גבינות, קפה ועוד

גבינות
כשקונים בהולנד גבינה, אין להתבלבל בין חאודה (מה שקרוי בארץ בטעות "גאודה"), שמה של גבינה ספציפית, לבין אאודה (oude) – מונח המציין גבינות בשלות, שהן עזות טעם ויבשות יותר מהגבינות הצעירות, יוֹנֶה (jonge). יש כמובן סוגים שונים של גבינות, דרגות ביניים של יישון, גבינות שמתובלות בכמון, באניס, בקימל או בתבלינים אחרים ועוד ועוד. ההמלצה הטובה ביותר שאפשר לתת היא לאתר מוכר סבלני, לחייך יפה ולבקש לטעום כמה גבינות הולנדיות ישנות. זהו נוהג מקובל גם בקרב המקומיים, ורוב המוכרים יעשו זאת בשמחה, ואף ימליצו ויכוונו לפי טעמו של הקונה.

סופרמרקט
סיבוב בסופרמרקט הוא אחת הדרכים הטובות להתוודע למדינה זרה, ובהולנד זה יקרה בוודאי באחד הסניפים של אלברט הֵיין (Albert Heijn) – רשת הסופרמרקטים הגדולה במדינה. הנה רשימה של כמה מצרכים מומלצים:

פְלָה (Vla) – משקה פודינג חלבי וסמיך, המוצע בטעם טבעי, בטעמי פירות, וגם בטעמים אחרים, כמו וניל ושוקולד. נמכר בדרך כלל בקופסאות קרטון (כמו חלב).

הָחְלסלָאח, מאוֹשס (Hagelslag, Muisjes) – פירורי שוקולד, שבמקומות אחרים משמשים לקישוט עוגות. ההולנדים מפזרים כמות נדיבה מהם על לחם מרוח בחמאה, ואוכלים אותם סטרייט. מאושס ( "עכברים") הם פירורים צבעוניים, שמשמשים לאותה מטרה. הם עשויים בדרך כלל מאניס מצופה בסוכר.

שוקומל (Chocomel) – בקבוקים ופחיות צהובים, ובהם השוקו המסחרי הסמיך והטעים ביותר שיש.

קיפ קארי (Kip Curry) – סלט הולנדי, המכיל עוף עם פירות במיונז ובקארי. מצוין כמאכל פיקניק זול וטעים, עם לחם.

מכונות קפה
אמסטרדם היא אחד המקומות הטובים בעולם לקניית מכונת אספרסו משובחת. שוק מכונות הקפה בהולנד מפותח ביותר, המבחר עצום, המוכרים מיומנים וסבלניים, והמחירים אטרקטיביים. אפילו בחנויות לכלי בית ומטבח תמצאו מכונות קפה מתוצרת Rancilio, Gaggia ו-Saeco, בצד מטחנות חצי-מקצועיות.

בְּרָאנְדמיסְטרס (Brandmeesters) היא היכל המוקדש לתרבות הקפה, ובה אפשר למצוא כל דבר שקשור במשקה: 13 סוגים שונים של תערובות מכל העולם, שנקלות במקום מדי יום, כלי הכנה והגשה, תצוגת מכונות עתיקות וחדשות, ספרים בנושא, חומרי ניקוי למכונות, חלקי חילוף ואביזרים ועוד. כמובן, במקום פועל גם בית קפה. כתובת: Van Baerlestraat 13, ליד הקונצרטחבאו. טלפון: 31-20-2757888.

מעדנייה
אחרי סיור בשוק אלברט קויפמרקט (Albert Cuypmarkt) כדאי מאוד להיכנס למעדנייה הספרדית קאסה מולרו (Casa Molero) איכות המעדנים במקום משובחת, והתצוגה אסתטית ביותר. בקאסה מולרו תמצאו מגוון מטעמים, מעגבניות מיובשות מופלאות, דרך טפנד מעולה, ריבות חבושים, לחמניות נהדרות, "חמון דה חבוגו" (נקניק רגל חזיר נדיר ויקר) ועוד ועוד – והמוכרים הנחמדים ישמחו להדריך ולהציע טעימות. עם הרכישות צועדים היישר אל הפארק החביב הסמוך, סַרְפַטיפארק (Sarphatipark), וחוגגים בפיקניק קטן וכיפי (בתנאי שלא יורד גשם, כמובן). סגור בימי שני. כתובת: Gerard Doustraat 66. טלפון: 31-20-6761707.

אלכוהול
בירה – ההולנדים שותים המון בירה, ובאמסטרדם תמצאו מבחר עצום של בירות הולנדיות ובלגיות משובחות. בימים חמים טוב לשתות בירה לבנה עכורה (Hoegaarden הבלגית ואחרות), עם פרוסת לימון. אפשר גם לסייר במבשלת הבירה הענקית של היינקן, ממש ליד הרייקסמוזיאום. כתובת: Stadhouderskade 78.

ייניבר (Jenever) – זהו המשקה האלכוהולי ההולנדי המפורסם ביותר. הוא מתובל בגרגירי ערער (Juniper), ומוזגים אותו לכוסות קטנות, מלאות עד הקצה, שאותן מרוקנים לגרון בתנועה מהירה. בעלי מזל עשויים לזכות באחד מהברים באמסטרדמֶרצֶ'ה (Amsterdammertje) – מנת המשקה האחרונה בבקבוק. אם היא לא ממלאת את הכוס עד שפתה, הלקוח רשאי לשתות אותה בחינם, ולקבל כוס מלאה מהבקבוק החדש.

אדבוקאט (Advocaat) – על הקו הדק שבין משקה לפודינג אלכוהולי. זהו ליקר צהבהב, העשוי מחלמונים ומקוניאק. למרות שהוא נחשב למשקה, יש רבים הטוענים כי הוא עדיף כרוטב אלכוהולי מענג על מנת גלידה.

ממליץ: דורעם גונט