תשכחו את כל מה שאתם יודעים (או חושבים שאתם יודעים) על אוכל פולני: קרקוב הוכרזה כבירה הגסטרונומית של אירופה לשנת 2019. כך קבעה לאחרונה האקדמיה האירופית לגסטרונומיה, שמקום מושבה בצרפת. קרקוב היא העיר הראשונה שזוכה בתואר המכובד – הבירה האירופית של התרבות הגסטרונומית.
מלבד מסעדות בוורשה, המסעדות בקרקוב הן היחידות בפולין שהומלצו על ידי מדריך מישלן – נכון לכתיבת שורות אלו, 26 מסעדות בקרקוב מומלצות על ידי מדריך מישלן. בין השאר, תורמים לגסטרונומיה המשובחת של קרקוב המוצרים האיכותיים שמגיעים ממגדלים מקומיים, המתכונים המצוינים והאווירה המיוחדת. במהלך 2019 ייערכו אירועים גסטרונומיים חשובים, לרבות קונגרס הגסטרונומיה וכן מפגשים של שפים בינלאומיים, גם כאלה שמחזיקים ב-3 כוכבי מישלן.
למרות השפעה קולינרית חזקה של הטטרים והטורקים, המטבח הפולני חב רבות לטעמים שהגיעו ממונגוליה, גרמניה, צרפת, איטליה וכן השפעות יהודיות. המטבח הפולני מגוון מאוד, בזכות התוצרת החקלאית הגדלה באזורים השונים במדינה וכן המנהגים והמסורות השונות. בין המנות המזוהות עם המטבח הפולני: מרקים, כגון מרק עגבניות מוקרם ומרק מלפפונים חמוצים; אווז צלוי שמוגש עם כוסמת; פירוגי ממולאים בגבינה, תפוחי אדמה, בשר או פטריות יער, נקניקיות ונקניקים, בהם נקניק קבנוס, וכן מעדנים מקומיים דוגמת פטריות כבושות. אחד מסמליה הקולינריים של קרקוב הוא בייגלה שנקרא obwarzanki, שנמכר בדוכני רחוב, קרקוב מפורסמת גם בעוגת הגבינה שלה.
ללחם הפולני יש טעם עשיר במיוחד ובמהלך טיול בפולין תוכלו לטעום גרסאות שונות שלו, מלחם כבד ועשיר מקמח מלא ועד ללחם לבן רך ואוורירי עם קרום פריך. גם הקינוחים הפולניים מצטיינים בטעמם. בהכנתם נעשה שימוש בפירות עונתיים, כמו תפוחים, אגסים, שזיפים ופירות יער. מטעמם המיוחד של תפוחי העץ המקומיים אפשר להתענג בעוגת התפוחים הפופולרית הנקראת szarlotka. עוד עוגה שלא כדאי לפספס היא ה-sękacz הנפוצה בצפון-מזרח פולין. בדרום המדינה באירועים מיוחדים יוגש קולאק, מאפה בצק המזכיר חלה קלועה עם פרג או גבינה. בתיאבון!