שביל אינטראקטיבי ראשון מסוגו בישראל: בימים אלה יצא לדרך בטבריה שביל הסנהדרין, שביל באורך 70 ק"מ, אשר יחצה את הגליל מבית שערים ועד טבריה ויעבור בין אתרים המיוחסים לחברי הסנהדרין. העבודה על הקטע הראשון של המסלול כבר החלה, בהשתתפות תלמידים ממנהל חמ"ד במשרד החינוך ומתנדבים. בשבועות האחרונים, מבצעים אלפי תלמידי תיכון חפירות ארכיאולוגיות לאורך הקרדו, הרחוב הראשי של העיר הרומית העתיקה של טבריה. זאת, במסגרת הכשרת קטע המסלול של טבריה מתוך שביל הסנהדרין – פרויקט ביוזמת רשות העתיקות בשיתוף פעולה עם מנהל חמ"ד במשרד החינוך, במימון פרויקט ציוני דרך במשרד ירושלים ומורשת ובשיתוף המועצות והעיריות שהשביל עובר בתחומן וארגונים ירוקים. במסגרת הכשרת מקטע טבריה של השביל יוקם בעיר בקרוב מרכז מבקרים, שיאפשר התרשמות מהפרויקט והשתתפות בחפירות, תוך היכרות מקרוב עם מורשתה הקדומה של העיר.
במסגרת הפרויקט יוכשר שביל – בין הארוכים בארץ – באורך של כ-70 ק"מ בחלוקה לחמישה מקטעים, המותאמים לחמישה ימי הליכה. השביל יותאם גם למשפחות ויוצעו בו מסלולים מעגליים. המסלול החכם יתקשר עם המטיילים באמצעות אפליקציה חדשנית מבוססת מציאות רבודה, שתיצור חווית טיול ראשונה מסוגה בשבילי הארץ. האפליקציה תאפשר שחזור וירטואלי של אתרי מורשת, תשלב דמויות שיפעילו את הילדים לאורך השביל, תקים את חכמי התקופה לחיים ועוד.
שביל הסנהדרין יחצה את הגליל התחתון דרך אתרים רבים שהיו מיושבים בתקופת המשנה והתלמוד. פעילות הסנהדרין, ההנהגה היהודית הראשית והסמכות העליונה בימי בית שני, גלתה ליבנה לאחר חורבן ירושלים ומשם לגליל, אחרי מרד בר כוכבא בשנת 135 לסה"נ. מתוך משבר הזהות הקשה שעבר העם לאחר חורבן המקדש, התפתחה בהובלת חכמי הסנהדרין, יצירה מחודשת של עולם ההלכה, ההגות והתרבות היהודית. התורה שבעל פה הועלתה על הכתב ונכתבו המשנה והתלמוד. כחלק מפעילות זו, נכתבה גם ההגדה של פסח, המביאה בחלקה העיקרי מעין תמליל של פגישת חברי הסנהדרין לאחר חורבן הבית. תלמידי חמ"ד בחפירות ארכיאולוגיות כחלק מהסדרת השביל בטבריה | צילום: שמואל מגל, באדיבות רשות העתיקות לדברי ישראל חסון, מנהל רשות העתיקות, "במסגרת פרויקט השביל המוקדש לחכמי הסנהדרין, אשר יעבור לאורך 70 ק"מ ויוקדש למדינה בשנת ה-70 לעצמאותה, יעניקו עשרות אלפי תלמידים ומתנדבים לחברי הסנהדרין את הכבוד הראוי להם, ולרבבות מטיילים – שביל טיול אינטראקטיבי מרהיב ומהנה, אשר יחבר אותם אל עברם". טל דותן, תלמידה בניר גלים, המשתתפת במיזם שביל הסנהדרין, סיפרה שלמרות שבבית הספר לומדים על התקופה, אבל בפועל "הלימודים חודרים כשאתה מרגיש את זה, כשאתה הולך את זה. אנחנו באים בשביל להכין שביל למישהו אחר. לפתוח קטע שלא קיים, לסלול דרך שעוד אנשים ילכו בה, ושאחרים ייהנו". מפת התוואי של שביל הסנהדרין: שירטוט מפה: אנסטסיה שפירו ויאיר עמיצור, רשות העתיקות |
זאב שרון הגיב:
כתוב בכתבה ששביל הסנהדרין הוא בין הארוכים בארץ – ולא היא:
זהו מהשבילים הקצרים
ראה שביל הגולן; שביל ישראל; שביל גולני
זאב שרון
0525388208