סיפור האהבה שלי עם איטליה התחיל בפירנצה, לשם הגעתי בגיל 27 לאחר שנים של חלומות באיטלקית. ניסיונותיי ללמוד איטלקית בישראל כשלו ואת קורס האיטלקית הרציני הראשון שלי עשיתי באחד מבתי הספר הפרטיים בעיר הרנסנסית המפוארת. חייתי במרכז העולם. את הליכות הבוקר שלי התחלתי בחציית הפונטה ווקיו, הגשר המפורסם, וסיימתי בפיאצאלה מיכלאנג'לו הגבוהה, ואת רוב שעות היום הקדשתי, כמובן, ללימוד השפה המקומית. כך חלפו להם שלושה חודשים של חלום והנה הגיע הרגע לארוז מזוודה ולחזור לארץ הקודש. נשארתי עם טעם של עוד, ומהר מאוד מצאתי את עצמי מחפשת את הדרך חזרה לאיטליה. על אהבה כזאת גדולה לא מוותרים כל כך בקלות.
לפרוג'ה (Perugia) הגעתי בגפי בעיצומו של קיץ לוהט, בשעת לילה מאוחרת. למחרת יצאתי מחדרי השכור והלכתי לאיבוד בין חומות העיר, ברחובות הצרים והציוריים שמזמינים למסע מופלא בזמן, בין בניינים עתיקים, כנסיות מפוארות, פינות חמד קסומות ועקבות של עמים נכחדים. פרוג'ה, בירת חבל אומבריה, נבנתה על ידי האטרוסקים, עם עתיק שהגיע לאיטליה בערך במאה העשירית לפני הספירה ושורשיו המדויקים עדיין אינם ידועים. נקודת המוצא לסיור בעיר היא רחוב קורסו ואנוצ'י (Corso Vannucci), לב ליבו של המרכז העתיק. הרחוב ההומה ורחב הידיים מציע אין ספור הפתעות וחוויות, כמו ארמון דיי פריורי (Palazzo Dei Priori) המרשים, שבקומותיו העליונות נמצאת הגלריה הלאומית של אומבריה. בגלריה מוצגים ציוריהם של גדולי ציירי האזור מהמאה ה-13 ועד המאה ה-19. הגלריה היא בעלת שם עולמי, אוצר של ממש. לאחר מכן נוכל לשבת על ספסל בפיאצה איטליה, לא לפני שקנינו גביע גלידה בגלידריית ונטה, אחת מהטובות בעיר (כתובת: Piazza Italia 20).
האזור כולו שופע מסעדות ובתי קפה. אם בארוחת צהריים חשקה נפשנו נוכל לסעוד את ליבנו באוסטרייה דל טורנו (Osteria Del Turenno), מקום נפלא וביתי המציע מגוון רחב של מאכלים מקומיים במחירים אטרקטיביים. בביקורי הראשון במקום בחירת המנה הייתה כה קשה עד שנאלצתי לחזור שוב ושוב על מנת לטעום דברים חדשים. פשוט ללקק את האצבעות (כתובת: Piazza Danti 16) את האספרסו והעוגה נשתה ונאכל בסנדרי (Sandri), בית הקפה העתיק של פרוג'ה. קצת קטן וצפוף וגם בלי שירותים, אך בהחלט שווה טעימה (כתובת: Corso Vannucci 32).
בסיורנו בעיר נעבור דרך לא מעט שערים, בין שעריה החשובים של העיר נמצא את פורטה מארציה (Porta Marzia) ואת ארקו אטרוסקו (Arco Etrusco), שני שערים אטרוסקיים אוטנטיים שנותרו בעיר. שער מארציה, שנבנה במאה השלישית לפני הספירה, ממוקם לא רחוק מהמרכז העתיק של העיר והוא נגלה לעיננו במלוא הדרו. כדי להתבונן בארקו אטרוסקו נצטרך לצעוד מעט לכיוון פיאצה גרימאנה (Piazza Grimana), שם נוכל למצוא גם את ארמון גאלנגה (Palazzo Gallenga), בניין מפואר ומרשים, מקום מושבה של אוניברסיטת הזרים של פרוג'ה. ואם בשערים עסקינן, לא נוכל בשום פנים ואופן להתעלם מפורטה טראזימנה (Porta Trasimena). שער טראזימנה הוביל בעת העתיקה את הדרך לאגם טראזימנו היפה והקסום שגם בו חובה לבקר. לכל שער משעריה הרבים של פרוג'ה יש סיפור משלו, סיפור מעניין ומרתק שרק מעצים את חשיבותה של העיר.
בפיאצה 4 בנובמבר נמצא את המזרקה הגדולה (Fontana Maggiore) שנבנתה במאה ה-13. התבליטים השונים שמעטרים אותה מפיחים בה רוח חיים וגורמים לתיירים ולמקומיים כאחד לעצור ולחקור אותה שוב ושוב מכל כיוון אפשרי. אותה מזרקה הפכה ברבות השנים לנקודת ציון חשובה ולמקום מפגש מרכזי, ולמרגלותיה קורים הרבה דברים מעניינים. בערבי הקיץ הנעימים מתמלאת הפיאצה בצעירים, ואל ההמולה מצטרפות גם להקות של סנוניות שמוסיפות לשמחה. בתחילת דרכי בעיר, נהגתי לבלות ימים רבים בין כתליה של מצודת הרוקה פאולינה (Rocca Paolina), בניסיון לשחזר את מאבקי הכח הבלתי פוסקים בין משפחת האצולה למוסד הכנסייה במהלך המאה ה-16 ואת השתלטות האפיפיור על העיר. סמטאותיה הצרות של המצודה מחבקות את המבקרים בה ונותנות תחושה של עיר תת-קרקעית. המדרגות הנעות שנבנו בה במהלך שנות ה-80 מקשרות את המרכז העתיק עם חלקה האחר של העיר. מצודת הרוקה פאולינה הפכה, ללא כל ספק, לאחד מסימני ההיכר של פרוג'ה.
כשתקפו אותי געגועים הביתה נהגתי לטפס עד לפורטה סולה (Porta Sole), הנקודה הגבוהה ביותר בעיר. בין ההרים הגבוהים וגגות הבתים הצלחתי, לא פעם, לראות בדימיוני גם את הר הכרמל שלמרגלותיו שוכן ביתי האהוב, הקטן והצנוע. זאת למעשה רק ההתחלה. המשך המסלול תלוי רק בכם. כל רחוב יוביל אתכם לעוד פרק בהיסטוריה המפוארת של העיר האטרוסקית. אף שביל לא מאכזב כאן וכל דרך נותנת חשק להישאר. פרוג'ה היא לא רק מפעל שוקולד, לא רק קבוצת כדורגל ולא האחות הקטנה של פירנצה, כפי שלעיתים מכנים אותה. פרוג'ה היא אימפריה. היא סיפור אהבה. דנה בירו גאג'וטי – מדריכה סיורים בפרוג'ה, מתכננת טיולים באומבריה. www.danaumbria.com ;dbiro@hotmail.com לקריאה נוספת: |