תפריט עמוד

אוכל יווני: המנות המומלצות בטברנות

שתפו:

המטבח היווני הוא פשוט ולא מתחכם, מתאים להפליא לטעם הישראלי, וגדולתו היא בחומרי הגלם המקומיים, הטריים והעונתיים. אז מה תאכלו במהלך ביקור ביוון? ממנות פתיחה מפתות, דרך תבשילי בשר ודגים ועד לקינוחים מתוקים - קבלו מדריך לאוכל יווני שתמצאו בטברנות במקומיות

עודכן 2.9.24

כל מי שהיה ביוון יודע: אוכל הוא חלק בלתי נפרד מחוויית הביקור. השעות הארוכות בטברנות, עם הרבה מנות טעימות, מוזיקה יוונית משגעת ואווירה נינוחה, מהנות לא פחות מהאתרים, הנופים והשווקים. זה נכון כמובן גם במקרה של הפלגת נופש – לצד המזנונים העמוסים בכל טוב באנייה עצמה, כשעוגנים מומלץ לשבת בטברנות מקומיות ולספוג את האווירה היוונית המיוחדת כל כך.

המטבח היווני הוא פשוט ולא מתחכם, ועיקר גדולתו היא חומרי הגלם המצוינים – מוצרים מקומיים, עונתיים וטריים, מהסוג שיוון שופעת בהם: ירקות נהדרים, דגים טריים, בשרים, גבינות, זיתים ושמן זית איכותי. אז מה כדאי לאכול במהלך הביקור ביוון? הנה כמה מאכלים שלא תרצו לפספס:

לקריאה נוספת:

מאזטים: מנות פתיחה

מנות הפתיחה בארוחה יוונית נקראות מאזטים, והכי כיף שלא צריך להתלבט: בדרך כלל, מיד אחרי שמתיישבים לשולחן, יוגשו שלל מנות קטנות, שמטרתן "לפתוח את התיאבון". המאזטים, המוגשים בליווי לחם טרי, משביעים מאוד ולפעמים הם יכולים להוות ארותה בפני עצמה, במיוחד לצמחונים שבחבורה. הנה כמה מאזטים פופולריים:

צזיקי: סלט מלפפונים עם שום, שמיר ויוגורט. כמה פשוט, ככה טעים. מנה מרעננת ביום קיץ חם.

פאבה: "החומוס" של היוונים. ממרח של אפונה צהובה, הכולל לרוב גם בצל סגול, עגבניות ומיץ לימון.

דולמדס: עלי גפן ממולאים באורז (לפעמים בבשר טחון), המוגשים לשולחן עם הרבה לימון.

דולמדס. עלי גפן ממולאים, מהמזטים הכי פופולריים

דולמדס. עלי גפן ממולאים, מהמאזטים הכי פופולריים

טירוקפטרי: ממרח פלפלים קלויים וגבינת פטה, לרוב פיקנטי או חריף.

סקורדליה: ממרח שקדים ושום, לעתים כולל גם תפוחי אדמה, מוגש עם לחם או כמטבל לדגים צלויים.

טרמסלטה: ממרח של ביצי דגים.

סלט יווני (חוריאטיקי): הסלט היווני האמתי שונה מהסלט עם הגבינה הבולגרית שנוהגים להגיש בבתי קפה בישראל. הסלט היווני האותנטי כולל עגבניות, מלפפונים ובצל חתוכים גס, עם קוביות של גבינה פטה וזיתים, בתיבול של שמן זית ואורגנו. למרות שזוהי המנה הכי פשוטה שיש, כשהיא עשויה מחומרי גלם טריים וטובים – אין טעימה ממנה.

עשרה מאכלים שכדאי לנסות ביוון

פפוצקיה: חצילים חצויים ממולאים בבשר וגבינות (יש גם גרסה צמחונית הכוללת גבינת פטה ויוגורט).

סגאנקי: גבינת פטה מטוגנת בשמן עמוק.

דקוס: הגרסה היוונית לברוסקטה – פרוסות של לחם קלוי עם שמן זית, עגבניות מגורדות, עשבי תיבול וגבינה.

בסלט יווני אמתי הירקות חתוכים גס ומתובלים בשמן זית ואורגנו

בסלט יווני אמתי הירקות חתוכים גס ומתובלים בשמן זית ואורגנו

מרקים ותבשילי ירקות

פסולאדה: מרק שעועית סמיך ועשיר בתוספת ירקות.

פאקיס: מרק קטניות (בעיקר עדשים) סמיך, מתאים במיוחד לימים קרים.

בריאם: הגרסה היוונית לרטטוי – תבשיל קדרה של ירקות צלויים.

ימיסטה: עגבניות ו/או פלפלים ממולאים באורז או בבשר.

לחנו דולמדס: עלי כרוב ממולאים, המילוי יכול להיות צמחוני (אורז) או בשרי (בשר טחון). לעיתים מוגשים עם רוטב לימוני.

ספנקוריזו: תבשיל אורז עם תרד, עלים ירוקים ועגבניות.

ימסיטה - עגבניות ממולאות באורז

ימסיטה, עגבניות ממולאות באורז

היישר מהתנור

מוסקה: המנה היוונית הכי מוכרת – שכבות של פרוסות חציל, בשר טחון, עגבניות ופרוסות תפוחי אדמה, כשמעל יש רוטב בשמל.

פסטיציו: הגרסה היוונית ללזניה – שכבות של פסטה קצרה עם בשר טחון ברוטב עגבניות ובשמל. מגיע גם בגרסה צמחונית, עם גבינות במקום בשר.

סריקופיטקיה: מאפה ממולא בגבינת כבשים, מטוגן בשמן זית.

ספנקופיטה: מאפה פריך במילוי גבינות ותרד.

מוסקה - שכבות של חצילים, בשר, תפוחי אדמה ורוטב בשמל

מוסקה, אחת המנות הקלאסיות במטבח היווני

בשרים ודגים

הבשר הפופולרי ביוון הוא כבש או טלה וגם העוף פופולרי למדי. בטברנות באיים או באזורי החוף מנות דגים פופולריות במיוחד.

סובלקי: אחת המנות היווניות הכי מוכרות ופופולריות, בעיקר כמזון מהיר. הגרסה המקומית לפרגיות שלנו – נתחי בשר (לרוב כבש) הנצלים על שיפודים ומוגשים בצלחת או בפיתה.

קפטדקיה: כדורי בשר מטוגנים, מתובלים באורגנו ובמנטה.

סוזוקאקיה סמירנייקה: קבבונים מתובלים, מבושלים ברוטב עגבניות.

סובלקי, אחת המנות הפופולריות ביותר במטבח היווני, לעיתים מוגשת בפיתה כאוכל רחוב

סובלקי, אחת המנות הפופולריות ביותר במטבח היווני, לעיתים מוגשת בפיתה כאוכל רחוב

פאידקיה: צלעות כבש בגריל.

קטציקי למונטו: קדרת טלה ברוטב לימוני חמצמץ.

מוסחרי קוקינסטו: בשר עגל מבושל ברוטב של עגבניות ויין אדום.

דגים ומאכלי ים: בטברנות של איי יוון וכן במסעדות באזורי חופים תמצאו תמיד דגים טריים שנתפסו באותו יום. לרוב הדגים מוגשים בשלמותם, על הגריל או בתנור, עם פלח גדול של לימון לצדם. שימו לב: דגים טריים יופיעו בתפריט כמנה מתחלפת, ללא מחיר קבוע, כי אין לדעת מראש מה הדייג יעלה בחכתו. אם אינכם שומרים כשרות, יתכן שתרצו לטעום מנות נוספות מהים, כמו שרימפס סגנקי – חסילונים ברוטב של עגבניות, שום ואוזו, או תמנון, המוגש צלוי בגריל או בתוך תבשיל של עגבניות, שום ועשבי תיבול.

שרימפס סגנקי. אפויים בעגבניות, שום ואוזו

שרימפס סגנקי. אפויים בעגבניות, שום ואוזו

ומה לקינוח?

הרבה מהקינוחים היווניים מוכרים לנו, דוגמת חלבה, בקלוואה וקדאיף. הקינוח הכי פשוט, ויש שיגידו הכי טעים – יוגורט סמיך ועשיר טעמים המוגש עם ריבת פירות ביתית. אם בכל זאת תרצו להתענג על משהו בצקי, מתוק ועתיר קלוריות, הנה כמה אפשרויות:

בוגאצה: מאפה העשוי משכבות של עלי פילו עם מלית של גבינה מתוקה וסולת, ומעל הכל – מי ורדים.

פורטוקלופיטה: עוגת תפוזים רכה הנאפית עם קינמון ויוגורט.

לוקומדס, הסופגניות היווניות המזוגגות בדבש

לוקומדס, הסופגניות היווניות המזוגגות בדבש

גלקטובוריקו: פאי מבצק פילו ומילוי של פודינג סמיך.

לוקומדס: סופגניות מבצק שמרים עם זיגוג של דבש.

בתיאבון!

המנזרים התלויים של מטאורה

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: