תפריט עמוד

בעקבות הבניינים המכוערים בעולם

שתפו:

בניין משרדים בצורת סל קלוע ובניין שמשלב את כל הקלישאות המודרניות הם רק שניים מהבניינים שנבחרו כמכוערים ביותר בעולם. תשפטו בעצמכם

פורסם 26.2.14

יופי הוא עניין של טעם. זה נכון בתחומים רבים של החיים, ודאי בתחום האדריכלות. קחו לדוגמה את הבניין של חברת לונגברגר באוהיו. בעלי החברה, שמתמחה בייצור סלים מרצועות עץ מייפל אדמדמות, לצד אביזרי נוי נוספים לבית, ביקשו להקנות למטה החברה מראה ייחודי שירמז על מוצריה. התוצאה: בניין משרדים בן שבע קומות, 9,000 טון של פלדה ובטון, בצורה של סלסלה ענקית. מכיוון שאוהיו, שם נמצא הבניין הזה, ידועה בחורפיה הקשים, בתוך הידיות הדקות שמעל הגג הוכנסו גופי חימום כדי למנוע מהן לקפוא. המבנה הזה, שיש שיגידו עליו כי הוא גאוני, נמצא ברשימת הבניינים המכוערים ביותר בעולם, שהרכיבו אדריכלים ומעצבים מתחומים שונים, ואשר התפרסמה במגזין התיירות האמריקאי טרוול אנד ליזר. הביקורת שהוטחה בבית לונגברגר התייחסה לעוברים ושבים שרואים מול עיניהם את מה שכונה ברשימה "הסל של כיפה אדומה" בכל פעם שהם חולפים בסביבה. ומה הלאה, שואלים המבקרים את האדריכל שתכנן את הבניין הזה, חברת רהיטים שתמקם את משרדיה בתוך ספה ענקית בת עשר קומות?

בניין פורטלנד באורגון. כמה וכמה סגנונות אדריכליים הנפוצים בבנייה ציבורית לכדי בלילה לא ברורה של מודרניות

עוד ברשימת הבניינים המכוערים – בניין פורטלנד באורגון. זהו בניין משרדים ממשלתי בן 15 קומות, שמערב כמה וכמה (ועוד כמה) סגנונות אדריכליים הנפוצים בבנייה ציבורית לכדי בלילה לא ברורה של מודרניות: שורות-שורות של חלונות קטנים ורבועים, קירות מזכוכית כחולה שמשקפת את הסביבה, חזית בולטת בצבע שונה משאר קירות הבניין, עמודי אבן מרשימים בכניסה לבניין. אין רע בכל אחד מהמרכיבים הללו, אבל למה להעמיס את כולם על בניין משרדים אחד?

הספרייה הציבורית של שיקגו. בלגן ויזואלי

עירוב סגנונות אפשר למצוא גם בספרייה הציבורית של שיקגו ע"ש הרולד וושינגטון. לא קל לתאר את הבניין הזה, וקשה להתבונן בו: בלגן ויזואלי הכולל אזכורים ניאו-קלאסיים, קירות של לבנים אדומות, גג מזכוכית ופלדה שמעוטר בכרכובים ענקיים מצועצעים להפליא, ובנוסף, הפרופורציות שלו גורמות לאי נוחות. "הבניין הזה נתקע ללא תקווה בתקופה הפוסט מודרניסטית", אומר עליו האדריכל פיטר קוליופולוס.

בניין השירות החשאי בלונדון. עוגת חתונה משנות ה-80

אמנם לארצות הברית יש מקום של כבוד ברשימת הבניינים המכוערים, אבל יש גם ייצוג נאה של מדינות נוספות. כך, למשל, בניין השירות החשאי בלונדון. הביקורת המוטחת בו מציינת שהוא נראה כמו עוגת חתונה משנות ה-80 ומוסיפה שג'יימס בונד היה מוצא בו לא מעט מקומות מחבוא: גושי בטון מזדקרים אל על, עמודים עגולים שמובילים לשום מקום, אריחי זכוכית סתמיים. להגנתו טוען האדריכל הבריטי טרי פארל שעיצב את הבניין הזה, שמסיבות של ביטחון שדה הוא נאלץ לוותר על חלונות לטובת עמודי בטון שמסתירים מאחוריהם מצלמות מעקב. מחברי הרשימה מתייחסים לטענות האלה בספקנות.

מלון ריוגיונג. תקוע כעצם זר ומוזר בקו הרקיע של פיונגיאנג

את הבניין הבא יש סיכוי טוב שלא תזכו לראות בזמן הקרוב. מלון ריוגיונג תקוע כעצם זר ומוזר בקו הרקיע של פיונגיאנג, בירת קוריאה הצפונית. המלון גבוה בהרבה מסביבתו, ומשני צדדיו יורדות מעין כנפיים בזווית חדה של 75 מעלות. הממשלה החליטה לבנות את המלון הענקי והסופר-מודרני הזה, ובו 3,000 חדרים, כקריאת תגר נגד ענף התיירות המשגשג של קוריאה הדרומית, האויבת המרה שמעבר לגבול. אלא שהמימון הממשלתי נגמר לפני שהפרויקט הושלם, ובמשך שנים ארוכות הוא עמד כשלד. אומרים שהבושה היתה כה גדולה עד שבתמונות רשמיות נהגו למחוק את הבניין הלא גמור בעזרת תוכנת פוטושופ. אבל סוף טוב הכל טוב (או שלא) ובשנה האחרונה העבודה עליו התחדשה.

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: