במרחק לא רב מישראל, משתרעת ארץ כמעט לא נודעת, מגוונת ומסקרנת, יפה וגם לא יקרה. זוהי רומניה, שנחלצה מציפורני הדיקטטורה ב-1989 ומאז מתפתחת כמדינת תיירות. טיילנו ברומניה במסלול מעגלי, בשיטת טיול עצמאי-מאורגן, לשני זוגות. הטיול היה בן חמישה ימים, שבדיעבד היה יוצא נשכר לו הוספנו לו עוד יום. עלות טיול בוטיק שכזה לארבעה היא 150-130 אירו לאדם ליום, לא כולל טיסות. הטיול שלנו, שהחל בבוקרשט והסתיים בה, כלל מסע אל ערים עתיקות מגרמניה של ימי הביניים, טיול ברמת טרנסילבניה בלב הרי הקרפטים, את מעבר ההרים הגבוה במיוחד טראנסאגרשאן, טירות וכפרים קטנים, ביקור וארוחה בבית איכרים וטיול בערים סיביו ובראשוב. מידע נוסף: הארמון של צ'אושסקו, כיום בניין הפרלמנט | צילום: עירית רוזנבלום עוד נכללה נסיעה לעיר הימי-ביניימית סיגישוארה, שהוכרה על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית ואף ביקור אצל משפחת צוענים והצצה אל אורח חייה, ונסיעה בדרך נופית אל אתר הסקי והנופש פויאנה בראשוב. לא נעדרו ביקורים בטירת בראן, הממותגת כטירתו של הרוזן דרקולה, ובארמון פלש בסיניה, אחד היפים בארמונות אירופה. לפי הערכה יש ברומניה יותר ממאה אלף כנסיות והטיול כלל ביקור באחדות מהן. כן נכללו ביקורים בבתי כנסת, שלימדו על עברה המרשים של הקהילה היהודית ומה עלה בגורלה במלחמת העולם השנייה. ביקור ראשון ברומניה גילה מדינה מגוונת, שופעת מים, ירק ונופים. העובדה שבוקרשט לא נכתשה בהפצצות במלחמת העולם השניה, הותירה בה אוצרות אמנות מרשימים, עבר מלכותי ובניינים מרהיבים בפארם.
ליעד זה יתרונות נוספים: טיסה קצרה של קצת יותר משעתיים, מחירים נוחים, אתרים היסטוריים, ערים, קניות, טבע וחקלאות כמו פעם. בעידן הגלובלי, שבו הדמיון בין המדינות הולך ומיטשטש, שומרת רומניה על מידה של אותנטיות ועדיין אפשר לראות בה מראות משכבר הימים. הדרך בין בוקרשט לעיר סיביו, למשל, מתפתלת בין כפרים קטנים, חוות, יערות עבותים ושדות קטנים המעובדים ביד. עם זאת, ברומניה מקבלים תזכורת למחיר השחיתות ארוכת השנים בדמות אוטוסטרדה שמעולם לא הושלמה או אולם אירועים וכנסים שרגל אדם לא דרכה בו כי נבנה באמצע שום מקום, כנראה כדי לצ'פר את בעל הקרקע. אין ספק, ברומניה של היום צריך עדיין לדעת "להסתדר". צפינו בהשתאות במדריך שלנו, אדריאן, חומק בזריזות מצוענים שמנסים למכור לו מקום חניה עירוני חינמי לחלוטין או משכנע את האחראים על האתנאום – אולמה המפואר של התזמורת הפילהרמונית ג'ורג'ה אנסקו בבוקרשט, לפתוח אותו עבורנו בשעת לילה באמצעות כמה שטרות.
בכל מקרה, רומניה עשתה קפיצת דרך והיא כיום מדינה מודרנית למהדרין: שלטי החוצות מבשרים על הדגם החדש של הסמארטפון והמכוניות חדישות כמו בממערב אירופה. כאשר עשתה סדרת הטלוויזיה הבריטית "טופ גיר" מבחני דרך באתרים רומניים למכוניות כמו פורשה, מזראטי ופרארי, התברר שברומניה יש מכוניות חדישות יותר, בבעלות מי שעשו הון אחרי נפילת הקומוניזם.
לצד עשרות בתי קזינו פועלים שורה של קניונים ענקיים עם מותגים בינלאומיים כמו H&M ו-ZARA. גם רשתות אוכל מהיר כמו מקדונלד'ס תקעו יתד ברומניה ואף כיבדו אותה ביצירה מקומית: מק-מיץ' – קציצה המשלבת את טעם המיטיטיי, הוא הקבב הרומני המפורסם. המסעדות המגישות אוכל מקומי זולות מאוד ומי שאוהב את הממליגה, המיטיטיי, מרק צ'ורבה חמצמץ וכדומה, יחגוג עם כחמישים שקל לארוחה מלאה. הטענה היחידה שיש לי אל הרומנים בתחום זה היא שבשורת הלחם המלא כמעט לא הגיעה אליהם. לרוב מוגשים לחם לבן או לחמניות חיוורות ורכרוכיות. מיטיטיי, הקבב הרומני המפורסם | צילום: עירית רוזנבלום הרוזן והנסיך הנסיך הבריטי צ'ארלס, שאף גילה קשר משפחתי אפשרי בינו לבין הרוזן דרקולה מהמאה ה-15, מגלה עניין רב בטרנסילבניה ואף נותן לכך גיבוי מעשי. הנסיך, שהתאהב בטרנסילבניה בעת ביקור בשנת 1998, רכש בית כפרי בכפר הסכסוני ויסקרי (Viscri), שהוכרז כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו. את המבנה השני רכש בשנת 2010 בכפר אחר בעובי היער.
הנסיך תורם את חלקו לתיירות, כשהוא משכיר את המבנים בני 400 השנה, בהם הוא מבלה כמה ימים בשנה. הנסיך הבריטי, שבשמו פועלות 19 קרנות והוא מחוייב עמוקות לנושאים של שימור ואיכות הסביבה, פועל לשימור הכפרים בצורתם האותנטית ואף השיק אתר אינטרנט הממפה את כל העצים העתיקים בטרנסילבניה. הכוכבים של רומניה למשל, מלון אתינה פאלאס הילטון בוקרשט (Athenee Palace Hilton Bucharest), מלון של 5 כוכבים הממוקם במרכז העיר העתיקה, צופה לארמון המלכותי ולכיכר המהפכה. המלון היה מעוגן בלבה הפוליטי והחברתי של בוקרשט מאז שנבנה ב-1914, כלומר לפני כמאה שנה, והוא נחשב לאחד המפוארים בעולם. במלון 270 חדרים וסוויטות וסמוך ללובי ההיסטורי, הבנוי בסגנון הבל אפוק, משתרע אולם הנשפים המפואר, שהוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת לאומית.
בשנים הטובות שאחרי מלחמת העולם הראשונה, בזכות הסכמי השלום, נהפכה רומניה לאבן שואבת למטיילים אירופים ואמריקאים, עד שבמלחמת העולם השנייה התנחלו במלון הנאצים ודגל עם צלב קרס השתלשל ממנו. בימיו של השלטון הקומוניסטי, בניצוחו של הרודן צ'אושסקו, הוא הולאם ועם ההפיכה ב-1989 נדרש לא מעט כדי להחזיר את הפאר למלון שהקומוניסטים הפכו לבניין משרדים. ב-1997 נפתח המלון מחדש, הפעם בניהול חברת הילטון הבינלאומית, כשהוא משלב את היופי והעבר הקוסמופוליטי של העולם הישן עם הטכנולוגיה והחידושים של המאה ה-21. מחיר ללילה: החל מ-175 אירו (ללא ארוחת בוקר). בפואינה בראשוב, אתר הסקי והנופש, משתרע מלון אאורליוס אימפאראטול רומאנילור (Aurelius Imparatul Romanilor), מלון 5 כוכבים עם נוף מצוין על העיירה והאגם, חדרים מרווחים בצורה יוצאת דופן וריהוט מפואר, חדרי אמבטיה משיש, ספא ובריכה פנימית. במלון 87 חדרים ברמות שונות והמחיר: החל מ-98 אירו ללילה לחדר עם ארוחת בוקר.
בן דמותו של המלון הזה, הוא מלון אימפאראטול רומאנילור בעיר סיביו הממוקם במדרחוב במבנה מהמאה ה-16, וחרף היותו רק בן 3 כוכבים, הוא מהודר ביותר, מעוצב ושופע פסלים ורהיטים מעניינים. המלון ממוקם במרכז ההיסטורי של סיביו (Sibiu) וכולל בריכה מקורה. המלון אירח אישים רבים וידועים לאורך מאות בשנים, בהם הקיסר יוזף השני, והוא מוקף בחנויות, מסעדות ובתי קפה רבים. במלון 93 חדרים והמחיר ללילה, כולל ארוחת בוקר, החל מ-313 שקל לחדר דה לקס זוגי. פסטיבלים באוקטובר בתמונה הפותחת: צבעי שלכת ברומניה | צילום: גולן לובנוב |