ענף התיירות תלוי לא רק בדברים הברורים מאליהם, כמו טיסות, מלונות ואטרקציות. הוא מושפע גם מהתרחשויות כלכליות, פוליטיות, צבאיות, סביבתיות וסיבות נוספות. לאורך העשורים האחרונים היו כמה טלטלות גלובליות שהשפיעו עמוקות על התיירות. למשל, פיגועי 11 בספטמבר בארצות הברית גרמו לשינוי גורף של נהלי בטיחות בנמלי תעופה ובטיסות ותקנות שנחקקו אז תקפות גם היום ברחבי העולם. התפרצות של הר געש באיסלנד ב-2010 (והתפרצות נוספת ב-2011), גרמה לסגירת המרחב האווירי מעל חלקים נרחבים של אירופה למשך יותר משבוע.
אולם אין ספק שלשיבוש הנרחב ביותר שנגרם לתיירות הגלובלית אחראי וירוס הקורונה. בזו אחר זו מדינות סגרו את גבולותיהן ואסרו על כניסת זרים, דבר שעצר כמעט לחלוטין את התחבורה חוצת הגבולות, ובראש וראשונה את הטיסות הבינלאומיות. מלבד סגירת גבולות, מדינות רבות ברחבי העולם סגרו בתי מלון, מסעדות ואטרקציות, ואף הטילו הגבלות על יציאה מהבית, כך שלמעשה ענף התיירות נעצר בכל העולם.
עם הירידה במספר החולים במקומות שונים בעולם (יש מדינות שבהן לא התגלה אפילו חולה אחד חדש בתקופה האחרונה), נשמעים דיבורים ראשונים על חזרה לשגרה גם בתחום התיירות. עם זאת, חשוב לציין כי נכון לכתיבת שורות אלו, אף אחד לא יכול להתחייב מתי אפשר יהיה לטייל בחו"ל, לעבור באופן חופשי בין מדינות ולנפוש ללא הגבלות או סייגים. ובכל זאת, הצהרת כוונות מצד מדינות שונות והקלה בהגבלות המוטלות על התושבים המקומיים מסמנים כיוון חיובי. כל שנותר לנו לקוות הוא שבחודשים הקרובים העולם ייפתח מחדש לטיולים ולחופשות.
הנה סקירה של המצב בכמה מדינות מובילות בתחום התיירות – כל הנאמר פה נכון לזמן כתיבת שורות אלו, בתחילת חודש מאי 2020, ותלוי לחלוטין במצב המגפה.
מתי אפשר יהיה לטייל באיטליה?
בסקרי דעת קהל, איטליה זכתה לאורך שנים רבות בתואר המדינה האהובה ביותר על תיירים, והנה דווקא היא זו שספגה מכה אנושה כל כך ממגפת הקורונה. לאחר סגר מחמיר שהוטל על התושבים כבר בתחילת חודש מרץ, במהלך מאי אמורות להיכנס הקלות שונות, בהן פתיחה של חנויות נוספות מעבר למכולות ובתי מרקחת, אפשרות לטייק אוויי ממסעדות ובתי קפה (הצפי לפתיחת מסעדות הוא לתחילת יוני), פתיחה של מוזיאונים וגלריות במחצית השנייה של חודש מאי ועוד. למרות שמעולם לא יצאה הוראה ספציפית לסגירה של מלונות, הרוב המוחלט של מלונות באיטליה נסגרו מיד עם הטלת הסגר, והם עדיין סגורים נכון לכתיבת שורות אלו. התחזית היא שבתחילת יוני, אם המסעדות אכן ייפתחו, גם חלק מהמלונות יתחילו לפעול ולקלוט תיירות פנים. על חזרה של מטיילים ממדינות אחרות עוד אין מה לדבר – הכניסה לאיטליה מותרת בינתיים רק לתושבי המדינה או לאנשים שיכולים להוכיח כי הם חיוניים למשק המקומי. כל מי שמגיע לאיטליה חייב למלא הצהרת בריאות ולהיכנס באופן מידי לבידוד של 14 יום.
גורמי תיירות באיטליה מקווים שלקראת סוף הקיץ תהיה חזרה מסוימת של תיירים, ובינתיים הם מנסים למשוך מטיילים בדרכים יצירתיות. כך, למשל, לשכת התיירות של סיציליה מציעה לתיירים שיזמינו חבילת נופש לחודשי הקיץ או לסתיו הנחות משמעותיות הן במחיר כרטיסי הטיסה (שבעידן שאחרי הקורונה צפויים להיות יקרים בהרבה ממה שהתרגלנו בשנים האחרונות) והן במחירי הלינה.
מתי אפשר יהיה לטייל בצרפת?
גם צרפת מתחילה לצאת לאט לאט מהסגר, ואם הכל יתנהל כצפוי, בסביבות אמצע מאי אמורים להיפתח מוזיאונים קטנים, גלריות וספריות, תוך הקפדה על מרחק בין המבקרים. חופי הים לא צפויים להיפתח לפני חודש יוני, וכך גם המסעדות ובתי הקפה. פארקים וגנים ייפתחו באופן מוגבל, עם דגש על שהות בשטחים פתוחים. מופעים, קונצרטים ופסטיבלים לא יתקיימו עד חודש ספטמבר לכל המוקדם.
ומה לגבי תיירים? כאן הצפי אפילו יותר נוקשה מזה של איטליה: נכון לעכשיו, ההגבלות על כניסה של זרים לצרפת עדיין קיימות וכל מי שבכל זאת נכנס למדינה (אחרי שקיבל אישור מיוחד) חייב להיכנס לבידוד של 14 יום. ההוראה הזאת תקפה עד 24 ביולי, מה שאומר, הלכה למעשה, כי תיירים יחזרו לצרפת במקרה הטוב רק לקראת אוגוסט, התקופה בה הצרפתים נוהגים לצאת לחופשה השנתית המסורתית שלהם, הוואקנס, שאין לדעת כיצד תיראה השנה.
מתי אפשר יהיה לטייל בספרד?
לקראת סוף חודש אפריל הכריז פדרו סנצ'ס, ראש ממשלת ספרד, על חזרה לשגרה שתתקיים בארבעה שלבים, כל שלב יארך כשבועיים, בהתאם להתפתחות המצב. ההגבלות לא יוסרו בבת אחת וגם לא לכולם באופן גורף. כך, למשל, חלק מההגבלות יוסרו קודם כל באזורים כפריים, שם יש פחות מקרי הידבקות, ומקומות מסוימים ייפתחו לפני הכל לקבוצות גיל מסוימות. למשל, החופים ייפתחו למשפחות עם ילדים עד גיל 15 ורק בשלב מאוחר יותר לשאר האנשים. גם מסעדות ובתי קפה בערים ייפתחו אחרי מסעדות ובתי קפה באזורים המיושבים בדלילות. ספרד, כמו שאר המדינות במערב אירופה, סגרה את גבולותיה לכניסת זרים עם תחילת המשבר, וכיום רק אנשים שיכולים להציג סיבה מוצדקת (למשל, עובדים חיוניים) מורשים להיכנס אליה.
לגבי התיירות, אחד הענפים החשובים בכלכלת ספרד, עדיין אין צפי לחזרה לשגרה. גורמים בתחום מעריכים כי בקיץ הנוכחי המלונות ביעדים הפופולריים ביותר, דוגמת האיים הקנריים או האיים הבלאריים (מיורקה, איביזה ואחרים), יהיו בתפוסה של 30% וגם זה, לפחות בשלב הראשון, רק בתיירות פנים.
מתי אפשר יהיה לטייל בגרמניה?
גרמניה, שבה הקורונה גבתה פחות קורבנות מאשר באיטליה, ספרד או צרפת, החלה להסיר מגבלות מסחר ותנועה כבר בשבוע האחרון של אפריל. ראשית נפתחו חנויות ספרים, פרחים, השכרת אופניים וסוכנויות רכב, כמו גם כמה גלריות ומוזיאונים קטנים. מוזיאונים נוספים אמורים להיפתח בהמשך החודש. מסעדות ובתי קפה עדיין סגורים, נכון לכתיבת שורות אלו, אבל אפשר להזמין משלוחים או לקחת אוכל באיסוף עצמי (טייק אוויי). המלונות בגרמניה סגורים מאז אמצע מרץ וטרם פורסם מתי ייפתחו.
גרמניה סגרה את גבולותיה ב-18 במרץ, ומאז רק מעטי מעט מורשים להיכנס אליה, בהם אנשים שגרים במדינות סמוכות ועובדים בגרמניה. נכון לעכשיו, עוד אין צפי לפתיחת המדינה בפני תיירות חוץ, אם כי שר החקלאות ושר התיירות הביעו תקווה כי לקראת סוף הקיץ תהיה אפשרות לצאת לחופשות במלונות כפריים באזורים המיושבים בדלילות.
מתי אפשר יהיה לטייל בארצות הברית?
הצהרות שונות וסותרות של הנשיא דונלד טראמפ הופכות את הניסיון לנבא מה עתיד לקרות בארצות הברית למשימה כמעט בלתי אפשרית. נכון לכתיבת שורות אלו, הפארקים הלאומיים בכל רחבי המדינה סגורים ואפשר לבקר בהם רק במסגרת סיורים וירטואליים. עם זאת, טראמפ הכריז כי בקרוב מאוד הפארקים ייפתחו למטיילים. עד שזה יקרה, משמח לגלות שאוכלוסיות של בעלי חיים, דוגמת דובים וחתולי בר, התרבו והתחזקו בתקופה שבה הפארקים עמדו ריקים ממבקרים. בתחומים אחרים, רבים ההבדלים בין המדינות, ואף בין ערים שונות בתוך אותה מדינה. כך, למשל, בעוד שבעיר ניו יורק יש עדיין מגבלות רבות על התושבים, בטקסס כבר נפתחו חנויות, מסעדות, תיאטראות וקניונים, אם כי בתפוסה פחותה מהרגיל.
בשלב מוקדם של המשבר העולמי, ארצות הברית סגרה את גבולותיה בפני טיסות מאירופה. מישראל אמנם יש טיסות בתדירות לא גבוהה של חברת יונטייד איירליינס, אולם מי שמגיע צריך להיכנס לבידוד של שבועיים. ומתי תחזור התיירות? על פי הלוס אנג'לס טיימס, תיירות פנים, בעיקר במכוניות פרטיות ולא במטוסים, תחזור לקראת הקיץ, תיירים מבחוץ, כך מנבאים בעיתון, יגיעו רק בסתיו, וגם אז לא בהמוניהם.
אז מה יהיה?
ההשפעות של מגפת הקורונה על התיירות העולמית רבות ומגוונות, והן יצריכו היערכות בכמה רמות, החל בהקפדה על סביבה בטוחה בנמלי תעופה ובמטוסים, דרך מגבלות שונות שיוטלו, לפחות בחודשים הראשונים, על תיירים ועד לצורך לספק רשת ביטחון למטיילים, כדי שלא יחששו לצאת מהמקום המוכר והנוח ולטייל במקומות רחוקים מהבית.
לצד אי הוודאות והחששות, יש גם כמה נקודות אור. בדו"ח על מצב התיירות לאחר עידן הקורונה שפרסמה הנציבות הכלכלית והחברתית של האו"ם לאסיה והאוקיינוס השקט (ESCAP), נכתב כי "מעתה מדינות יצטרכו להקל על כניסת מטיילים. משמעות הדבר תהיה, בין השאר, בקיצור תהליכים להוצאת ויזה או ויתור מוחלט על הדרישה לוויזה, כחלק מהסדרים בילטרליים". אז אולי, למרות הכל, מדינות העולם, שהסתגרו בתוך עצמן בחודשי המגפה, יהפכו בסופו של דבר למקומות פתוחים ומקבלים יותר. ימים יגידו.
__
שימו לב: המידע המופיע בכתבה נכון לזמן כתיבתה, ב-6.5.2020. המצב נזיל וכל הזמן יכולים להתרחש שינויים בהגבלות על תושבים מקומיים ותיירים, בהתאם להתפשטות או בלימת הווירוס. ולכן, לפני שאתם מתכננים טיול או נסיעה, חשוב לבדוק מה המצב ביעד אליו תרצו לנסוע.