אומרים שכאשר חוש אחד נפגע, החושים האחרים מתחדדים. במסעדה הנקראת ? Dans le Noir (סימן השאלה הוא חלק מהשם, ועל כך בהמשך) אפשר לבחון עד כמה הדבר נכון: הסועדים נכנסים לתוך חלל חשוך לגמרי, וכך, כשהם למעשה עיוורים לחלוטין, הם מונחים אל שולחנות וצלחות גדושות באוכל מוגשות להם. בעזרת החושים האחרים – מישוש, ריח, טעם ושמיעה – הם מתנסים בחווית אכילה מסוג חדש ולא מוכר. ? Dans le Noir, לאכול באפלה בצרפתית, מעלה על פני השטח תהיות ושאלות בכמה רמות (וזוהי גם הסיבה לסימן השאלה בשם המסעדה): האמנם החושים האחרים מתחדדים כאשר חוש מרכזי כל כך כמו חוש הראייה מנוטרל? האם אנשים שמוצאים את עצמם בחוסר אונים מוחלט יפנו ליושבים לצדם, שעד לפני רגע היו זרים מוחלטים, וייצרו עמם קשרים חברתיים כדי להתגבר על החוויה המטלטלת? והרובד השלישי, ואולי המשמעותי ביותר, קשור באמפתיה עם השונה: כל המלצרים במסעדה, שמכונים "מדריכים", הם עיוורים או לקויי ראייה, ועצם האכילה פה מביאה להיפוך תפקידים – העיוורים שולטים בסביבה ומבינים אותה, בעוד שהסועדים שראייתם נלקחה מהם הופכים לחסרי אונים ותלויים באחרים. הרעיון להביא אנשים רואים למקום שבו ראייתם נלקחת מהם, ועל מנת להבין מה קורה סביבם הם זקוקים להדרכה צמודה של עיוורים וכבדי ראייה, התממש בדרכים שונות בשנים האחרונות, למשל בתערוכה "דיאלוג בחשכה" שמוצגת בערים שונות ברחבי העולם, וגם אצלנו במוזיאון הילדים בחולון. לפני עשר שנים החלו לארגן, תחילה בצרפת ובגרמניה ולאחר מכן במדינות נוספות, אירועי אוכל חד פעמיים בחשכה מוחלטת. בשנת 2004 נפתחה מסעדת Dans le Noir בפריז, ומאז נפתחו לה סניפים גם בברצלונה, במוסקבה ובלונדון. בערים נוספות בעולם, בהן סן פרנסיסקו ולוס אנג'לס, יש מוסדות דומים בבעלות שונה.
החוויה נפתחת בכניסה המוארת של המסעדה, בה האורחים מקבלים הסבר על הצפוי להם בהמשך ופוגשים לראשונה את המדריך-המלצר שלהם. הסועדים, שרובם נפגשו בפעם הראשונה לפני דקות ספורות, מתבקשים לעמוד בשורה ולשים יד על הכתף של האדם לפניהם. בראש הטור צועד המדריך העיוור, שמוביל את שורת הסועדים לחדר אפל לגמרי. שם הם מונחים לשבת ליד שולחן והאוכל מתחיל להגיע. באופן מפתיע, במטבח מושם דגש רב על סידור המזון על הצלחת. כמקובל במסעדות גורמה, גם כאן נבנים מגדלים קטנים ומוקפדים – הדג או הבשר מונחים בחנניות על מצע של פירה תפוחי אדמה או אורז מבושם, עלים מסולסלים או עשבי תיבול מפוזרים פה ושם, זילופים של רוטב מקשטים את המנה ואת שולי הצלחת. לוּ האור היה נדלק לפתע, הסועדים היו מרוצים מאוד ממראה המנה שקיבלו. וזה בדיוק העניין: אין פה רצון ליצור גימיק או להצחיק, אלא להגיש את האוכל הטעים ביותר בצורה היפה ביותר, גם אם הסועדים אינם יכולים לראות את הצלחת, ממש כפי שעיוור יצפה לקבל במסעדה מנות נאות ולא ערימת תבשילים.
בכל מסעדות הרשת יש תפריטים קבועים, כשהמחיר נקבע על פי מספר המנות – אפשר להזמין מנה עיקרית וקינוח ואפשר להוסיף גם מנה ראשונה. יש תפריטים בשריים, תפריטי דגים ותפריטים לצמחונים, והמחירים נעים בין 44-33 אירו לאדם. סועדים שרוצים לקחת את ההתנסות צעד אחד קדימה יכולים לוותר מראש על התפריטים הקבועים וללכת על "הפתעת השף" – תפריט מסתורי שבו הדרך היחידה להבין מה קיבלתם היא לסמוך לחלוטין על החושים האחרים שלכם. גאווה ישראלית: בלקאאוט וקפיש מרכז נא לגעת ?Dans le Noir |
סימן השאלה בשם המסעדה ?Dans le Noir אינו מקרי: הארוחה פה נועדה לעלות תהיות על הקשר בין ראייה לאוכל ועל היחס שלנו לעיוורים. וגם בישראל יש מסעדה שבה הסועדים יושבים בחושך ונעזרים במלצרים עיוורים עודכן 9.8.17 |
האדריכלות המפוארת של לונדון
Array
(
[continent] => WP_Term Object
(
[term_id] => 551
[name] => אירופה
[slug] => europe
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 551
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 0
[count] => 3867
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [country] => WP_Term Object
(
[term_id] => 630
[name] => צרפת
[slug] => france
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 630
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 551
[count] => 389
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [area] => WP_Term Object
(
[term_id] => 581
[name] => לונדון
[slug] => %d7%9c%d7%95%d7%a0%d7%93%d7%95%d7%9f
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 581
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 580
[count] => 167
[filter] => raw
[term_order] => 0
) )