תפריט עמוד

שמעון פרנס והקשר היווני

שתפו:

יהודה פוליקר אחראי להתאהבות הראשונה, יורגוס דלאראס וחריס אלקסיו גרמו לו לארוז מזוודה. שמעון פרנס מספר על הקשרים העמוקים שלו למוזיקה היוונית, ולתרבות יוון בכללותה, ומסביר למה טברנה צפה על המים היא בגדר הגשמת חלום עבורו

עודכן 5.8.19

"הרומן היווני שלי התחיל די במקרה", אומר שמעון פרנס, מי שמזוהה כבר יותר משלושה עשורים עם המוזיקה ועם התרבות של יוון. ההתחלה היתה צנועה: בסוף שנות ה-70 הוא ערך והגיש את תוכנית הרדיו "אגן הים התיכון", שהביאה בעיקר מה שנקרא אז "מוזיקת קסטות" ישראלית, עם נגיעות של מוזיקה מארצות הים התיכון – קצת ספרד, קצת יוון. כבן למשפחה ספרדית ירושלמית, 20 דורות בארץ, עם לדינו כשפת הדיבור בבית, פרנס גדל עם שורשים עמוקים בתרבות הספרדית והים תיכונית, ומשם הדרך אל המוזיקה היוונית לא היתה ארוכה.


שמעון פרנס. מסע עמוק אל תוככי המוזיקה היוונית | באדיבות "גורדון טורס"

תוכנית הרדיו הפופולרית הפגישה אותו עם זמרים כמו טריפונס ואריס סאן, אבל הבום הגדול הגיע בסוף 1984, עם צאת האלבום "עיניים שלי" של יהודה פוליקר. החיבור היה מיידי. "כל כך אהבתי והתחברתי, וכעורך מוזיקה סקרן רצתי אל המקור, לשני זמרים ענקיים – יורגוס דלאראס וחריס אלקסיו". לדבריו, זאת היתה ההתחלה של מסע עמוק עמוק אל תוככי המוזיקה היוונית. באותה תקופה פרנס השלים לימודים אקדמאיים שהתמקדו בסכסוכים אזוריים באגן הים התיכון, ובכך העמיק את הידע שלו בהיסטוריה של יוון. לעבודת גמר בחר לחקור את ההקשרים הפוליטיים של הרבטיקו, הבלוז היווני.


יהודה פוליקר מופיע בנווה שלום, 1987 | צילום: לשכת העיתונות הממשלתית

כמעט עשור חלף מאז שמע לראשונה את פוליקר שר את "עיניים שלי", "כפיים" ו"שקיעה ים תיכונית" לפני שהוא עצמו ארז תיק ויצא לגלות את יוון במו רגליו ועיניו. מאז הוא לא מפסיק לנסוע לשם. "אני נוסע הרבה, ולא רק מסיבות מקצועיות", הוא אומר. "כשאני רוצה לנפוש, להירגע, כשאני רוצה להרגיש כמו בבית אבל בחו"ל – אני נוסע ליוון". הוא מספר שיש לו כמה מקומות קבועים שהוא נוהג לשהות בהם, באיים וביבשת, אבל מסרב לגלות, אפילו ברמז, את שמם. "אני לא רוצה לקלקל לעצמי", הוא צוחק.


העיירה פילוס בדרום הפלפונס. להרגיש כמו בבית אבל בחו"ל

בעקבות האהבה הגדולה שלו ליוון החל לקבל פניות ממאזינים, בהתחלה הם ביקשו שימליץ על מקומות מעניינים לביקור או על טברנות טובות. מה שהתחיל כייעוץ בהתנדבות, הפך עד מהרה לעיסוק נוסף, שכמו כל מה שהוא עושה בעשורים האחרונים, קשור, כמובן, ליוון. כבר 20 שנה שפרנס מוציא טיולים ליוון, מאפשר למצטרפים אליו לחוות את יוון כפי שהוא חווה אותה – דרך המוזיקה, האוכל, הנופים הפיזיים והאנושיים. עכשיו נוסף לרפרטואר הטיולים שלו טיול חדש, שהוא בעצם הגשמה של חלום ישן – לחבר בין שייט לחוויות מהטברנה, או במילה אחת, שייטברנה.


חריס אלקסיו בהופעה

שייטברנה הוא מסע אל יוון של פרנס, בין מפרצים ואיים – חלקם מוכרים, אחרים לא מתוירים כלל, לטברנות בכפרים, לאתרים הארכיאולוגיים, לגיבורים המיתולוגיים ועוד. החגיגה היוונית מתחילה על הסיפון ונמשכת על היבשה. "כבר חוויתי את יוון באלף צורות ואופנים, אבל הפעם זה אחרת. הפעם זה אישי, אינטימי, על סיפונה של ספינה חלומית עם קבוצה קטנה של ישראלים, שאוהבים מוזיקה יוונית ויותר מזה – ישראלים שסיפור האהבה המוזיקלי היווני-ישראלי מרעיד להם מיתר בלב", הוא אומר. במשך היום שטים לאורך חופי יוון, או בין האיים, עוצרים לטיולים באתרים היסטוריים ולומדים להכיר גם את יוון של ימינו – פוליטיקה, חברה והרבה מוזיקה.

ולמי שרוצה להתמוגג על הצלילים – דלאראס בהופעה חיה עם השיר Mi mou thimonis matia mou ("אל תכעסי, עיניים שלי"):

 

המנזרים התלויים של מטאורה

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: