באוקטובר 1916 הגיעה קבוצה של חברי ארגון השומר לגבעה שוממה סמוך לגבול עם לבנון, כדי להקים שם ישוב חדש. היום, כשרואים את האורות המנצנצים בהרים מסביב ובעמק מתחת קשה לדמיין עד כמה מרוחק ומנותק היה הישוב הזעיר שהקימו אז. רק המושבה מטולה היתה קיימת באותם ימים, כל שאר הישובים של אצבע הגליל – קריית שמונה, מנרה, בית הלל, מעיין ברוך ואחרים, כולם הוקמו מאוחר יותר. חבורת הצעירים הנלהבת קראה לישוב החדש כפר בר גיורא, על שם אגודת בר גיורא, שממנה נולד ארגון השומר. שנתיים אחרי העלייה לקרקע, מת מקדחת ישראל גלעדי, אחד החברים המייסדים, והשם הוחלף לכפר גלעדי לזכרו.
רשימת המתיישבים הראשונים כוללת כמה מהשמות הידועים ביותר של ראשית הישוב בארץ ישראל: ישראל ומניה שוחט, יוסף טרומפלדור, יצחק בן צבי, אלכסנדר זייד, יחזקאל חנקין ואחרים. הם דגלו בשמירה עברית ובעבודה עברית, והתיישבות סמוך לגבול היתה חלק מהאידיאולוגיה שלהם – להקים ישובים במקומות המרוחקים והמבודדים ביותר על מנת ליצור עובדות בשטח.
סודות מעל האדמה ומתחתיה
106 שנים אחרי שאנשי השומר התיישבו בראש הגבעה אני מתרווחת על כורסה במרפסת הגג של מלון גלעדי. מולי פרושים עמק החולה, הרי הגליל והרי הגולן, ומעליהם החרמון, שבתחילת הקיץ עדיין אפשר לראות בפסגתו שלוגיות אחרונות. אין ספק שהחיים היום בכפר גלעדי קלים ונוחים עשרות מונים ממה שהיו בתקופתם של המתיישבים הראשונים, אבל הנוף נותר פלאי כשהיה.
טיול ברחבי קיבוץ כפר גלעדי של ימינו מגלה טפח מחייהם של המתיישבים הראשונים. חצר ראשונים, כשמה כן היא – החצר שהיתה מרכז החיים בישוב הצעיר. בחצר רחבת הידיים נותרו כמה מבנים נאים מהתקופה ההיא, בנויים באבני בזלת מקומית. בבית ראשונים, ששימש למגורים והיה חדר האוכל הקיבוצי הראשון, מוקרן למבקרים סרטון מרתק על הקיבוץ, מימיו הראשונים ועד ימינו. בשולי החצר נמצאת הרפת הישנה, שבעליית הגג שלה הסתירו חברי הקיבוץ מעפילים, שחצו ברגל את הגבול עם לבנון ועם סוריה בתקופת המנדט הבריטי.
סודות הסתתרו לא רק בעליית הגג מעל הרפת, אלא גם מתחת לאדמה: מתחת למחסן החקלאי נחפר סליק, אחד מיותר מ-20 מסתורי נשק שנחפרו בכפר גלעדי בתקופה שלפני מלחמת העצמאות. המשפט "לא מדברים על זה" נחרט כל כך עמוק אצל חברי הקיבוץ הוותיקים, עד שמקום הימצאם של הסליקים הללו נותר בגדר סוד שנים רבות אחרי קום המדינה וגם היום כמה מהם עדיין לא התגלו.
מחצר ראשונים יוצא שביל הלולים. בשטח שבו היו פעם הלולים של הקיבוץ יש מתחם מקסים הכולל סדנאות אמנים, חנויות ייחודיות, סטודיו לפילאטיס, בית קפה חמוד בשם קוקיה בשביל ואודיז, מבשלת הבירה הקטנה של אודי טמיר ובנו ניר, שם בערבים אפשר ללגום את הבירות שלהם לצד סושי. מפעם לפעם מתקיימים בשביל הלולים מיני ירידים אזוריים.
את הסיור ההיסטורי כדאי לסיים באתר נוסף הקשור לעברו של הקיבוץ ושל המדינה – מוזיאון בית השומר. המוזיאון, שנחנך ב-1969, מספר את תולדות הארגונים בר גיורא והשומר, עם תצוגות קבועות הכוללות חדר של מניה וישראל שוחט, תלבושות מקוריות של חברי השומר וצילומים מהפנטים בשחור-לבן של צעירים מיישרים מבט למצלמה, לבושים בחולצות לבנות רקומות בסגנון רוסי וכאפיות שאימצו מהשכנים הערבים. גם אם טרופלדור לא באמת אמר שטוב למות בעד ארצנו, כל אחד מהצעירים שבצילומים נראה כאילו היה מאמץ את רוח הדברים.
בקומת התחתונה של המוזיאון יש תערוכות אמנות מתחלפות, עם זיקה לאזור ולאנשיו. מגג המוזיאון יש תצפית של 360 מעלות על הנוף שאי אפשר לשבוע ממנו.
לילה מול הנוף
כיוון שהתקשנו לעזוב את הנוף הגלילי הרגוע, הכי רחוק מההמולה והפקקים של מרכז הארץ, נשארנו ללון במלון גלעדי שבקיבוץ. המלון, שבשלוש השנים האחרונות עבר שיפוץ כולל בהשקעה של 65 מיליון שקל, מציע 158 חדרים הפזורים בבתים בני שתיים ושלוש קומות, מוקפים במדשאות, שיחים פורחים ועצי חורש. בבניין המרכזי יש לובי נעים, בר, חדר אוכל שבו מגישים ארוחות בסגנון בופה, בניצוחו של שף אריק ג'ינו, חדרי כנסים ועוד. אבל גולת הכותרת בבניין המרכזי היא מרפסת נוף שמתפרשת על שתי קומות, עם כורסאות וערסלי ישיבה, שאפשר לרבוץ עליהם בנחת, עדיף בשקיעה עם קוקטייל מהבר, ולבהות בנוף המהפנט.
עוד במלון: ספא עם סאונות וחדרי טיפולים, שתי בריכות שמשקיפות על הנוף – הפנימית מחוממת ופתוחה כל השנה, הבריכה החיצונית פועלת בחודשי הקיץ.
ואיך החדרים? החדר שלי היה מרווח ונעים מאוד, עם מרפסת שהשקיפה על מדשאה ועצים, פינת קפה וחדר רחצה עם מקלחת וללא אמבטיה, כמקובל במלונות עכשוויים. אבל למרות השלווה המבורכת בחדר, אל תישארו בו זמן רב מדי, כי בחוץ יש המון מה לעשות. אורחי המלון מוזמנים להצטרף לפעילויות וסדנאות שונות, בהן כאלה שמיועדות לילדים. בערבים יוצא מהמלון סיור עששיות לילי מהנה במיוחד ובשעות היום מתקיימים סיורים חווייתיים בקיבוץ אל פינת החי, הסליק, שביל הלולים ואנדרטת הארי השואג. הסיורים ללא תשלום לאורחי המלון.
מלון גלעדי, פרטים נוספים בטלפון 04-6900000, אתר
מידע שימושי – מה, איך ואיפה?
• סיור מודרך בחצר ראשונים, כולל סרטון וסיפורו המרתק של הסליק (נראה אתכם מגלים איפה הוא!) ניתן בתיאום מראש לקבוצות, אורחי מלון גלעדי מוזמנים בסופי שבוע להצטרף לסיור ללא תשלום.
• במוזיאון בית השומר אפשר לבקר באופן עצמאי או להצטרף לסיור מודרך הכולל צפייה בסרטונים אותנטיים מהעשורים הראשונים של המאה שעברה (20 שקל למבוגר, 15 שקל לתלמידים/סטודנטים וגימלאים).
• שביל הלולים מתחיל בחצר ראשונים, עקבו אחר השילוט. החנויות והסדנאות פתוחות מהבוקר עד שעות אחר הצהריים, הפאב של מבשלת הבירה פתוח ארבעה ימים בשבוע (שני עד חמישי) מהשעה 17:00.
• אנדרטת הארי השואג נמצאת על כביש 9977, שמוביל מכביש 90 אל כפר גלעדי.
עוד טיולים בסביבה
אם כבר הרחקתם עד אצבע הגליל, נצלו את השהות בכפר גלעדי כדי לבקר בכמה מאתרי הטבע היפים והאטרקציות של האזור. במרחק נסיעה קצר נמצאים, בין השאר, אגמון החולה, שמורת תל דן, הבניאס ושמורות טבע נוספות. ברכס רמים שבהרי נפתלי יש מסלולי הליכה יפים, ואם אתם מחפשים ריגושים, בצוק מנרה תוכלו לעשות סנפלינג ופעילויות אתגריות נוספות.
במטולה אפשר לשוטט במרכז הישן של המושבה, להתקרר במרכז קנדה בהחלקה על הקרח ולצאת לטיול רגלי קצר אל מפל התנור. בקייקי כפר בלום מציעים שיט בקיאקים זוגיים ורפטינג בסירות משפחתיות. ואם התלהבתם מהסיפורים ההיסטוריים של ראשית ההתיישבות בכפר גלעדי, אל תחמיצו ביקור בחצר תל חי הסמוכה, שבה מתקיימים סיורים נושאיים. הסיורים בתיאום מראש בטלפון 6951333 -04, אתר