תפריט עמוד

שלושה צמחים ששווה ללקט

מדריך הליקוט אופק רון - כרמל ממליץ לנו על שלושה צמחים ששווה ללקט בתחילת הקיץ, ומסלולי טיול בעקבותיהם. בפעם הבאה שאתם יוצאים לטיול עם חברים או משפחה, חפשו את הצמחים האלו  - ולקטו לעצמכם חוויה טעימה

הטבע הישראלי נמצא עכשיו בשלב מרתק בלב גלגול העונות. גשמי החורף והאביב עוד זורמים בנחלים, לפני היובש הגדול, ומרעננים את הקרקע; בעלי חיים יוצאים ממאורות החורף ונגלים אלינו יותר ויותר; וצמחים מגוונים את הנוף בפרחים, זרעים ותחילתם של פירות מתוקים.

כמדריך ליקוט, אני רגיל ששיא הביקוש לסיורי ליקוט הוא בחורף, והשאלה “מה בכלל יש ללקט בקיץ?” חוזרת בסיורים לא פעם. אבל דווקא בראשית הקיץ, כשהכל צהוב מסביב, יש הפתעות נהדרות ביערות, בנחלים ובשבילים – צמחי מאכל טעימים, ממש מתחת לאף. בכתבה הזו אתן המלצה לשלושה צמחים ששווה ללקט, ומסלולי טיול בעקבותיהם. בפעם הבאה שאתם יוצאים לטיול עם חברים או משפחה, חפשו את הצמחים האלו  – ולקטו לעצמכם חוויה טעימה.

לקריאה נוספת:

שאטרסטוק

שאטרסטוק

הצמח הבריא ביותר בעולם

גרגיר הנחלים (Nasturtium officinale) גדל במים זורמים. פריחתו ממרץ עד אוקטובר, וכל חלקיו אכילים. תוכלו לזהות אותו לפי הפרח, שהוא בצבע לבן ולו ארבע עלי כותרת בצורת צלב. הגרגיר הוא ממשפחת המצליבים (Brassicaceae) שבה נמצאים גם הכרובית, הקולורבי, הכרוב, החרדל ועוד חברים מוכרים מהמטבח. גם ללא הפריחה תצליחו לזהות אותו – עלי הגרגיר מנוצים, כלומר מחולקים לעלעלים קטנים, שפתם משוננת מעט והסיומת של כל עלעל היא עגולה. טעמו של הגרגיר מעט חריף, ומשתלב מצויין בסלטי קיץ מרעננים, עם פירות כמו נקטרינה או מנדרינה. כדי ללקט את הגרגיר יש להפשיל את שרוולי המכנסיים ולקפוץ, פשוטו כמשמעו, למים. חשוב מאוד לקטוף רק את החלק העליון של הצמח ולהשאיר את השורש במים. לשם כך השתמשו במספריים או סכין חדה. השורש שישאר במים יוציא גבעולים ועלים חדשים תוך ימים ספורים, וכך נוכל להמשיך להנות מהגרגיר לזמן רב.

יש צמח נוסף שדומה לגרגיר וגדל אף הוא במים זורמים. שמו כרפס הביצות, וגם הוא אכיל, ולכן אם התבלבלתם בליקוט – לא נורא. ההבדל הויזואלי המרכזי ביניהם הוא הפרח: לגרגיר פרח מצליב, כאמור, בעוד לכרפס תפרחת שעשויה ממספר פרחים לבנים קטנים, כיאה למשפחת הסוככיים.

ידוע שצמחי בר בריאים ומזינים, בוודאי שנקטפים טריים, אבל גרגיר הנחלים הוא סיפור אחר לגמרי. הצמח הזה כל כך בריא למאכל, שהוא הוכתר על ידי ה-CDC האמריקאי (המרכז הלאומי למניעת מחלות) כצמח המאכל הבריא ביותר בעולם. בקישור הזה תוכלו לראות את הרשימה ובראשה הגרגיר, או בשמו האנגלי Watercress, במקום הראשון עם ציון של 100 עגול.

ואכן, הגרגיר נותן לנו שלל יתרונות בריאותיים: הוא עשיר בוויטמינים A, B ו-C ומכיל 100% מהתצרוכת היומית המומלצת של ויטמין K. הגרגיר עשיר במינרלים כמו מגנזיום, סידן ואשלגן וכן מכיל חומצת אומגה 3 המסייעת לפעילות תקינה של המוח. הוא נחשב למשקם תאים ומומלץ לצריכה של ספורטאים לפני ואחרי פעילות גופנית. בקיצור – מומלץ!

ברפואה העממית הערבית הצמח מכונה ג’רג’יר, ויש לו תכונה רפואית נוספת: הוא מסייע לשיפור התפקוד המיני של הגבר. חברים דרוזים סיפרו לי, שהצמח ישפר את פריון הגבר אפילו אם אשתו תניח לו עלי גרגיר מתחת לכרית. כשסיפרתי את זה באחד מסיורי הליקוט, היו כמה נשים שמיד הסתערו אל המים וקטפו להביא הביתה. האם זה עובד? תצטרכו לנסות ולראות…

גרגיר נחלים. צילום: אופק רון - כרמל

גרגיר נחלים. צילום: אופק רון – כרמל

גרגיר נחלים בפריחה. צילום: שאטרסטוק

גרגיר נחלים בפריחה. צילום: שאטרסטוק

בעקבות הגרגיר: המלצה למסלול טיול

מסלול נחל גחר יפה ונעים לטיול בקיץ. כולו מוצל ובראשית הקיץ יש בו מים זורמים ומדי פעם – גרגיר נחלים גדל בנחל. שימו בוויז “חניון נחל גחר עליון” (שימו לב שייתכנו שיבושי ניווט עקב המצב). הכניסה מכביש 66 בלבד (מכיוון מגידו). מהחניון המשיכו לאורך הנחל לשיטוט נעים ביער קסום.

נחל גחר. צילום: אופק רון - כרמל

נחל גחר. צילום: אופק רון – כרמל

מלקטים גרגיר בנחל גחר. צילום: אופק רון - כרמל

מלקטים גרגיר בנחל גחר. צילום: אופק רון – כרמל

נעים עם הנענע

אם יש צמח שמזוהה עם רעננות – זו היא הנענע. בגינות ובמשתלות תוכלו למצוא בעיקר את המין “נענע חריפה” (Mentha Piperita או Peppermint), שעליה בצבע ירוק כהה ומרקמם מחוספס. מאותה נענע גם מפיקים את השמן האתרי מנתול, שכולנו מכירים ממוצרי התמרוקים והטואלטיקה: מסטיקים, משחות שיניים, מי פה, תרסיסי ריח, אפטר-שייב, מטהרי אוויר ועוד. יכולתו של המנתול היא להגביר את רגישות תאי העצב לקור ולחום, ומכאן תחושת הקרירות המפורסמת שהוא מקנה. נסו ללעוס עלה נענע טרי בפה סגור, ואז לפתוח את הפה לשאוף אוויר פנימה – ותרגישו בעצמכם. בטבע, נוכל למצוא בארץ שלושה מינים של נענע: נענע הכדורים ונענע המים, שהן נדירים ואף בסכנת הכחדה, ונענע משובלת (Mentha longifolia), שמצויה בשפע, ואותה נלקט. בעולם קיימים 42 מינים של נענע, ומאות תתי מינים מקומיים.

איך נזהה את הנענע המשובלת? נחפש מקור מים, עומדים או זורמים. הצמח גדל כסבך של גבעולים ועלים רבים, שכן הוא מתרבה דרך קני השורש שלו. העלים קטיפתיים, הגבול שעיר וצורתו מרובעת, כמו כל בני משפחת השפתניים. הפריחה בשיבולים ובצבע סגלגל. כאשר תלקטו אותה, כדאי להשתמש ביד בלבד, ללא סכין. השיטה הכי טובה היא לאחוז את הגבעול ביד ולהרגיש את המקום בו הוא נשבר בקלות – ואת החלק הזה בלבד לקטוף.

הנענע אף היא בריאה לנו מאוד. בצמח יש נוגדי חמצון רבי עוצמה, ופיטוכימיקלים נוגדי סרטן, לפי מחקרים עדכניים. תה נענע הוא תרופה עתיקה לכאבי בטן ובעיות עיכול שונות, ושמן נענע ידוע כמסייע לבריאות העור ואף נוגד יתושים – תכונה רלוונטית מאוד לקיץ הישראלי.

את הנענע המשובלת תוכלו להוסיף אל בקבוק עם מים קרים, לימון ומי סוכר, וליצור לכם לימונענע מרעננת של שטח. תוכלו גם להוסיף אותה לסלטים ואפילו לפוקאצ’ה על הטאבון – נסו ותגלו.

נענע משובלת בנחל. צילום: שאטרסטוק

נענע משובלת בנחל. צילום: שאטרסטוק

פוקאצ׳ות נענע על הסאג׳. צילום: אופק רון - כרמל

פוקאצ׳ות נענע על הסאג׳. צילום: אופק רון – כרמל

בעקבות הנענעהמלצה למסלול טיול

נחל ציפורי זורם כל השנה ומציע מגוון מסלולים לאורכו. אחד מהם מתחיל בחניון “סינגל שימשית” (כתבו ככה בוויז). מהחניון יש שביל מונגש לאורך דרך רומית עתיקה שעובר בתוך יער אלונים, ממשיך ליער אורנים ומסתיים לצד הנחל. חוזרים חזרה בדרך עפר סמוכה לנחל ומסיימים באותו חניון. סמוך לחניון – עץ תות גדול, נחל זורם ושפע של נענע משובלת וגרגיר נחלים לליקוט.

 

קייצת של קיץ

בארץ יש לנו צמחיה מגוונת – מעל 2500 צמחי בר. חלקם מקומיים וחלקם, כמו הקייצת – פולשים. הקייצת המסולסלת פלשה לכאן מדרום אמריקה והקייצת הקנדית – מקנדה. הצמח נפוץ בצידי דרכים, בשדות מעובדים (למורת רוחם של החקלאים…), במטעים, סביב מעיינות ונחלים ובסדקי קירות וסלעים. למרות שהיא ידועה כצמח “שוטה” שנהוג לנכש אותו, מי שיטעם ממנו יגלה אוצר קטן שהתחבא לכם מתחת לאף. לקייצת טעים חריף ומרקם ייחודי, והיא משתלבת טוב בסלסת עגבניות חריפה או כתוספת לסלט. כדאי ללקט את העלים ללא הגבעול, שכן הוא סיבי ולא נעים למאכל, ולפני הפריחה. ראשוני הקייצות יפרחו כבר בסוף אפריל, והאחרונות עוד יפרחו באוקטובר. בתיאבון 🙂

קייצת מסולסלת בפריחה אופיינית. צילום: שאטרסטוק

קייצת מסולסלת בפריחה אופיינית. צילום: שאטרסטוק

קייצת קנדית. צילום: שאטרסטוק

קייצת קנדית. צילום: שאטרסטוק

בעקבות הקייצתהמלצה למסלול טיול

אחד מהמקומות היפים בהם תוכלו להנות מקייצת מסולסלת בשפע, יחד עם מים זורמים ונופים ירוקים, הוא נחל תנינים עליון – עיינות אלונה. אחד מהמסלולים לאורך הנחל מתחיל ב“בית עלמין אלונה” (כתבו ככה בוויז). שימו לב – בשבתות יש חניה מצומצמת במקום, לכן שווה להגיע מוקדם. מבית העלמין ניתן ללכת לאורך הנחל, ואף בתוכו, ולשכשכך במעיין עין אביאל בהמשך הנחל. לקפה של בוקר – מומלץ לבקר ב”קפה הבוטקה” במושב עמיקם הסמוך. במסלול הזה תוכלו למצוא גם שפע של קייצת מסולסלת.

נחל תנינים עליון. צילום: אופק רון - כרמל

נחל תנינים עליון. צילום: אופק רון – כרמל

עוד בנחל תנינים עליון. צילום: אופק רון - כרמל

עוד בנחל תנינים עליון. צילום: אופק רון – כרמל

———-

רוצים ללמוד עוד על צמחי מאכל מקומיים, להכיר את סודות הליקוט ולבשל ארוחה מלוקטת בשטח? הצטרפו אלינו לסיור ליקוט ייחודי בנחל ציפורי. ניתן גם לקבוע סיור פרטי.

אופק רון – כרמל – צלם גיאוגרפי, מורה דרך בארץ ומדריך טיולים בחו”ל, מדריך ליקוט צמחי בר ומעביר סדנאות וקורסים לליקוט צמחי מאכל.
ליצירת קשר עם אופק

אביב בישראל - ממעוף הציפור

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

  1. חבל שמדריכי ליקוט רבים, לא מספקים מידע שימושי, דוגמת העובדה שליקוט בשמורת טבע יכול להוביל לקנס, די בצדק. אל תלקטו בשמורות הטבע. יש שטחים שרבים שאינם שמורות טבע. שטח ניכר מהכרמל, המוזכר בראש הכתבה, מוגדר השמורות טבע. כל מה שנמצא שם הינו ערך טבע מוגן וכל פגיעה מהווה עבירה על חוק שמורות הטבע. כך שעל ליקוט "תמים" תוכלו למצוא את עצמכם במצב פחות פסטורלי. תשאירו את השמורות כמה שפחות נגועות. יש שמורות, שגם ללא ליקוט לא אחראי, פגועות מאוד מעצם הנהירה של אנשים אליהן.
    בהצלחה.

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.