שלא כמו שכנותיה – תאילנד, סין והודו – בורמה (מיאנמר) נותרה הרבה פחות מוכרת ומתוירת. אלא שבשנים האחרונות הדבר משתנה. הקלות מצד השלטון ופתיחות כלפי המערב הביאו לעלייה במספר התיירים, והשבים מטיול בבורמה מהללים את יופייה ואת אוצרותיה. נופיה היפים של בורמה מנוקדים באינספור מקדשים, פגודות וסטופות, ונהר האיראוואדי (Irrawaddy) החוצה אותה לאורכה מספק דרך מרתק לטייל בה. שייט נהרות בבורמה עובר דרך לבה של המדינה המרתקת הזו, חולף על פני ערים היסטוריות ואוצרות טבע ותרבות. השייט מאפשר ליהנות מכל העולמות: מצד אחד, שירותים איכותיים ומוקפדים באנייה, עם נוחות מערבית משולבת בטעימות מקומיות ונופים נהדרים הנשקפים מהסיפון. מצד שני, העצירות לאורך הדרך מאפשרות להכיר את בורמה ואורח החיים בה, לבקר באתרים היסטוריים מרהיבים, לשוטט בכפרים ובעיירות לאורך הנהר ולצאת לטיולי הליכה, רכיבה על אופניים או בכרכרה רתומה לסוס. ההפלגה מסוג זה בבורמה אורכת כעשרה ימים, הוסיפו לכך עוד יום הגעה לכל כיוון ויום או יומיים ביאנגון בסוף הטיול.
הנה כמה מהאתרים המיוחדים של בורמה שפוגשים במהלך שייט על נהר האיראוואדי:
סמוך למנדליי נמצאות כמה עיירות שכדאי לבקר בהן. במינגון (Mingun), עיירה ציורית על גדות הנהר, נמצאים שרידים של מקדש עצום, שבנייתו לא הסתיימה מעולם. לו היו מסיימים את בניית המקדש הזה, הוא היה יכול להיות הגדול בעולם. אולם אזהרה של אסטרולוג, שביום שבו יושלם המקדש המלך ימות, גרמה להפסקת העבודות.
מכאן ממשיכים ליאנדאבו (Yandabo), כפר קטן ויפה על גדות הנהר, שבפברואר 1826 נחתם בו הסכם השלום, שסיים את מלחמת אנגליה-בורמה הראשונה. כיום הכפר נודע באמנות הקדרות ובכלי החימר המעוטרים.
עכשיו מגיעים למה שרבים מחשיבים כגולת הכותרת בכל טיול בבורמה – באגאן. באגאן, ששימשה כעיר הבירה הראשונה של בורמה, נמצאת על גדות האיראוואדי, כ-200 ק"מ מדרום למנדליי. כאן נמצא אחד האתרים הארכיאולוגיים המובילים באסיה – במתחם ששטחו כ-40 קמ"ר פזורים יותר מ-2,000 מקדשים וסטופות. יופיו של המקום טמון לא רק במספר העצום של המקדשים, אלא גם באדריכלות המרהיבה שלהם.
מומלץ לטייל בין המקדשים בשעות היום ולחזור לתצפית בשעת השקיעה, עת האור הכתמתם מעניק לאתר קסם מיוחד. מי שרוצה להעיף מבט על האתר מזווית אחרת, יכול לצאת לטיסה בכדור פורח, שמשייט גבוה מעל ראשי המקדשים. מעבר לביקור במתחם המקדשים, כדאי לנצל את השהות בבאגאן לשיטוט בשווקים המקומיים ולביקור בסדנאות של אומנויות מקומיות, למשל סדנה לגילוף בעץ, לאריגת בדים ולעיטור כלים בלכה.
שתי עיירות נוספות על גדות הנהר שכדאי לעצור בהן הן מאגווה (Magwe) וטאייטמיו (Thayetmyo). בראשונה יש פגודה מוזהבת שנבנתה ב-1929 על ראש גבעה ממנה נשקף נוף מקסים; השנייה היא עיירה קולוניאלית ששימשה כעיירת גבול בתקופת מלחמת אנגליה-בורמה. יש כאן שוק מקומים מקסים ומבנים קולוניאליים רבים שהשתמרו היטב.
מכאן מגיעים לפאיי (Pyay), שבעבר נקראה פרום. העיר, המשמשת כמרכז סחר חשוב, נשלטה בתקופת ממלכת באגאן על ידי שבט מון ונכבשה על ידי הממלכה הבורמזית בשנת 1754. כאן כדאי לבקר בפגודת Shwesandaw המוזהבת, אחד מאתרי העלייה לרגל הבודהיסטים החשובים בבורמה. ובפגודת הר הסליחות, Wunchataung Paya, שממנה יש תצפית מרהיבה על האזור כולו. סמוך לכאן נמצאת ת'אייקיטייה (Thayekhittaya), המכונה "העיר המופלאה" ואשר שימשה כעיר-מדינה בין המאות ה-5 ל-9.
כאן ניפרד מנהר האיראוואדי שליווה אותנו במהלך הטיול כדי לבקר בעיר ינגון (Yangon), העיר הגדולה בבורמה אשר שימשה כבירתה עד שנת 2005. זוהי עיר שוקקת חיים הממוקמת על גדות נהר הינגון, עם שילוב של גורדי שחקים מודרניים, אדריכלות קולוניאלית ומקדשים מסורתיים. יש כאן שפע של חנויות ומסעדות, שווקים מקומיים ופגודות מרשימות – אל תחמיצו את פגודת Swedagon, המכונה גם הפגודה המוזהבת, אחד מאתרי התפילה החשובים בעיר. אחרי החיים הנינוחים שלאורך הנהר, מעניין לסיים את הטיול בעיר גדולה ומלאת עניין, לסיור ברחובותיה, להכיר את טעמיו של המטבח המקומי ולקנח במסע קניות. |