מיילס וג'ק, שני גברים בגיל העמידה, יוצאים למסע רווקים לאורכה של דרך היין בקליפורניה. הם רוצים לטעום קצת יין, לשחק קצת גולף ולבלות טוב. המסע הסהרורי שלהם הוא סיפורו של הסרט הנפלא "דרכים צדדיות" (בצילום הראשי). הסרט הופק ב-2004 ומאז כל טיולי היין, בכל מקום בעולם, עומדים בצילו. כל מי שראה את הסרט (ואוהבי יין וטיולים ראו אותו), אינו יכול להיכנס היום ליקב לטעימה קלה מבלי להיזכר בגיבוריו של הבמאי אלכסנדר פאיין. הארי וולקס, מנהלה של חברה קליפורנית בשם Wine tour שמפעילה טיולי יין בכל העולם מאפיין את לקוחותיו כך: "רובם גברים אמידים, בני יותר מארבעים, בעלי טעם טוב והבנה באוכל ובאלכוהול". הדמיון למיילס (פול ג'יאמטי) ולג'ק (תומס היידן צ'רץ') כלל לא מפתיע. מפות לחובבי ייןהפופולריות הגואה של טיולי היין גרמה לכמה תופעות: הרבה מאוד יקבים בארצות הברית, באירופה, ובכמה מקומות נוספים כדרום אפריקה, צ'ילה וארגנטינה פותחים כיום את שעריהם בפני מטיילים ומבקרים. כמעט בכולם פועל כיום מרכז מבקרים, שמאפשר לתיירים להיכנס ולטעום כמה סוגים מן היין המקומי. בדרך כלל, בייחוד בצרפת, יש ציפייה ברורה לכך שהטועמים ייקנו מן הסחורה. היקבים לא גובים כסף עבור הטעימה והכמויות שמוזגים לכוסות קטנות מאוד, אבל המטרה ברורה ולעתים אפילו נאמרת במפורש או בתנועות ראש קצרות רוח, כאשר נדמה לבעלי המקום שהתיירים אינם מבינים את תפקידם. בארצות הברית היחס בין המזיגה לקנייה קצת פחות מיידי.
מחירי היינות ביקבים זולים בדרך כלל מהמחירים בחנויות, אם כי לא תמיד הפער עצום. יש כאן הנחות גדולות בעיקר למי שקונה ארגזים של תריסר בקבוקים, אם כי ברור שתיירים, בייחוד כאלה שמגיעים בטיסה, אינם יכולים לרכוש יותר מבקבוק אחד או שניים. בחלק מן המקומות יש סיור מודרך, שחולף גם במרתפים בהם מאכסנים את היין בחביות ואפילו בכרמים, בהם גדלים הענבים המיוחסים. לשכות תיירות מקומיות כבר ערוכות ומספקות מפות מסלול לחובבי יין, עליהן מסומנים היקבים. עשרות חברות מסחריות, בארץ ובחו"ל, מארגנות סיורי יקבים שנמשכים בין כמה שעות לכמה ימים. רוב הסיורים האלה פועלים באזורים שמוכרים כ"חבלי יין" כמו קיאנטי, טוסקנה, אלזס, בורגונדי וכדומה (בארץ יש סיורים כאלה ברמת הגולן ובאזור שפלת יהודה). יתרונם של סיורים מאורגנים טמון בעובדה שהם מגיעים בדרך כלל לכמה יקבים במהירות גדולה יחסית, הם מאפשרים למטיילים להימנע מנהיגה, בעיה קבועה בסיורים מסוג זה, וכיוון שהם כרוכים בתשלום הציפייה לכך שהמבקרים יקנו קצת יותר קטנה. מבקרי הסיורים המאורגנים באים כדי לטעום ודוחקים בהם פחות להושיט את היד לארנק. מובאות כאן כמה דוגמאות טובות, אבל המגוון כה גדול ועשיר עד שברור שזו טיפה זעירה בים הדרכים הצדדיות: טרה א ויני (Terra & Vini) |
יין המיוצר ביקב קא די פראטי | צילום באדיבות בייקב
|
טלפון: 0481 60028
יקב קא דאי פראטי, פארקו אל לאגו (Parco Al Lago)
כתובת: ויה ורונה 69, לוגאנה די סירימיונה.
טלפון: 0039 0309 19003.
מחיר: חדר זוגי עם ארוחת בוקר 95 אירו ללילה.
קאסה לארגה, פינגר לייקס, צפון מדינת ניו יורק
הסיורים במקום מתחילים בכרם, בו מסבירים על אופן גידול הענבים ועל הבציר. לאחר מכן עוקבים אחר תהליך ייצורו של היין ולבסוף מגיעים לטקס טעימות ממושך ומגוון, שכולל את כל סוגי היין שמייצרים בקאסה לארגה. אין כאן מקום לינה. היקב פתוח בכל השבוע מעשר בבוקר עד שש בערב.
כתובת: טרק היל רוד, פיירפורט, ניו יורק.
טלפון: 585-223-4210
אתר אינטרנט
הקאלוואדוס של אבא מאלוואר (Pere Magloire)
כתובת: דרך טרוויל, פון ל'אווק
טלפון: 33-2-31641287
מחיר: סיור מודרך ביקב, כולל טעימות, עולה 2.50 אירו. אין חובה לקנות לאחריו בקבוקים.
איוואנה טומאנובה. הפכה את העיסוק המשפחתי למומחיות | צילום: משה גלעד |
וינארסקה צנטרום, צ'כיה
כתובת: רחוב פולני 32, נובה וס
טלפון: 420-519-342843