כולנו שמענו על הקרחונים הנמסים ועל ההשפעה ההרסנית שתהיה להיעלמותם, אז לפני שהקטבים נמוגים להם באלגנטיות לתוך הים, יצאנו לטיול פרידה מאזור החוג הארקטי. מעבר לסיפור רומנטי על טבע פראי שהולך ונעלם, זהו אזור עוצר נשימה ביופיו, שאינו דומה לשום מקום אחר בעולם.
אחד המקומות הטובים ביותר לראות את עושר הטבע הצפוני, אולי ברגעיו האחרונים, הוא ארכיפלג סוואלברד (Svalbard, החוף הקר), המוכר יותר בשם שפיצברגן (Spitzbergen, ההרים המחודדים). תיירות משמעותית לאזור, השייך לנורווגיה, החלה רק בשנות השמונים של המאה שעברה, בתולי למדי במושגים של עולם הטיולים.
הארכיפלג מורכב משלושה איים ראשיים (שפיצברגן הוא הגדול בהם והיחיד שמיושב באופן קבוע), איים קטנים יותר, ואיים קטנים מאוד עד שהם נראים יותר כמו קוביות קרח צפות… בסך הכל, פזורים כאן מאות איים, ששטחם הכולל כ-63,000 קמ"ר, בערך פי שלושה משטחה של ישראל. כארבעה חודשים בשנה השמש זורחת 24 שעות ביממה ("שמש חצות"), ובחורף היא אינה עולה כלל. האיים הצפוניים ביותר נמצאים מעבר לקו רוחב 80, כפסיעה מהקוטב הצפוני. הציידים באים
העושר הטבעי של האזור משך לכאן את ציידי הלווייתנים האירופים. לא רק הם הגיעו לכאן בהמוניהם – את מקומם של הציידים הרוסים, שעזבו במאה ה-19, החליפו ציידים נורווגים, שנהנו משלל רב של דובי קוטב ושועלים ארקטיים. הטבע הייחודי משך גם משלחות של חוקרים, דבר שהצריך להסדיר את ענייני המנהל של האיים. וכך, ב- 1920 נחתמה אמנת שפיצברגן, שהכירה בריבונות של נורווגיה על הארכיפלג.
בשנות העשרים התרחשו כמה אירועים משמעותיים בחקר האזור. כך, למשל, ב-1926 החוקר הנורווגי רואלד אמונדסן והטייס אומברטו נובילה היו הראשונים שהצליחו לחלוף מעל הקוטב הצפוני בספינת אוויר וגילו ממצאים מדעיים ראשונים מסוגם על הטבע באזור. כשנתיים לאחר המסע המוצלח, יצא אמונדסן לחיפושים אחר נובילה, שנעדר בעקבות טיסה מעל הקוטב, ולא חזר. נובילה נמצא לבסוף בחיים, אך שברי מטוסו של אמונדסן נמצאו באזור מאוחר יותר באותה שנה. בהמשך, הפרה את שלוות העד של כלבי הים ואיילי הצפון מלחמת העולם השנייה, כשהפצצות הגרמנים הגיעו גם לכאן.
התיירים מגיעים
ההפלגה ההיקפית נמשכת שמונה עד עשרה ימים, כשבכל יום יורדים בסירות גומי לסיורים בחופים. בקיץ האיים מכוסים במרבדי פריחה נמוכה, ואפשר לראות ולהרגיש את הטבע המתפרץ בעונה הקצרה שיש לרשותו. הסיכויים לפגוש דובי קוטב טובים למדי, וכל ירידה לחוף מחייבת סיור מקדים ומלווים חמושים. הטורף היבשתי הגדול בעולם הוא גם סקרן גדול, ולכן יש לנקוט באמצעים הנדרשים כדי לוודא שהמפגשים איתו לא יהיו קרובים מדי…
אז מה מחכה לנו בשפיצברגן? ניבתנים רובצים על החוף. גם אותם פוגשים במהלך טיול בשפיצברגן הנורווגים שומרים על הטבע באזור בעיקשות קפדנית ומרשימה, אבל על ההשפעה העולמית של שינויי מזג האוויר הם פחות שולטים… אם קצב המסת כיפת הקרח ימשיך להתגבר, הראשונים שיפגעו מכך אנושות הם הניבתנים הענקיים ודובי הקוטב, אשר מחקרים קובעים כי רוב אוכלוסייתם עלולה להיכחד עד שנת 2050. אז איך אמרנו, טיול פרידה? קצת עצוב לחשוב על זה כך, אבל למרבה הצער כל הסימנים מעידים שכבר בשנים הקרובות ילכו ויצטמצמו באופן משמעותי ההזדמנויות לצפות בתופעות הטבע הייחודיות וביצורים המופלאים הללו. |
שייט בארכיפלג סוואלברד, המוכר יותר בשם שפיצברגן, הוא לא רק מפגש עם טבע פראי מהיפים שתראו אי פעם, אלא באופן מסוים גם מסע פרידה מהחוג הארקטי לפני שהקרחונים ייעלמו פורסם 4.12.15 |
נורווגיה: מקומות מופלאים
Array
(
[continent] => WP_Term Object
(
[term_id] => 551
[name] => אירופה
[slug] => europe
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 551
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 0
[count] => 3868
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [country] => WP_Term Object
(
[term_id] => 608
[name] => נורווגיה
[slug] => norway
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 608
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 551
[count] => 63
[filter] => raw
[term_order] => 0
) )