כך גיאוגרפיה יוצרת מציאות: מחוז יונאן (Yun nan) שבדרום-מערב סין היה מרוחק מעינו של השלטון המרכזי, מוסתר בשרשראות של הרים גבוהים. פינה נידחת? רק לכאורה, שכן הריחוק נשא עימו גם ברכה לתושבי המחוז. מאחר שלמיקום של מחוז יונאן היתה חשיבות כלכלית – בתחומו עברו דרכי המסחר להודו, לווייטנאם, לבורמה (מיאנמר של ימינו) ולים סין הדרומי – גם השליטה בו היתה חשובה מאוד. ואף על פי כן, במשך כ-1,500 שנה – מאז נוסדה הקיסרות הסינית במאה השלישית לפני הספירה – הצליחו תושבי המחוז לשמור מפעם לפעם על עצמאותם והקימו ממלכות נפרדות בתקופות החולשה של סין הקיסרית. רק לקראת סוף המאה ה-13 כבש קובלאי חאן המונגולי את יונאן וסיפח אותו לתחומי הקיסרות של שושלת יואן. גם לאחר שהוכנס המחוז לתחומי האימפריה, נותרו תושביו רחוקים מהמרכז השלטוני, ריחוק שהורגש עוד יותר בשל קרבתו של יונאן למדינות שבהן הוא גובל – וייטנאם, לאוס ומיאנמר. השפעת הסביבה על הרכב האוכלוסייה בולטת: ביונאן חיות יותר מעשרים קבוצות מיעוטים, שהן כשליש מאוכלוסיית המחוז. יש קבוצות מוכרות כמו טיבטים, וייטנאמים ומונגולים, ופחות מוכרות כגון יִי (Yi) – מיעוט שאנשיו עוסקים בעיקר בחקלאות, ובָּאי (Bai) – עם שבעבר הצליח לקיים ביונאן ממלכה במשך כ-300 שנה. מפתיע עד כמה הצליחו המיעוטים במחוז לשמור על תרבותם ועל מנהגיהם, המבדילים אותם מרוב אוכלוסיית סין השייכת לבני חאן. המחוז רחב הממדים – 17 פעם מדינת נכנסת ישראל לשטחו – מגוון גם מבחינה גיאוגרפית. בדרום, באזור סי שואנג בַּן נה (Xi shuang ban na), שורר אקלים חמים ולח, ויש בו צמחים וחיות האופייניים לדרום-מזרח אסיה. בחלקו הצפוני של יונאן נמתחות שרשראות הרים גבוהים שפסגותיהם מושלגות, וביניהם עמקים עם גידולי אורז, תירס וירקות. מהרמה הטיבטית זורמים נהרות גדולים, בהם נהר לן צאנג דזיאנג (Lan cang Jiang) שהוא תחילתו של נהר מקונג הזורם לאורך שש מדינות בדרום-מזרח אסיה, נהר יואן דזיאנג (Yuan Jiang) שהוא הנהר האדום הזורם לווייטנאם, ונהר נו דזיאנג (Nu Jiang) שהוא תחילתו של הסאלווין (Salween) הזורם למיאנמר. המפורסם מכולם הוא נהר דזין שה (Jin sha), חלקו העליון של נהר יאנגצה (Yangtze) החוצה את כל סין ויוצר את "ערוץ דילוג הנמר" היפה (ראו מסגרת). מסלול זה, וכמוהו גם נופי ההרים, הכפרים, התושבים העוסקים במלאכת השדה ומופעי הפולקלור, הופכים את יונאן לאחד המחוזות המתוירים בסין.
קונמינג וסביבותיה: מבט אחרון בסמטאות מהעיר כדאי לצאת לכמה אתרים קרובים: מקדש הבמבוק, ציונג דג'ו סה (Qiong zhu Si), נמצא מצפון-מערב לעיר, ובו מאות פסלי חומר, כל אחד עם אישיות והבעת פנים ייחודית לו. מדרום לעיר משתרע אגם דיאן צ'י חו (Dian Chi Hu), וממערב לו שוכנות הגבעות המערביות (סי שאן, Xi Shan), שבטיול בנוף היפה שלהן אפשר לשלב ביקור במקדשים בודהיסטיים ודאואיסטיים. מדרום-מזרח לקונמינג נמצא האתר המפורסם באזור, יער האבן (שה לין, Shi lin). זהו מתחם גדול ובו עמודים נישאים מאבן גיר, שהמים והרוח הותירו בהם את רישומם.
אחד האתרים החשובים בדאלי הוא מקדש שלוש הפגודות (סן טה סה, San ta Si) שגילוֹ כ-1,100 שנה, והוא נמצא מעט מחוץ לעיר. הסינים החליטו "לשדרג" אותו והוסיפו סביבו גן, אבל במינון שאינו פוגם בהנאה. סביב דאלי מסלולי טיולים רבים כמו טרק למקדש השלום והצדק (דג'ונג חה סה, Zhong he Si). לאגם אז' חאי חו שליד דה לי אפשר להגיע בטיול רגלי (כשעה), באופניים (בחזרה רוכבים בעלייה), בעגלה רתומה לסוסים או במיניבוס. מהמעגן בצאי צון (Cai cun) אפשר להפליג במעבורת לצדו השני של האגם. אפשר להסתפק בשיט עד לאי פו טואו דאו (Pu tuo Dao), לשוטט בשוק שעל גדת האגם, לבקר במקדש מקומי ולחזור באותו היום (חבילות סיור מוצעות בבתי הקפה של דאלי). מדאלי יוצאים בדרך כלל לליג'יאנג באוטובוס, ואפשר לעצור בדרך בעיירה סי דג'ואו (Xi zhou) מצפון לדאלי, שבה השתמרה היטב אדריכלות של בני הבאי.
ליג'יאנג: אבן שואבת לתרמילאים ליג'יאנג משמשת גם בסיס לטיולים בצפון-מערב יונאן. לא רחוק מהעיר נמצאת בריכת הדרקון השחור (חיי לונג טאן גונג יואן, Hei long tan Gong yuan), פארק ובו אגם מוקף בשביל, גשרון יפהפה ונוף נהדר. אתר שווה אחר באזור הוא הר דרקון הג'ייד (יו לונג סואה שאן, Yu long Xue Shan), שהוא בעצם גוש הרים של 13 פסגות הנמצא כ-15 קילומטר מצפון לעיירה. הפסגה הגבוהה ביותר, שבה נמצא הקרחון הדרומי ביותר בחצי הכדור הצפוני, מכוסה רוב הזמן בעננים ובשלג.
איך מגיעים? |
יונאן הוא מחוז עצום ומגוון מבחינה נופית ואנושית. יש בו הרים מושלגים ובריכות מקודשות, עיירות שפנסים סיניים מאירים את סמטאותיהן ובני מיעוטים שממשיכים לקיים את אורח חייהם הייחודי. הצצה לכמה אתרים נבחרים עודכן 18.5.18 |
סין של פעם: הכפר שאשי במחוז יונאן
Array
(
[continent] => WP_Term Object
(
[term_id] => 374
[name] => אסיה
[slug] => asia
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 374
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 0
[count] => 3476
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [country] => WP_Term Object
(
[term_id] => 432
[name] => סין
[slug] => china
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 432
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 374
[count] => 289
[filter] => raw
[term_order] => 0
) )