מה עושים בעת שהמלחמה עדיין מתחוללת במלוא קצפה, מדרום ומצפון, וגם אצלינו פנימה? מקור נחמה מסוים יש בשינוי
התקופה שבה אנו נמצאים, לא פשוטה, בלשון המעטה. מלחמות, חשבנו בתמימות, זמנן עבר, וכל מה שנותר לנו זה לחיות. מה רע כאשר יש לך את כל העולם על כף היד, אינטרנט, טלפון נייד, וכעת גם בינה מלאכותית. אלא שבימים האלה, כשהדברים הללו נכתבים, המלחמה עדיין מתחוללת במלוא קצפה, מדרום ומצפון, וגם אצלינו פנימה. השקט והשלווה רחוקים, והאושר חמקמק.
מה עושים בתקופה הזאת? איך מתנהגים? איך שומרים על עצמנו וממשיכים הלאה? לכל אחת ואחד מאתנו יש תשובות, אולי חלקיות אולי זמניות, אבל פתרונות משלו. מקור מסוים של עידוד ניתן למצא בשנוי, אם תרצו, בעובדה הפרוזאית שהכל משתנה, כל הזמן.
מי שקידם את הרעיון הזה היה הרקליטוס – פילוסוף יווני מהמאה ה-6 לפנה"ס. מיוחסת לו אותה אמרה קלסית הטוענת כי אין דבר קבוע בעולם מלבד השינוי עצמו. בימים הללו, אפשר אולי לפרשה כך: התקופה הקשה הזאת שבה אנו נמצאים אינה יכולה להימשך לעד. בדיוק כפי שהכל משתנה בטבע, גם חיינו ישתנו. ישתנו לאן? זו כבר שאלה אחרת.
לחצו לסרטון וידאו
האם תראו את הכישלון הנורא הזה רק כהשפלה, או תבוסה מרה? או גם הזדמנות לצמוח?
לעיין במילים ומשפטים שמגיעים אלינו מן העבר, ונושאים עימם חוכמה וניסיון חיים של אנשים נבונים שחיו בעולם של פעם – שהיה סבוך ומורכב לא פחות, הינו תמיד רעיון טוב. בהמשך לכך, חשבתי שזה הזמן המתאים להוציא לאור ולשתף את הקוראות והקוראים באוסף ציטטות ייחודי – כך אני מאמין, שליקטתי בפינצטה בשנים האחרונות. יש בהן, אני מאמין, משהו מכוון ומרגיע. עוד אחזור לכך.
ציטטה טובה היא חוכמה מכונסת במשפט קצר עם פאנץ' ליין. לא פעם, היא עומסת בתוכה ניסיון חיים ומסורת של מאות ואלפי שנים; היא מרשימה, מאתגרת, מתריסה ומפיחה רוח חיים בסביבתה. היא גם מציעה פתרונות ומפייסת. ומי מאתנו לא נזקק לעיתים למלים טובות ומנחמות.
אפיקטטוס, פילוסוף שחי כמה מאות שנים אחרי הרקליטוס הציע דרך משלו, להתבונן ולעכל את אורחות החיים. הציטטה הבאה מיוחסת אליו: אנשים אינם מוטרדים מהדברים עצמם, אלא מהשקפותיהם על הדברים". האמרה המופלאה הזאת מניחה כי הפרשנות האישית שלנו לדברים, היא זו שקובעת את היחס שלנו לאירועים. אם למשל אתם חווים כישלון נורא, זה לא מה שמטריד אותכם, אלא הדרך שבה אתם תופשים את הקטסטרופה הזאת. האם תראו זאת רק כהשפלה, או תבוסה מרה? או גם הזדמנות לצמוח?
ביקשתי מכלי מתקדם של בינה מלאכותית "לתת מבט" באמרות החוכמה האנושיות הללו, ולתת להם פירוש משלה.
הציטטות שאספתי נוגעות בתחומי חיים שונים, החל מעצות פרקטיות בענייני נפש, אהבה והאבחנה בין אמת ושקר, וכלה, בענייני טכנולוגיה, אינטרנט ועתיד. וזה לא הכל. ביקשתי מכלי מתקדם של בינה מלאכותית "לתת מבט" באמרות החוכמה האנושיות הללו, ולתת להן פרוש משלה; במקרה זה, פירוש ויזואלי בצורה של תמונה.
קיבלתי, לצד משפטי החוכמה האנושיים, שורה של תמונות מרהיבות מעולם אחר. אחר כך, הוספתי גם הערות משלי, והתוצאה: אלבום מרתק ומפתיע, שאיננו רק בחזקת מורה דרך עדכני לחיים המודרניים, אלא גם שיתוף פעולה מרגש בין אדם למכונה.
——
המדריך לחוכמה אנושית: כל הפרטים, המילים והתמונות נמצאים כאן.
קישור לגיוס המונים לספר https://headstart.co.il/project/80742
עמי בן בסט – סופר, בלוגר, צלם ומרצה בנושא חדשנות ויצירתיות. אסטרונום חובב. ספרי עוסקים בתחומי מדע, פילוסופיה ותרבות. אני ספקן ושוחר קצוות. סקרן על סף האובססיה.