בקרקוב, השנייה בגודלה בערי פולין, התגוררה, עד מלחמת העולם השנייה, אחת מהקהילות היהודיות הגדולות והחשובות באירופה. אחרי מלחמת העולם השנייה נותרו בעיר רק יהודים ספורים, אבל בשנים האחרונות רובע קזימייז', הרובע היהודי של העיר, נמצא בתהליך התחדשות, בתי הכנסת שופצו, נפתחו חנויות ומסעדות עם אופי יהודי והתרבות היהודית בעיר נמצאת בפריחה. אחד מהסממנים הבולטים לפריחה היהודית בקרקוב הוא הפסטיבל לתרבות יהודית שמתקיים בקרקוב מדי שנה, מאז 1988, מה שהופך אותו לפסטיבל התרבות היהודית הוותיק בעולם, ולאחד מאירועי התרבות הגדולים בפולין. הפסטיבל לא מתמקד בעבר כי אם מביט לעתיד של התרבות היהודית, שנשארת נאמנה למקורות אבל מתפתחת במקביל לכיוונים חדשים, עוקבת אחרי טרנדים עכשוויים אבל גם מושפעת מהם.
מטרת הפסטיבל היא לקרב אנשים לתרבות ולהיסטוריה היהודית ולחשוף אותם לתרבות היהודית המודרנית על היבטיה השונים, דרך קונצרטים, הצגות, הרצאות, סדנאות, סיורים, סרטים ועוד. קונצרט הפתיחה מתקיים לרוב באחד משבע הבתי הכנסת שברובע וכולל מופע חזנות, ואילו קונצרט הסיום מתקיים בחוץ, ברחוב Ulica Szeroka, הרחוב הראשי של הרובע היהודי, וכולל מופע כלייזמרים. בין לבין מתקיימים קונצרטים מז'אנרים מוזיקליים שונים. מעניינות במיוחד הסדנאות שמתקיימות במהלך הפסטיבל, שמאפשרות ללמוד ולהתנסות בבישול יהודי, מוזיקה יהודית, ריקודים יהודיים והיבטים נוספים של התרבות היהודית. בנוסף לאלה כולל הפסטיבל הרצאות, תערוכות של אמנות יהודית וסיורים ברובע קזימייז', בבתי הכנסת ובבית הקברות היהודי של רובע קזימייז', וכן בגטו קרקוב ששכן ברובע פודגורזה הסמוך.
המגוון של התרבות היהודית מתבטא בצורה הבולטת ביותר במוזיקה, והפסטיבל כולל הופעות של מוזיקאים יהודים מכל רחבי העולם (וגם מישראל), ובהם אמנים בעלי שם לצד אמנים צעירים בתחילת דרכם. מגוון הסגנונות כולל חזנות, מוזיקה חסידית, מוזיקה קלאסית, ג'אז ומוזיקת כלייזמרים שזוכה לפופולריות גדולה במיוחד בקרקוב. במות הפסטיבל שוכנות במועדונים של רובע קזימייז', בבתי הכנסת ואפילו על סירות ששטות בנהר הויסלה. ואיך אפשר בלי קצת מוזיקה? טעימות מהפסטיבל – בסרטון הבא (מומלץ להגביר את הווליום): |
צילומים בכתבה: Paweł Mazur, Jewish Culture Festival