חופי קרואטיה מצדיקים את המוניטין המצוין שיצא להם: יותר מאלף קילומטרים של חופים נקיים, יפים ומזמינים הפכו את קרואטיה לאחד היעדים המבוקשים ביותר בקרב תיירי הקיץ באירופה. בין דוברובניק בקצה הדרומי של החוף הקרואטי ובין פולה בקצהו הצפוני, יש ערים עתיקות, כפרים, איים ירוקים ובעיקר חופים שכדאי לבקר בהם. אלא שעבור תיירים מישראל, בייחוד אם הם בטיול משפחתי, הקסם הגדול ביותר טמון דווקא בשתי שמורות טבע שנמצאות בפנים הארץ, ולא על קו החוף. שני הפארקים הללו מאפשרים לבאים מארץ יבשה על גבול המדבר לפגוש נופי טבע ירוקים מאוד, בלב סביבה שופעת מים, אגמים, מפלים, פרחים, דגים ועצים רחבי נוף. בשניהם אפשר לערוך טיול משפחתי קל ונוח עם ילדים. שמורת אגמי פליטוויצה (Plitvice) זכתה להכרה בינלאומית והיא נכללת ברשימת אונסק"ו לאתרי טבע שהם מורשת עולמית. שמורת קרקה (Krka), אותה נוטים לעיתים קרובות לכנות "פליטוויצה הקטנה", ידועה פחות, מתויירת פחות וראויה להרבה תשומת לב. לכל אחד מן הפארקים האלה כדאי להקדיש יום שלם. בקרקה, ששטחה קטן יותר, אפשר להסתפק גם בחצי יום, אם כי לא קל לעזוב מקום כזה אחרי כמה שעות. למרות הנטייה הטבעית לאיפוק ולשיקול דעת, כדאי במקרה זה לומר דברים ברורים – שתי השמורות האלה פשוט מדהימות ביופין ואין טעם למהר דווקא כאשר מגיעים לאחד מאתרי הטבע היפים באירופה. כדאי מאוד להצטייד באוכל ובשתייה, שיאפשרו שהות ממושכת יותר ועריכת פיקניק בחיק הטבע.
שמורת פליטוויצה: אגמים, מפלים ויערות יש בפליטוויצה שני מסלולי הליכה מסודרים ומסומנים. הקצר יותר נמשך בין שלוש לארבע שעות והארוך חמש עד שש שעות. שניהם לא קשים, ואם נכנסים בכניסה 2 יש יתרון נוסף – אוטובוס מיוחד מעלה את המבקרים (ללא תוספת במחיר) עד לאגם הגבוה ביותר. מנקודה זו ייעשה כל מסלול ההליכה בירידה מתונה. רובו צעידה בצל העצים, בשביל נוח, בין אגמים למפלי מים. פחות מבקרים מגיעים לאגמים העליונים ולמרות שאסור לרדת כאן מן השבילים המסומנים קל מאוד להישאר לבד, לשבת על ספסל או בצד השביל וליהנות מפכפוך המים שעוטף אותך.
הזיכרון החי ביותר מפליטוויצה הוא צבע המים. מדובר בגוון עז במיוחד של טורקיז, שמבנה הפארק מאפשר לבחון כמעט מכל זווית אפשרית. מסלול ההליכה חולף על גשרי עץ שחוצים את הערוצים, עולה לגובה כמה עשרות מטרים מעל האגמים וחוזר ויורד עד לגובה פני המים. שלטי עץ קטנים הפזורים בפארק ועליהם שרטוטים שמבהירים לצועד בדיוק באיזו מן המדרגות של 16 האגמים הוא נמצא. חלקו המרשים והדרמטי ביותר של הפארק נמצא באזור הנמוך ביותר. זו אחת הסיבות מדוע כדאי להעדיף את הכניסה הגבוהה, כדי להגיע אל המראות היפים ביותר דווקא בסוף. הממהרים או המתקשים בהליכה מוטב שיתרכזו בחלק הנמוך, הצפוני ביותר.
קרקה: מפלים חוצים קניון עמוק מסלול ההליכה בקרקה קצר הרבה יותר מזה שבפליטוויצה ואופי המראות שונה לחלוטין. שצף המים כאן עז הרבה יותר, המפלים החוצים קניון עמוק מרשימים מאוד ויוצרים בריכות שצמחייה עבותה סוגרת עליהן מכל צד. שבילי ההליכה נסללו כאן על גדת הנהר, ועל גשרוני עץ שחוצים את הערוץ כמה פעמים. זרם המים מתפצל לשלוחות שונות, שיוצרות מפלים קטנים ובריכות יפהפיות.
לנוסעים בחברת ילדים או מבוגרים שמתקשים בהליכה ארוכה מוטב להגיע דווקא לקרקה ולא לפליטוויצה. למרות הנטייה של כל ספרי ההדרכה להשוות בין שני הפארקים, הנוף והאופי המקומי שונה. בקרקה יש תחושה של ריכוז גדול ועוצמת מים חזקה מאוד על פני שטח קטן. בפליטוויצה המרחבים מרשימים יותר. הבדל נוסף טמון בכך שבקרקה, אחרי הליכה שנמשכת כשעה, מגיעים בלב השמורה לכפר קטן. פעם גרו כאן תושבים. כיום מתוחזק הכפר בידי שלטונות השמורה שעובדיה, בלבוש מסורתי, מפעילים את המקום ומשחזרים את האומנויות המסורתיות, מפעילים את טחנת הקמח, יוצרים כלים חקלאיים, מנגנים בכלים עתיקים ומוכרים קפה ומזכרות. אפשרות נוספת להפסקת קפה לא רחוק מן המים הזורמים היא בכניסה לשמורה, מיד לאחר שחולפים על פני קופת הכרטיסים. מלבד פרק הביקור בכפר המשוחזר קל מאוד להתעלם מנוכחות אנושית בקרקה. השבילים הצרים מתפצלים לכל עבר והתחושה היא שאפשר, די בקלות, ללכת כאן לאיבוד. מספר המבקרים כאן מצומצם באופן משמעותי לעומת האוטובוסים הנוהרים לפליטוויצה המפורסמת. מי שזמנו בידו יכול להמשיך ולשוט בסירה נוספת, המפליגה כעשרה קילומטרים במעלה הנהר והשמורה למפלי רושקי סלאפובי (ROSKI SLAPOVI). הסירות עוצרות בדרך ליד אי קטן בלב הנהר עליו ניצב מנזר פרנציסקני עתיק. לקריאה נוספת:
|
משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:
שלום,
האם ניתן לנסוע מדוברובניק לטיול יום לפארק קרקה ולחזור? תודה