"את עמל בחורינו סוד ליל יעטוף, אך עליו נברך כעל לחם הן ראית, כיצד מספינות אל החוף, הם נושאים את עמם עלי שכם" (נתן אלתרמן, "נאום תשובה לרב־חובל איטלקי", מתוך "הטור השבועי תש"ח" בהוצאת הקיבוץ המאוחד) עלייתם הבלתי חוקית של אלפי יהודים לארץ־ישראל בימי המנדט הבריטי היא סיפור מופלא. מבחינה מבצעית ולוגיסטית זה היה מבצע מורכב, והצלחתו חייבה תושייה, אומץ לב, כושר התגייסות וניתוח מודיעיני מבריק. מבחינה תקשורתית ותעמולתית הפנתה ההעפלה זרקור אל גורלו של העם היהודי, המיטלטל בין יבשת שבה הושפל, נרצח ונשרף ובין ארץ שהובטחה לו, אך שעריה ננעלו בחוזק יד. הן היישוב העברי והן הבריטים הבינו היטב את כוח התעמולה העצום של ההעפלה, אבן הבוחן למאבק הציוני כולו. ספינות מעפילים רבות נלכדו, אך תוצאת המערכה ידועה: הבריטים נאלצו לעזוב את ארץ־ישראל, והיהודים כוננו את מדינתם העצמאית והכריזו על חוק השבות המעניק זכות לכל יהודי להיכנס לארץ־ישראל.
אין מה להפסיד המעפילים, שמניינם נאמד בכ־120 אלף איש, הגיעו ממציאות של תופת ואבדון, רובם פליטי השואה באירופה ופליטי רדיפות בארצות ערב. מתוך סיכון כספם, חירותם ואף חייהם נדדו הפליטים על פני היבשת, נאספו במקום מסתור בערי נמל וטיפסו בחשכת ליל על גרוטאות עץ שהתהדרו בתואר "אונייה". כך, בתנאי תברואה ירודים, מצוידים במעט מזון מעופש, יצאו להילחם בצי החזק בעולם. לרובם זה היה מאבק נואש שבו אין להם מה להפסיד. את מה שהיה להם ממילא כבר איבדו. המתחם, שהוקם בסוף שנות השלושים, נועד להיות מחנה מעצר צבאי, אך עד מהרה הוסב למחנה מעצר למעפילים. במחנה הושמו בלא משפט יהודים שנלכדו בעת שניסו להעפיל לארץ. היו בהם שהגיעו עם אשרות כניסה (סרטיפיקטים), אך נעצרו מטעמי ביורוקרטיה, וגם לוחמי מחתרות רבים. רבים מהם כבר הכירו היטב מציאות של גדרות תיל ומגדלי שמירה. הם לא ידעו מראש לכמה זמן נעצרו – מקצתם היו כלואים ימים אחדים ומקצתם ישבו במעצר כשנתיים ויותר. הם שוחררו על חשבון מכסת העלייה שהועידו הבריטים מלכתחילה.
בנתיבי ההעפלה למרות מאמציהם של אנשי האתר, עד היום נאספו פרטיהם של כ־15 אחוזים מכלל האנשים. עורכי המאגר יודעים כי המשימה הניצבת בפניהם טרם הושלמה, אך הם נחושים ללקט כל פיסת מידע ומבקשים את עזרת הציבור בכך. "סוד ליל יעטוף", כתב אלתרמן, ואכן, החשאיות היתה אז צו השעה ותנאי להצלחת המבצע. כיום העלייה חופשית ואין צורך בחשאיות. אדרבא, צו השעה הוא דווקא כן לספר, ובכך להנחיל את עלילות הגבורה מדור לדור. מידע נוסף אפשר לקבל בטלפון 9841980־04 (המחנה) או 9542218־04 (מאגר המידע). |
מחנה המעפילים בעתלית היה לסמל למפעל ההעפלה. כעת מתרכזים בו מאמצי התיעוד של התקופה פורסם 4.5.08 |
אביב בישראל - ממעוף הציפור
Array
(
[continent] => WP_Term Object
(
[term_id] => 526
[name] => מזרח-תיכון
[slug] => middle-east
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 526
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 0
[count] => 1871
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [area] => WP_Term Object
(
[term_id] => 419
[name] => הכרמל וחופו
[slug] => %d7%94%d7%9b%d7%a8%d7%9e%d7%9c-%d7%95%d7%97%d7%95%d7%a4%d7%95
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 419
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 402
[count] => 96
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [country] => WP_Term Object
(
[term_id] => 402
[name] => ישראל
[slug] => israel
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 402
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 374
[count] => 2782
[filter] => raw
[term_order] => 0
) )