מערת המסתור בחורבת זכרי: הרפתקה במעבה האדמה

 

ממליץ: גיל אל עמי

בימים שנדמה כי אין לאן לברוח, מהחום או מהצפיפות או מהרעש, אני לוקח את הילדים למערות המסתור בשפלת יהודה. אפשר לבלות שם שבתות רבות, בכל פעם בהרפתקה אחרת. ואני לא מתכוון לגן הלאומי בבית גוברין. אמנם כמה מערות יפות מאוד נמצאות שם, וכולנו ביקרנו בהן במועד כזה או אחר. אבל אלה מערות מסודרות ונקיות, מתוירות, עם שער ובריח ודמי כניסה, הפתוחות רק בשעות הפעילות של הרשות לשמירת הטבע והגנים הלאומיים. הן יפות, אבל המסתורין נעלם עם הקִדמה – המערות מוארות היטב ויש בהן שלטי הכוונה, ופשוט אין אפשרות לטעות…

כאן המקום למחות על כי בשטח הגדול של הגן הלאומי בית גוברין סודרו כמה מערות בודדות, אבל למערות רבות ויפות הנמצאות בשטח המוכרז אסור להיכנס. "מיסוד" המערות באתר הוא נסלח ואפילו ראוי לצורכי תיירות. אבל איסור הכניסה למערות הלא-מסודרות בשטח העצום של הגן הלאומי הוא דבר הראוי לגינוי. אחת מהן היא מערת בתי הבד הנפלאה הסגורה לציבור.

אנחנו נמליץ כאן על מערה באזור אחר, גם כן בשפלת יהודה, הסמוכה למערות לוזית המוכרות למדי. זוהי מערכת מסתור הקרויה זִכְרִי. מדובר במערה נשכחת המיועדת להרפתקנים חובבי זחילות, אף שאינה מצריכה מאמץ גופני מיוחד.
המקום בהחלט אינו מומלץ לקלסטרופובים, אנשים עם בעיות גב, אוהבי אוויר צח, פוחדי חושך, נרתעי זוחלים שאיבדו דרכם או עטלפים, ואנשים שחייבים להישאר נקיים ומסודרים. בקיצור, תפור על ילדים (גם ברוחם) . לא תמצאו שם פנסי תאורה, חיצי הכוונה או קיוסק, וחובה להיכנס עם מפה סכֵמטית המהווה מעין כתב פענוח למבוך (ראו איור מצורף) או עם מדריך המכיר את המקום. וההרפתקה – נקייה ממס.

איך להגיע: מכביש מספר 38 פונים אל כביש מספר 353 ליד לי-און. לאחר הפנייה למושב לוזית ממשיכים עם הכביש דרומה עוד כ-200 מטר ופונים ימינה בדרך עפר המתאימה לכל רכב. הדרך פונה צפונה ונוסעים בה כ-600 מטר ומחנים את הרכב.

איך למצוא את פתח הכניסה: עולים שמאלה דרך פתח בגדר, במדרון מיוער בעצי חרוב לכיוון גדרות אבן באזור שטוח יחסית וקירח מעצים. יש כאן כמה בורות ובהם פתחי כניסה למערכת המערות. אנחנו ניכנס לפתח א' ליד עץ אשחר, המוביל למערת פעמון כפולה. אם נכנסתם למערת קולומבריום דרך מדרגות – טעיתם, זהו פתח היציאה, ויש לחפש את הפתח הצפוני יותר (היעזרו בסכֵמה).

הסיור במערה: מומלץ לזחול במדויק על פי החצים בסכֵמה. יש להיעזר בפנסים ולא בנרות כדי לא לפייח את המערות. החלק הראשון של המערכת שימש מערכת מים. האולם המרכזי בהמשך הוא לב מערכת המסתור, וממנו אנחנו מסתובבים שמאלה וזוחלים לעבר פתח ב' שלפניו מערת קולומבריום. זמן הסיור במערה – בין שעה לשעתיים. אפשר לנסות לדמיין חיילים רומאים צובאים מבחוץ. האזור בחוץ שקט ונעים, אפשר לפקנק בין עצי החרוב.
מערת מסתור מומלצת נוספת היא מחילת המסתור ליד באר רסק. זוהי מחילת מסתור קצרה המובילה אל קולומבריום יפהפה. מחנים על כביש מספר 38 ליד באר רסק, בקרבת תל גודד (גדר מתכת עם מעבר מיוחד). נכנסים רגלית בשביל הליכה כ-300 מטר לעבר המערה השמאלית (דרומית). על הקיר השמאלי של המערה הגדולה פתח מחילה קטן, נכנסים לתוכו וזוחלים מעט עד למערת הקולומבריום.

ספרות מומלצת: מערכות המסתור בשפלת יהודה, עמוס קלונר ויגאל טפר, הוצאת הקיבוץ המאוחד, 1987; חוברות של מלח"ם, המרכז לחקר מערות; מלחמות היהודים ברומאים, יוסף בן מתתיהו.

 

להגדלת המפה לחצו כאן >>

המפה באדיבות ד"ר עמוס פרומקין, מלח"ם, האוניברסיטה העברית; מיפוי: י. מירון, מלח"ם 1985

שתפו: