המשחקים האולימפיים של העולם העתיק התקיימו בעיר אולימפיה, אחד האתרים ההיסטוריים החשובים של יוון, שנמצאת בעמק אלפיוס, במערב חצי האי פלופונס. ביקור באתר הארכיאולוגי של אולימפיה יכול להביא להתרוממות נפש של ממש. לשם כך דרושות שעות אחדות לשיטוט רגוע בין שרידי העיר העתיקה, ורצוי בעונה שאינה שוקקת תיירים. העיר נחפרה לראשונה על ידי הארכיאולוגים במאה ה-18, וחפירות נרחבות התקיימו במקום בסוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20. החפירות אימתו את המסורת הספרותית ואת תיאוריו של פאוזניאס, שהיה טייל וסופר, וכתב במאה ה-2 לספירה את ספר התיירות הראשון, "מורה דרך בהלאס", בו תאר בפירוט את בנייניה של אולימפיה ואת הטקסים והתחרויות שהתקיימו בה. המבנים שנתגלו בחפירות נחלקים לשתי קבוצות עיקריות: במרכז האתר נמצא המתחם המקודש ובו מקדש זאוס, המקדש המרכזי והחשוב של אולימפיה, ומקדש הרה (אשתו של זאוס). מחוץ למתחם המקודש נמצאו 12 בתי אוצר, בהם רוכזו המתנות שהביאו נציגי המדינות היווניות השונות שהשתתפו במשחקים, וכן מבני הספורט – הגימנסיון (בית הספר לספורט), הפַלֶסטרה (זירת אימוני היאבקות) והאיצטדיון שנשאר במצב טוב. ממגרש מרוצי הכרכרות לא נותר דבר. נתגלתה כאן גם סדנתו של הפסל הקלאסי המפורסם פידיאס, אשר יצר את פסל הזהב של זאוס האולימפי – אחד משבעת פלאי עולם. גם ספלו האישי של פידיאס התגלה בין השרידים, והוא מוצג – לצד פסלים יפים במיוחד וממצאים נוספים – במוזיאון אולימפיה שנמצא מעבר למגרש החניה. מומלץ לרכוש כרטיס משולב לאתר ולמוזיאון.
אחת האגדות מספרות על מלך העיר פיזה (זו שבפלופונס, ולא זו שבאיטליה) אוֹינוֹמַאוּס, בנו של ארס, אל המלחמה. למלך היתה בת יפהפייה בשם היפודאמיה (פירוש השם: מאלפת סוסים). אוינומאוס האמין בנבואה שמותו יבוא עליו מיד חתנו, בעל ביתו. רבים היו המחזרים שבאו לבקש את ידה של היפודאמיה. כדי להתחמק מן הנבואה, כשהופיע מחזר, הזמין אותו המלך להתחרות במרוץ מרכבות. אם ינצח המחזר, הוא יזכה בהיפודאמיה. אם המלך ינצח, דינו של המחזר מוות. אוינומאוס ערך 13 מרוצים ו-13 מחזרים נפלו חלל מדקירות כידונו. עד שהגיע המחזר ה-14, פֶּלוֹפֶּס (על שמו קרוי חצי האי פלופונס). הוא היה אמיץ לב וערמומי והוא אף זכה באהבתה של היפודאמיה. לפני התחרות השביע פלופס את מירטילוס, רכבו של המלך, לעזור לו לנצח במרוץ והבטיח לו תמורת עזרתו את חצי המלכות (ולפי גרסה אחרת הובטח לו לילה עם היפודאמיה). מירטילוס הסכים. לפני המרוץ שחרר מירטילוס את צירי מרכבת המלך, מרח אותם בשעווה והחזיר למקום. במהלך המרוץ נמסה השעווה, הגלגלים גלשו מציריהם, המלך נפל ממרכבתו ונדרס למוות ע"י הסוסים. פלופס התחתן עם היפודאמיה וירש את הממלכה. רק מירטילוס המסכן לא זכה בפרס המובטח שכן פלופס זרק אותו לים. לזכר הניצחון קבע פלופס חגיגות באולימפיה, שנמצאה בתחום ממלכתו. מרוצי המרכבות היוו חלק חשוב בהן.
איך התנהלו המשחקים? "מזהירה תהיה תהילתו של זה, שזכה במשחקים האולימפיים אך למשחקים האולימפיים היתה חשיבות נוספת מלבד הספורט. ההתכנסות הגדולה (שיש המעריכים אותה ב-50 אלף איש) נתנה הזדמנות לאנשי רוח – סופרים, פילוסופים ואמנים – להפיץ את דעותיהם ולהציג את פרי עטם. ידוע לנו, למשל, שסוקרטס, דמוסתנס ואחרים היו מבקרים קבועים במשחקים האולימפיים. פיתגורס ניצח באחת האולימפיאדות בתחרות אגרוף, ונותרו לנו עבודותיהם של אמנים שהנציחו את המשחקים על גבי כלי חרס.
שלום אולימפי בסך הכל חזרו ונשנו המשחקים האולימפיים של העולם העתיק 293 פעמים, במשך 1169 שנים עד שחוסלו על ידי הקיסר הביזנטי תיאודוסיוס במאה ה-4 לספירה.
באפריל 1896 נערכו באתונה "המשחקים האולימפיים הראשונים של העת החדשה". אך גם הפעם, כמו בעת העתיקה, נתקל רעיון השלום האולימפי בקשיים כאשר קשה היה להפריד בין ספורט לפוליטיקה. המשחקים האולימפיים של העת החדשה שזורים בפוליטיקה מאז ראשיתם ויש לכך דוגמאות רבות כמו עריכת משחקים אנתרופולוגים שנועדו להוכיח את עליונות האדם הלבן באולימפיאדת סנט לואיס בשנת 1904, דרך החרמת המשחקים על ידי אישים ומדינות או הרחקת מדינות מהמשחקים כעונש, למשל אחרי מלחמות העולם. ניצול האולימפיאדה למטרות תעמולה על ידי הנאצים, מתקפת הטרור על הספורטאים הישראלים באולימפיאדת מינכן בשנת 1972 והרשימה עוד ארוכה. מפתיע אולי לגלות כי המשחקים בברצלונה בשנת 1992 היו הראשונים מזה תקופה ממושכת שלא היה בהם שום חרם מסיבות פוליטיות. בקווי היסוד של האמנה האולימפית כתוב: "אולימפיזם, או הרעיון האולימפי, הוא השקפת עולם המשלבת בצורה מאוזנת את כל תכונות הגוף, הרצון והמחשבה, וזאת על ידי שילוב בין ספורט לתרבות ולחינוך. הרעיון האולימפי שואף ליישם אורח חיים המבוסס על אושר הנובע מתוך מאמץ, על מתן דוגמה אישית ועל כיבוד העקרונות הבסיסיים של המוסר. מטרת הרעיון האולימפי היא להעמיד בכל מקום את הספורט לשירות ההתפתחות ההרמונית של האדם, במטרה לעודד את הקמתה של חברה הדוגלת בשלום תוך שמירה על הכבוד האנושי". |
האולימפיאדה היא סיבה נהדרת לחזור אחורה, אל הימים בהם נולדו המשחקים האולימפיים ביוון העתיקה. על הקשר בין אלים, אחווה וספורט וההבדלים בין אז לעכשיו פורסם 29.7.12 |
המנזרים התלויים של מטאורה
תגובות
תגובות
Array
(
[area] => WP_Term Object
(
[term_id] => 545
[name] => דרום יוון
[slug] => %d7%93%d7%a8%d7%95%d7%9d-%d7%99%d7%95%d7%95%d7%9f
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 545
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 542
[count] => 45
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [country] => WP_Term Object
(
[term_id] => 542
[name] => יוון
[slug] => greece
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 542
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 551
[count] => 351
[filter] => raw
[term_order] => 0
) )
חח הגיב:
חה זבל של אתר