צוברים ניסיון

 בשנות השמונים של המאה הקודמת, כשעשרות אלפי מטיילים החלו לנסוע ליעדים מסוכנים, נאלצו הרופאים המערביים לטפל יותר ויותר בחולים במחלות שלא היו מוכרות במערב. כיום כשמונים מיליון איש בשנה נוסעים ליעדים שבהם יש מחלות טרופיות, כ־150 אלף מהם ישראלים. פרופ' אלי שוורץ, המייסד והמנהל של המרכז למחלות טרופיות בבית החולים שיבא בתל השומר, מספר שעמיתים ממדינות אחרות מקנאים בו, מכיוון שהם נתקלים בחולים במחלות טרופיות רק לעתים נדירות, במקרה הטוב בחולה מלריה אחד בשנה, ואילו הוא נתקל מדי שנה במאות חולים כאלה, משום שרבים יוצאים מהארץ ליעדים המסוכנים. לכן הניסיון שנצבר בישראל בתחום מבטיח את הייעוץ הטוב ביותר לפני נסיעה ואת הטיפול הרפואי המתקדם בעת הצורך.
מה הן הטעויות השכיחות ביותר שעושים מטיילים באזורים מסוכנים?
"הטעות השכיחה ביותר היא לחשוב שבטיול מאורגן או במלונות חמישה כוכבים לא נדבקים במחלות, אבל מחלות רבות מועברות בעקיצת יתוש, ויתושים אינם מבחינים בין מלון לאוהל. עוד טעות היא לחשוב שבשר אסור לאכול, אבל ירקות טריים זה בסדר. למעשה, אם מבשלים בשר זה בטוח יותר מירקות חיים שגדלים על מי שפכים מסוכנים. רבים סבורים שמים בבקבוקים הם בטוחים לשתייה, אך יש זיופים רבים, ולכן באזורים נגועים יש לחטא את המים בכל מקרה. טעות נוספת היא להימנע מטיפול מונע למלריה בגלל שמועות על תופעות לוואי אפשריות. תופעות הלוואי הן אינדיבידואליות ונדירות, וכיום יש גם תרופה חדשה שתופעות הלוואי שלה פחותות עוד יותר".

האם יש מקום שאתה ממליץ שלא לנסוע אליו כיום?
"אזור טואיצ'י שבבוליביה. לא הייתי אומר שלא לנסוע לשם, אבל הייתי ממליץ לשקול את הנסיעה בכובד ראש. מטיילים תופסים שם את הלישמניה של אמריקה הדרומית. אמנם המחלה לא מסכנת חיים, אבל היא קשה מאוד לטיפול".

המרכז למחלות טרופיות בבית החולים שיבא בתל השומר:
03-5305000