תפריט עמוד

עפיפונים בשמי בנגקוק

שתפו:

מעל ארמון המלוכה בתאילנד מתנהלים קרבות אוויר. במקרה זה, הם בין עפיפונים תל-מימדיים מרהיבים. העפיפון, שהומצא בסין לפני כ-3000 שנה הוא כיום ספורט לאומי במזרח אסיה. כושר ההמצאה ויד הדמיון בפסטיבל שנערך בבנגקוק השנה הרקיעו שחקים.

פורסם 15.9.08
רצה המקרה והגענו לתאילנד בעונת החום הנורא דווקא. כך זכינו, בנוסף לחוויית פסטיבל המים המסורתי, גם לחזות בפסטיבל העפיפונים הראשון, בהשתתפות נסיכת תאילנד.
בילדותנו היינו עורכים מסעות ארוכים לוואדי, כורתים "בוסים" (קנה) וחוזרים עמוסים לעייפה בחומר גלם לעפיפונים. "קיפקה", עפיפון-אינסטנט, ניתן היה להכין אפילו מנייר עיתון. אך "טיארה" היתה כבר מלאכת מומחים. ה"טיארות" נבנו כמשושים או מעויינים על פי תורה שבעל-פה למידות ולפרופורציות של גוף העפיפון, הזנב והחוטים המקשרים.
כאן, סמוך לארמון המלוכה בבנגקוק, לא נראו עפיפונים משושים או מעויינים. בשמיים ריחפו יצורים ענקיים מרהיבי עין. ראינו כאן לראשונה עפיפונים תלת-מימדיים, בצורת ציפורים, פרפרים, סירות, מבנים למיניהם, בעלי-חיים ודמויות. השמיים הפכו למסך קולנוע ענק. הפסטיבל נערך במגרשים רחבי-ידיים, וכלל תצוגת עפיפונים תחרותית וקרבות-אוויר.

הסטוריה של עפיפונים
היוונים טוענים שאת העפיפון המציא המדען היווני ארכיטס מטרנטום במאה הרביעית לפני הספירה, אך במזרח אסיה היו קיימים עפיפונים עוד הרבה קודם. נראה שהעפיפון הראשון הוכן בסין מבמבוק ובד משי, כאלף שנים לפני הספירה.
כיום העפיפונים הם ספורט לאומי ביפאן, סין, קוריאה ומלאייה. רבים במזרח מאמינים שהפרחת עפיפון בלילה, מעל הבית, שומרת מפני רוחות רעות, וקיימים טכסים ופולחנים דתיים הקשורים בעפיפונים.
אגדות מספרות על גנרל קוריאני שקשר מנורה לעפיפון כדי לאותת לצבאו, על סמוראי שברח מכלאו, ועל פרחח יפאני אשר גונב בעזרת עפיפון דגי זהב מטירה מבודדת.
לפני כ-2000 שנה מדד גנרל סיני את המרחק לטירה מבוקשת, בעזרת עפיפון, וכך קבע את אורך המנהרה התת-קרקעית שחפר כדי לחדור פנימה.
מאז נמצאו שימושים רבים לעפיפונים בתחומים שונים, החל מחיזוי מזג האוויר ועד עזרה בהצלת אנשים שנסחפו על גבי קרחונים. בשנת 1752 קשר בנג'מין פרנקלין מסמר לעפיפון להוכחת אופיו החשמלי של הברק. בסוף המאה ה-19 הרים קפטן בדן פאואל אדם, בעזרת עפיפון, לגובה 30 מטר, וכמה שנים מאוחר יותר המציא אלכסנדר גרהם בל עפיפון פירמידלי, שהרים אדם לגובה של כ-50 מטר. גם צוללות גרמניות השתמשו בעפיפונים, במלחמת העולם השנייה, להרמת צופה באוויר.

תחרות האסתטיקה
בפסטיבל בבנגקוק, מזרח פגש מערב: דרקון אסייתי עם כריש "מלתעות" ריחפו בצד חללית ג'ימיני אמריקאית, ופגסוס מהמיתולוגיה היוונית התחרה בנסיקה עם בודהא מכונף… אחד העפיפונים הגדולים – אם ניתן לקרוא לדבר ההוא עפיפון – היה בית תלת-מימדי, בגודל טבעי, שהורם וריחף באוויר!
אך האטרקציה האמיתית היתה בהדגמת האפשרויות האגדתיות הטמונות בעפיפונים: קרבות אוויר של ממש. על שטח בגודל מגרש כדורגל התגודדו שתי קבוצות, כל אחת ועפיפוניה. המטרה היתה ליירט את העפיפון היריב, ואם אפשר להפילו בשטח שלך. כל האמצעים כשרים, כולל חיתוך חוטי העפיפון היריב. לשם כך מצויידים העפיפונים בקצותיהם בכפיסי במבוק שהושחזו לסכינים, ויש המשתמשים גם בלהבי חרס או זכוכית. זהו מאבק תחרותי מרתק הכולל תמרוני התקפה והימלטות מסובכים, כשהקהל עוקב בדריכות ומגיב בהתרגשות על ביצועים וירטואוזיים.
ברגע מסויים הצליח אחד העפיפונים להתיישב על זנבו של עפיפון היריב אלא שזה נכנס לסחרור מכוון, עבר לצלילה ולפני שהתרסק יצא מן הסחרור, נסק למעלה והתיישב על זנבו של התוקף…

שוק בעלי החיים בבנגקוק

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: