מעשה פלאים הוא כיצד הולך אדם לעולמו בגלות רחוקה, נטמן באדמת זרים והנה מציינים את מקום קבורתו כאן בארץ הקודש. אמרו חז"ל "גדולים צדיקים במיתתם יותר מבחייהם", וכך לימים, לעת בואם של ידועני דור לכדי מאכל רימה, באה עדנתם שאפילו בחייהם לא זכו לה, ובני ישראל עשו מקום קבורתם קדוש, וזכרם קדוש וכוחם מקדש, והעם בא בהמוניו. נצא למסע של דילוגים אל צדיקים שמתו ונטמנו בגלות, ובאורח פלא נתגלגלו ציוני קבורתם אל מחוזות הגליל, והעם היושב בציון קבע כאן את מקום משכבם האחרון. שניים מהם נטמנו בפרס, אחד לא ביקר מעולם בארץ, וצדיק אחד הופיע רק בחלום.
מרדכי ואסתר אבל במרומי הגליל העליון, בסבך נחל ובקצה שביל מטיילים צר ומפותל בלב שמורת יער ברעם, נמצא מקום שבו טמונים מרדכי ואסתר על פי מסורת "חדשה". מדובר במבנה אבן הרוס, מרחק עשר דקות הליכה בחורש אלונים ותיק וצפוף, שמסורת מימי הביניים וספרי מסעות רואים בו את מקום קבורתם של השניים. קבוצת יהודים מצפת שהגיעה למקום בפורים תש"ט קראה את המגילה על פי מסורת הדורות הקודמים והכשירה את המקום. איך מגיעים: נוסעים בכביש 899 מצומת חירם צפונה, 250 מטר לפני צומת ברעם פונים ימינה בדרך עפר (יש שילוט).
רבי בחיי בן-אשר משפחתו נמנתה עם מתיישבי טבריה במאה התשע עשרה, אך רבי בחיי לא זכה מעולם להגיע לארץ הקודש. חייו עברו עליו בספרד, שם נולד, שם פעל ושם גם נקבר. המסורת, כאמור, מצביעה על קברו בגליל התחתון במבנה אבן המכוסה כיפה כחולה, ועליו כתוב: מערת רבנו בחיי ותלמידיו. איפה: בכביש 65, במקום שבו עובר הכביש מעל תעלת המוביל הארצי, בשכנות לקבר חבקוק הנביא הטמון גם הוא באתר (יש שילוט).
דוד ומשה אחד הם נסים ונפלאות נקשרו לרגליו של הצדיק שמעולם לא הגיע לארץ ולא נטמן בה. מרפא חולים ומתיר אסורים, ואוסף נדחי ישראל מכל קצווי ארץ, שנקבצים להם יחדיו בחדר קטן וצנוע בבית משפחת בן חיים ובתוכו לוח שיש, נרות נשמה וספרי קודש אחדים. ונקבע יום ההילולה בליל ראש חודש חשוון, ויש לבוא באהבה ובלבב שלם ולהקפיד להיות נקי בגוף ובנפש ומומלץ להדליק נר ולתרום ככל אשר תחפצו. איפה: שיכון כנען 172, צפת. בית רבי דוד ומשה זיע"א. חניה במקום, כולל הכנסת אורחים נעימה ואפילו תה על חשבון הבעל הבית.
אמנון גופר – מורה דרך וחוקר התרבות הגלילית. מתוך ספרו "חמש דקות מהצימר" בהוצאת עם עובד |