החוויה הצ'רקסית חלק מהגבנים אומרים שגבינה צ'רקסית היא פשוט גבינה שגובנה באמצעות חומץ. שאוקי ח'ון מהמרכז לשימור והפצה של המורשת הצ'רקסית בריחנייה, "החוויה הצ'רקסית", מסביר שזה לא נכון ושתהליך הכנת הגבינה מבוסס על מי הגבינה מהיום הקודם. לטענתו, הגבינה הצ'רקסית היא המקור לגבינה הצפתית המוכרת. בעלי המחלבות מצפת הכירו את הגבינה בריחנייה, הוא מספר, ולמדו להכין אותה. אם מתעלמים מהוויכוח אודות המקוריות, זו אכן גבינה צפתית טובה במיוחד. את מרכז המורשת הקים ח'ון בשנת 1997, עם שחרורו מצבא הקבע, "בגלל שתמיד שאלו אם אני ממוצא פרסי או עיראקי, ולא ידעו מה זה צ'רקסי". בשנת 2001 השתחרר בנו מהצבא והקים דיר של 300 עזים לבנות. את רוב החלב הם מוכרים לתנובה, ומחלק ממנו מכינה האם אסמהאן גבינות צ'רקסיות שמוגשות במסעדה שלהם ומשמשות להכנת מאכלים דוגמת חלוז' – מאפה ממולא בגבינת עזים ומטוגן בשמן זית. |
כתובת: ריחנייה | הגעה: מכביש 89 פונים בצומת עין זיתים לכביש 886 ונוסעים צפונה עד ריחנייה. מהכניסה עוקבים אחרי השילוט | טלפון: 04-6980349 | אינטרנט: www.adiga.co.il | חנות: מלבד גבינות מוכרים במקום גם שמן זית, חמוצים וזיתים | שעות פתיחה: בתיאום | פעילויות: ביקור במרכז המורשת הצ'רקסית כולל סיור בכפר ובמוזיאון וארוחה; גבינות אפשר לקנות "אם יש"; לקבוצות – ערב צ'רקסי או ביקור בדיר (בתיאום); משפחות ויחידים יכולים לנסות להתקשר ולהצטרף לקבוצה | כשרות: לא | אורגני: לא | בסביבה: קברות צדיקים, יקב הגליל, יקב דלתון, צוק מנרה. | עונה מומלצת: כל השנה. בקיץ נערכות החתונות, ואם יש חתונה אפשר לצפות באירוע |
מחלבת חלב אדיר משפחות אשכנזי ורוזנברג, מדור המייסדים של מושב כרם בן זמרה, הקימו ב-1981 את העדר שמונה היום 1,500 חולבות. הם למדו להכין גבינות קשות, חצי קשות, גבינות רכות ויוגורט והפכו לאחת ממחלבות גד. גבינת הדגל של המקום היא גבינת שמנת ארוזה כנקניק וגבינת "אדמון" – גבינה קשה בסגנון סנט פולן הצרפתית. אהבתי מאוד דווקא את היין שלהם. |
כתובת: אזור התעשייה דלתון | הגעה: מכביש 89 פונים בצומת עין זיתים לכביש 886, נוסעים כשישה קילומטרים לאזור התעשייה של דלתון ועוקבים אחרי השילוט | טלפון: 04-6989887 | עונה מומלצת: כל השנה | חנות: הגבינות נמכרות כאן בהנחה, ויש גם יינות ושמן זית מתוצרת המקום | שעות פתיחה: א'-ה' 16:00-7:30, ו' 14:00-7:00, שבת סגור | בסביבה: המעיין של כרם בן זמרה, מערת עלמה ונחל דישון, טיולי טרקטורונים. | כשרות: כשר עם תעודה | אורגני: לא |
מחלבת טבע עז את הדיר הקים דרור בוקר בראשית שנות השמונים. ב-1990 התחיל לייצר גבינות צאן והשתלם בארץ ובאירופה. רוב הגבינות שמופקות מחלבן של 300 העזים משווקות על ידי מחלבות גד. גבינת הדגל של טבע עז נקראת "פרמיירה", ואנשי המקום גאים להזכיר שנבחרה כחביבת הקהל על ידי אהרוני ונירה רוסו. גם אם יש מי שיוצא מדעתו כשקוראים קממבר לגבינת צאן [שהרי גבינות בסגנון קממבר עושים מחלב פרה], ככה הם קוראים לה. אהבתי עוד יותר את גבינת "מונפורט" [בסגנון סנט מור] שקצת קשה להאמין שאין בה יותר מ-16 אחוזי שומן. |
כתובת: בן עמי | הגעה: מנהריה נוסעים מזרחה בכביש 89, מול בית החולים נהריה פונים ימינה למושב בן עמי ועוקבים אחר השילוט | טלפון: 04-9822554, 054-4570595 | שעות פתיחה: לוודא מראש | חנות: מלבד גבינות מוכרים בחנות מפירות העונה, ריבות מהמושב, גרנולה, ליקר פסיפלורה וקוסמטיקה על בסיס חלב. במקום מסעדת קרפים "לה קרפ ז'קוב" | עונה מומלצת: בינואר-אפריל יש גדיים רבים | פעילויות: ארוחות, פעילות בדיר לקבוצות, כולל הסבר אודות העזים ותהליך הגיבון, הגמעת גדיים וחליבה [בתיאום] | כשרות: הגבינות כשרות עם תעודה | אורגני: לא | בסביבה: מערת קשת, ראש הנקרה, נחל כזיב ו"פרשת המים" ברגבה. |
מחלבת המאירי מאיר המאירי משתמש בחלב כמו שהוא, בלי תוספות, או כדבריו: "לא מוסיף ולא גורע", והאיכות היא תוצאה של השקעה, גם רגשית. "כשכבשה יוצאת לאוויר הפתוח, נושמת, יש משהו מזה בחלב. גם החליבה ידנית – היא צריכה את החום של האצבעות". במחלבה יש חדר מכירה לגבינות צפתיות ובולגריות, ומרכז מבקרים – אלה מחידושי הבן יניב, שהוא הדור השישי שיורש את המחלבה מאביו. הגבינה נעשית באותה המתכונת כבר 160 שנה ומבשילה יותר משנה לפני שהיא נמכרת. |
כתובת: רחוב י"ב 62, העיר העתיקה של צפת | הגעה: בעיר העתיקה יש שילוט, ואפשר גם לקבל הנחיות בטלפון | טלפון: 04-6921431 | אינטרנט: www.hameiri-cheese.co.il | חנות: מלבד גבינות יש גם קונפיטורות ביתיות, שמן זית, יינות, ליקרים ודבש | שעות פתיחה: א'-ה' 15:00-8:00, ו' וערבי חג 13:30-8:00 | פעילויות: סיור במרכז המבקרים ובמחלבה [ביום ו' ב-12:00, ביתר השבוע בתיאום, יחידים יכולים להתקשר ולנסות להצטרף לקבוצות], סיור גם בעיר העתיקה, סדנאות יצירה לילדים | כשרות: הגבינות כשרות למהדרין עם תעודה | אורגני: לא, אבל לא משתמשים בתוספים | בסביבה: העיר העתיקה של צפת. | עונה מומלצת: כל השנה |
מחלבת ראמה ברחבי הגליל אפשר לראות לא מעט רועי צאן ערבים מסתובבים עם העדרים, אבל החלב שממנו עושים את הלבנה ואת הגבינות הערביות במחלבת ראמה הוא דווקא חלב פרה שבא מתנובה. ג'יהאד נג'ם מספר שב-1997 רכש את המקום, "מחלבה מיושנת שבקושי עבדה". הוא עבר את הקורס של משרד החקלאות, קנה ציוד מודרני והחל לייצר ולשווק את מוצריו בעיקר במגזר הערבי. "אנשים אומרים לי שבזכותנו הם חזרו לאכול לבנה", הוא מתגאה. אין פה חנות, אבל אתם מוזמנים לנהוג כנשות הכפר שמגיעות למחלבה לקנות מתוצרתה: גבינה למריחה, יוגורט, לבנה והגבינה הערבית ערבּייה, "מה שאתם קוראים ברינזה". בביתו של נג'ם מוגשות לי קוביות מטוגנות של הגבינה הערבית המלוחה. פטנט מוצלח במיוחד – אין לה מרקם פלסטי כמו לחלומי הקפריסאית. אפשר לעשות אותה גם על האש, הוא מציין. |
כתובת: ראמה | הגעה: נוסעים בכביש 85, פונים לתוך הכפר, עוברים את הכיכר שבכניסה, פונים שמאלה ונוסעים עד לתיכון החקלאי, פונים שוב שמאלה ונוסעים כ-400 מטר | טלפון: 04-9588097 | חנות: רק גבינות המקום | שעות פתיחה: ב'-שבת 17:00-8:00, בימי א' סגור, מוטב לתאם | כשרות: הגבינות כשרות עם תעודה | פעילויות: מי שרוצה סיור במחלבה יכול לבקש | אורגני: לא | בסביבה:ג'יהאד מזכיר את "הזית הזקן בארץ" שנמצא כחצי קילומטר ממזרח לכפר על כביש 85, ואת "הכיסא של התיירים" בעלייה לבית ג'אן, שממנו רואים את הכנרת ואת הים התיכון. | עונה מומלצת: כל השנה |
חוות עין כמונים מעטים מהמבקרים הרבים בעין כמונים יודעים שהמסעדה שוכנת במבנה שנועד להיות מדגרה. בשנת 1979 הגיעה משפחת אברוצקי לגליל בכוונה לגדל אפרוחים של מולארדים ובֶּרְבֶּרים, אך עם בוא ההיפר-אינפלציה כשל העסק. "אתה צריך משהו לקום בשבילו בבוקר", מסביר עמירם אברוצקי מדוע התחילו לפתח את משק העזים. בחווה שאברוצקי מקפיד לכנות "המשק" כ-600 עזים מגזע מקומי מעורב עם עזים קפריסאיות, אוסטרליות, צרפתיות, אנגליות ואמריקאיות. בתחילה למדה דרורה, אם המשפחה, לעשות לבנה מהבדואים. מאז הסתובבו בצרפת ולמדו שם במחלבות ובבית ספר לגבנות. הם מתמחים בגבינות קשות, "גם זה מסיבות טכניות": ההתחלה היתה קשה, והגבינות הקשות מחזיקות זמן רב יותר. את גבינת הדגל של המקום, "טל הגליל", שמיושנת בעלי דפנה, פיתחה דרורה. הגבינה האירית מוצלחת במיוחד לטעמי. אברוצקי אומר שהמגוון הוא צורך שקיים בגלל האירוח. בצרפת כל מחלבה עושה גבינה אחת או שתיים, בהתאם לאזור שלה. |
כתובת: עין כמונים | הגעה: נוסעים על כביש 85, וכחמישה קילומטרים ממערב לצומת נחל עמוד פונים ימינה לפי השילוט | טלפון: 04-6989680 | אינטרנט: ein-camonim.co.il | חנות: בחנות מוכרים מגבינות המשק, וכן זיתים ושמן זית | שעות פתיחה: מדי יום 20:00-11:00 | פעילויות: "אירוח גבינות צאן" – בלי תפריט, אכול ושתה ככל שתרצה גבינות, יין וקינוחים ; לקבוצות – סיור בדיר והכנת גבינות [בתיאום] | עונה מומלצת: כל השנה. | אורגני: לא, אבל העזים רועות במרעה בר. | כשרות: הגבינות כשרות עם תעודה | בסביבה: מסלול רגלי בנחל עמוד. |
חוות רום חוות רום שייכת למשפחה שחיה בחווה מבודדת על הר כמון. עמית רום עלה לרעות צאן בהר לפני עשרים שנה. "שמירה על אדמות המדינה" קראו לזה אז. לפני 13 שנה הצטרפה אליו אשתו ישא ["בטח חשבת על מה נפלת, זה מישראלה"]. חלפו עוד שנים אחדות עד שהשניים התחילו לעשות גבינות, והיום הם גרים עם ארבעת ילדיהם בשתי מְכולות וקרוואן, מגדלים 250 עזים ומייצרים 14 סוגי גבינות אורגניות. המקום הוא גם חווה שיקומית, ומשתקמים מגדלים בה גן ירק. בחווה מייצרים בעיקר גבינות רכות וחצי קשות המשווקות לחנויות למזון אורגני ברחבי הארץ. פטה, צפתיות, צ'רקסיות, יוגורט עם פירות. הגבינות האהובות ביותר הן גבינה רכה עם בזיליקום ושמונה אחוזי שומן וגבינה צ'רקסית מעושנת בצמחי תבלין. |
כתובת: הר כמון | הגעה: באזור התעשייה שבכניסה המזרחית של כרמיאל פונים לכיוון כמון ומכמנים, בצומת כמון מכמנים פונים שמאלה לכיוון כמון, ואז שוב שמאלה בפנייה השנייה לדרך עפר לפי השילוט שמפנה לחווה | טלפון: 04-9886174 | שעות פתיחה: בתיאום | כשרות: כשר עם תעודה | חנות: חנות של ממש אין שם, אבל מטיילים מוזמנים לעצור ולקנות מתוצרת המקום [כדאי לוודא טלפונית שהם נמצאים] | אורגני: כן, עם תעודה | פעילויות: ארוחות לקבוצות [תפריט חלבי או בשרי] וסדנאות אאוטדור בתיאום | עונה מומלצת: מאוקטובר ועד ינואר אין כמעט חלב | בסביבה: טיול בנחל צלמון, תצפית מהמצפור בכמון. |
מחלבת הנוקד דני ברזילי ממחלבת הנוקד בגילון החליט לייצר גבינות אחרי שנים של מכירת החלב. בארץ לא היתה באותו הזמן נכונות ללמד את השיטות, פרט לשי זלצר, אז הוא למד צרפתית ונסע לצרפת ללמוד בבית הספר לגבנות "אליאנס פסטורל". ב-1996 התחיל לעשות גבינות בעצמו, ומאז הוא בהשתלמויות כחודשיים בשנה. במחלבה כעשרה סוגי גבינות בסגנון צרפתי, איטלקי וספרדי, כולן גבינות קשות ובשלות, חוץ מגבינת ריקוטה שאותה עושים ממי הגבינה. החנות במקום צופה אל הנוף הפתוח של עמק זבולון, הכרמל והים התיכון. לדבריו, הגבינות אורגניות אף שאין למחלבה תו תקן. "מהחלב ועד לגבינה זה משק סגור", הוא אומר ומסביר: "האריזות עשויות מחומרים מתכלים ואין התערבות כימית בתהליך ייצור הגבינה". את הדיר סגר לאחר שהעדר נגנב שוב ושוב, וכיום הוא קונה את החלב מקיבוץ הזורע שעדר העזים שלו יוצא למרעה. מנובמבר עד ינואר, זמן ההמלטות, המחלבה כמעט אינה עובדת. "העונתיות משפיעה גם על הטעם. בחורף החלב מתקתק יותר בגלל העשב הירוק. אחר כך המתיקות יורדת, ועולה שוב בקיץ, בגלל החרובים". "בית הכרם" בסגנון טום היא גבינת הדגל של הנוקד מבין הגבינות הקשות, מגבינות הכבשים זו "גילון" – גבינה בסגנון פקורינו, ומהגבינות הבשלות זו הגבינה הכחולה "יובלים" שאהבתי. |
כתובת: גילון | הגעה: נוסעים על כביש 5 [עכו-צפת], 14 קילומטר מעכו פונים לכיוון דרום אל גילון ועוקבים אחר השילוט | טלפון: 04-9566062, 050-5705229 | עונה מומלצת: כל השנה | חנות: גבינות, יינות ושמן זית | שעות פתיחה: א'-ה' 17:00-8:00, סגור בשבת; | פעילות: ארוחות, טעימות מלוות בהסברים וסדנאות להכנת גבינה [לקבוצות, בתיאום] | כשרות: כשר עם תעודה | אורגני: כן, בלי תעודה | בסביבה: מסלולים בנחל שגור, בנחל חילזון ובהר גמל. |
חוות חלב עם הרוח בכניסה לחוות חלב עם הרוח מדדים אווזים ותרנגולים, ואחריהם מתגלים סוס, אוהל אינדיאני ועזים. המטבח שוכן בחצר, אין חיבור לחשמל, ובלילות מאירים בעששיות. גנרטור הם לא מכניסים, רוצים להיות מכוונים למה שבטבע. הם זה דליה, אמנון, הבן פנואל וכמה מתנדבים שמסייעים בתחזוקת החווה והעזים. את הגבינות – אורגניות כולן – הם מכינים ביודפת, כי צריך חיבור לחשמל. מבחר הגבינות, רובו בסגנון איטלקי וצרפתי, כולל גבינות בסגנון פקורינו, ריקוטה מעושנת, ריקוטה, פטה, חלומי, לבנה, שברייה עטופה בעלי גפן ועוד. |
כתובת: בין יודפת להררית | הגעה: מצומת המוביל נוסעים צפונה על כביש 79 ופונים ימינה לכביש 784 לכיוון כפר מנדא ויישובי משגב. חולפים על פני הפנייה ליודפת, עוברים את "האוהל של יעל" ולאחר כמה מאות מטרים רואים בצד ימין מעבר בקר, מבנה ואוהל, ופונים שם ימינה על שביל מעט משובש עד לשער החווה | טלפון: 050-5327387 | שעות פתיחה: בתיאום | כשרות: לא | אורגני:כן, עם תעודה | עונה מומלצת: כל השנה | חנות: מלבד גבינות אפשר לקנות כאן גם יינות, צמחי תבלין לתה ולבישול וירקות אורגניים [אם יש] | פעילויות: ארוחות המבוססות על גבינות של חלב עם הרוח לקבוצות קטנות ובתיאום | בסביבה: מסלול בוואדי פטריות, יודפת העתיקה. |
|