סונומה (שאליה מגיעים מסנטה רוזה בנסיעה דרומה, בכביש 12) יש כיכר גדולה, שסביבה פזורים מבנים היסטוריים: בית העירייה, מיסיון סן פרנסיסקו סולאנו (Mission San Francisco Solano) ועוד. בכיכר יש גם מפעל גבינות, המזמין תיירים לבקר ולטעום. בלב הכיכר ניצבת אנדרטה לזכר "מרד דגל הדוב", שהתרחש ב-1846: איכרים אמריקאים, שמאסו בעול מקסיקו, הקימו את "מדינת קליפורניה העצמאית", שאחרי כמה שבועות "נכבשה" על ידי הצבא האמריקאי.
בסונומה אפשר לסייר ביקבים, וגם לראות גילופי עץ יפהפיים. באזור התפתחו אומנויות ואמנויות הקשורות בתעשיית היין: עבודות זכוכית ועיטור בקבוקים, גילוף ופיסול בעץ, ועוד. מאלה ניתן להתרשם ביקבים, בגלריות ובחנויות שבעמק, ובכל זאת נמליץ על מקום ספציפי.
ארל בראון, פנסיונר מסן פרנסיסקו, הגיע ליקב סבסטיאני (Sebastiani,) שבעיירה סונומה, והציע לבעלים לקשט את חביות היין, בתנאי ש"יורשה לו לשתות בזמן העבודה". לא ידוע כמה ליטרים של יין שתה האמן, אבל 17 שנותיו כגמלאי בגילופין הותירו מאות גילופים נהדרים.
טלפון: 1-707-9333230

מעריציו של ג'ק לונדון יוכלו לבקר בפארק הקרוי על שמו (Jack London State Historic Park). כדי להגיע אליו, נוסעים בכביש 12 צפונה, ואחרי כשמונה קילומטרים פונים שמאלה. ממשיכים לפי השילוט. במקום היפה הזה, שבו חי הסופר את שנותיו האחרונות, פועל מוזיאון קטן לזכרו.
טלפון: 1-707-9385216

יין, חרדל ועוד
היישובים הראשיים בעמק נאפה הם נאפה, סנט הלנה (St. Helena) וקאליסטוגה (Calistoga). בכולם יש מבנים היסטוריים, שאותם ניתן לראות במהלך טיול רגלי, בנהיגה איטית, או ברכיבה על אופניים שכורים. בעיירה נאפה (כדי להגיע אליה מסונומה, נוסעים דרומה בכביש 12, שממנו פונים מזרחה בכביש 121, וממנו צפונה בכביש 29) יש מוזיאון היסטורי ובית אופרה שהוקם במאה ה-19. מידע נוסף – בלשכת התיירות של נאפה.
טלפון: 1-707-2267459

אחד הבילויים המומלצים בעמק נאפה הוא נסיעה ב"רכבת היין", מסע של שלוש שעות בנופי הכרמים של האזור. אפשרות אחרת היא לטוס מעל העמק בכדור פורח (רשימת חברות תמצאו באתר עמק נאפה). 

רכבת היין
טלפון: 800-4274124

סנט הלנה (שאליה מגיעים מנאפה בנסיעה צפונה בכביש 29) היא עיירה יפה, ובה מוזיאונים המוקדשים לסופר רוברט לואיס סטיבנסון ולתולדות העמק; "ספריית יין" מקצועית יחידה מסוגה בארצות הברית; חנויות ומקומות לינה. היא יושבת בלב עמק נאפה, על כביש 29. 

לשכת התיירות המקומית
טלפון: 1-707-9634456

קאליסטוגה (הנמצאת צפונה משם, על כביש 29) היא עיירה של מעיינות חמים וגייזרים, שאחד מהם – המתפרץ לגובה עשרים מטר פעם בארבעים דקות לערך – זכה לכינוי "הזקן הנאמן" (Old Faithful), כשמו של הגייזר המפורסם מפארק יילוסטון. כיאה למרכז מרחצאות, בקאליסטוגה יש שפע מסעדות, מלונות וחדרי אירוח (B&B), וגם מספר אתרי קמפינג.
לרומנטיקנים מומלץ לנסוע 11 קילומטר צפונה, בכביש 29, עד לפארק רוברט לואיס סטיבנסון 
(Robert Lewis Stevenson Park), שבילה כאן את ירח הדבש שלו. כעשרה קילומטר מערבה משם נמצא "יער" עצי סקוויה מאובנים (מגיעים אליו בכביש 128). מי שיזדמן לקאליסטוגה באמצע פברואר, יזכה לטעום מאות סוגי חרדל ב"פסטיבל החרדל הבינלאומי". 

לשכת התיירות המקומית
טלפון: 1-707-9426333

יער מיור / אנדרטה חיה לאיש הירוק

ג'ון מיור היה מחלוצי שמירת הטבע בעולם כולו. להנצחת פועלו שוּמר בסמוך לסן פרנסיסקו יער בראשיתי של עצי סקוויה ענקיים, ובהם עצים בני אלף ויותר

לא הרחק מהצפיפות האורבנית של איזור המפרץ נמצא עולם קסום ורגוע של עצים, טבע ונוף | צילום: הראל סטנטון

כתב: חיים קרופך

"אלפי בני אדם מותשים ומרוטי עצבים מציוויליזציית-יתר מתחילים לגלות שהיציאה להרים היא ההגעה הביתה, שהפראי הוא צורך, ושההרים והשמורות אינם רק מקורות לעץ ולמי השקיה, אלא הם מקורות החיים עצמם…"
ג'ון מיור, 1898

יער מיוּר (Muir Woods National Monument) הוא אתר יפהפה, המרוחק כ-25 קילומטר בלבד מסן פרנסיסקו. קשה להאמין, אבל בסמיכות גיאוגרפית רבה כל כך למרכזים האורבניים הצפופים של אזור המפרץ נמצא עולם קסום ורגוע של עצים, טבע ונוף.
כדי להגיע ליער, הנמצא צפונית לסן פרנסיסקו, חוצים את גשר שער הזהב ונוסעים בכביש 101, ולאחר מכן בכביש 1. שילוט מפנה לדרך הנוף (Panoramic Highway), וממנה פונים בדרך יער מיור (Muir Woods Road). בסופי שבוע ניתן להגיע למקום באוטובוס מספר 63, המוביל מסן פרנסיסקו אל דרך הנוף שמעל ליער, ומשם יורדים אליו ברגל, בשבילים שאורכם קילומטר עד שניים.
שביל לולאה מוביל את המטיילים במקום לאורך נחל קטן, במסלול קל שאורכו כקילומטר וחצי, ובו שלטי הדרכה. שבילים אחרים מאפשרים להעמיק אל לב היער ולטפס במדרונות ההר.
החלק המרשים ביותר ביער הוא, כמובן, מתחם עצי הסקוויה. מדובר בסקוויית החוף (Sequoia sempervirens; היא ידועה גם כ"סקוויה ירוקת עד"), מין של עצי ענק המתנשאים עד לגובה מאה מטר וגדלים באזור המתאפיין באוויר לח ובערפל. המשורר וולט ויטמן כינה את העצים האלה "אחים רבי הוד" (Majestic Brothers), ובמאים מצאו ביער מיור את האווירה המתאימה לצילום סרטי מסתורין.

היער ניצל בדקה התשעים
יער מיור הוא שריד מיערות הסקוויה שכיסו בעבר את מדרונות הר טמאלפיס (Tamalpais) במחוז מרין (Marin) שבמרכז-מערב קליפורניה. השטח של האתר נרכש ב-1905 על ידי חבר הקונגרס ויליאם קנט ואשתו אליזבת, בניסיון להציל את העצים שבו מכריתה. האזור היה יעד לתוכניות פיתוח נרחבות, והשניים הבינו, שאם אלה ימומשו, תבוא על היער כליה.
כדי להציל את עצי הסקוויה, תרמו בני הזוג קנט את השטח שרכשו, כ-1,200 דונם, לממשלה הפדראלית, ולפי בקשתם, הכריז עליו הנשיא רוזוולט ב-1908 כעל אנדרטה לאומית להנצחת ג'ון מיור (John Muir, 1914-1838). מיור, יליד סקוטלנד, הוא דמות אגדית, גיאולוג, איש טבע וסַייר, שעבר ברגל מאות קילומטרים בהרי סיירה נבדה וביערותיהם (כולל טיול קמפינג שערך ב1903- עם הנשיא תיאודור רוזוולט ביוסמיטי). הוא היה פילוסוף וסופר, מחלוצי שמירת הטבע בארצות הברית ובעולם כולו, והנשיא הראשון של ה"סיירה קלאב" (Sierra Club), ארגון הנאבק למען שמירת הטבע. על שמו קרויים גם "נתיב מיור" (אורכו כ-360 קילומטר) ברכס סיירה נבדה, וקרחון באלסקה.
סקוויית החוף עמידה בפני מחלות, מזיקים ושריפות יער, ומסוגלת להתרבות הן באמצעות זרעים והן על ידי ייחורים. העצים מאריכים ימים: אחדים מעצי הסקוויה הגדלים בקליפורניה נבטו מזרעיהם כבר לפני הספירה הנוצרית (ביער מיור עצמו יש עצים בני יותר מאלף שנה), והאויב היחיד שלהם הוא האדם.
בקליפורניה גדל מין נוסף של עצי סקוויה, הסקוויה הענקית, הידועה גם כ"סקוויית ההרים" (Sequoiadendron giganteum). עץ זה הסתגל לאקולוגיה של שריפות יער, המסייעות לנביטת הזרעים (דרך אגב, הראשון שעמד על כך היה ג'ון מיור עצמו). עצי הסקוויה קרויים על שם סקוויה 
(Sequoyah), בן שבט הצ'ירוקי, שחי במאות ה-18 וה-19 ופיתח עבור בני שבטו כתיב בן 86 סימנים, המייצגים הברות.
בנוסף לעצים, אפשר לראות ביער, ששטחו נאמד כיום ב-2,200 דונם בקירוב, גם בעלי חיים רבים, ובהם האייל הפרדי שחור-הזנב, הדביבון, מגוון עופות, ודגי פורל וסלמון בנחלים שבמקום. אבל החוויה העיקרית היא פשוט השוטטות בין עצי הענק וההתחברות אל הטבע, חוויה שהייתי מגדיר אותה כ"רוחנית מזככת", וכל המגיע לסן פרנסיסקו מוזמן להתנסות בה בעצמו. 

יער מיור
טלפון: 1-415-3882595 
www.nps.gov/muwo 
www.nps.gov/muwo/home.htm 
www.visitmuirwoods.com


ד"ר חיים קרופך הוא מדריך טיולים בכיר ויועץ טיולים בממס"י

 

טיול רגלי / בפלאי עיר הגבעות

פארקים, גבעות, שכונות מפורסמות ונוף נפלא. להכיר את העיר דרך הרגליים 

רחוב לומברד, ששת הסיבובים של הכביש כיכבו בסרטים רבים | צילום: נפתלי הילגר

כתב: קולין בארי

הדרך הטובה ביותר להכיר עיר זרה היא פשוט להסתובב ברחובותיה, להריח את ריחותיה ולצפות בחיי היומיום של אנשיה. הסיור הרגלי המוצע כאן נמשך כשלוש שעות, ובמהלכו ייחשפו בפניכם אורותיה, צליליה וריחותיה של סן פרנסיסקו.
עם זאת, המסלול שלנו מצריך כושר גופני לא רע: הוא עובר בכמה גבעות וכולל כ-12 קילומטר של טופוגרפיה קשה ביותר. כמובן, הקושי הוא לא רק חסרון: בטיול מאתגר זה תוכלו בעת ובעונה אחת לעבור אימון כושר מצוין, ליהנות מכמה משכונותיה הציוריות ביותר של סן פרנסיסקו ולראות נופים נהדרים. נעלו את נעלי ההליכה הנוחות והעמידות ביותר שיש לכם, שתו הרבה מים וזִכרו לעשות חימום לפני תחילת המסלול ותרגילי שחרור בסיומו.
נקודת המוצא שלנו היא בפינה הצפונית-מערבית של פארק אלטה פלזה (Alta Plaza Park) הנמצא בהצטלבות הרחובות סקוט (Scott) וג'קסון (Jackson) שבשכונת פסיפיק הייטס (Pacific Heights). הפארק חביב על זוגות, בעלי כלבים ותושבי השכונה, הבאים להשתזף כאן.
מרחוב סקוט פונים מזרחה ברחוב ג'קסון. חוצים את רחוב פירס (Pierce) , הממשיך צפונה, אל הים. שימו לב לנוף של אזור המרינה שמתחתיכם ולמפרץ סן פרנסיסקו שמצפון לה. ממשיכים מזרחה ברחוב ג'קסון, ופונים ימינה (דרומה) ברחוב אוקטביה (Octavia). ממשיכים במעלה הגבעה, לאורך בלוק אחד. משמאלכם תבחינו במבנה מפלצתי בן 55 חדרים, ה-Sperckels Mansion, שהוקם ב-1913. כיום משמש המבנה כביתה הפרטי של דניאל סטיל, סופרת הרומנים רבי המכר.
ממשיכים ברחוב אוקטביה דרומה, עוברים בראש הגבעה, חוצים את רחוב וושינגטון 
(Washington) ופונים ימינה, כדי להיכנס לפארק לאפייט (Lafayette Park), המסמן את הקצה המערבי של שכונת נוב היל (Nob Hill). חפשו את השביל העובר בין מגרש המשחקים לבין השירותים הציבוריים ומוביל דרומה. המשיכו בשביל זה לאורך כל הפארק, בכיוון דרום ודרום-מערב.
בפינת הרחובות סקרמנטו (Sacramento) ואוקטביה פונים שמאלה (מזרחה) ברחוב סקרמנטו. כשאתם הולכים במורד הגבעה, שימו לב לבית הוויקטוריאני הזעיר המקסים הניצב ברחוב סקרמנטו, בקטע שבין הרחובות גוך (Gough) ופרנקלין (Franklin). קטע זה של המסלול מאפשר הצצה לשכונת נוב היל. מדובר באחת משכונות המגורים היוקרתיות של סן פרנסיסקו, והגבעה שבה מתנשאת לגובה של 103 מטר מעל המפרץ. ממשיכים ברחוב סקרמנטו מזרחה. בדרך חוצים את רחוב פולק (Polk), אזור קניות תוסס, וממשיכים הלאה מזרחה, במעלה גבעת הקתדרלה (Cathedral Hill), שמבטיחה נקודות תצפית מרהיבות.
בפינת הרחובות סקרמנטו וג'ונס (Jones) יתגלה לעיניכם המראה עוצר הנשימה של קתדרלת גרייס (Grace Cathedral); של מלון מארק הופקינס אינטר-קונטיננטל (Mark Hopkins Inter-Continental), הנראה מכאן רק בזווית, שכן הוא מוסתר חלקית על ידי הקתדרלה; ושל המבנה המונוליתי של Bank of America, הנמצא ברובע העסקים (Financial District) הסמוך, לב-ליבם של חיי המסחר בעיר.
פונים שמאלה (צפונה) ברחוב ג'ונס, וממשיכים ישר לאורך שישה בלוקים. מיד אחרי מפגש הרחובות ג'ונס וגלובר (Glover) פונים ימינה במעלה רחוב ואלֶחו (Vallejo). רחוב זה הוא אתר צילומים נפוץ בסרטים שעלילתם מתרחשת בסן פרנסיסקו, וזאת הודות לגבעת הדשא שבקצהו, שממנה יש נופים משגעים. מכאן ניתן לראות את ברקלי, אוקלנד ואת פארק הר דיאבלו (Mt. Diablo State Park) הרחק במזרח; את הקטע הראשון של גשר מפרץ סן פרנסיסקו (San Francisco Bay Bridge), המוביל לאוקלנד; את גורדי השחקים של מרכז העיר, ובהם מלון מנדארין (Mandarin), על שני צריחיו התאומים; ואת הפירמידה המפורסמת של בניין טרנסאמריקה (Transamerica Pyramid), שהוקם ב-1972. המבנה הזה, אחד המפורסמים ביותר בעיר. הוא מתנשא לגובה 65 מטר, ויש בו 48 קומות.

מראה מראש המגדל
בשלב זה המסלול נהיה מעניין יותר. הקטע של רחוב ואלחו שבין רחובות ג'ונס וטיילור 
(Taylor) הוא גרם מדרגות. ממשיכים מזרחה וחוצים את רחוב טיילור, עד למקום שבו רחוב ואלחו שב להיות רחוב רגיל. ממשיכים ברחוב ואלחו מזרחה, במורד הגבעה, מהלך עוד שני בלוקים, עד לפינת הרחובות ואלחו ופאוול (Powell). פונים בזה האחרון שמאלה (צפונה). זוהי נקודת הגבול בין השכונות צ'יינה טאון (China Town), ראשֶן היל (Russian Hill) ונורת' ביץ' (North Beach).
ממשיכים במורד רחוב פאוול, לאורך ארבעה בלוקים. שימו לב לעבודות הכסף המוצגים בבית המלאכה Delluchi Sheet Metal, שבין רחוב ואלחו לבין רחוב גרין (Green), הידוע גם כ"שדרות ביץ' בלנקט בבילון" (Beach Blanket Babylon Boulevard). ממשיכים צפונה, ומיד אחרי שחוצים את רחוב יוניון (Union) תוכלו להבחין מצד שמאל ב-Washington Square Bar & Grill, אחת המסעדות המפורסמות בסן פרנסיסקו. מעט צפונה משם חוצה רחוב פאוול את שדרות קולומבוס (Columbus Ave.), הנתיב הראשי של שכונת נורת' ביץ'.
חוצים בזהירות את שדרות קולומבוס (נשארים ברחוב פאוול), ומיד פונים ימינה ברחוב גריניץ' (Greenwich). מטפסים במעלה התלול של הרחוב עד שאין עוד מעבר, ואז ממשיכים ימינה בגרם המדרגות המוביל למגדל קויט (Coit Tower). מטפסים במדרגות הבטון, אל השביל המרוצף המוביל לראש הגבעה.
המגדל, המתנוסס לגובה 64 מטר, ניצב בפסגה של שכונת טלגרף היל (Telegraph Hill). המגדל נבנה כאות הוקרה למכבי האש של סן פרנסיסקו, והוא מקושט בעשרות ציורי קיר, המתארים את החיים בסן פרנסיסקו בשנות השלושים של המאה העשרים, ובהם יצירות של לוסיין לאבוט (Lucien Labaudt), ג'ון לנגלי הווארד (John Langley Howard) ואחרים.
הנוף הנשקף מצפון למגרש החנייה של המגדל עוצר נשימה. כדאי לנסוע במעלית עד לראש המגדל, המאפשר תצפית פנורמית מלאה של 360 מעלות (מחיר הנסיעה, נכון לכתיבת שורות אלה, הוא 3.75 דולר לאדם). בעומדכם מתחת לפסלו של כריסטופר קולומבוס, תוכלו להבחין (משמאל לימין) בגשר שער הזהב; במרין הדלנדס (Marin Headlands); בעיירה סאוסליטו (Sausalito); באי אנג'ל (Angel Island), הגדול באיי במפרץ סן פרנסיסקו; באי אלקטראז (Alcatraz), שבו היה בעבר בית כלא גדול; בגשר סן רפאל 
(San Rafael Bridge) שבחלק הצפוני המרוחק של המפרץ; באי המלאכותי הקטן המכונה "אי המטמון" (Treasure Island); בברקלי, באוקלנד ובגשר המפרץ. יופי של מראה!
שעות פתיחה: 19:00-10:00
טלפון: 1-415-3620808

הרחוב המפותל בעולם
לאחר מנוחה קצרה, חוזרים באותה הדרך במורד הגבעה, אבל הפעם לא פונים ברחוב גריניץ', אלא ממשיכים צפונה, עד שמגיעים לפינת רחוב לומברד (Lombar; כדאי לעקוב אחר המכוניות). פונים שמאלה (מערבה) במורד רחוב לומברד, שכיכב בסרטים רבים. בפינת שדרות גרנט (Grant Ave) תעברו ליד המסלול המסומן המפורסם, Barbary Coast Trail. מערבה משם, מהלך בלוק אחד, בפינת הרחובות לומברד וסטוקטון (Stockton), תוכלו לשמוע מאות אריות ים נובחים, שקולותיהם מהדהדים מרציף הדייגים.
בהמשך רחוב לומברד מערבה, בפינת רחוב מייסון (Mason), תבחינו בציור קיר נחמד על קיר בריכת השחייה העירונית. שניים מעסקי הקעקוע הטובים בעיר פועלים בצומת של רחוב לומברד ושדרות קולומבוס. מדובר ב-Lyle Tuttle וב-Ed Hardy’s (למעוניינים בקעקוע, שניהם פתוחים בכל יום בשעות 21:00-10:00). אתם נמצאים עכשיו בלב שכונת נורת' ביץ', ובטח מריחים את השום והפוקצ'ות שרק יצאו מהתנור.
ממשיכים ישר, בעלייה התלולה של רחוב לומברד, שיביא אתכם אל גרם המדרגות החובק את ששת הסיבובים של הרחוב, הידוע כ"רחוב המפותל ביותר בעולם". כשהולכים כאן, אפשר בהחלט להרגיש כמו דג סלמון השוחה במעלה הזרם, כשאיתכם וממולכם המון תיירים. הרגליים שלכם, על כל פנים, לא ישכחו לעולם את תרגיל הכושר הזה!

אל הים
כשתגיעו לפסגה קחו פסק זמן להתרעננות ולתצפית במגדל קויט, שממנו באתם זה עתה, הניצב היישר מולכם במזרח. כאן תראו גם את קרוניות הרכבל המיטלטלות, עמוסות תיירים מכל רחבי העולם.
פונים ימינה (צפונה) ויורדים ברחוב הייד (Hyde). שימו לב למבנים של פארק המים
(Aquatic Park), המשתקפים במימי המפרץ. בצומת עם רחוב ביי (Bay) פונים שמאלה (מערבה), והולכים לאורך שני בלוקים. פונים ימינה (צפונה) ברחוב פולק, והמשיכו לכל אורכו, עד למוזיאון הימי של סן פרנסיסקו (San Francisco Maritime Museum).
המוזיאון הימי הוקם ב-1936 ועוצב בצורת ספינה. הוא מכיל מוצגים העוסקים בבניית אוניות. בפארק המים שסביבו נמצא אחד האוספים הגדולים בעולם לספינות עתיקות, ובהן הבלקלותה (Balclutha), שנבנתה ב-1886; מעבורת יוּריקה (Eureka) מ-1890; והאונייה אלמה
(Alma), שנבנתה ב-1891. הכניסה חינם. בעת הביקור במקום תוכלו להבחין ברציף הדייגים, הנמצא רחוק מצד ימין.
שעות פתיחה: 17:00-10:00
טלפון: 1-415-5516662

ממשיכים מערבה, מצידו השמאלי של המוזיאון הימי, ויורדים בגרם המדרגות הקצר שמימין. פונים שמאלה (מערבה), וממשיכים בשביל שלאורך קו החוף, אשר מגיע בסופו של דבר עד לרחוב ופונה ימינה, לעבר המזח.
פונים שמאלה בדרך מקדאוול (McDowell Road), שלרגלי המזח. מטפסים במעלה הגבעה, ועוברים על פני אכסניית הנוער (Fort Mason Youth Hostel) שמשמאל וביתני פורט מייסון (Fort Mason), המחנה הצבאי שהפך לשטח ציבורי פתוח, מימין. בראש הגבעה, ממשיכים ללכת לאורך הקצה הימני של הפארק. כאן ייפתח לעיניכם מראה של 180 מעלות על השכונות הצפוניות של העיר. ממשיכים בשביל ימינה, עד לפינת הרחובות לגונה (Laguna) וביץ' (Beach).
הולכים ברחוב ביץ' מערבה, עד אחרי נמל היאכטות. ממשיכים לאורך מרינה גרין (Marina Green), כשהכיוון הוא כל הזמן מערבה, לעבר גשר שער הזהב. המבנים שמשמאלכם מעוצבים בארכיטקטורה מעורבת של בנייה ספרדית וסגנון מודרני. בתים רבים ניזוקו כאן ברעידת האדמה של 1989. מרינה גרין הוא מקום נפלא להעיף בו עפיפונים, לצפות בספינות, או להתבונן בעוברים ושבים העושים את דרכם ברגל, על אופניים או על רולר בליידס.
ממשיכים מערבה לאורך המרינה, ופונים שמאלה (דרומה) ברחוב סקוט. אזור זה, הידוע כשכונת המרינה, הוא מוקד משיכה לצעירים ולרווקים של סן פרנסיסקו, המגיעים בהמוניהם לברים ולמכוני הבריאות שבמקום כדי לראות ולהיראות. רחוב צ'סטנאט (Chestnut), המצטלב עם רחוב סקוט אחרי שישה בלוקים, הוא מקום מצוין לביגוד ולעיצוב עכשוויים, ויש בו גם בתי קפה יאפיים רבים.
אחרי שיטוט ברחוב צ'סטנאט, חוזרים לרחוב סקוט וממשיכים בו דרומה. הרחוב, המטפס במעלה שכונת פסיפיק הייטס, יחזיר אתכם אחרי שמונה בלוקים נוספים לנקודת ההתחלה של המסלול, בפינת הרחובות סקוט וג'קסון.


קולין בארי (clinb@sirius.com), עורך מדריך ה"טיים אאוט" לסן פרנסיסקו, כותב ספר על אמנות בעיר

 

המיוחדים של מסע אחר

המלצות מסע אחר על אתרים יחודיים ומקומות שונים מהמסלול הרגיל

נתיב הרוביקון - הדרך ההסטורית של מחפשי הזהב, בג'יפים

נתיב הרוביקון לא מיועד לטיול משפחות רגיל | צילום: רוני מנדלבאום

כתב: רוני מנדלבאום

לכתבה המלאה >>