גשר בן: גשר אחד קרוב מדי גשר בן נושא על גבו את דמותו האגדית של של בן דונקלמן ואת זיכרון קורבנות הדמים בשנות המרדף והטרור. אבל המעניין במקום הוא העובדה שיש בו שולחן עץ וספסלי פיקניק ואפילו מערת נטיפים שהושחתה, אך קשה יהיה למצוא אנשים שיבואו לשבת שם.
גשר בן קרוב מדי לגבול, אסור להגעה מכיוון שתולה (דרך ביטחונית), אך בנסיעתי מכיוון נטועה הדרך היתה פתוחה.את הגשר המקורי החליפו צינורות בטון וגדרות תייל, אך סבך הנחל נותר כשהיה, ירוק מתמיד. בן דונקלמן היה מפקד חטיבה 7, נטל חלק במבצע חירם ואף שותף בהכנעת נצרת, איש מעשה ומוסר. בקרבות על הגשר נהרגו גם סגן דרור ברגמן ורב"ט אלי מיטלמן, ולוחמי מג"ב סעדי סלאח ואליהו חסן. איך מגיעים? יוצאים מאזור הלולים של נטועה לכביש הצפון ופונים מערבה במורד. אזהרה: לא לשכוח, הכביש והגשר נושקים לגדר המערכת, את השקט הנפיץ של הגבול אפשר להרגיש היטב. גשר בן נקרא על שמו של בן דונקלמן ז"ל ובקרבתו יש אנדרטאות לזכרם של לוחמים נוספים שנהרגו במקום געגועי לגשר הישן נסעתי על כביש 89 בואך חורפיש ואלקוש, מחפש בעיני את המקום בו לגשרים היה קורטוב של אינטימיות ומסיט את ההגה ימינה אל הגשר הישן והטוב מעל נחל כזיב.
החל משנת 1937, זה 80 שנה, עומד גשר הבטון בכל מוראות השנים החולפות, נושא על גבו את חלופות הזמן ואנשיו. חשבתי על ימים לא רחוקים, עת עמדתי בצדו האחד, מאפשר לרכב ממול לחצות בכבוד הראוי שנתן הגשר לעוברים בו. ואז… אז הייתי מברך לשלום את העובר על פני, רואה את עיניו, את לבושו, את ידיו האוחזות בהגה, כי בגשר הישן והטוב ראית את הלבן בעיניים של שכניך. הגשר החדש. הגשרים של היום מבטלים את האפשרות למפגש היום אלו מחשבות בטלות, הגשרים של היום ביטלו כל מפגש אפשרי. חולפות מכוניות על פניך ולא תדע מי בא אל קרבן. 108 מטר אורך של בטון הם היום הגשר "החדש" הנושא את זכרו של מלח הארץ, איש הגליל, אל"מ נבי מרעי, הדרוזי בן הכפר חורפיש. רק אני נותרתי עם מחשבותיו של פילוסוף גרמני ומתעקש כמעט תמיד לחצות דווקא מעל הגשר הוותיק בשביל הזיכרון הטוב. עכו: כנסייה "הפוכה" והתחדשות הבישוף סוהל דואני בירך על המוגמר ופרנסי העיר ראויים לדעתי לשבח בנותנם ידם למעשה. אך האם מי מהם (למעט הנוצרים שבחבורה) נתן דעתו לעובדה שפני הכנסייה מערבה ולא מזרחה?
זוהי הכנסייה השנייה בעכו שפניה אינם על פי המסורת (כנסית יוחנן הקדוש פונה דרומה), ובאופן כללי, מעטות הכנסיות בישראל שפניהן (האפסיס) אינו למזרח, למעט כנסיית פטרוס ביפו וכנסיות הר הזיתים. הפניה מערבה הינה סמל לחזונו של פטרוס, הפונה לגויי הארצות ומקבל גם את פני עולי הרגל הבאים לאדמת ארץ הקודש. איך מגיעים? רחוב גיבורי סיני פינת לוחמי הגיטאות אל-מנסורה: צלבים בבור המים
הלכתי אל הגבעה של אל-מנסורה, הירוק של החורש שרט בבגדי, ואת האבנים הגדולות האזוב כיסה בשנותיו. מישהו עקד בחבל גס צלב מעץ אל הכנסייה. בתוך בורות המים מצאתי צלבים חרוטים על הקירות המטויחים וחוליית פי הבאר המבוטנת נשארה במלואה. איך מגיעים? כביש הצפון הישן, הכניסה המזרחית לנטועה |