נועם גנאל | צילום: David Kay
מה רצוי לאכול לפני הכניסה למים ? הדבר הטוב ביותר שכדאי לאכול לפני סשן הוא.. כלום. ארוחת צהריים מלאה לא תעניק לגולש אנרגיה נוספת מפני שלמזון לוקח מספר שעות להתעכל במערכת. אם בכל זאת חייבים לאכול משהו לפני הכניסה למים, מומלץ לתפוס פרי או חטיף אנרגיה המתעכל במהירות בגוף. לאחר האכילה מומלץ לשתות מים, ולא משקאות מוגזים.
לפני סשן בוקר מומלץ לאכול משהו קטן, מאחר שהגוף זקוק לאנרגיה לאחר שעות השינה. הכוח והיכולת לגלוש תחת תנאים קשים מתאפשרים בזכות תזונה נכונה לכל אורך היום, המורכבת מירקות, אורז, תפוחי אדמה, מוצרי חלב (העוזרים לבנות את העצמות) ומקורות עשירים בפרוטאין כגון דגים ועופות.
תופעה שכיחה בחורף היא התכווצות שרירים במים הקרים. כיצד ניתן למנוע התכווצויות אלה ? על ידי ביצוע תרגילי חימום. גם אם אתה רואה סטים של גלים מושלמים לפניך, כדאי להקדיש מספר דקות לפני תחילת הגלישה לחימום השרירים. כך ניתן למנוע פציעות, לגלוש זמן רב יותר ולהגיע לביצועים גמישים יותר במים. גם למתיחות של הגוף יש חשיבות רבה, הן "מנקות" ומרגיעות את השרירים לפני המאמץ. אני יודע כי קשה להקדיש 30 דקות לחימום ולשחרור, על כן, אם חייבים לבחור אחד מהשניים, עדיף לחמם את שרירי הגוף ובתום הסשן לבצע מתיחות. בנוסף, שתייה מרובה של מים במקום קפה, אלכוהול וכדומה, תעזור לרכך את הגוף ותאפשר תנועה חלקה יותר.
כיצד ניתן להאריך את משך זמן הגלישה במים ? קודם כול, חשוב לעשות הפסקות. גלישה רצופה של שלוש שעות במים תצליח להתיש את הטובים ביותר בספורט. כדאי לעשות הפסקות של 15 – 30 דקות כל 90 דקות בערך. גלישה אינה מדע מדויק והעייפות משעת גלישה אינה דומה אצל גולש זה או אחר. בקיצור, חשוב להקשיב לגוף. אם עייפים עדיף לנוח ולחזור רעננים ואנרגטים. כך אפשר ליהנות יותר במים ולחסוך פציעות הנגרמות בשל חוסר ריכוז. חשוב לשתות מים לפני, בזמן ואחרי הגלישה. המים משחררים את השרירים ומנקים את הגוף מרעלים המצטברים עקב מאמץ מוגבר. כדאי לאכול פחמימות מורכבות המשחררות אנרגיה במשך זמן ארוך יותר, למשל לחם מלא, דייסה ואורז. בנוסף, חשוב לבצע חימום שרירים. התרגילים מעוררים את הגוף לפני החתירה – סיבובי ידיים, שכיבות סמיכה וכפיפות בטן יעזרו. ודבר אחרון – שינה מרובה. בני אדם זקוקים לשינה, גם אם הם לא מרגישים עייפים. אם הצבת לעצמך מטרה לגלוש, אל תסטה מהמסלול ותכריח את עצמך לישון זמן מספיק לפני הסשן.
האם קיימת פעילות ספורטיבית נוספת המתאימה לגולשים, לתקופות היובש שבהן אין גלים ? בריכה. בריכה. בריכה. בגלישת גלים מגרש העבודה הוא "מים", ועל כן עדיף לעשות פעילות ספורטיבית הכוללת אותם. אז קדימה, תפסו משקפת ובגד ים נוח לשחייה ואתם מוכנים:
תוכנית ל- 4 – 5 פעמים בשבוע, 1.5 קילומטר כל פעם, סגנון חופשי, אלא אם כן נאמר אחרת 1. שחו 400 מטר, לא מהר מדי ולא לאט מדי. המטרה היא לחמם את השרירים ולשחרר את הגוף. 2. קחו הפסקה זריזה. כמה דקות מנוחה, לא יותר, יחזירו את קצב הדופק לנורמלי. 3. סט של ספרינטים קצרים. אניח כי אתם שוחים בבריכה שאורכה 25 מטרים.5×8 במהירות מקסימלית עם הפוגות של 20 שניות בסיום כל בריכה. 4. קחו מנוחה נוספת. אם עבדתם נכון הספרינטים צריכים לחמם את הגוף ואת הראש. 5. סט אחרון של "מחזקי שרירים". 5X100 חזק ונקי, מנוחה של 30 שניות כל 100 מטר. 6. קחו מנוחה נוספת. 7. סט "סיום" אחרון 6X50, עם הפסקות של 20 שניות בסיום כל בריכה. 8. זהו. 100 המטרים האחרונים נועדו לשחרור. חלקו אותם לשחיית גב, חתירה וחתירה אחורית. 9. שתו מים!
האם גלישה היא פעילות ספורטיבית בריאה ? גלישה מורכבת מפעילות אירובית ופעילות אנאירובית: חתירה, דק-דייב, וחתירה מהירה במטרה לתפוס את הגל. בנוסף, צריך להחזיק, לפנות ולשלוט בגלשן הגלים. כדי ליהנות מגלישה כספורט צריך להתאמן ולפתח את הכישורים המתאימים, תהליך שהנו אטי ומאתגר. גלישה היא ספורט א-סימטרי. התנועה על הגל מחייבת תנוחת גוף שאינה טבעית, ובשל כך קיים סיכוי להיפצע. מסיבה זו גולשים מקצוענים עוסקים גם ביוגה ובשחייה, כדי לאזן את הגוף. באופן כללי, גלישת גלים היא ספורט אתגרי מומלץ. |