רומא היא אחת הערים הנהדרות בעולם, אבל היא גם אחת הערים המתויירות והצפופות בעולם. רבים מהמבקרים בעיר מדווחים על תורים בלתי נסבלים, על צפיפות, ועל תחושה שהעיר איבדה מהאותנטיות שלה ושכבר אי אפשר לפגוש בה מקומיים. בדיוק בשביל זה אנחנו כאן. אספנו בשבילכם טיפים שיעזרו לכם להפיק את המיטב מהבילוי בעיר – איך לקצר עמידה בתורים, איך להימנע מצפיפות, איך לחסוך בעלויות, איפה אפשר לפגוש מקומיים ולהרגיש את רומא האותנטית ומה לעשות כדי להרגיש איטלקי אמיתי. הנה כמה טיפים שיהפכו את החופשה שלכם ברומא למושלמת.
לקריאה נוספת:
- רומא – מדריך מסע אחר
- צפון איטליה – מדריך מסע אחר
- איטליה – מדריך מסע אחר
- דרום איטליה – מדריך מסע אחר
- מקומות רומנטיים באיטליה
- סדנאות בישול באיטליה
- מידע, כתבות וטיפים על נאפולי
טיפים כלליים
- מתי להגיע? רומא נפלאה באביב ובסתיו, אבל היא בהחלט אחד היעדים שפשוט לא כדאי לנסוע אליהם בקיץ, כשהטמפרטורות מטפסות והצפיפות בשיאה. מאי וספטמבר הם חודשים נעימים מאוד, אבל עדיין עמוסים ביותר. במרץ-אפריל-ואוקטובר-נובמבר מזג האוויר קריר ובעיר יש הרבה פחות תיירים, אבל כדאי להגיע מצוידים במטרייה. גם חודשי החורף עשויים להיות בחירה מוצלחת אם אינכם חוששים מהקור.
- קחו אתכם כסף מזומן. כסף מזומן ובמיוחד כסף קטן, שכאן קוראים לו spicci, מתקבל בברכה בחנויות קטנות ובבתי קפה קטנים.
- אין חובה לתת טיפ במסעדות, ובמסעדות רבות דמי השירות כלולים (ונקראים coperto). בפיצריות ובטרטוריות נהוג להשאיר כ-2-1 אירו. גם הברמנים ונהגי המוניות לא מצפים לטיפ, אבל אפשר לעגל את החשבון.
- רומא היא עיר בטוחה למדי. יחד עם זאת, לא נדיר להיתקל בכייסים, בעיקר בתחבורה הציבורית ובאזורים תיירותיים עמוסים. לכן, כדאי להשגיח על חפציכם ולשמור על חפצי ערך וכסף גדול בכיסים פנימיים.
- על אף שהכנסיות הנהדרות של רומא גדושות בתיירים, חשוב לזכור שמדובר לפני הכל באתרי דת ולכן יש להגיע אליהן בלבוש צנוע.
- נעלו נעליים נוחות. ברומא הולכים הרבה, ובאזורים רבים של העיר הרחובות מרוצפים באבנים לא מסותתות, כאלה שכל צעד מורגש עליהן. ואם אתן מתעקשות על עקבים, הימנעו מעקבי סטילטו, שיכולים להיתפס בחריצים שבין האבנים.
- ברומא לא תמיד אפשר לסמוך על Wi-Fi, וגם במקומות שמצהירים על Wi-Fi כמו מלונות ובתי קפה, ה-Wi-Fi לא תמיד עובד. כדאי להיערך בהתאם.
- כרטיס Roma Pass מקנה נסיעה חופשית בתחבורה הציבורית, כניסה בחינם לאחד או שניים מהמוזיאונים המובילים ברומא, לבחירתכם (ובהם הקולוסיאום) והנחות בגובה 70-30 אחוז להרבה אטרקציות ומוזיאונים בעיר. כרטיס ל-48 שעות עולה 28 אירו.
- הכניסה לשירותים הציבוריים עולה לרוב 0.5 אירו. אל תתנו לנתון הזה לבלבל אתכם – לרוב לא תמצאו בשירותים הציבוריים נייר טואלט וכדי להצטייד בגליל מראש.
הגעה, תחבורה והתמצאות
- הדרך המהירה ביותר להגיע משדה התעופה פיומיצ'ינו למרכז העיר היא ברכבת Leonardo Express שיוצאת בכל רבע שעה ומגיעה לתחנת הרכבת טרמיני תוך 32 דקות.
- מחיר הנסיעה במונית משדה התעופה למרכז העיר קבוע על פי חוק ועומד, נכון לינואר 2020, על 48 אירו. יש לעלות רק על מוניות מורשות שהן מוניות בצבע לבן שעל הגג שלהן מופיע השלט Taxi.
- את הכרטיסים לאוטובוס יש לקנות מראש ואין אפשרות לקנות אותם על האוטובוס. אפשר לקנות את הכרטיסים בחנויות הטבק, שהן למעשה חנויות נוחות שמסומנות באות T. ניתן לרכוש כרטיס לנסיעה בודדת ב-1.5 אירו, וכן כרטיסים ל-24 שעות, 48 שעות או שבוע, התקפים לנסיעה בכל אמצעי התחבורה הציבורית בעיר.
- ברומא פועלים רק שני קווי מטרו (הקו השלישי בעבודה). הרכבות נוטות להיות עמוסות מאוד, בעיקר בשעות העומס ובסופי שבוע. אם לא די בכך, חלקן לא ממוזגות.
- המרכז העתיק של רומא קומפקטי למדי והוא אידאלי להליכה ברגל. אם תרצו להגיע לאזורים נוספים של רומא, כדאי לטייל בעיר באופניים. בכל מקרה, הימנעו ככל הניתן מנהיגה ברומא.
- כדאי לסכם עם נהג המונית על מחיר הנסיעה עוד לפני שהנסיעה מתחילה, ואם זה אפשרי, נסו לברר עם מקומיים הערכת מחיר לקטע הנסיעה הרצוי.
אטרקציות ופעילויות
- ביום ראשון הראשון בכל חודש, כל המוזיאונים, הגלריות, האתרים הארכאולוגיים, הפארקים והגנים שבבעלות המדינה פתוחים בחינם. זוהי הזדמנות נהדרת לחסוך קצת כסף אם אתם בעיר. כדאי להגיע מוקדם, לפני שהתורים נהיים בלתי נסבלים, או לנצל את היום בשביל לבקר באתרים פחות עמוסים.
- לא כל האתרים ברומא פתוחים בכל ימות השבוע וכדאי לוודא זאת טרם הביקור בהם. אתרי הוותיקן, למשל, סגורים בימי ראשון, ואילו גלריה בורגזה וארמון ברבריני סגורים בימי שני.
- כדאי לבקר בחלק מהאתרים המתויירים ביותר כמו הוותיקן או הפנתאון בשעות אחר הצהריים המאוחרות, אז התורים במקום מתקצרים.
- בקולוסאום ובוותיקן יש תורים ארוכים במיוחד וההמתנה עשויה להימשך לעתים כמה שעות. כדאי להשקיע עוד כמה אירו בכרטיסי Skip the line. בהזמנת הכרטיס באינטרנט אפשר לבחור יום ושעה מדויקים ולהיכנס בשעה המיועדת ללא המתנה בתור.
- התרחקו מהאזורים המתויירים. הרשו לעצמכם ללכת לאיבוד, היכנסו לסמטאות ולרחובות צדדיים, בקרו בשכונות הפחות מתויירות של רומא. בלינק הבא תמצאו כמה מקומות מחוץ למסלול שכדאי לבקר בהם.
אוכל ומסעדות
- המקומיים נוהגים לשתות הקפה שלהם בעמידה על הבר. אם תעשו כמותם, תחסכו את התשלום הנגבה על דמי שירות ממי שיושב לקפה.
- ועוד בענייני קפה – איטלקים שותים קפוצ'ינו רק בבוקר, ושתיית קפוצ'ינו בכל שעה אחרת של היום נחשבת לפשע קולינרי. אם אתם רוצים לסיים את הארוחה עם קפה, הזמינו אספרסו.
- באיטליה מקובל לאכול ארוחת ערב בשעה מאוחרת. לרוב נפגשים לארוחת ערב ב-20:00 או 21:00, ובסופי שבוע מקובל להגיע למסעדה גם בשעה 22:00.
- אם אתם טבעונים או שאתם פשוט רוצים להוסיף קצת בריאות לתפריט שלכם אחרי כמה ימים של פיצות ופסטות, כדאי לדעת שהאיטלקים מתמחים בירקות נהדרים. הירקות לרוב מופיעים בתפריטי המסעדות תחת התוספות, ובאיטלקית – Contorni.
- במרבית המסעדות, יין הבית הוא מציאה של ממש ותוכלו ליהנות ממנו במחירים מצחיקים.
- למרות הפיתוי, הימנעו מישיבה במסעדות שממוקמות בכיכרות תיירותיות. מרבית המסעדות האלו מתגלות כמלכודות תיירים, כשהמחירים גבוהים מדי ואיכות האוכל ירודה מדי.
- איפה כן לאכול? הכי טוב לשאול את נהג המונית, את פקיד הקבלה במלון או מקומיים אחרים איפה הם אוהבים לאכול. כדאי גם לבדוק בלוגי אוכל של תושבי העיר ולחפש בהם המלצות.
- ברחבי רומא פזורות ברזיות המכונות Nasoni ובהן תוכלו למלא את בקבוק המים שלכם במים טובים וקרים בלי לשלם מחיר מופקע על מים מינרלים.
- אם אתם רוצים ליהנות מפיצה על הדרך, כמו שהרומאים אוהבים לעשות בצהריים, כשהם ממהרים, נסו את אחת מהפיצריות שעל השלט שלהן כתוב PIZZA ALLA TAGLIO. אלו פיצריות שמוכרות סלייסים לפי משקל, ואחת המוצלחות שבהן היא Alice Pizza, פיצרייה נהדרת עם סניפים ברחבי העיר.
- ברומא יש סוגים שונים של מסעדות וכדאי לדעת להבדיל ביניהן כי כל סוג מציע חוויה שונה (וגם מתומחר באופן שונה). טרטוריה (Trattoria) היא מסעדה עממית, משפחתית לעתים קרובות, שמציעה אוכל מקומי (ברומא, למשל, זה יכול ארטישוק רומאי, ניוקי רומאי העשוי מסולת או ספגטי קרבונרה). אוסטריה (Osteria) מזכירה במידה רבה את הטרטוריה – מסעדה בסגנון כפרי, עם מנות נדיבות של אוכל מקומי ושירות לא רשמי. מסעדה (Ristorante) מציעה תפריט מתוחכם (ויקר יותר), שירות רשמי ואווירה מעונבת ומוקפדת.
לינה
- אם התקציב מאפשר, כדאי להתמקם במרכז העתיק של העיר, באזור פיאצה נבונה והפנתאון. מכאן תוכלו להגיע לכל האתרים המרכזיים של רומא ברגל ולא תזדקקו לתחבורה הציבורית.
- מוטב להתרחק מאזור התחנה המרכזית טרמיני, על אף המחירים האטרקטיביים יחסית באזור זה. זהו אזור פחות סימפטי ובטוח, בעיקר בערב, והוא גם מרוחק מהמרכז ההיסטורי של העיר.
- אם אתם בכל זאת רוצים להישאר קרובים לתחנה המרכזית (וליהנות מהמחירים הזולים של האזור), ויחד עם זאת ללון באזור מזמין ותוסס, לכו על רובע מונטי (Monti). הרובע הראשון של רומא הוא רובע מתחדש, הגדוש בברים, מסעדות, בתי קפה וחנויות והרבה צעירים וסטודנטים לצד התושבים הוותיקים של השכונה.
- אחת האלטרנטיבות למלון מסורתי היא פנסיון (pensione), משהו בין B&B למלון משפחתי, במחירים זולים יותר ממחירו של לילה במלון.
- ארוחות הבוקר המוגשות במלונות הן לרוב ארוחות קונטיננטליות המורכבות מגבינות, נקניקים, מאפי בוקר ולחם.
קניות
- איפה קונים ברומא? באזור המדרגות הספרדיות נמצא הריכוז הגבוה ביותר של חנויות אופנה בעיר, ובהן חנויות של מותגי על כמו גוצ'י, פראדה וארמני לצד מעצבים מקומיים כמו פאוסטו סנטיני.
- אזור פיאצה נבונה נהדר גם הוא לקניות. בכיכר עצמה יש מעט חנויות, אבל ברחובות המובילים לכיכר, כמו via del Governo Vecchio ו- via dei Coronari, יש בוטיקים נהדרים, חנויות עתיקות וחנויות וינטג'.
- רחוב הקניות המפורסם ביותר ברומא הוא ויה דל קורסו (Via del Corso). לאורך 1.5 ק"מ יש היצע מסחרר של חנויות, בעיקר מותגים בינלאומיים כמו זארה או בנטון, לצמד חנויות מקומיות.
- ברומא יש כמה קניונים אלגנטיים, כמו Galleria Alberto Sordi שנפתח ב-1922 ומציע חנויות של מותגים כמו קלווין קליין ומאסימו דוטי.
- שוק קמפו די פיורי (Campo di Fiori) מוכר כשוק האוכל המצוין של רומא, עם היצע רחב של פירות וירקות מפתים, אבל הרחובות שמסביב לשוק האוכל נהדרים לשופינג בסגנון מסורתי. הם כוללים את רחוב עושי הקשתות, רחוב הצורפים, רחוב עושי הכובעים, רחוב החייטים, רחוב עושי המפתחות ועוד.
- מרבית החנויות הקטנות והעצמאיות ברומא פתוחות בימים שלישי-שישי מ-9:30 או 10:00 בבוקר ועד 13:00 בצהריים, ושוב מ-16:00 ועד 19:00 או 20:00 בערב. בימי שבת החנויות פתוחות בין 9:30 או 10:00 ועד 13:00, ובשבת אחר הצהריים, לאורך כל יום ראשון וביום שני בבוקר החנויות סגורות. עם זאת, חנויות הממוקמות באזורים מתויירים מאוד (כמו המדרגות הספרדיות) או חנויות המשתייכות לרשתות לרוב לא יוצאות לסיאסטה ופתוחות לאורך כל היום בימים שלישי-שבת.
- באיטליה נהוג לברך את בעלי החנויות הקטנות עם היכנסכם לחנות. בבוקר אמרו buongiorno, בשעות אחר הצהריים והערב buonasera, ועם צאתכם מהחנות אמרו arrivederci.