איחוד האמירויות הפכה בשנים האחרונות לאחד מהגורמים המשפיעים במזרח התיכון. אחת הסיבות לכך היא העוצמה הכלכלית של המדינה הזאת – סיפור הצלחה מרשים, שמיצב את המדינה שהוקמה רק לפני 50 שנה כישות דומיננטית במיוחד במפת העסקים הבינלאומית. כלכלת האמירויות היא נושא מחקר מרתק עבור הלומדים לימודי כלכלה, אך לא חייבים להתמצא בתחום כדי להבין את הייחודיות שלה. הנה כמה עובדות מרתקות על הכלכלה של מעצמת הנפט המדברית:
עוד כתבות על דובאי
מדריך מסע אחר לאיחוד האמירויות
1. יציבות ראויה לשבח
כלכלת האמירויות חוותה לא מעט משברים במהלך השנים האחרונות – המתיחות בין מדינות המערב לאיראן הביאה לשורה של שיבושים במשק, וכמובן שהיא סובלת גם כעת בעקבות משבר הקורונה. גם המשבר של 2008, זה שהפך לחלק בלתי נפרד מכל תוכנית לימודי כלכלה, השפיע רבות על איחוד האמירויות והביא אותה לסף פשיטת רגל, אך היא יצאה ממנו בזכות סיוע של 20 מיליארד דולר שהגיע מאבו דאבי. למרות כל אלו, הכלכלה של האמירויות היא יציבה במיוחד ובין השנים 2010 ל-2019 נרשמה צמיחה של כ-45 אחוז בתוצר הלאומי. מרשים.
2. היעד המוביל להשקעות זרות בעולם הערבי
בזכות שמירה על עקרונות של פתיחות כלכלית, שוק חופשי וגישה כלכלית ליברלית, איחוד האמירויות ביססה לעצמה מעמד של מדינה בעלת שוק מקומי אטרקטיבי במיוחד. זו אחת הסיבות לכך שהפכה ליעד המוביל להשקעות זרות בעולם הערבי, עם זינוק של 160 אחוז בשווי ההשקעות הזרות בין השנים 2010 ל-2018.
זהב שחור – אבל לא רק
על אף התדמית שלה כמעצמת נפט, הדומיננטיות של מגזר הנפט דווקא ירדה באופן דרסטי ב-30 השנה האחרונות, בעקבות התערבות ממשלתית. כיום, הוא מהווה רק 25 אחוז מהתוצר המקומי הגולמי, ושאר האחוזים מתחלקים בין מגזרי הקמעונאות, ביטוח ופיננסים, ותיירות. לא צריך להיות בוגר לימודי כלכלה כדי להבין שמדובר מהלך חכם – הגיוון של השוק מגן על כלכלת האמירויות מפני זעזועים שקשורים במחירי הנפט העולמיים.
עם הפנים קדימה – השקעה בתיירות, פיתוח המחקר והחינוך
בשנים הקרובות מתכננים באמירויות להמשיך לפתח את הגיוון הכלכלי של השוק ולהשקיע רבות בתחומי הסחר והתיירות. בנוסף, במדינה שואפים לייצר עוד הזדמנויות עבור המקומיים, באמצעות השקעה בחינוך ובמחקר מדעי וטכנולוגי. כבר היום, רמת החיים באמירויות היא גבוהה למדי ודומה לרמת החיים בישראל. עובדה זו תסייע לחברות ישראליות להשתלב בשוק המקומי, שמותאם יותר לתוצרת ישראלית ביחס למדינות כמו ירדן או מצרים.
בדרך למהפכה דיגיטלית
כמו במקומות רבים בעולם, גם באמירויות קידם משבר הקורונה את המעבר לסחר מקוון, שיכלול גם את הפיכתם של הקניונים הגדולים לדיגיטליים. אבל גם לפני המשבר איחוד האמירויות הייתה ידועה כמדינה מתקדמת בתחום הדיגיטלי, המאפשרת הזדמנויות יוצאות דופן ליזמים בתחום. בשנים האחרונות הפכה דובאי לבית עבור מעל ל-10,000 חברות הנזק (סטרטאפים) – לא לחינם היא זכתה לכינוי "המכה של ההייטק".