ליוונים יש את המאזטים, לאיטלקים יש את האנטיפסטי, ואילו המתאבנים של הספרדים, אותן מנות קטנות שמנשנשים לצד אלכוהול, מכונים טאפאס (Tapas). בשונה מהאנטיפסטי או מהמאזטים, שמוגשים בדרך כלל בתחילת הארוחה, הטאפאס נועדו לספק את הרעב שמתעורר בין ארוחת הצהריים, שאותה אוכלים בספרד בשעה מוקדמת, לבין ארוחת הערב, שאותה סועדים רק בתשע או עשר. בשעות הערב המוקדמות הברים בספרד מתחילים להתמלא בקבוצות של חברים (או חברות – הטאפאס הוא כבר מזמן לא תענוג ששמור לגברים בלבד) שיושבים אחרי העבודה על כוס יין או בירה עם טאפאס.
המילה טאפאס לא מתייחסת למרכיבים מהם המנה מוכנה אלא לגודלה. למעשה, כמעט כל מנה יכולה להיחשב כטאפאס, אם היא מוגשת בצלחת קטנה ובלוויית אלכוהול. הדבר הכי חשוב הוא שהטאפאס יוגשו בצלחות קטנות, מכאן ואילך – השמים הם הגבול. אלו יכולות להיות מנות של בשרים, דגים, פירות ים, ירקות או גבינות, ואם בעבר המגמה היתה להגיש טאפאס שמצריכים מינימום של התערבות מצד המטבח (כמו זיתים, פרוסות נקניק או נתחי גבינה), היום יותר ויותר טאפאס ברים בספרד ומחוצה לה מציעים מנות מתוחכמות שהיו יכולות לככב ב"מאסטר שף"…. אפילו השף פראן אדריה ממסעדת אל בולי המפורסמת פתח טאפאס בר עדכני בברצלונה. איך נולד הטאפאס? על פי גרסה אחרת, הטאפאס נולדו באזור קסטיליה לה מנצ'ה (Castilla-La Mancha), שם גילו הבעלים של טברנה מקומית שהטעם והריח של גבינות בשלות עשויים להסוות את הטעם והריח של יין זול או מקולקל, והחלו להציע גבינה בחינם יחד עם היין. ויש האומרים ששיגעון הטאפאס החל במטרה להתמודד עם בעיית האלכוהוליזם בספרד. מלך ספרד אלפונסו העשירי (לפי גרסאות אחרות היה זה דווקא פליפה השלישי) פקד שכל מי שמזמין משקה בבר יצטרך להזמין גם צלוחית קטנה של אוכל כדי לרפד את הבטן לפני האלכוהול ולצמצם את השפעת המשקה. כך או כך, אין ספק שהטאפאס הפכו להצלחה ענקית, שהתפשטה לא רק ברחבי ספרד אלא גם בשאר אירופה והלאה משם.
מתי אוכלים טאפאס? ברבים מהברים בספרד, ובעיקר במדריד, קסטיליה לה מנצ'ה, קסטיליה א-לאון ואזורים מסוימים באנדלוסיה, תקבלו מנת טאפאס עם המשקה, גם אם כלל לא הזמנתם אחת כזו. אל דאגה – בברים רבים מחלקים טאפאס בחינם על חשבון הבית, כמחווה למבלים, ואין צורך להשאיר את הטאפאס על השולחן מתוך חשש שתחויבו על המנה. אם אתם כבר מקבלים טאפאס על חשבון הבית, אל תבקשו להחליף את המנה במנה אחרת אם היא לא לטעמכם. אתם יכולים להשאירה על השולחן או לבקש מהמלצר לקחת אותה, אבל החוק הלא כתוב בספרד קובע שלא בוחרים טאפאס שמקבלים על חשבון הבית. אם אתם רוצים לבחור מנה מהתפריט, תידרשו לשלם עבורה.
בצפון ספרד, ובעיקר בחבל הבאסקים, מקובלות מנות טאפאס זעירות במיוחד, שמכונות פינצ'וס (pinchos). ויש גם מנות טאפאס מוגדלות, בגודל של חצי מנה (media ración) או מנה שלמה (ración), ומקובל שקבוצה של סועדים חולקת כמה מנות כאלה ונהנית מארוחה שלמה ורבת טעמים. מה נכלל בטאפאס?
הנה כמה מנות טאפאס קלאסיות: Acietunas – זיתים, לרוב מדובר בזיתים כבושים ביין ועשבי תיבול, או בזיתים במילוי אנשובי או פלפל אדום Albóndigas – כדורי בשר ברוטב Boquerones – אנשובי מטוגן או משומר בחומץ Calamares a la romana – טבעות קלמארי מטוגנות בחמאה Chorizo – נקניק צ'וריסו Croquetas – כדורים קטנים של מחית תפוחי אדמה ורוטב בשמל, מטוגנים עם פירורי לחם Ensaladilla rusa – סלט קר של תפוחי אדמה ברוטב אלי אולי Jamon – פרוסות של ירך חזיר מומלחת ומיובשת Pan Con Tomate – פרוסות לחם קלוי מרוחות בעגבניות טריות, שום ושמן זית Tortilla de patatas – אומלט עם פיסות תפוחי אדמה ובצל מטוגן פאטאטס בראוואס, קוביות תפוחי אדמה מטוגנות עם רוטב עגבניות פיקנטי טאפאס בספרד – כמה מקומות מומלצים מדריד ברצלונה
El Rincón del Cava – טאפאס בר מצוין שמתאים לבעלי תקציב מצומצם. הטאפאסים (סרטנים, קלמארי, צדפות, קרוקטים, גבינות ועוד) נמכרים במחיר מצחיק, ויש תפריט גדול של טאפאסים באירו אחד. גם הבירות זולות. כתובת: Carrer de Blasco de Garay 53 סביליה
לפופולריות רבה זוכה אחד העם טאפאס, טאפאס בר של יונתן רושפלד ששוכן במבנה יפה ברחוב אחד העם. זהו טאפאס בר שמח ומלא אווירה, עם רצפות מצוירות ומוזיקה ספרדית שמתנגנת ברקע. כדאי לנסות את הסלסיצ'ון – נקניקייה ספרדית מסורתית, ואת סלט השרימפס שמוגש בקופסת סרדינים ריקה עם גרגרי חומוס וטבעות בצל (רח' אחד העם 27, טלפון 03-5666966). אווירה טובה במיוחד יש בטאפאס בר ויקי כריסטינה ברצלונה ששוכן בחצר פנימית יפהפייה עם עץ פיקוס עתיק במתחם התחנה בתל אביב. כדאי לטעום את הקריספי קלמארי, נתח קצבים וקסה פריטו – גבינת עיזים מטוגנת בציפוי פריך עם ריבת בצל ורוטב עגבניות ופלפלים (מתחם התחנה, מבנה 17, טלפון 03-7367272). לא רק בתל אביב אפשר ליהנות מטאפאס. מסעדת אלומה בכפר במושב רמות נפתלי שבגליל העליון מתמחה בטאפאס. בתפריט – מגדל חציל קלוי עם ריבת עגבניות וריקוטה פרסקה ביתית, פלפל שושקה ממולא במחית תפוחי אדמה ודג ים, חזה ברווז על שומר והדרים עם צ'טני אגסים מתובל (טלפון 03-6943111). __ צילומים: אייסטוק, פליקר: iwona_kellie, robertpaulyoung, LWY, deramaenrama לקריאה נוספת:
|