הצלם גלעד טופז: לרקוד עם רחפנים

שתפו:

ראיון עם גלעד טופז, זוכה תחרות הצילום "מסע בים" של הקרן לזכר תומר בכר ו"מסע אחר אונליין" הראשונה, ולקראת התחרות השניה. טופז מצלם בעיקר בעזרת רחפן, סטילס ווידאו, וגם תצלומי סטילס במצלמה דיגיטלית. "אני לא מעוניין להפוך את הצילום למקצוע" הוא מתוודה, "רק להגיע לעוד מקומות יפים"...

עודכן 6.1.23

גלעד הוא צלם חובב כמעט 6 שנים, החל לצלם כשרכש את הרחפן הראשון שלו. לפני כן היה מצלם לווידאו, בעיקר סרטונים משפחתיים, והיה עורך אותם. לא עסק בצילומי סטילס לפני שצילם בעזרת הרחפן. מאז שרכש את הרחפן התחיל גם לצלם סטילס וקיבל תגובות נלהבות ומהר מאד זה הפך להיות סוג הצילום המרכזי שלו.
טופז אוטודידקט, צילם רק לפי מה שהרגיש שייראה טוב בתצלום, כשהחל ללמוד צילום הבין שהיה לו את החוש הזה מראש. הלמידה שלו בצילום כוללת צפייה בסרטוני הדרכה בתחומי הצילום השונים, עריכה, קומפוזיציה וכד'.
מנתח מערכות בהראל, גר בראש העין, נשוי פלוס שתי בנות.

לתחרות הצילום החדשה לחצו כאן >>

– ספר על התחום הזה, צילום על ידי רחפן, במה שונה ההתנהלות סביב רחפן? מבחינת שלבי התכנון, תאורה, האתגרים בצילום עצמו. האם ניתן לצלם בחושך, ועוד.

"יציאה לשטח עם רחפן דורשת תכנון ופחות מיידית מאשר יציאה עם מצלמה. יש הכנה לפני היציאה, החלטה על מיקום והכנת הציוד. עם ההגעה לשטח, צריך קרקע נקייה עבור הטסת הרחפן, אי אפשר להטיס בצמחייה גבוהה. לאחר הפעלת הרחפן והשלט, הג׳ויסטיק והטאבלט, צריך שיהיו 9 לווינים באזור שמזהים את הרחפן כדי להמריא. לאחר הטיפוס למעלה כבר יש בדרך כלל 14 לווינים לפחות שמזהים את הרחפן. שלב קריטי הוא כשהרחפן שומר את מיקום נקודת הבית, מכיוון שאם מאבדים קליטה ואין נקודת בית שמורה, הלך הרחפן לאיבוד"…
יתרונות הצילום עם רחפן הינם הדינמיות שלו: אפשר לשנות את כל סט הצילומים ברגע, בזמן שהרחפן באוויר. טופז מספר: "אם לדוגמה באתי לצלם מבנה, אוכל לצלם אותו מכל זווית אפשרית, מכל גובה. אם ישנם בסט שיחים, מים שאי אפשר לעבור רגלית או עם הרכב, עם הרחפן אפשר. מגיעים למקום צילום ויש חופש פעולה אולטימטיבי". אם מגיעים בדרך כלל למקום מוכנים מבחינת קומפוזיציה ומגלים שבדיוק בכיוון השני יותר יפה, מתאימים את זווית הצילום ותוך כמה שניות כבר יש מקום חדש לצילום. זווית הצילום של הרחפן מאד רחבה, מכסה אזורים מאוד גדולים וכשגם הגובה משתנה תוכן הצילום משתנה בקלות.
אין תאורה לצילום בחושך בעזרת הרחפן, אפשר לצלם בלילה רק אם זה אזור עירוני כמו קו החוף בתל אביב, הרחפן מאפשר צילום עם עד שלוש שניות חשיפה.

שדה הסדקים בתמנע

שדה הסדקים בתמנע

קייאק וכריש בחדרה, זכתה בפרס בתחרות של DJI

קייאק וכריש בחדרה, זכתה בפרס בתחרות של DJI

משפחת יעלים, השתתפה בתערוכת טבע מקומי 2018

משפחת יעלים, השתתפה בתערוכת טבע מקומי 2018

– מה רמת היציבות והגובה של רחפן, מה טווח הטמפ' של פעילות הרחפן? כמה זמן מחזיקה הטעינה של הבטרייה? האם מבקשים אישור או רישיון לרחפן במקומות מסוימים בארץ ובעולם?

"היציבות של הרחפן טובה מאוד. אפשר לצלם אפילו בזמן גשם קל בלבד ולא קורה כלום לרחפן. בזמן רוחות חזקות, הרחפן נותן התראות וצריך להקפיד לטוס עם הרוח ולדעת איך לחזור כשמצב הרוחות משתנה. חוזק הרוח משתנה גם בגבהים שונים, בגובה נמוך יש פחות רוח. גובה צילום – 20 מטר עד כמה מאות מטרים. טווח הטמפרטורה הינו ‎-10 עד 35-40 מעלות צלסיוס. מעל חום זה התמונה מתעוותת, הבטריות מתחממות".
טווח הבטרייה הינו 20 דקות לכל בטרייה. אפשר להטעין אותה במהירות, טופז מביא בדרך כלל שלוש בטריות והן מספיקות לו בהחלט. אם ביום צילום אחד צילם בכמה אתרים, למשל בפארק נחל חדרה, צילם את המסוף ואת הכרישים בזריחה. ביום כזה שלוש הבטריות נגמרו במהירות. בצילום בחו"ל הוא עובר ממקום למקום עם הרכב ובדרך מטעין את הבטרייה.
לגבי אישור או רישיון צילום עם רחפן – כל עוד הצילום הינו פרטי, בתחום הפנאי והספורט ואין לקוח או עניין מסחרי סביב הטיסה של הרחפן, אין צורך ברישיון. בשמורת טבע או בעיר אסור להעלות רחפן ללא אישור.

תור מכוניות לבדיקות קורונה, הוצגה בתערוכת עדות מקומית 2021

תור מכוניות לבדיקות קורונה, הוצגה בתערוכת עדות מקומית 2021

– האם ישנן הרבה תקלות במיכשור? האם איבדת אי פעם רחפן?

"יש לי סיפור מצחיק על רוחות שעצרו את הרחפן מלחזור לנקודת הבית: היה יום שרבי והטסתי את הרחפן בחוף של חיפה, ניסיתי להחזיר את הרחפן אך זה לא זז כי הייתה רוח נגדית חזקה. הצלחתי לקרב את הרחפן לחוף למרחק של קילומטר מערבית ממנו בעזרת השלט והשארתי את הרחפן באוויר. תוך כדי התעופה של הרחפן התקרבתי עם האוטו וכשהגעתי ראיתי אותו, קרבתי אותו לאט לאט והורדתיו אל החוף".

טופז כבר איבד כמה רחפנים… הראשון שקנה, רחפן צעצוע באופן יחסי וקשה לשליטה – נתלה על עץ וכך איבד אותו.
את הרחפן המקצועי הראשון שקנה הוא הטיס בל"ג בעומר מעל המדורות וכנראה שהחום הרחיב את הפלסטיק ממנו בנוי הרחפן. לאחר מכן היה בגליל ליד אגם מונפורט, הטיס את הרחפן מעל האגם ואז כשביקש להחזיר אותו באופן אוטומטי, לפתע נעלמה הקליטה מהרחפן והוא פשוט נפל למים… כנראה הבטרייה לא ישבה טוב בתוך הרחפן בגלל החום של המדורות מיום אתמול והתנתקה מהרחפן. טופז לא מצא אותו במים לצערו. יש דיווחי תקלה שנשארים בשלט של הרחפן, בהם רואים טיסה סדירה ואז יש נתק ללא כל התראה מראש.

משאית שהתהפכה בראש העין

משאית שהתהפכה בראש העין

מאגר מים בארבל

מאגר מים בארבל

כל כמה זמן אתה מחליף רחפן?

"כשיוצא דור חדש בדרך כלל אחליף את הרחפן שלי. PRO MAVIC היה הרחפן המקצועי המתקפל הראשון בעולם, כולל מצלמה כמובן. הייתי מהראשונים בארץ שרכש אותו, ואז אחרי שנתיים יצא 2 PRO MAVIC – אבל לא כל דגם שמתחלף אני קונה, תלוי בשינויים בכל דגם.

מפעל המלט ברמלה

מפעל המלט ברמלה

חניון אוטובוסים ברמת גן

חניון אוטובוסים ברמת גן

מה מושך אותך דווקא בצילום בעזרת רחפנים?

"אני אוהב גאדג'טים. הטיסה עצמה אהובה עליי והצילומים עם הרחפן נותנים הרגשת דינמיות מטורפת: המיקומים הלא שיגרתיים, זוויות אחרות, חשופות, להסתכלות על העולם". טופז, בניגוד לצלמים אחרים, אוהב גם את שלב העריכה בבית, הפרסום של התוכן. התגובות הטובות גם נותנות מוטיבציה להמשיך.
טופז מעדיף לצלם פריים סטילס מאשר וידאו, "בעידן הרשתות החברתיות, (בענף הצילום ה.ב.), לאנשים אין סבלנות לראות וידאו – הם מדלגים לתמונה הבאה. חקרתי והבנתי שתמונת סטילס תופסת מיד את העין. בצילום, אתה רוצה להעביר אפקט "וואו" שעובר ברגע אל הצופים בתמונה".

חורשת עצים בבתרונות רוחמה

חורשת עצים בבתרונות רוחמה

פרסים ותחרויות מלבד תחרות הצילום לזכר תומר בכר בה זכה:

"אני אוהב להשתתף בתערוכות ותחרויות וקיבלתי הרבה פרסים ותגובות טובות". באפריל 2017 החל לצלם, וכבר באוקטובר 2017 הגיע למקום שלישי בתחרות שנתית של "ויקיפדיה ישראל", מתוך 5000 תמונות. עד היום הוא זוכה בתחרות הזאת כל שנה, גם ב-2020 גם ב-2021 זכה במקום ראשון והגיע למקום שמיני בתחרות העולמית – וזו גם תחרות הצילום הגדולה בעולם, עם 230,000 תמונות שנשלחות.

גם חברת DJI שמייצרת 70% מכל הרחפנים בעולם, ערכה תחרות צילום וטופז זכה במקומות הראשונים בתחרות זו לאורך השנים. הוא זכה גם בתחרויות של קבוצות צילום בפייסבוק, תחרות "עדות מקומית", "טבע מקומי" שהוצגו במוזיאון הארץ ופרסם שלוש כתבות שכתב ב-Ynet עם תצלומים שצילם.

המרוץ לדולפין, זכתה בפרס בתחרות צילום רחפנים בינלאומית

המרוץ לדולפין, זכתה בפרס בתחרות צילום רחפנים בינלאומית

– מה מושך אותך בתחום? עוצמות הריגוש, האם זו התמכרות או תחביב? איך המשפחה מגיבה?

"אחרי חמש שנים של התמכרות לתחום, אני כל הזמן עסוק איפה הצילום הבא, ומחפש מקומות חדשים לאתגר את עצמי. בשנה האחרונה קצת נרגעתי, מצאתי את עצמי קצת פחות יוצא לצלם, ומשתדל פחות לצלם בקיץ החם. בארץ אני אוהב לצלם במצפה רמון ומאוד אוהב לצלם בים המלח, בגלל המצב המשתנה לצערנו של הים. מקום שצילמתי בים המלח – אחרי חצי שנה נראה אחרת לגמרי". בהמשך טופז מתכנן לצלם יותר בעולם – היה באוקטובר בהרי הדולומיטים היפהפיים, מתכנן בפברואר לצלם בלפלנד.
בנות המשפחה של טופז מאד שמחות לטייל יותר בזכות היציאה של טופז לצילומים, הוא גם מצלם את המשפחה, כך שכולן מרוצות.

חוף בים המלח

חוף בים המלח

בולען בים המלח

בולען בים המלח

– האם יש נשים פעילות כצלמות בעזרת רחפן?

"יש מעט נשים בתחום, רק נשים עם רקע בצילום שרואות בצילום עם רחפן כלי נוסף לצילום ונכנסות לתחום מהכיוון הזה. כל מי שנמשך לתחום פשוט אוהב גאדג׳טים, בגלל שזה כיף להתעסק ברחפן כגאדג'ט. זה מושך יותר גברים בדרך כלל. רוב הקונים של הרחפנים מטיסים אותם לתקופה ואז נמאס להם, מוכרים אותם ועוברים לגאדג'ט הבא. אני נכנסתי לתחום חזק וזה מה שבסוף הפך אותי לצלם".

‏- האם זה טרנד? אם לא למה לדעתך?

"צילום בעזרת רחפן זה כבר לא טרנד. כיום כל צלם מוכר מתחזק רחפן, כי הם מבינים את הזווית השונה שזה נותן לצילום. בתחום צילום וידאו לטלוויזיה יש סצינות צילום בעזרת רחפנים בכל סדרה; זוגות שמתחתנים דורשים צילומי רחפן, ועוד".

הר צין

הר צין

המרינה הכחולה באשדוד

המרינה הכחולה באשדוד

– מה טומן לדעתך העתיד לתחום הצילום בעזרת רחפן? איך אתה מתפתח בתחום הצילום?
לאילו מקומות אתה רוצה להגיע עם הרחפן?

לדעתי בעתיד הלא רחוק תחום הצילום בעזרת רחפן יהפוך ליותר ויותר אוטונומי. המחשב כבר ידע מתי, באיזו תאורה ובאיזו זווית הכי טוב לצלם, וזה בעצם יהפוך את הצלם למיותר".

לפני שישה חודשים טופז קנה מצלמת סטילס מקצועית, מספר שזה קצת כמו ללמוד מחדש צילום. יסודות הקומפוזיציה זהים מן הסתם לצילום עם רחפן, אבל כשמצלמים בעזרת רחפן הכל אוטומטי. לעומת זאת, השליטה על הפרמטרים הינה ידנית בצילום במצלמת סטילס (זוית, תאורה, מהירות וכו') ומצריכה חשיבה ותכנון רבים. היתרון הגדול במצלמה הוא שיש יותר מגוון אפשרויות לצלם דברים שלא יכול היה לצלם בעזרת רחפן: אי אפשר לצלם בני אדם מקרוב, לצלם בעיר, אי אפשר לשחק עם חשיפה ארוכה בצילום וכו'.

"כל הזמן שואלים אותי מתי אני הופך את הצילום למקצוע ואני אומר שאיני מעוניין. המחויבות לתוצר וללקוחות פחות מושכים אותי ולכן אני משאיר את הצילום כתחביב, רוצה לצלם בעוד מקומות בעולם וליהנות מכל התהליך. הגעתי למקומות מאוד מאוד יפים כדי לצלם עם הרחפן ואני מתכנן להגיע מלבד ללפלנד, גם למטאורה ביוון ולנורבגיה – לאיי לופוטן בהם יש הרבה שלג וזהו יעד מדהים לצלמים".

היא לא כבדה, היא אחותי, זכתה בפרס בתחרות צילום בפייסבוק

היא לא כבדה, היא אחותי, זכתה בפרס בתחרות צילום בפייסבוק

התמונה העליונה: רוכבי אופניים בחוף בית ינאי, זכתה בפרס בתחרות צילום רחפנים בינלאומית ובתחרות צילום בפייסבוק
לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: