תפריט עמוד

עונה מומלצת: חורף או אביב, כשהכל מוריק והטמפרטורות נמוכות יחסית. בסוף ינואר ותחילת פברואר בולטת באזור פריחת הכלניות האדומות

התאמת המסלול: לכל המשפחה

קושי המסלול: קל

מפת סימון שבילים: "מישור חוף הנגב (הנגב המערבי)", מפה מס' 13

הגעה מהמרכז: נוסעים דרומה בכביש מס' 40 עד צומת בית קמה. בצומת פונים ימינה בכביש מס' 293. כעבור כשני קילומטרים וחצי פונים צפונה (ימינה) בכביש מס' 334 "דרך ארץ הבתרונות", לעבר רוחמה ושדרות. כעבור שישה קילומטרים נגיע אל פניה ימינה שמשולטת בחום – "בתרונות רוחמה". השביל מתפתל בין הגבעות, נצמד לגדר המזרחית של קיבוץ רוחמה, ופונה מזרחה. בקטע זה חולפת הדרך בשוליה הצפוניים של שמורת הטבע וניתן להשקיף ממנה על הבתרונות. סביב נקודת התצפית אפשר לעצור ולצאת להליכה רגלית.

אם נגיע לכאן בעונה הנכונה, מובטחים לנו מרחבים מופלאים וצבעוניים. בשמורה אין שבילים מסומנים, ולכאורה אפשר להלך בה בחופשיות, אך חשוב מאוד להקפיד ולא לרדת מהשבילים כדי לא לרמוס את הצמחייה.

גבעות רוחמה הן שריד של רכס הכורכר המזרחי ביותר במישורי הנגב המערבי. האזור כולו מכוסה באדמת לס רכה הנאטמת למים לאחר הירטבותה. מי הסחף ממוטטים את אדמת הלס שבשולי הערוצים וגורפים את העפר, דבר היוצר את התופעה האופיינית לאזור הקרויה בתרונות. ייחודה של שמורת רוחמה הוא בכך שבשיאי הגובה באזור נחשף רכס הכורכר שבכל יתר המקומות מכוסה על ידי שכבת לס עבה. סוג הקרקע הייחודי מאפשר מפגש נדיר בין חברות צומח שונות, וכך נוצרים מינים בוטניים רבים ומגוונים.

רוב הצמחים בשמורה הם צמחי בתת הספר הים-תיכונית, למשל – קורנית מקורקפת (אחד ממרכיבי הזעתר) ומרוות שונות. בעונת הפריחה (חודש פברואר) עוטה האזור מרבדי פריחה אדומים של כלניות (ובעקבותיהן נוריות אסיה). על הכלניות מתווספים פרחי בר רבים – סביונים, מצליבים ופרפרניים רבים ופרחים נדירים יותר כגון: צבעוני ההרים, אירוס ארצישראלי, דבורניות וסחלבים. כשהקיץ נראה בפתח מתכסים חלקים בשמורה במרבדי חרציות המציינות את ראשיתה של עונת היובש. על רכס הכורכר גדלה צמחייה מגוונת הכוללת שיחים רב-שנתיים רבים שחלקם מגיעים מאזורי הנגב המדבריים. למשל, מיתנן שעיר ושמשון השלחופות.

ראוי לציין כי בעלי רכבי שטח יכולים להמשיך צפונה בדרך שמסומנת באדום, לעבר שמורת פורה והלאה עד אזור תל חסי. משמורת בתרונות רוחמה נשוב על עקבותינו בחזרה אל כביש מס' 334 ונפנה בו מערבה (ימינה), לעבר קיבוץ רוחמה.

במתכונתה הנוכחית הוקמה רוחמה בשנת 1943, אך קדמו לכך שלושה ניסיונות היאחזות שהחלו עוד בשנת 1911 (כחווה חקלאית, שאדמותיה נרכשו עשרים שנה קודם לכן). גם ניסיונות ההיאחזות המאוחרים יותר נכשלו. כמו נקודות דרומיות אחרות, לאחר הקמתה הפכה רוחמה לבסיס חשוב להתיישבות היהודית בנגב וממנה יצאו צוותי התיישבות במבצע 11 הנקודות באוקטובר 1946. במלחמת העצמאות עמד הקיבוץ במצור מצרי ממושך וחולץ במבצע "אבק". אבק הוא פרס ניחומים בו זוכה כל מי שמאחר ומגיע בתום עונת הפריחה.

מפת איזור בתרונות רוחמה:

באדיבות עמוד ענן והמרכז למיפוי

באדיבות עמוד ענן והמרכז למיפוי

לקריאה נוספת:

בתרונות רוחמה
השטחים מסביב קיבוץ רוחמה, הישוב העברי הראשון שהוקם בנגב, הוכרזו כשמורת טבע. יפה לטייל בבתרונות רוחמה כל השנה, ובמיוחד בחודש פברואר, כשהאזור מתכסה במרבדי כלניות מרהיבים

צילום: שאטרסטוק

 

לטייל עם אופניים בנגב

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: