להסה וסביבתה (Lhasa)
ארמון פוטאלה שימש כמקום משכנו של הדלאי למה. הוא מורכב משני ארמונות – הלבן והאדום – ומהווה אתר עלייה עבור טיבטים רבים. | צילום: אימג'בנק ישראל |
הטיולים לחלקיה השונים של טיבט יוצאים מהעיר להסה. זוהי בירתה הקדושה של טיבט, בה מתגוררים כ-200 אלף תושבים. העיר בנויה בעמק יארלונג (Yarlung) המוקף הרים מושלגים. ההשפעה הסינית ניכרת בעיקר בחלקה המערבי, ואילו בחלקה המזרחי של העיר נשארה יותר מן האווירה של להסה הישנה, בעיקר סביב מקדש ג'וקאנג.
במרכז להסה, סביב מקדש ג'וקאנג (Jokhang) שבכיכר בארקור (Barkhor), ניתן לפגוש באחת המסורות הטיבטיות הידועות – ה"קורה" (Kora). זוהי הקפה רגלית המתבצעת בכיוון השעון, במסלול מעגלי סביב מקומות מקודשים. המאמינים הולכים במסלול ומסובבים את גלגלי התפילה שלאורכו, משתטחים על האדמה, ממלמלים מנטרות ונושאים מנחות לפסלי הבודהה. בסמוך לקורה של ג'וקאינג ניצבים דוכני רחוב רועשים בהם נמכרים חפצי קודש ודגלי תפילה לצד גושי חמאת יק וירקות. אין להחמיץ את החוויה האנושית הטמונה בהליכה בקורה והמפגש עם מגוון עולי הרגל הפוסעים לאורכה, ומומלץ לחוותה בשעות הבוקר. באזור הבארקור יש גם מגוון של מסעדות מקומיות טובות ודוכני אוכל טיבטי. מקדש ג'וקאנג נבנה במאה השביעית, והינו מהקדושים בטיבט. גגו מוזהב ובתוכו פסלי בודהה מזהב טהור. מגג המקדש נשקף נוף העמק, כולל הפוטאלה.
הפוטאלה (Potala) חולשת על נופה של העיר ועל העמק ממרומי גבעה. הפוטאלה שימשה כארמונם של הדלאי לאמה בטרם הוגלה האחרון שבהם מארצו, ובה קבורים קודמיו. הארמון נבנה ב-1645, ובו 13 קומות ובהן כאלף חדרים, חפצי אמנות ומסמכים עתיקים. מסלול קורה סובב את הפוטאלה, ולאורכו שוק צבעוני.
מנזר סרה (Sera) הגדול נמצא בגבול ההרים. יש בו פסלים וציורי קיר מרתקים, אך האטרקציה המרכזית היא אנושית – דיוני הנזירים המתקיימים בשעות אחר הצהריים בחצר, המתמלאת פטפוטים רועש וגלימות אדומות. כבכל אתר קדוש, גם כאן מקיף מסלול קורה את האתר. בעוד הפוטאלה שמשה כמעון החורף לדלאי לאמה, נורבולינקה
(Norbulingkha) שימש כארמון הקיץ. כיום משמש המקום כמוזיאון.
טיולי יום שונים יוצאים מהעיר אל סביבותיה, ואולי המוצלח שבהם הוא אל מנזר גנדן
(Ganden), הנמצא במרחק של כשעתיים נסיעה באוטובוס (היוצא בשעת בוקר מוקדמת) מלהסה. החלק המעניין הוא הקורה שמסביב למנזר, המכילה נקודות תצפית יפהפיות על עמק נהר קאי צ'ו (Kyi Chu) הירוק, ואין להחמיצה. בעלי כושר גופני יכולים לצעוד ממנזר זה אל סמיה (Samye) בטרק יפה שאורכו כארבעה-חמישה ימי הליכה. יש להצטייד בציוד קמפינג ולהיזהר ממחלת הגבהים העשויה לפקוד את המטיילים לאורך הדרך. אל מנזר סמיה, המנזר הבודהיסטי הראשון בטיבט, ניתן להגיע גם באוטובוס מלהסה, ולשלבו בשיט מעבורת על נהר יארלונג (Yarlong). הנוף בסביבה מרהיב.
אל נאם צו (Nam Tso), מרחק של כמאתיים קילומטר מלהסה, ניתן להגיע באמצעות סיור בן יומיים או שלושה המאורגן על ידי סוכנויות התיירות בלהסה, המשלב אתרים נוספים באזור (או למשל טקס קבורת שמיים טיבטית). ניתן גם להמשיך מהאגם אל הערים שיגאצה וגיאנצה. זהו האגם הגדול ביותר מבין כ-1,500 אגמים בשטחה של טיבט, והוא משתרע על פני 1,920 קילומטר רבוע, בגובה של כ-4,700 מטר מעל פני הים. סביבו מתנשאים הרים לגבהים של יותר מ-7,000 מטר, פסגותיהם מכוסות שלג ודגלי תפילה צבעוניים.
אזור צאנג (Tsang)
אזור מדרום מערב לבירה, ברמה הטיבטית. הסיורים המאורגנים המקשרים בין קטמנדו ללהסה כוללים ביקור באזור זה ובשלושת האתרים המרכזיים בו – אגם ימדרוק, גיאנצה ושיגאצה.
פירוש שמו של אגם ימדרוק צו (Yamdrok Tso) הוא "ים הטורקיז", ונופיו לא מאכזבים – מים בצבע טורקיז עמוק המהווים ניגוד גמור לצוקי הרמה הטיבטית החומים הצחיחים שסביבו. האגם נמצא בגובה של 4,488 מטר מעל פני הים, ובמרחק של כחמש שעות נסיעה מדרום-מערב ללהסה, על הכביש הראשי בינה לבין גיאנצה.
העיירה גיאנצה (Gyantse) נמצאת על הדרך הראשית לנפאל, מרחק כמאתיים קילומטר מלהסה. אפשר להשקיף על העיר והעמק בו היא שוכנת מהגבעה עליה ניצבים שרידי המצודה הישנה (Gyantse Dzong). אתר ראוי לביקור הוא מנזר פאלקור (Pelkhor Chode), שנבנה ב-1427, ומוקף בחומה המתפתלת על ראשי המצוקים שסביבו. במרכזו נמצאת סטופת הקומבום (Kumbum) הענקית.
ארבע שעות נסיעה מגיאנצה שוכנת העיר שיגאצה (Shigatse), עירו של הפנצ'ן לאמה, השני לדלאי לאמה בחשיבותו בבודהיזם הטיבטי. זהו היישוב השני בגודלו בטיבט, ועל כן היצע מקומות הלינה כאן רחב יחסית, ואף ניתן למצוא בה אינטרנט קפה וסניף של Bank of China. ארמונו של הפנצ'ן לאמה הוא טאשילונפו (Tashilhunpo), שנבנה ב-1447 ואכלס יותר מ-4,000 נזירים עד בוא הכיבוש הסיני. כיום ירד מספרם ל-600. כדאי לבקר בשרידי טירת שיגאצה (Shigatse Dzong) המוקפת דגלי תפילה, שהיתה בעבר בשימושו של המושל האזורי.
בין שיגאצה ללהסה מפרידים 250 קילומטר. ניתן לחזור אל הבירה או להמשיך אל הגבול הנפאלי (במסגרת סיורי שטח מאורגנים), עם עצירה בסאקיה (Sakya), עיירת מנזרים היסטורית מעניינת. הנסיעה לקטמנדו עוברת דרך מחנה הבסיס לטיפוס על האוורסט שמצדו הטיבטי של הגבול (אל המחנה בצד הנפאלי ניתן להגיע בהליכה בלבד).